cijena goriva
-
sms5
#1 cijena goriva
nadao sam se manjim guzvama na izlazu/ulazu u grad. nego kakva su vasa iskustva, jel se isto trosi ili se razmislja u stednji...
-
veritas atis
U Danskoj je bezolovna 95-ica okruglo 10 dkr.
za orijentaciju: danska kruna i hrvatska kuna imaju isti kurs
ili
20 litara = 27,02 € (1€=7,4 dkr)
ili
20 litara = 27,02 € (1€=7,4 dkr)
-
digger
Wow! A ja mislim da placam previse sa 0.75 Eura/litar.veritas atis wrote:U Danskoj je bezolovna 95-ica okruglo 10 dkr.
ili
20 litara = 27,02 ? (1?=7,4 dkr)
Ne znam da li neko zna, ali Kanada je najveci (#1) dostavljac goriva za SAD, vise nago Saudis. Medjutim, to ne znaci da je socijalizam na vlasti, pa i mi placamo cijenu poskupljenja.
Bice gore. Dvije rastuce industrije u svijetu su Kinezi i Indijci, i kupuju bezglavo "oil" kompanije. Znaci, visok rast potrosnje kod njih je visoka potraznja na berzi, a samim tim, i cijene ce ici dalje navise. Sto je opet dobro za Kanadu jer se nas dolar penje u odnosu na euro i americki $. Sto opet nije dobro, jer nas izvoz postaje skuplji... i tako u nedogled.
-
neko iz mase
13 galona (50L) 35 dolara (30 eura) i za 3 dana opet na pumpu
-
digger
E to ja najgore ovdje. Ja jednom napisah da sam u Sarajevu isao na posao autom, sve u svemu 2-2.5 km. Moja dnevna doza setnje ovdje je 4-8 km, zavisno od raspolozenja.neko iz mase wrote:13 galona (50L) 35 dolara (30 eura) i za 3 dana opet na pumpu
Ali je problem da su nase razdaljine za posao, specijalnu kupovinu i slicno velike, a cak i ako sam 4-cilindras, osjeti se.
Od mog gradica do centra Toronta gdje sam radio, i gdje mnogi odavde rade, je "samo" 55 km (x 2).
Pinch, pinch...
-
Nesferatu
Kod nas ovdje Bosnjacko stanovnistvo zove SUV "kruzanom" (ostavom za kukuruz)...Uglavnom da zivim na Floridi investirao bih u SUV, barem mi je kuca putujuca onda, ha ja...ko ciganin cergas, kad vidis da huragan dolazi, ti odlazis...
Ovako hvala farmerima kukurza sto zamjenjuju 10% goriva sa ethanolom ovdje gdje sam ja, tako da su cijene 89 oktanskog goriva nize za 5 centi po gallonu....I tako se ja, tijesim. Bice bolje...kad Jeb Bush bude predsjednik.
Ovako hvala farmerima kukurza sto zamjenjuju 10% goriva sa ethanolom ovdje gdje sam ja, tako da su cijene 89 oktanskog goriva nize za 5 centi po gallonu....I tako se ja, tijesim. Bice bolje...kad Jeb Bush bude predsjednik.
-
Nesferatu
Ja kontam nabaviti jedno 10 krava i skupljati balegu pa u cisterne, da dodjem do metana. Kazu cak 13% metana na svijetu je doprinos krava, i vodi do znatnog povecanja greenhouse effect-a tj. zagrijavanja zemlje. Methane onda mogu fino koristiti kao sirovo gorivo za pogon bibija, moram samo da stupim u kontakt sa par sarajevski taksista i ovih firmi sto ugradjuju plin u aFtomobile.
-
PR80.
@digger: U Norveskoj su distanice (posebno na sjeveru) masalah.
Ovisni ljudi o autu, a cijene sve vece i vece (cestarina, godisnja pretplata, EU kontrola itd).
Norvezani zatvorili svoje platforme za nedaj Boze a uvoze naftu i kao sto sam vec napisala cijena 1 litar bezolovnog sad je blizu 1.5 eura.
@Nesferatu: Tako nesto vec koriste za autobuse ovdje. Ne zagaduje okolinu, jeftinije je...
Ako dobijem na lotu kupit cu sebi jedan elektricni bibi. (cijena jednog malog EL auta ovdje je oko 40 000 - 50 000 eura).
Ovisni ljudi o autu, a cijene sve vece i vece (cestarina, godisnja pretplata, EU kontrola itd).
Norvezani zatvorili svoje platforme za nedaj Boze a uvoze naftu i kao sto sam vec napisala cijena 1 litar bezolovnog sad je blizu 1.5 eura.
