Cijena Golfa 5 - valter
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
RPM
#1 Cijena Golfa 5 - valter
... ako koristimo odokoidnu metodu lako se da zakljuciti da je skuplja radna snaga u Be i Ha nego u Njemackoj recimo, evo cijene golfa 5:
domaca proizvodnja: 26 716,00,- bez poreza bh TRENDLINE
uvoz njemacka: 23 737,20,- bez carine i poreza TRENDLINE
cijene su bez carine svakako .... ima li ko logicno objasnjenje??? .... imaju pravo ostali proizvodjaci automobila jer nemaju isti tretman kao BH VW koji i pored sto je oslobodjen placanja carine na njegove proizvode zaracunava extra profit (ja izracun'o oko 3000 KM)???
cijene su bez carine svakako .... ima li ko logicno objasnjenje??? .... imaju pravo ostali proizvodjaci automobila jer nemaju isti tretman kao BH VW koji i pored sto je oslobodjen placanja carine na njegove proizvode zaracunava extra profit (ja izracun'o oko 3000 KM)???
-
foton
Cijenu robe uveliko odredjuje stanje trzista (kupovna moc potrosaca), a ne samo troskovi proizvodnje. Tako u Sloveniji (recimo) Pikovit kosta vise nego u BiH. A oni ga i proizveli i transportovali i platili carinu... Pivo u Njemackoj kosta puno vise nego ovdje, bez obzira gdje je napravljeno (npr. u Ceskoj).
Naravno da ce VW iskoristiti prednost oko carina da poveca cijenu automobila. A da radna snaga profitira od te razlike... Sumnjam. I to je sasvim normalno.
Naravno da ce VW iskoristiti prednost oko carina da poveca cijenu automobila. A da radna snaga profitira od te razlike... Sumnjam. I to je sasvim normalno.
-
vier_ringe
STO BOLAN RPM PRICAS GLUPOSTI KAD NEZNAS???
sVAKO AUTO KOJE JE PROIZVEDENO U BiH, KONKRETNO GOLF V, PLACENA JE CARINA VEC U IZNOSU OD 16%, I NA TO IDE POREZ 4+3 ODNOSNO 7%!DA TI OBJASNIM JOS MALO, takva auta su u startu skuplja za 16% od auta koja se proizvedu u njemackoj!
Znaci golf V iz njemacke ako je 30.000km, placas na njega 16 i 20% poreza, a u BiH 16% je vec uracunato, pa je to cijena od 34.800km, na koju ide onda 7%poreza...Znaci i nije to neka pljacka, kako stalno ovi pricaju protiv Asa-auta, jer svaki trgovac vecinu auta proda sa popustom od nekih 10_ak %, tako da ova ostala 3% nisu nikakva pljacka!Jos uzmi u obzir koliko je porodica snadbjeveno tom fabrikom, i koliko ljudi ima sta da radi, shvatices o cemu pricam!
sVAKO AUTO KOJE JE PROIZVEDENO U BiH, KONKRETNO GOLF V, PLACENA JE CARINA VEC U IZNOSU OD 16%, I NA TO IDE POREZ 4+3 ODNOSNO 7%!DA TI OBJASNIM JOS MALO, takva auta su u startu skuplja za 16% od auta koja se proizvedu u njemackoj!
Znaci golf V iz njemacke ako je 30.000km, placas na njega 16 i 20% poreza, a u BiH 16% je vec uracunato, pa je to cijena od 34.800km, na koju ide onda 7%poreza...Znaci i nije to neka pljacka, kako stalno ovi pricaju protiv Asa-auta, jer svaki trgovac vecinu auta proda sa popustom od nekih 10_ak %, tako da ova ostala 3% nisu nikakva pljacka!Jos uzmi u obzir koliko je porodica snadbjeveno tom fabrikom, i koliko ljudi ima sta da radi, shvatices o cemu pricam!
- nostalgicar
He he he kod nas jedino sto ugrade na ta auta su vrata i nista vise...jednostavno zavrnu serafe i pici dalje...
