Cijena servisa...?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
pagani
#1 Cijena servisa...?
Pedpostavljam da je vec bilo razgovora na ovu temu, ako jest neka admini prebace temu gdje treba...!
Prvi put sam radio servis na autu i ne znam jesam li u pravu, ali mi se cini da sam skupo platio taj servis kod majstora "po preporuci"!
Auto sam mu ostavio kao da ga pregleda i sve zamijeni sto treba. Radi se o POLU 98g.
Prilikom preuzimanja auta dao mi je racun za "ruke" koji izgleda ovako:
zamjena filtera kabine 10KM
zamjena filtera zraka 10KM
zamjena filtera benzina 10KM
zamjena zadnjih lezajeva 30KM
zamjena svjecica 20KM
zamjena zadnjeg kocionog cilindra 15KM
zamjena zadnjih pakni 40KM
seleni prednjih lafeta 60KM
UKUPNO 195KM
Dao mi je i racun za dijelove koje je kupio kod Kareta.
Koliko kosta satnica kod auto majstora? Jesu li ovo realne cijene ili sam naletio ko na minu?
Pozdrav
Prvi put sam radio servis na autu i ne znam jesam li u pravu, ali mi se cini da sam skupo platio taj servis kod majstora "po preporuci"!
Auto sam mu ostavio kao da ga pregleda i sve zamijeni sto treba. Radi se o POLU 98g.
zamjena svjecica 20KM
UKUPNO 195KM
Koliko kosta satnica kod auto majstora? Jesu li ovo realne cijene ili sam naletio ko na minu?
Pozdrav
- addem
#2 Re: Cijena servisa...?
Pa sta ja znam ovisi. Mozda je zamjena svjecica trebala biti 10KM. Ne znam sta drugo da ti kazem. Dobro je da si odradio sve ove stvari.pagani wrote:Pedpostavljam da je vec bilo razgovora na ovu temu, ako jest neka admini prebace temu gdje treba...!
zamjena svjecica 20KM
UKUPNO 195KM
Pozdrav
-
vnm
#3 Re: Cijena servisa...?
ovo su fakticki samo cijene za ruke? bez dijelova?
ta tri filtera i svjecice moze promijeniti za sat vremena, pa zakljucujem da mu je satnica 50KM...deracina teska.
ta tri filtera i svjecice moze promijeniti za sat vremena, pa zakljucujem da mu je satnica 50KM...deracina teska.
- kurty
#4 Re: Cijena servisa...?
U mercedesovom servisu satnica je 40KM... u Vogosci
- bego007
#5 Re: Cijena servisa...?
za pakne ti je previse uzeo, svjecice si mogao vala i ti sam
ovo drugo ne znam
ovo drugo ne znam
- citroen
#6 Re: Cijena servisa...?
odero te posteno,da izvines na izrazu..pa te sve filtere je trebao racunati 10KM,to je smjesan posao a i ostalo je moglo biti manjepagani wrote:Pedpostavljam da je vec bilo razgovora na ovu temu, ako jest neka admini prebace temu gdje treba...!
zamjena svjecica 20KM
UKUPNO 195KM
Pozdrav
-
emko1234
#7 Re: Cijena servisa...?
al pazi,zamjena svjecica mu je 20 maraka....hahahahhahahaha pa jebo majku ko da ima 60 svjecica a ne 4..
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
-
whow
#9 Re: Cijena servisa...?
Nije pitanje jel' te odero , jer je ocigledno da te je za BiH uslove naguzio ko' Sansku Kozu nego je pitanje dali ti je tip uopce zamjenio sve te filtere i svjecice . Jaranski savjet ;kada ides kod majstora koga ne znas onda sa njim u radnju i gledaj sve sta radi mjenja jer inace si donji. Oni posebno vole te sto kaze zamjeni sve sto treba to je isto koda si mu u startu dao 50km na kafu. Ti bi te filteri i u Kanadi dosli jeftinije jer za to ne treba da budes mehanicar nego da imas jednu sposobnu ruku. Zadnje pakne 40 km , pa to je mozda 20 minuta posla za majstora . Svjecice na polu su sve naprjed dakle ponovo 10 minuta al da se ne zuri i da uz to popusi dvije cigare i popije kafu. Zaboravi tog majstora i daj napisi mu ima ovdje neka ga se ljudi klone vidis da je neka hlopina.
