Bio gotovo dvije godineu domu, pola godine privatno, sad "vozarim".
Ako imaš tanak budžet (kao što nas i većina studenata ima) preporučujem ti dom. Zna biti i nemirno, i privatnost je ravna nuli, osim ako nemaš ekstra cimera, zna i dosaditi jer živiš u sobi od nekih 12 kvadrata. Ali je razlika u cijeni ogromna. I veliki je plus to što uglavnom ne brineš o hrani jer se većinom može stići na ručak i večeru. Hrana nije hotelska, da se razumijemo, lično sam većinom živio na riži, ali nije ni toliko loša da se uvijek ne potrefi makar jedno jelo koje ti se sviđa.
Što se tiče privatnog smještaja, prvo je lutrija da ubodeš normalnog stanodavca koji vam neće visit nad glavom svaki dan. Tu bi odmah preporučio SAMO I JEDINO stanovanje u stanu u zgradi, izbjegavati stanovanje u privatnim kućama. Ova opcija može samo ako je taj u privatnoj kući neka rodbina, porodični prijatelj za koje znate da je normalan, ili ako imate toliko nafake da se potrefi neki stvarno kul čiko.
Što se tiče privatnog, samo na hranu računaj apsolutni minimum od 150 KM po osobi, i to da ste redovno na paštetama, tjestenini, i povremenom "dopingu" koje vam pošalju od kuće. Doduše, ja i cimer smo jeli za četvero, tako da će vama možda biti lakše
Kao što spomenuše, najjeftinije što možete naći sa uključenom režijom je 100 po osobi, ali to su uglavnom neki mali stanovi i većinom udaljeniji od grada.
Dom ti je najsigurnija opcija, ja ti savjetujem da ne odustaješ od doma i da prvo testiraš kako ti se sviđa to sve. Uvijek možeš otkazati ugovor bez ikakvih troškova, i preći u privatni smještaj.
Što se tiče privatnog, može biti ekstra, ali treba tražitiii i tražitiii da vam dopizdi više pričati na telefon, i hodati od stana do stana. Budite dooobro oprezni da vas ne zakinu i da vam predstave stvarne troškove, jer su troškovi zimi daleko veći ponajviše zbog grijanja. Po mogućnosti tražiti centralno grijanje, gradsko. Sve ostalo je skupo, baš skupo. Ako gledate samo na režije (struja, voda, najjeftiniji internet, + grijanje u zimskom periodu) mislim da vas ne može izaći nikako manje od 40-50 KM po osobi, s tim da bi ljeti bilo nešto malo jeftinije.
Ako se već odlučite na traženje stana, doobro obratite pažnju na stanje svega u stanu, od vode, kvalitete namještaja, svih ventila, utičnica, kuhinjskih aparata, bojlera, ma svega. Čast izuzecima, ali velika većina sarajevskih stanodavaca su postali pravi specijalci u prodavanju muda pod bubrege. Znam sve to odlično jer je i brat stanovao privatno 4 godine, par kolega i komšija, i za ne povjerovati je kakvih je sve ponuda bilo, od toga da vam nude stan koji nema ništa sem nekog kreveta i stolića, do običnih garaža koje su pretvorene u "garsonjere", a sve sa "finim" cijenama
I da, konačni minus za privatno je spremanje hrane i sve ostalo što morate da radite sami. JEst interesantno prvih mjesec dva, ali kad dođete mrtvi umorni sa cjelodvnenih predavanja i vježbi, nije vam ni na kraj pameti jelo, pa onda počinjete živjeti na pašteti i selami
Dakle, dom za početak, a trebao bi biti i još jedan rok za prijem u dom, ne vjerujem da će se odmah popuniti. Smještaj je velika lutrija.
Napričah se ja i previše, nisam ja neću više nikad