-
RPM
... hehm, nemam ja sta da znam ili ne znam tu su brojevi koji govore sami za sebe druze moj ... dati pojednostavim stvar, ... recimo da zelim kupiti golfa 5 u be i ha (u asa-autu, smijesno) i uvesti ga u UK, koji od ponudjenih golfova je isplativiji, njemacki ili domaci?vier_ringe wrote:STO BOLAN RPM PRICAS GLUPOSTI KAD NEZNAS???
... nije bitno sta i koliko se proizvede u be i ha i da li se sklopi vec cinjenica da osnovna cijena vozila proizvedenog u bh jeste 26 000 KM a u njemackoj 23 000 KM .... ako vec govorimo o formiranju cijene na osnovu trzista onda svakako da domaci mora biti jeftiniji ako nista onda radi konkurencije....
... zasto se na "domace" vozilo placa carina ili se samo zove carinom a u stvari se zove extra profit!!!
... istina da njemacko vozilo u konacnici izadje nesto skuplje no u poredjenju sa nasim fuserajem sigurno se isplati doplatiti za njemacki kvalitet izrade.
... dakle stvarno ne znam ko ovdje prica gluposti, naravno najbpametniji su oni koji lobiraju ljude u vladi da se donose zakoni kojima se samo prividno smanjuje cijena za vrijednost carine a tu azliku uzima niko drugi do isti ti ljudi u vladi naravno sa ljudima iz (h)asa auta.
... da pojednostavim, novac se presutno i uz odobravanje onih koji bi trebali da stite interese gradjana be i ha preljeva iz budzeta u privatni dzep za vrijednost carine koja je zaracunata, mili Boze, u cijenu domaceg proizvoda ... i lafo svi sretni i zadovoljni ... m daj ...
... e jarane, necemo tako nikad u evropu .... haj' zivili,....hik
-
vier_ringe
Ti sam sebe dovodis u kontradikciju, a lud si ako mislis da treba kupiti to auto ovdje pa ga onda uvesti negdje..sam si rekao da je to domace auto, i da samo ovo trziste ima koristi od toga..a ta "fol" carina nije nikakav dodatni profit, neko pare koje idu drzavi pri uvozu tako rastavljenog auta(bez vrata, tockova, motora itd) na ulazu u zemlju!Sta ti mislis kako funkcionise granicna i carinska sluzba!Ja Boze sacuvaj sta svasta bubate..
Ja ti samo kazem kako jest, nemam ja nikakve koristi, misli ti sta hoces, ali nisi u pravu!I jos to auto kad bi ga ti vozio u uk, vratili bi ti na izvozu tih 16 %, isto kao sto funkcionise njemacki porez MRvs
Ja ti samo kazem kako jest, nemam ja nikakve koristi, misli ti sta hoces, ali nisi u pravu!I jos to auto kad bi ga ti vozio u uk, vratili bi ti na izvozu tih 16 %, isto kao sto funkcionise njemacki porez MRvs
-
RPM
... pitanje je bilo sasvim jednostavno a polemika tipa "lud si" ili "bubate svasta" sama po sebi nije racionalna i govori najvise o tebi kao sagovorniku, .... hehm ... za tvoj info nije mali broj ljudi koji kupuju auto ovdje, cekaju godinu dana pa ga onda uvezu konkretno u UK cime se carinske dazbine sa 34% smanjuju na 10% ....
... za "domaceg" kupljenog golfa koji je u osnovnoj cijeni skuplji 3000 KM niko i nikada na izvozu nece vratiti novac u vrijednosti carine jer je DOMACI proizvod ... halo ba ...
... dakle, novac koji je trebao da ide u budzet, pod pamfletom "domaceg" proizvoda i "jeftinijeg" za potrosaca ide u ruke pojedinaca.
... postenije bi bilo da taj golf nije domaci proizvod pa da se placa carina, onda bi se barem skupilo nesto para za rekonstrukciju saobracajnica, barem malo vise, ovako imamo samo "domaci" proizvod.
... nego cujem da ce uskoro vogosca izbaciti domaceg A4 i A6 ... ja bruke i sramote ... vjerovatno po istom sistemu, nece se placati carina drzavi vec "carina" pojedincima, iz asa auta naravno ...
