cijelu heftu placamo CEFTU

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
uzgajivac

#1 cijelu heftu placamo CEFTU

Post by uzgajivac »

pod fensi nazivom u glavnom gradu BiH sutra pocinje "CEFTA Week". ko je ta, da prostis, CEFTA? za one koji dosad nizu znali to je ona grupa zemalja zbog kojih propadaju BH firme, nezaposlenost raste, a u boljem entitetu pada natalitet :sad: . da ne spominjem ovdje milione litara uvozne vode itd.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/ceft ... /131117041

samo jedno pitanje. ko zna odgovor, taj sigurno radi za drzavu :D: zasto se ne raskine ugovor sa CEFTA-om?

Image
Last edited by uzgajivac on 17/11/2013 17:24, edited 1 time in total.
x_lecter

#2 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by x_lecter »

Mi zbog Cefte propadamo? dobar ti je vic druze :-)
uzgajivac

#3 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by uzgajivac »

x_lecter wrote:Mi zbog Cefte propadamo? dobar ti je vic druze :-)
hvala za komentar. ali to je ono sto nadlezni i hoce, da predstave CEFTA-u kao nesto sto pomaze Bosni, Hercegovini i njenim gradjanima. vec imas komentare u zdrav mozak kao npr. ovaj: "Evo još jedan lijepa stvar i aktivnost u Sarajevu, nadam se da će ovih par dana iznjedriti pozitivne pomake za BiH."

dobro ako cemo precizno, nije kriva CEFTA nego likovi koji su je potpisali u ime 3,7 miliona BH zitelja. ali pitanje je sada, dakle zasto se taj ugovor ne raskine?
x_lecter

#4 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by x_lecter »

To sto su nase firme nesposobne da naprave konkurentan proizvod to je njihov problem. Jeftiniji uvoz zbog toga ne treba da trpi.
karanana

#5 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by karanana »

uzgajivac wrote:pod fensi nazivom u glavnom gradu BiH sutra pocinje "CEFTA Week". ko je ta, da prostis, CEFTA? za one koji dosad nizu znali to je ona grupa zemalja zbog kojih propadaju BH firme, nezaposlenost raste, a u boljem entitetu pada natalitet :sad: . da ne spominjem ovdje milione litara uvozne vode itd.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/ceft ... /131117041

samo jedno pitanje. ko zna odgovor, taj sigurno radi za drzavu :D: zasto se ne raskine ugovor sa CEFTA-om?

Image
sta dobijamo i sta gubimo ukidanjem?
mozda nisam najbolje upucen, ali ja nesto kontam da bi ukidanjem samo dobili vece cijene.
drndalo

#6 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by drndalo »

Ne kontas ti to karanana, vidis da bi se ukidanjem Cefte vise *ebavali, pa bi nam natalitet skocio do neba...
uzgajivac

#7 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by uzgajivac »

karanana wrote:
sta dobijamo i sta gubimo ukidanjem?
mozda nisam najbolje upucen, ali ja nesto kontam da bi ukidanjem samo dobili vece cijene.
banalan primjer: od 10 litara vode pod CEFTOM Kiseljak proda 1 litru vode, a clanice CEFTE (Srbija itd) 9 litara. sa raskidom cefte Kiseljak proda 3 litra, Vitinka iz Kozluka 3 litra, tesanjski Celvik 2 litra itd. tako pare ostaju u zemlji :-D .

automatski pada cijena Kiseljaku, Vitinki, Celviku - jer obrcu vise novca.
drndalo wrote:Ne kontas ti to karanana, vidis da bi se ukidanjem Cefte vise *ebavali, pa bi nam natalitet skocio do neba...
jerbo pili bi vise muske vode iz Kladnja, a manje uvozni buckuris. :D
drndalo

#8 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by drndalo »

Kad vec pricas takve istine, ima li gdje kupiti Kladanjske "kurnjace" ? O cemu pricamo ? Ni vlastitu vodu nismo bas sposobni flasirati, pa nije ni cudno sto imamo svakakvih problema... Ima u tome sto ti pricas istine, ali je ti gledas jednostrano, zasto npr. niko ovdje ne gleda na CEFTU kao na priliku da proda nesto svoje na trzistu od > 20 mil. ljudi, nego samo kako to da uvozimo odatle...?