- shlauf
#10 Re: Cijena servisa...?
Čuj zamjena zadnjih ležajeva, pakni i kočionog cilindra sve 85 KM. Pa kao da je zamjenio ležaj pa vratio sve na svoje mjesto pa opet skidao da promjeni pakne pa opet vratio pa skinuo da promjeni kočioni cilindar. Zamjena 3 filtera 30 KM. Majstor je dobar u svakom slučaju ali u svoj džep a ti si donji 100%.pagani wrote:Pedpostavljam da je vec bilo razgovora na ovu temu, ako jest neka admini prebace temu gdje treba...!
zamjena svjecica 20KM
UKUPNO 195KM
Pozdrav
Što u tebe guza može trpiti
Sad si nasjeo kod tog majstora po preporuci i bježi više od njega a napišeš kao se majstor zove pa da i ostali znaju da ne zalutaju kod njega "po preporuci" od tebe.
Aleeee aleeeeeeeeeeeee
- AmADin_gospo
#11 Re: Cijena servisa...?
da su ovo cijene dijelova, onda je to-to, ali previše je za ruke... doduše, u asi bi mnogo gore prošao jer ne rade po pravoj satnici nego iz kataloga, tako da bi te zašlo mnogo više, npr, servisi bi ti računali vako:
zamjena filtera kabine 10KM - 1/2 sata
zamjena filtera zraka 10KM - 1/2 sata
zamjena filtera benzina 10KM - 1/2 sata
zamjena zadnjih lezajeva 30KM - 1 sat
zamjena svjecica 20KM - 1/2 sata
zamjena zadnjeg kocionog cilindra 15KM - 1 i 1/2 sata
zamjena zadnjih pakni 40KM - 1 sat
5 i pol sati u najboljem slučaju puta satnica (40-50 KM) i eto te preko 2 glave.
bolje si prošao nego u Asi, ali si ipak previše platio
5 i pol sati u najboljem slučaju puta satnica (40-50 KM) i eto te preko 2 glave.
-
AdnanSA
#12 Re: Cijena servisa...?
Kod mog druga Meda u Velešićima bi sve ovo dobio za jedno 100 KM plus što bi Medo odradio još jedno 3 posla na svoju ruku koje ti ne bi naplatio.
- pajero
#13 Re: Cijena servisa...?
Druze je li ti radis u ASA ili znas da im je ovo cjenovnik? Kome majke ti jos treba pola sata da zamjeni filter bilo cega a malo li zraka???? Svjecica pola sata??? Neko se zajebava?AmADin_gospo wrote:da su ovo cijene dijelova, onda je to-to, ali previše je za ruke... doduše, u asi bi mnogo gore prošao jer ne rade po pravoj satnici nego iz kataloga, tako da bi te zašlo mnogo više, npr, servisi bi ti računali vako:
Druze pagani ovo su ti sve "sitnice" koje ti moj komsija ne bih naplatio vise od 50-70KM!!! Ako te zanima za ubuduce posalji mi PP...
Pozdrav
- Tranquilizer
#14 Re: Cijena servisa...?
ma jašta je skupo ti ovo, drugi put se malo bolje raspitaj prije tih radova drug

-
pagani
#15 Re: Cijena servisa...?
Ma predpostavljao sam da je skupo. Pogotovo sto nisam 100% siguran jeli mi bas sve to i zamjenio i stavio nove djelove???
To ti je majstor "po preporuci"! Sreca nije mi mjenjao ulje bilo bi jos 30-40KM. Jos mi govori kao ako bude kakvih problema da dodjem da on sredi.
Hvala vam na informacijama, ali sam sjeban i krivo mi pravo.
Nije mi bila namjera da ga blatim, i da pisem naziv servisa ali da se nebiste nasukali kao ja servis je "ERDA" u buca potoku.
Zar mu nije bio veci interes da mi naplati po normalnim cijenama da budem zadovoljan i da mi odrzava auto, da me ima kao stalnu musteriju i da ga hvalim, nego ovako? Sad cu svaku priliku koristit da navedem kako je taj servis skup i da ga raja zaobilazi. Razumio bih ove cijene da imam novije auto audija, bmw-a, pasata..., ali pola starog 12god.
