Cijena kamenih kuća

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Radio Sarajevo

#1 Cijena kamenih kuća

Post by Radio Sarajevo »

Dragi moji,

Prije rata smo imali dvije vikendice, izgrađene u doba mračnog socijalizma.

Jedna je bila blizu Počitelja, a druga kod Trnova. Prvu su spalile ustaše, a drugu četnici.

Sada želim ponovo izgraditi ovu u Hercegovini, ali želim da bude slična kao i prije, od kamena. S obzirom da živim vani, nemam informacije o cijenama, a ni ostalim detaljima. Gledao sam nekoliko firmi koje grade po principu "ključ u ruke", ali niko od njih ne radi kamene kuće. Cijene montažnih kuća su od 600 do 800 KM po kvadratu, a pretpostavljam da je kamen skuplji.

Ima li neko informaciju gradi li iko kamene kuće u BiH, i ako ne, koliko mogu očekivati da će me izaći kamena kuća od recimo 150 kvadrata?

Tu podrazumijevam da kuća bude luksuzna, po mogućnosti nešto ovako. Ne znam je li ovo slična kvadratura, ali mi se izgled sviđa.

Image

Image
Maraschino

#2 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Maraschino »

Skupa je obrada kamena, samo ti to mogu reci.
muminovic

#3 Re: Cijena kamenih kuća

Post by muminovic »

Fino je sto poredis cijene montazne kuce sa kamenom.

Kamen ima i razne vrste, pa moras i to racunat' kao i debljinu itd.

Al neces moci napraviti 150m2 ispod 150.000 - 200.000 EUR-a.
Radio Sarajevo

#4 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Radio Sarajevo »

Ma ne poredim, znam da je kamen skuplji, ali ne znam koliko.

Kako znaš da može doći čak i preko hiljadu eura po kvadratu? Znaš li neke firme koje to rade?
muminovic

#5 Re: Cijena kamenih kuća

Post by muminovic »

Radio Sarajevo wrote:Ma ne poredim, znam da je kamen skuplji, ali ne znam koliko.

Kako znaš da može doći čak i preko hiljadu eura po kvadratu? Znaš li neke firme koje to rade?
Pa sta ce ti kamena kuca bez struje, vode, i svega ostalog; ne placas samo kamen.

Imas transport, radnu snagu, i sve sto ide u kucu.

Imas i skuplje od 1.000 EUR po m2 to je nesto slabije u svemu.

pogledaj na kamen-gradnja.hr ili vidi da ti preporuci neko firmu neku u BIH.
Maraschino

#6 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Maraschino »

Radio Sarajevo wrote:Ma ne poredim, znam da je kamen skuplji, ali ne znam koliko.

Sto ne vidis neku kucu od kamena za adaptaciju pa je preurediti u modernom stilu.

Graditi kucu od kamena i sve ono sto ide uz to je jako skupo.
Kao sto rece kolega od odabira kamena cijena moze drasticno odstupati, grupe ljudi trebaju ti za klesanje i to danima(ako hoces da to lici na nesto, pa ugradnja, izolacije...sve to kosta.
basicm

#7 Re: Cijena kamenih kuća

Post by basicm »

Moze se jeftinije proci ako kupis kamen sa starih kuca koje neko rusi iz nekog razloga. Ali za to treba biti u blizini i cekati informacije iz okoline.
karanana

#8 Re: Cijena kamenih kuća

Post by karanana »

a dze ti je kamen od stare spaljene?
Radio Sarajevo

#9 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Radio Sarajevo »

karanana wrote:a dze ti je kamen od stare spaljene?
Tu je samo jedan dio kamena, ostalo se valjda raznijelo.

Najradije bih gradio na istom mjestu, jer se onda ne moram zajebavati s dozvolama, ali nemam dovoljno kamena.

Potpuni sam laik i nemojte zamjeriti na glupim pitanjima, a svi koji su imali veze s gradnjom te kuće nisu više među nama :( .