Zasto Kisljeak ne izvozi u Srbiju, C.goru, Makedoniju, Kosovo ? Tamo znaju za nih kao za odlicnu kiselu vodu ? Zasto Pivara ne izvozi ? Ah da, zato sto su drzavi duzni 70 mil. KM za vodnu koncesiju... itd... Prvo moramo svoje mane sami srezati, pa onda lajati na strance... Oni samo koriste ono sto domaci izdajnici omogucavaju...
SSemir

#9 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by SSemir »

uzgajivac, drzi se ti podalje od ekonomije...recimo da se prebacis na Politiku, tu spadaju vecinom oni koji pojma nemaju, a ponasaju se kao da sve znaju :wink:
uzgajivac

#10 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by uzgajivac »

drndalo wrote:Kad vec pricas takve istine, ima li gdje kupiti Kladanjske "kurnjace" ? O cemu pricamo ? Ni vlastitu vodu nismo bas sposobni flasirati, pa nije ni cudno sto imamo svakakvih problema... Ima u tome sto ti pricas istine, ali je ti gledas jednostrano, zasto npr. niko ovdje ne gleda na CEFTU kao na priliku da proda nesto svoje na trzistu od > 20 mil. ljudi, nego samo kako to da uvozimo odatle...?

Zasto Kisljeak ne izvozi u Srbiju, C.goru, Makedoniju, Kosovo ? Tamo znaju za nih kao za odlicnu kiselu vodu ? Zasto Pivara ne izvozi ? Ah da, zato sto su drzavi duzni 70 mil. KM za vodnu koncesiju... itd... Prvo moramo svoje mane sami srezati, pa onda lajati na strance... Oni samo koriste ono sto domaci izdajnici omogucavaju...
promasio si temu, ne radi se o stranom nego o domacem trzistu. kada BH proizvodjaci budu vladali BH trzistem, umjesto uvoznika, onda ce ostvarivati profit i placati poreze drzavi.

razmisli, zasto su duzni drzavi 70 mil. KM? zato sto je ta ista drzava, preciznije receno Savjet ministara, potpisavsi CEFTA-u otvorila trziste proizvodjacima iz susjednih zemalja!
uzgajivac

#11 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by uzgajivac »

SSemir wrote:uzgajivac, drzi se ti podalje od ekonomije...recimo da se prebacis na Politiku, tu spadaju vecinom oni koji pojma nemaju, a ponasaju se kao da sve znaju :wink:
za tebe imam samo jedno pitanje: za koga ti radis?

jedan od ciljeva konferencije je da BiH Hrvatskoj odobri uvoz na BH trziste, sada kad vise nije clanica CEFTA-e nego EU. dok BiH ne moze izvoziti mlijeko i meso u Hrvatsku pod izgovorom da ne ispunjava standarde. treba li tome sta dodati?
drndalo

#12 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by drndalo »

uzgajivac wrote:
drndalo wrote:Kad vec pricas takve istine, ima li gdje kupiti Kladanjske "kurnjace" ? O cemu pricamo ? Ni vlastitu vodu nismo bas sposobni flasirati, pa nije ni cudno sto imamo svakakvih problema... Ima u tome sto ti pricas istine, ali je ti gledas jednostrano, zasto npr. niko ovdje ne gleda na CEFTU kao na priliku da proda nesto svoje na trzistu od > 20 mil. ljudi, nego samo kako to da uvozimo odatle...?

promasio si temu, ne radi se o stranom nego o domacem trzistu. kada BH proizvodjaci budu vladali BH trzistem, umjesto uvoznika, onda ce ostvarivati profit i placati poreze drzavi.