To ti je majstor "po preporuci"! Sreca nije mi mjenjao ulje bilo bi jos 30-40KM. Jos mi govori kao ako bude kakvih problema da dodjem da on sredi.
Hvala vam na informacijama, ali sam sjeban i krivo mi pravo.
Nije mi bila namjera da ga blatim, i da pisem naziv servisa ali da se nebiste nasukali kao ja servis je "ERDA" u buca potoku.
Zar mu nije bio veci interes da mi naplati po normalnim cijenama da budem zadovoljan i da mi odrzava auto, da me ima kao stalnu musteriju i da ga hvalim, nego ovako? Sad cu svaku priliku koristit da navedem kako je taj servis skup i da ga raja zaobilazi. Razumio bih ove cijene da imam novije auto audija, bmw-a, pasata..., ali pola starog 12god.
-
530i
#16 Re: Cijena servisa...?
Je li ti odzračio kočnice nakon zamjene kočionog cilindra?
Za filtere, svjećice i pakne te oderao, pa zamjena ulja i uljnog filtera je svugdje pet maraka, a ostali filteri su lakši za zamijeniti (osim u nekim autima sa klimom filter kabine).
Za filtere, svjećice i pakne te oderao, pa zamjena ulja i uljnog filtera je svugdje pet maraka, a ostali filteri su lakši za zamijeniti (osim u nekim autima sa klimom filter kabine).
-
milojicabrzi
#17 Re: Cijena servisa...?
Ta cijena je realno prevelika, svi ti radovi, sto se tice ruku, ne bi trebali kostati vise od 50-100 KM.Drugi put budi pazljiviji, i prije nego sto rad pocne, trazi okvirni predracun. Taj servis, sa rukama i dijelovima, ne bi trebao biti skuplji od 200-250 KM.
-
pagani
#18 Re: Cijena servisa...?
Samo da napomenem da sam pored "ruku" i djelove platio 170KM koje mi je on kupio kod Kareta i imam uredan racun.
Jbg, "sam pao sam se i ubio"!
Jbg, "sam pao sam se i ubio"!
- johntra
#19 Re: Cijena servisa...?
svu zamjenu filtera si mogao sam odraditi, osim možda filtera goriva, jer se raja ne voli baktati sa tim zbog zapaljivosti, ali i to je kod nekih auta jednostavno, pogotovo ako je filter u motoru, a ne na rezervoaru...isto tako, svjećice si mogao sam zamijeniti...jedino ti preostaju ovi malo teži poslovi kod majstora, mada se i oni, uz odgovarajuće mjesto i alat mogu sami uraditi...bar neki od njih...
- AmADin_gospo
#20 Re: Cijena servisa...?
ne raqdim u asi, a nju sam spomeno nak, jer je wagen u pitanju. a što se tiče servisa svi su isti, poštuju procedeure propisane od fabrike a nijedan kvar se ne popravlja manje od pola sata. takošer, sve je detaljno opisano da ne vjeruješ. npr. mjenjanje svječica.pajero wrote: Druze je li ti radis u ASA ili znas da im je ovo cjenovnik? Kome majke ti jos treba pola sata da zamjeni filter bilo cega a malo li zraka???? Svjecica pola sata??? Neko se zajebava?
prilazak automobilu, otvaranje haube, osiguravanje haube od pada, vizualni pregled motornog prostora, uzimanje ključa XY za skidanje kleme s akumulatora. skidanje zaštite s akumulatora, odvrtanje šarava u smjeru s ljeva na desno dok se klema ne olabavi, skidanje kleme s kontakta. vračanje ključa u ormarič s ključevima, pregled broja motora. na osnovu broja motora otkriti koje svječice automobil koristi. uzeti svječice iz magacina, provjeriti jesu li to te svječice... itd itd itd u 3 PM.
napisano je detaljno kako nebi bilo dodatnih problema. vjeruj mi, svi su isti što se tiče procedura.. i onda kad skontaš dok se sve ovo pređe, ode pola sata ko s pjesmom.