... za "domaceg" kupljenog golfa koji je u osnovnoj cijeni skuplji 3000 KM niko i nikada na izvozu nece vratiti novac u vrijednosti carine jer je DOMACI proizvod ... halo ba ...
... dakle, novac koji je trebao da ide u budzet, pod pamfletom "domaceg" proizvoda i "jeftinijeg" za potrosaca ide u ruke pojedinaca.
... postenije bi bilo da taj golf nije domaci proizvod pa da se placa carina, onda bi se barem skupilo nesto para za rekonstrukciju saobracajnica, barem malo vise, ovako imamo samo "domaci" proizvod.
... nego cujem da ce uskoro vogosca izbaciti domaceg A4 i A6 ... ja bruke i sramote ... vjerovatno po istom sistemu, nece se placati carina drzavi vec "carina" pojedincima, iz asa auta naravno ...
-
biciklo
rpm je u pravu 100 % ,niko ti nece vratiti 16 % carine jer carina nije ni placena , i zato je vw povlašten na ovom trzistu.a ja mislim isto da se u vogošći ne postoji nikakva traka (koja je postojala prije rata ) sa robotima koji zavijaju sarafe,vare spojeve i slicno .vec da 50 ljudi dekonzervira felge i stavlja ih na fabiju,golfa, itd.
mislim pokazalo bi se vec ta fabrika u emisijama o automobilizmu,ipak je to cudo BH privrede.
mislim pokazalo bi se vec ta fabrika u emisijama o automobilizmu,ipak je to cudo BH privrede.
- Alfons Kauders
#14 Re: Cijena Golfa 5 - valter
Dobaci sa 7% poreza 28.586RPM wrote:... ako koristimo odokoidnu metodu lako se da zakljuciti da je skuplja radna snaga u Be i Ha nego u Njemackoj recimo, evo cijene golfa 5:
Njemacki sa 36% (pozez i carina) 32.282
Sta ti to izracuna carko moj...
-
JD
Ja koliko znam to se radi u sloveniji.. kada kupis nesto tamo, pokazes racun na izlazu iz zemlje i oni ti vrate 20% love koje si potrosio jer si strani drzavljanin i oslobodjen si poreza.vier_ringe wrote:I jos to auto kad bi ga ti vozio u uk, vratili bi ti na izvozu tih 16 %, isto kao sto funkcionise njemacki porez MRvs
To nasi ne rade, a ni hrvati.
-
RPM
alfons ... mozda nisam bio najjasniji, govorimo o osnovnoj cijeni a ne o cijeni za kupca, dakle u OSNOVNOJ cijeni, bez carine, poreza domaci je skuplji za <> 3000 KM ... (26,7 K vs 23,7 K) ... nemojte samo reci da trziste formira cijenu jer bi po tome sigurno morao biti jeftiniji.
... mozda je logika ova, necete platiti carinu oko 6000 KM nego ce vama asa-auto zavalit' osnovnu cijenu malo vise pa cete njima dati samo 3000 KM
... dobar kupac tricu + dobra asa tricu - budzet pushiona 6 = rovovi po cestama.
... kao rezultat svega toga je sve veci broj francuza, italijana i ostalih vozila njemackog proizvodjaca uprkos cinjenici da je VW u be i ha zasticen k'o med'jed. ... jedna totalno ne-fer utakmica u kojoj gube svi osim monopolista asa-auta.
... mozda je logika ova, necete platiti carinu oko 6000 KM nego ce vama asa-auto zavalit' osnovnu cijenu malo vise pa cete njima dati samo 3000 KM
... kao rezultat svega toga je sve veci broj francuza, italijana i ostalih vozila njemackog proizvodjaca uprkos cinjenici da je VW u be i ha zasticen k'o med'jed. ... jedna totalno ne-fer utakmica u kojoj gube svi osim monopolista asa-auta.
- Alfons Kauders
Uh, do mene je, izvini. Ja mislim da ipak mora biti malo skuplji od onog iz uvoza, rade male serije po SKD sistemu, ali da je tolika razlika fakat nije realno, isto je i sa skodama. Ali opet, nek su zasticeni jer im izvozimo presvlake ! Kako rece jednom predstavnik nekog francuskog proizvodjaca "pa ni zrak u gumama na BiH golfu nije bosanski!"