razmisli, zasto su duzni drzavi 70 mil. KM? zato sto je ta ista drzava, preciznije receno Savjet ministara, potpisavsi CEFTA-u otvorila trziste proizvodjacima iz susjednih zemalja!
Nista ja nisam promasio, nego ti nisi odgovorio na moje osnovno pitanje, gdje to ima za kupiti flasirane Kladanjske "kurnjace" koju si ti spomenuo kao primjer ? Sve ostalo se kaci na to, a tvoj odgovor pokazuje koliko si plitak, k'o Kosevski potok u augustu... Ja sam upitao i zasto niko ne izvozi na trziste CEFTE, kada mogu...??? CEFTA, da ti pomognem ne znaci slobodan uvoz u BiH, ona znaci i slobodan izvoz, pa zasto se ograniciti samo na trziste SA, TZ, BL, MO, itd, kada mozes prodati 12x toliko "okolo"...?

Duzni su drzavi vodne koncesije jer su pare iz pivare isisavali za potrebe ostalih povezanih lica, Merkur, Vegafruit, Sprind, Klas, Oslobodjenje, rancheve, aJrodrome, avijone, kamijone... A Savjet ministara im je toliko "zapaprio" da ih jos nije niko zatvorio i pored milionskog duga... Mene bi zatvorili nakon 1000 KM duga...
uzgajivac

#13 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by uzgajivac »

drndalo wrote:
uzgajivac wrote:

Nista ja nisam promasio, nego ti nisi odgovorio na moje osnovno pitanje, gdje to ima za kupiti flasirane Kladanjske "kurnjace" koju si ti spomenuo kao primjer ? Sve ostalo se kaci na to, a tvoj odgovor pokazuje koliko si plitak, k'o Kosevski potok u augustu... Ja sam upitao i zasto niko ne izvozi na trziste CEFTE, kada mogu...??? CEFTA, da ti pomognem ne znaci slobodan uvoz u BiH, ona znaci i slobodan izvoz, pa zasto se ograniciti samo na trziste SA, TZ, BL, MO, itd, kada mozes prodati 12x toliko "okolo"...?

Duzni su drzavi vodne koncesije jer su pare iz pivare isisavali za potrebe ostalih povezanih lica, Merkur, Vegafruit, Sprind, Klas, Oslobodjenje, rancheve, aJrodrome, avijone, kamijone... A Savjet ministara im je toliko "zapaprio" da ih jos nije niko zatvorio i pored milionskog duga... Mene bi zatvorili nakon 1000 KM duga...

nemoj da se gubis. sta si se zalijepio za tu vodu, govorimo o tome zasto se ugovor ne raskine kada unistava BH privredu. optuzujes proizvodjace da ne izvoze, pa nisu oni potpisali ugovor sa CEFTA-om. vanjskotrgovinski deficit BiH za 2012 je iznosio 7,4 milijardi KM. radi poredjenja prihodi od PDV-a u istom periodu su iznosili 5 milijardi. sa tolikim gubitkom u trgovini svaka normalna vlada bi ako nista drugo stavila moratorij na uvoz, ili jos bolje raskinula ugovor o slobodnoj trgovini. jer odose pare vani. prvo se treba zacepiti rupa u zakonu, pa onda sanjati o izvozu.

eto sad mozes nastaviti.
sinuhe

#14 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by sinuhe »

Ne znam sta da kazem ako su BiH prijetnja Srbija, Moldavija, Makedonija, Albanija, Kosovo i CG.
uzgajivac

#15 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by uzgajivac »

sinuhe wrote:Ne znam sta da kazem ako su BiH prijetnja Srbija, Moldavija, Makedonija, Albanija, Kosovo i CG.
ne stvar je obratna, BiH je prijetnja Srbiji. da im neko zabranu uvoz mlijeka nastala bi galama, vidjelo se to sve u mljekarskom ratu prosle zime. Sarovic je i zbog toga ostao bez fotelje. Hrvatska je nakon ulaska u EU izgubila mlijekovod za Bosnu, evo nadaju se da ce CEFTA Weeku dobiti povlasceni polozaj, kao da BiH nema dovoljno ... khm ... stoke.
Last edited by uzgajivac on 19/11/2013 18:47, edited 1 time in total.
sinuhe