-
emko1234
#21 Re: Cijena servisa...?
ja recimo imam auto koje odrzavam u asi il u ac quattru i to je trece auto koje tamo odrzavam i znam da je ovo sto si ti napisao bas glupo..cuj 5.5 da ovo rade..pa ljudi ovo urade za 3 sata maximalno..drug moj kad ti svaki dan dodje na servis 20-30 auta nemas ti vremena da mjenjas filter jedan po pola sata..posto su to uglavnom auta sa slicnim il istim motorima nema potrebe za gledanjem u katalog..nije to servis koji pravi 50 razlicith marki i modela..ugl za ovo sto si ti napisao da mu treba 5,5 sati ne treba vise od 3..ljudi znaju napamet..asa je fabrika para..mislis da bi nihad pustio da mu u servisu radi lik koji ne zna napamet sve dijelove i sifre i ostale pizdarije..ne budi smjesan...AmADin_gospo wrote:ne raqdim u asi, a nju sam spomeno nak, jer je wagen u pitanju. a što se tiče servisa svi su isti, poštuju procedeure propisane od fabrike a nijedan kvar se ne popravlja manje od pola sata. takošer, sve je detaljno opisano da ne vjeruješ. npr. mjenjanje svječica.pajero wrote: Druze je li ti radis u ASA ili znas da im je ovo cjenovnik? Kome majke ti jos treba pola sata da zamjeni filter bilo cega a malo li zraka???? Svjecica pola sata??? Neko se zajebava?
prilazak automobilu, otvaranje haube, osiguravanje haube od pada, vizualni pregled motornog prostora, uzimanje ključa XY za skidanje kleme s akumulatora. skidanje zaštite s akumulatora, odvrtanje šarava u smjeru s ljeva na desno dok se klema ne olabavi, skidanje kleme s kontakta. vračanje ključa u ormarič s ključevima, pregled broja motora. na osnovu broja motora otkriti koje svječice automobil koristi. uzeti svječice iz magacina, provjeriti jesu li to te svječice... itd itd itd u 3 PM.
napisano je detaljno kako nebi bilo dodatnih problema. vjeruj mi, svi su isti što se tiče procedura.. i onda kad skontaš dok se sve ovo pređe, ode pola sata ko s pjesmom.
- AmADin_gospo
#22 Re: Cijena servisa...?
znam ja to sve buraz, i slažem se, samo što oni tako obračunavaju, pa ispadne da jedan radnik za 8 sati aktivnog radnog vremena uradi posao (na papirima) od 20 sati... eto kako se uzima lopatomemko1234 wrote: ja recimo imam auto koje odrzavam u asi il u ac quattru i to je trece auto koje tamo odrzavam i znam da je ovo sto si ti napisao bas glupo..cuj 5.5 da ovo rade..pa ljudi ovo urade za 3 sata maximalno..drug moj kad ti svaki dan dodje na servis 20-30 auta nemas ti vremena da mjenjas filter jedan po pola sata..posto su to uglavnom auta sa slicnim il istim motorima nema potrebe za gledanjem u katalog..nije to servis koji pravi 50 razlicith marki i modela..ugl za ovo sto si ti napisao da mu treba 5,5 sati ne treba vise od 3..ljudi znaju napamet..asa je fabrika para..mislis da bi nihad pustio da mu u servisu radi lik koji ne zna napamet sve dijelove i sifre i ostale pizdarije..ne budi smjesan...
-
whow
#23 Re: Cijena servisa...?