@Nesferatu: Tako nesto vec koriste za autobuse ovdje. Ne zagaduje okolinu, jeftinije je...
Ako dobijem na lotu kupit cu sebi jedan elektricni bibi. (cijena jednog malog EL auta ovdje je oko 40 000 - 50 000 eura).
-
The_Flyer2002
sms5 wrote:Ne znam da li ste primjetili ali se po Sarajevu vec vozaju sa reklamama "usteda goriva do 50% " naravno rijec je o prelasku na alternativu "plin", novoregistrovane firme koje rade ugradnju sistema za plinsko gorivo. Uskoro bi mogli postati opasan grad.
ako je plin dobro instaliran sigurniji je od benzina.
najbolja zamjena za benzin je plin a nije opasan niti skup.
- pitt
Ubilo se za samoubilackih akcijaThe_Flyer2002 wrote:sms5 wrote:Ne znam da li ste primjetili ali se po Sarajevu vec vozaju sa reklamama "usteda goriva do 50% " naravno rijec je o prelasku na alternativu "plin", novoregistrovane firme koje rade ugradnju sistema za plinsko gorivo. Uskoro bi mogli postati opasan grad.
ako je plin dobro instaliran sigurniji je od benzina.
najbolja zamjena za benzin je plin a nije opasan niti skup.
-
Nesferatu
Nije mi fakat jasna ta filozofija prezervacije domacih prirodnih resursa koju Norveska namece svojim gradjanima. Mogu shvatiti da ne zele izvoziti naftu drugim zemljama, ali zasto da ne obezbjede jeftino gorivo svojim gradjanima, narucito npr tim na sjeveru? Je li to ima veze sa EU ili necim drugim?
p.s. Interesuje me da li neko zna moze li se aceton koristiti kao gorivo, za pogon automobila? Jednom prilikom u ratu mog starog je neki frajko uvjeravao kako u svoj auto sipa aceton i kako nema nekih vecih problema osim izduvnih gasova koji su bili absolutno nepodnosljivi...Sad ne znam da li je isao na cisti aceton ili je zamjenio dio goriva sa acetonom, ali se sjecam tog smrada kad bi auto proslo niz cestu...uzas.
p.s. Interesuje me da li neko zna moze li se aceton koristiti kao gorivo, za pogon automobila? Jednom prilikom u ratu mog starog je neki frajko uvjeravao kako u svoj auto sipa aceton i kako nema nekih vecih problema osim izduvnih gasova koji su bili absolutno nepodnosljivi...Sad ne znam da li je isao na cisti aceton ili je zamjenio dio goriva sa acetonom, ali se sjecam tog smrada kad bi auto proslo niz cestu...uzas.
-
PR80.
Norveska nije usla u EU, a sto se tice ovih cijena jesu velike, samo gledajuci njihov standard i prosjecne plate nije ni strasno (lakse je sigurno njima platiti 1.5 EURO nego jednom nasem radniku 1.5 KM). Evo, npr u Svedskoj je standard puno tanji a cijene goriva su iste kao i ovdje. Ma, slazem se u potpunosti da bi gorivo trebalo kostati puno manje ovdje, jer ni oni sami ne znaju koliko tih prirodnih resursa imaju... To je jedan od razloga sto Norveska kao drzava ne zeli da udje u EU. Sve je ovo politika i ne zaboravi isto tako da pricamo o jednoj zapadnoj drzavi.Nesferatu wrote:Nije mi fakat jasna ta filozofija prezervacije domacih prirodnih resursa koju Norveska namece svojim gradjanima. Mogu shvatiti da ne zele izvoziti naftu drugim zemljama, ali zasto da ne obezbjede jeftino gorivo svojim gradjanima, narucito npr tim na sjeveru? Je li to ima veze sa EU ili necim drugim?
-
neko iz mase
Po mom misljenju Norvezani prave veliku gresku sto su zaustavili crpljenje nafte. Sa jedne strane je odluka logicna, jer za 20tak godina, kad dodje do nestasice nafte, njihov problem ce biti odgodjen za koju. sa druge strane ne shvataju da ce biti na udaru politike i vojske USA u slucaju da su oni jedini koji imaju naftne rezerve.

- kekec
[quote="neko iz mase"]Po mom misljenju Norvezani prave veliku gresku sto su zaustavili crpljenje nafte. Sa jedne strane je odluka logicna, jer za 20tak godina, kad dodje do nestasice nafte, njihov problem ce biti odgodjen za koju. sa druge strane ne shvataju da ce biti na udaru politike i vojske USA u slucaju da su oni jedini koji imaju naftne rezerve.
[/quote]
Doci ce ameri da im uvode demokratiju.
Doci ce ameri da im uvode demokratiju.