Zato i nemam pojma...
Radio Sarajevo

#10 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Radio Sarajevo »

muminovic wrote:

Pa sta ce ti kamena kuca bez struje, vode, i svega ostalog; ne placas samo kamen.

Imas transport, radnu snagu, i sve sto ide u kucu.

Imas i skuplje od 1.000 EUR po m2 to je nesto slabije u svemu.

pogledaj na kamen-gradnja.hr ili vidi da ti preporuci neko firmu neku u BIH.
Gledao sam to, ali treba mi nešto u Bosni. U Hrvatskoj je sva gradnja mnogo skuplja.
Radio Sarajevo

#11 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Radio Sarajevo »

Maraschino wrote:

Sto ne vidis neku kucu od kamena za adaptaciju pa je preurediti u modernom stilu.

Kao sto rece kolega od odabira kamena cijena moze drasticno odstupati, grupe ljudi trebaju ti za klesanje i to danima(ako hoces da to lici na nesto, pa ugradnja, izolacije...sve to kosta.
Imam zemlju na određenom mjestu, i staru kuću mogu samo graditi na istom mjestu.
славянин

#12 Re: Cijena kamenih kuća

Post by славянин »

muminovic wrote:Fino je sto poredis cijene montazne kuce sa kamenom.

Ma sta bolan 1000 eura kvadrat ? Pa ne pravi od srebra. Nadji dobre majstore i kamenolom , sve to je isto osim zidanja.
Radio Sarajevo

#13 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Radio Sarajevo »

славянин wrote:

Ma sta bolan 1000 eura kvadrat ? Pa ne pravi od srebra. Nadji dobre majstore i kamenolom , sve to je isto osim zidanja.
Pretpostavio sam da je tisuća eura pretjerana.

Znaš li neku firmu koja ovo radi?
славянин

#14 Re: Cijena kamenih kuća

Post by славянин »

Radio Sarajevo wrote:
славянин wrote:

Pretpostavio sam da je tisuća eura pretjerana.

Znaš li neku firmu koja ovo radi?
Posto oces dobro da ti se napravi , uradi projekt - nije skupo.Imas graditeljskih firmi brdo , kupi ti materijal da te ne zavrcu, tim dobijes prakticno kljuc u ruke.

Evo ti jedan brzinski http://www.famus-gradnja3.ba/bs/
broj dva

#15 Re: Cijena kamenih kuća

Post by broj dva »

Maraschino wrote:

_-
Ovo je dobra ideja. Pogotovo ako bi za novu kucu morao kupovati i plac.
A jos jeftinije bi te ispala kuca od kvalitetne cigle i onda se igraj sa fasadom, kamenuj je...
I za kraj - ako mislis nastaviti biti preko grane dok ti neko drugi kucu pravi znaj da ces biti prevaren na hiljadu malih nacina. Jebi ga, facts of life...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Truba »

kako je moj dedo sam napravio kuću od kamena... i to s velikim prozorima... smijali mu se u selu... te prvi uveo struju

do 4. sata radi posao za firmu a od 4. sam rezo kamen i zidao... :roll: kamen po kamen dovlačiti obrađivati i zidati

ja kućicu za pse pravio o ddrveta ni na šta ne liči :lol:
Radio Sarajevo

#17 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Radio Sarajevo »

broj dva wrote:
Maraschino wrote:

_-
Ovo je dobra ideja. Pogotovo ako bi za novu kucu morao kupovati i plac.
A jos jeftinije bi te ispala kuca od kvalitetne cigle i onda se igraj sa fasadom, kamenuj je...
I za kraj - ako mislis nastaviti biti preko grane dok ti neko drugi kucu pravi znaj da ces biti prevaren na hiljadu malih nacina. Jebi ga, facts of life...
Ma naravno da ću biti dok se kuća radi, pa nisam vesla sisao :D .

Evo pregledao sam neke slike stare kuće, i vidim da ipak imam sve kamene zidove. To ovako izgleda. Mama je slikala, pa je malo mutno :).