#16 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by sinuhe »

Za slabu ponudu domacih proizvoda treba kriviti slabu tradiciju udruzivanja u zadruge u nasoj kulturi a ne CEFTA-u ili bilo koje druge strance.
Nasi zadrugari nisu ni clanovi medjunarodne unije http://www.ica.coop .
In Denmark, consumer co-operatives in 2007 held 36.4% of consumer retail market. Source: Coop Norden AB Annual Report 2007.
In Japan, the agricultural co-operatives report outputs of USD 90 billion with 91% of all Japanese farmers in membership. In 2007 consumer co-operatives reported a total turnover of USD 34.048 billion with 5.9% of the food market share. Source: Co-op 2007 Facts & Figures, Japanese Consumers' Co-operative Union.
In New Zealand, 3% of the gross domestic product (GDP) is generated by co-operative enterprise. Co- operatives are responsible for 95% of the dairy market and 95% of the export dairy market. Source: New Zealand Co-operative Association, 2007.
In Uruguay, co-operatives are responsible for 3% of the GDP. They produce 90% of the total milk production, 340% of honey and 30% of wheat. 60% of co-operative production is exported to over 40 countries around the world. Source: ACI Americas. Uruguay: movimiento cooperativo en crecimiento.
drndalo

#17 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by drndalo »

uzgajivac wrote:
nemoj da se gubis. sta si se zalijepio za tu vodu, govorimo o tome zasto se ugovor ne raskine kada unistava BH privredu. optuzujes proizvodjace da ne izvoze, pa nisu oni potpisali ugovor sa CEFTA-om.

sa tolikim gubitkom u trgovini svaka normalna vlada bi ako nista drugo stavila moratorij na uvoz, ili jos bolje raskinula ugovor o slobodnoj trgovini. jer odose pare vani. prvo se treba zacepiti rupa u zakonu, pa onda sanjati o izvozu.
Jedini koji se ovdje gubi si ti, vodu sam ti zaljepio jer si ti poceo nju uzimati za primjer, i vikati sta fali Kladanjskoj, a nju ni u Kladnju ne mogu piti ako ne odu s bidonom da si naspu. Sta ti to govori ? Ni vodu flasirat ne znamo... Ili necemo...

Proizvodjaci ne izvoze jer nisu oni potpisali ugovor sa CEFTA-om ? Sjedi 1 zakljucno...! Pa naravno da nisu potpisali proizvodjaci, kao sto nije potpisao ni proizvodjac Voda-vode ugovor sa CEFTA-om o izvozu u BiH. Medjunarodne ugovore potpisuju jel'te, medjunarodne Drzave sa istim tak'im, gdje pise sta pise, a proizvodjaci na osnovu tog ugovora mogu izvoziti isto bez carina u ostale CEFTA zemlje, pa mahom ne izvoze, zasto ? Mrsko Hin?

U danasnjem svijetu nema vise zabranjivanja uvoza kakvog ti sanjas, jaci su se pobrinuli za to, i navikni se na to. Nismo vise pod Milkom Planinc pa da zbog ekonomske stabilizacije moramo jesti secerne table umjesto mlijecnih cokolada, makar bile i domace... Postoje drugi nacini kako se to radi, i Sarovic je ma koliko meni od prije bio mrzak ipak pristojan posao poceo obavljati, pa je mnogima stao na zulj, tu se slazemo... Dakle dio nam je kao u vecini svijeta takav kakav jeste, a dio je do nas... Eto pored CEFTAe imamo bescarinski uvoz u ogromnu zemlju Tursku, pa sta koristimo od toga ? *urac od ovce... :cry:
sinuhe

#18 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by sinuhe »