AmADin_gospo wrote:znam ja to sve buraz, i slažem se, samo što oni tako obračunavaju, pa ispadne da jedan radnik za 8 sati aktivnog radnog vremena uradi posao (na papirima) od 20 sati... eto kako se uzima lopatomemko1234 wrote: ja recimo imam auto koje odrzavam u asi il u ac quattru i to je trece auto koje tamo odrzavam i znam da je ovo sto si ti napisao bas glupo..cuj 5.5 da ovo rade..pa ljudi ovo urade za 3 sata maximalno..drug moj kad ti svaki dan dodje na servis 20-30 auta nemas ti vremena da mjenjas filter jedan po pola sata..posto su to uglavnom auta sa slicnim il istim motorima nema potrebe za gledanjem u katalog..nije to servis koji pravi 50 razlicith marki i modela..ugl za ovo sto si ti napisao da mu treba 5,5 sati ne treba vise od 3..ljudi znaju napamet..asa je fabrika para..mislis da bi nihad pustio da mu u servisu radi lik koji ne zna napamet sve dijelove i sifre i ostale pizdarije..ne budi smjesan...... nije samo govor o asi, nego generalno svih ovlaštenih servisa
Svaki majstor u ovlastenom servisu obracunava po KATALOGU a ne STVARNOM vremenu za koji se posao odradi. Ovdje i jeste zarada ukoliko si brz i sposoban , u suprotnom svako bi se zajebavao i radio sto duze moze dok po KATALOG sistemu bolji majstor zaradi vise para , govorim o ovlastenim servisima . Sa privatnikom se mozes dogovoriti . Preporucljivo je koristiti uobicajene fraze tipa : " puno mi je to jarane " , " nema plate vec dva mjeseca" , " od'ra me ovo auto morel' to sta jefinije " i slicno .Ni slucajno ne treba koristiti komentare tipa "; kod Durme je to upola jeftinije " jer ce uvrjedeni majstor replicirati odlucinim :" pa idi kod Durme j.. te Durmo .
U Hondinom servisu u katalogu stoji da je mjenjanje zupcastog remena 5 sati . Ja sam dobio najmanje 5 razlicitih PISMENIH kvota za ovaj posao gdje je najmanja bila 4.9 sata a najskuplja 5.5 sati. E sada ja sam bio u radnji kada je tip skinuo ne samo zupcasti nego i vodenu ( jer je ona odmah iza zupcastog ) i sve to zamjenio za manje od 3 sata . po katalogu to je 5.5- 6 sati rada. Ako je mehanicar sposoban on moze u 8 sati zaraditi 16 sati . Meni je licno bilo drago vidjeti da covjek zna gdje je svaki seraf da to odmah skida i da je izuzetno precizan i da sve ide ponovo na svoje mjesto a ne kao neki nasi dundzeri koji se pocnu cesati po glavi i razmisljati " majku mu gdje mu je ona vodena pumpa".
Glede teme, jedini pravi posao sto ti je taj tip odradio su ti seleni i zadnji lezajevi ako je istina da ih je odradio . Sve ostalo si mogao i sam. Posebno na to polu. I ja sam nekada imao VW Fox 92 godiste mislim i sam sam mjenjao ulje i filtere jer je sve jednostavno i pristupacno. Definitivno si trebao biti prisutan ne samo zbog garancije da je tip uistinu sve odradio po propisu nego da i nesto naucis da te drugi put ne bi zavrtali . U svakom slucaju sada si naucio po ces znati drugi put , svaka skola se placa . Samo cekaj kad budes gradio kucu onda ces tek vidjeti belaja sa majstorima , cim ga "ispustis" iz vida fuseri i ljencari.
-
pagani
#24 Re: Cijena servisa...?
Postoji li mogucnost da provijerim jeli mi fakat sve ovo zamijenio?
Filtere mogu provijerit, valjda mogu i svjecice, ali kako da vidim kocioni cilindar, selene zadnjih lafeta, lezajeve.
Da mi je samo da znam da mi je to odradio sto je naplatio i onda bi mi dusa bila mirnija.
Filtere mogu provijerit, valjda mogu i svjecice, ali kako da vidim kocioni cilindar, selene zadnjih lafeta, lezajeve.
Da mi je samo da znam da mi je to odradio sto je naplatio i onda bi mi dusa bila mirnija.
- pezzar
#25 Re: Cijena servisa...?
Prijatelju, za ove sve radove 100 KM plafon. Zadnji ležajevi, pakne, cilindar to su poslovi koji se rade iz jednog dijela, i ne naplacuju se posebno = 40 KM, seleni lafeta za 98. god su klasicni kao u dvice = 30 KM, svjećice + filteri = 15-20 KM. Još hajd, ako ga je nešto zahebavalo (cilindar npr, mada ne bi trebao, koliko znam aluminijski je, obicno nema problema s odvrtanjem) al eto, jos 10-ak KM.
Zakljucak: Zapalio te, debelo.
Zakljucak: Zapalio te, debelo.