Image

Dakle, ima li neko na ovom forumu ko je obnavljao ovako nešto? Rado bih se naslonio na ove zidove, ali me zanima koliko je to sigurno. Znam da u Dalmaciji ljudi često obnavljaju stare kamene kuće, i da se one skupo prodaju, pa vjerujem da se može nešto uraditi.
broj dva

#18 Re: Cijena kamenih kuća

Post by broj dva »

Pa kad se komsiji u breskve uvalis :D
Humljanin

#19 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Humljanin »

Nisam ti od neke pomoći niti sam stručnjak u toj oblasti, ali znam da je "kuća od kamena" širok pojam.

Zavisi i koja vrsta kamena i koji način obrade i je li to samo fasada ili je kamen u potpunosti nosivi element građevine.

Nisam siguran, ali mislim da teško da ima skuplje gradnje od potpuno kamene kuće od ručno klesanog kamena.
To je zeznut pothvat, nije lako naći iskusne majstore jer za obnoviti staru kamenu kuću u starom stilu i starim načinom gradnje ne postoje pravila gradnje koja važe u današnjoj građevini.
To su potpuno neka druga pravila kada ti nemaš armature i betona nego samo kamen i vezivo. Jako teško i vrlo skupo.
Nema tu proračuna nego se ide na iskustvo majstora.

Po meni je najpametnije napraviti armirano-betonsku konstrukciju i onda "lijepiti" kamen po tome.
Znači da imaš klasičnu jezgru nosive konstrukcije a za izgled i dojam lijepiš kamene blokove sa vana (mogu biti različite debljine).

Nadam se da sam malo pomogao svojim razmišljanjem, ili da barem nisam odmogao. Uglavnom sretno! :thumbup:
kurty

#20 Re: Cijena kamenih kuća

Post by kurty »

Uradi klasiku i poljepi ploče po tome...
mali jomu

#21 Re: Cijena kamenih kuća

Post by mali jomu »

Radio Sarajevo wrote:
Ma naravno da ću biti dok se kuća radi, pa nisam vesla sisao :D .

Evo pregledao sam neke slike stare kuće, i vidim da ipak imam sve kamene zidove. To ovako izgleda. Mama je slikala, pa je malo mutno :).

Image

Dakle, ima li neko na ovom forumu ko je obnavljao ovako nešto? Rado bih se naslonio na ove zidove, ali me zanima koliko je to sigurno. Znam da u Dalmaciji ljudi često obnavljaju stare kamene kuće, i da se one skupo prodaju, pa vjerujem da se može nešto uraditi.

Prvo vidi koliko ti imas sigurnih svojih para da ulozis u kucu, onda se informativno raspitaj...... zovi sve gradjevinske firme za info, nije nikakav problem, zovnes ih i odes snjima popricat...... treba ti nacrt, materijal i radnici..... i nek ti sve izracunaju, i onda sve laganini kontas :thumbup:
muminovic

#22 Re: Cijena kamenih kuća

Post by muminovic »

I nakon sto kazes koji ces kamen, jer imas 1000 vrsta kamena, te debljine istog.
Njanjavi

#23 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Njanjavi »

Malo jaci zemljotres i ode sve u pm.
Armaturu bolan i nosive elemente unutra stavi, jesi lud dečko jbte.
Cuj kamen na kamen :lol:
mali jomu

#24 Re: Cijena kamenih kuća

Post by mali jomu »

muminovic wrote: I nakon sto kazes koji ces kamen, jer imas 1000 vrsta kamena, te debljine istog.

nije to nikakav problem....... sve zavisi koliko para ulazes, a ima i kombinacija koliko hoces, radi se da se nikako nigdje ne zuri, sve se dobro informise i max laganini skonta o svemu :) :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Cijena kamenih kuća

Post by Truba »

nema potrebe za betonom 8-)
kamena na kamen i drvena deka :D
ako ti padne na glavu drvo nije kamen

:D

kako su ljudi prije pravili bez betona a ? :D
slagali su tako da je taj zid čvrst i bez betona samo sa žbukom
Post Reply