Polovina zadruga u Bosni i Hercegovini uopće ne radi
http://www.agrolink.ba/Novosti/default. ... ageIndex=1
uzgajivac

#19 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by uzgajivac »

drndalo wrote:
uzgajivac wrote:
nemoj da se gubis. sta si se zalijepio za tu vodu, govorimo o tome zasto se ugovor ne raskine kada unistava BH privredu. optuzujes proizvodjace da ne izvoze, pa nisu oni potpisali ugovor sa CEFTA-om.

sa tolikim gubitkom u trgovini svaka normalna vlada bi ako nista drugo stavila moratorij na uvoz, ili jos bolje raskinula ugovor o slobodnoj trgovini. jer odose pare vani. prvo se treba zacepiti rupa u zakonu, pa onda sanjati o izvozu.
Jedini koji se ovdje gubi si ti, vodu sam ti zaljepio jer si ti poceo nju uzimati za primjer, i vikati sta fali Kladanjskoj, a nju ni u Kladnju ne mogu piti ako ne odu s bidonom da si naspu. Sta ti to govori ? Ni vodu flasirat ne znamo... Ili necemo...

Proizvodjaci ne izvoze jer nisu oni potpisali ugovor sa CEFTA-om ? Sjedi 1 zakljucno...! Pa naravno da nisu potpisali proizvodjaci, kao sto nije potpisao ni proizvodjac Voda-vode ugovor sa CEFTA-om o izvozu u BiH. Medjunarodne ugovore potpisuju jel'te, medjunarodne Drzave sa istim tak'im, gdje pise sta pise, a proizvodjaci na osnovu tog ugovora mogu izvoziti isto bez carina u ostale CEFTA zemlje, pa mahom ne izvoze, zasto ? Mrsko Hin?

U danasnjem svijetu nema vise zabranjivanja uvoza kakvog ti sanjas, jaci su se pobrinuli za to, i navikni se na to. Nismo vise pod Milkom Planinc pa da zbog ekonomske stabilizacije moramo jesti secerne table umjesto mlijecnih cokolada, makar bile i domace... Postoje drugi nacini kako se to radi, i Sarovic je ma koliko meni od prije bio mrzak ipak pristojan posao poceo obavljati, pa je mnogima stao na zulj, tu se slazemo... Dakle dio nam je kao u vecini svijeta takav kakav jeste, a dio je do nas... Eto pored CEFTAe imamo bescarinski uvoz u ogromnu zemlju Tursku, pa sta koristimo od toga ? *urac od ovce... :cry:
ti slobodno mozes ici u politiku. predlazem da budes ministar prvi do Bevande, drugi do Spirica. pa cemo onda imati jos bolje odnose sa susjednim zemljama :izet:

nikako da skontas jednu stvar. ne radi se o tome da zabranimo uvoz nego da ga regulisemo. dakle, ako srbijanska firma hoce da prodaje svoj kajmak po Bosni i Hercegovini, moze slobodno, ali da plati masnu carinu pa kad njihov kajmak bude kostao pola marke vise nego domaceg proizvodjaca, bice napretka.

sto se tice CEFTA-e evo pogledaj ko nas zastupa na konferenciji, umjesto strucnjaka iz ekonomije isprani mozak sa Georgtown univerziteta. cura ima lijepe obraze zato su je i postavili. naravno, mala je stranacki kadar, dok poljoprivrednici cekaju u redu za benzin.

Image

Citat od Ermine: "Ako poredimo trgovinske bilanse za zemlje CEFTA-e u odnosu na prethodni period kada je Hrvatska bila članica CEFTA-e, najviše je pogođen dio poljoprivredne proizvodnje, odnosno mlijeko i mliječna industrija. Obzirom da je još uvijek rano govoriti o konkretnim statističkim podacima, jer Hrvatska je s 1. julom postala punopravna članica EU, mislim da bi bilo realno očekivati da će tek s početkom naredne godine moći pokazati realan bilans stanja izvoza i uvoza", istakla je Salkičević-Dizdarević, komentarišući izlazak Hrvatske iz CEFTA sporazuma."

http://www.klix.ba/biznis/privreda/ceft ... /131118098

u CEFTI imamo evidentiran minus od 7,9 milijardi KM, a ona kaze jos nema bilansa. :zid: :zid: :zid:
Last edited by uzgajivac on 20/11/2013 17:47, edited 1 time in total.
drndalo

#20 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by drndalo »

uzgajivac wrote:svaka normalna vlada bi ako nista drugo stavila moratorij na uvoz, ili jos bolje raskinula ugovor o slobodnoj trgovini..
Cekaj, ja sam sanjao da si ti ovo napisao ? De procitaj malo osnovne stvari iz pravila o slobodnoj trgovini, koju naravno veliki namecu, ali ne mozes mimo toga, bar ne direktno. Ali jok, ti bi moratorirao, a ne zabranjivao... Potpisao si sporazum, sada ga ninaj, prilagodjavaj se, radi, iskoristi... Prosla je 1948 kad je neko imao "damu" da nekome kaze NE.

Hvala na ponudi za fotelju, ali mene takva nemere zapas' jerbo sam previse sekirli (pa nisam puno hairli), i relativno posten... :(
uzgajivac

#21 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by uzgajivac »

gospodjo Ermina evo vam bilansa, da iduci put znate:

Vanjskotrgovinska razmjena BiH sa drugim zemljama, bilans za 2012:

Izvoz: 8.184.491 KM
Uvoz: 14.938.377 KM

Tako je za samo jednu godinu 6,8 milijardi KM otislo iz drzave. Deficit se ne moze se nadoknaditi PDV-om jer su prihodi od PDV-a za 2012 iznosili 5.9 milijardi. Uostalom, moraju i parlamentarci nesto jesti.

Uvodjenjem carine na odredjene kategorije uvoznih proizvoda postigao bi se balans u robnoj razmjeni sa inozemstvom i time znacajno smanjio deficit. Cak postoji mogucnost da dobijemo suficit, kao sto ima npr. Kosovo, gdje je vanjskotrgovinski suficit u 2012. iznosio 2305,4%!
drndalo

#22 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by drndalo »

Uh odlicno si poredjenje nasao... :thumbup: :kiss:
uzgajivac

#23 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by uzgajivac »

SSemir wrote:uzgajivac, drzi se ti podalje od ekonomije...recimo da se prebacis na Politiku, tu spadaju vecinom oni koji pojma nemaju, a ponasaju se kao da sve znaju :wink:
Za retoricare kao sto si ti jedan citat:

"Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić, komentirajući negativan gospodarski rast BiH, izjavio je danas u Mostaru kako država bilježi rast potrošnje i kredita bez dovoljnog rasta proizvodnje i izvoza što, po njegovom mišljenju, vodi u još dublju krizu.

Ako želi uravnotežiti svoju platnu bilancu, BiH mora povećati izvoz, odnosno smanjiti uvoz te do 2015. godine povećati pokrivenost uvoza izvozom na 85 posto. U protivnom svake će godine uzimati novi kredit da bi vratila stari ili će prodavati imovinu, smatra Lasić."
SSemir

#24 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by SSemir »

znaci uzgajivac, cefta je osnovana samo sa jednim ciljen, unistavanje bosne! svi se urotili protiv nas, majku li im njihovu
drndalo

#25 Re: cijelu heftu placamo CEFTU

Post by drndalo »

Ti definitivno nisi normalan... Cuj:
SSemir wrote:cefta je osnovana samo sa jednim ciljen, unistavanje bosne! svi se urotili protiv nas, majku li im njihovu
Idi covjece lijeci se prije nego pobijes vlastitu familiju prvo...! Kao i bez Cefte nismo unisteni i jadni, nego smo bili prosperitetni na kvadrat, strah itrepet za Japansku, EU, US, Rusku i svekoliku drugu imperijalisticku industriju...!? :lol: :mrgreen:
Post Reply