Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#76 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by dječak sa šibicama »

mp3sa wrote:
dječak sa šibicama wrote:Mi, ko drugi, mi smo krivi.

Hitna pomoc i zvanicno nece da dodje na adresu ako je pacijent starije dobi, ne jednom kazu "ionako ce umrijeti", i to gradjani i "gradjani" uzimaju kao normalno.

Samo jedan radikalan primjer. Vjerovatno ih vecina i misli kao radnici hitne pomoci, ko je star neka krepa.

O KCUS-u da ne govorim. Sve je vec milion puta receno.

Ko nas jebe, znas nas jebo nas.
Zalosno je da se uzima za normalno da neko moze da napise ovako bezobraznu laz. Hitna u Sarajevu ima vise pacijenata u toku dana nego gradovi u svijetu sa milionima stanovnika. Ali kod nas "gospoda" traze hitnu i to pod prijetnjom i da se nacrta u roku minut kad ih zub boli. Zapita li se iko da li je normalno da neko moze da ima preko 100 pacijenata u toku dana, 98% onih koji nisu za pregleda i koji nigdje u svijetu nebi mogli da traze i dobiju sta i kako da ih se pregleda? Da ne govorimo o tome da su uslovi u kojima se radi zalosni a zahtjeva se dijagnoza u roku odma ko da imas ct i magnet zajedno u glavi. Samo pogledajte koliko se u americi ceka u hitnoj i jos ako te prime u zavisnosti da li imas osiguranje, ako ne mrs iz bolnice.... Zdravstvo nam se odrzava i prezivljava zahvaljujuci sposobnosti, znanju i izdrzljivosti ljekara koji rademaksimalno preko svojih mogucnosti u minimalni uslovima...
I da ja sam dr i ovo sam napisao cisto da se ima i pogled sa druge strane koji je vjerodostojan a ne kao ovjde "ispalo dijete doktoru i nije mu prvo i jos ima i privatno bolnicu gdje baca djecu :zid: ...
Prvo me nazivas lazovom, a onda u nastavku posta trazis opravdanja za ono sto sam ja napisao, dakle potvrdjujes.

Prvo pitanje kad zovnes hitnu "koliko pacijent ima godina?". Pametnom dosta, a kako se na temi nakupilo "zdravstvenih radnika", bolje je napustiti prije nego pocnu hvalospjevi nasim vrlim i ultrapostenim zdravstvenim radnicima.
Dozer

#77 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Dozer »

prog321 wrote:
Dozer wrote:
Primjer: nedavno slusam covjeka kojem je beba umrla na porodu. Razlog: ispala doktoru iz ruku. Zena sve vidjela, tuzili, vuklo se sve dvije godine po sudu, i na kraju dobili odstetu od 17.000. Smijesno...
!
Ajd, odvadi malo. :-D
Hajd' ne rise malo :roll:
Ispadanje djece doktorima i babicama nije nista novo. Mlad si, naucices... :roll: Samo, nece valjati ako to naucis na sebi...
prog321

#78 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by prog321 »

Tukne mi na laz.
Ispadanje bebe iz ruku ? Kao sapun :lol:

Taj doktor bi se pokopao zajedno sa tim djetetom. :-D
Dozer

#79 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Dozer »

Nepass wrote: Ali ovo zadnje ne mogu da vjerujem za zuc :?
Vjerovao ili ne... Eno covjeka na groblju, ukopan prije 10-ak dana... :roll:
Sin mislio da ih tuzi, ali onda kad je dobio sve papire i "nalaze", skonta da je besmisleno i da ce samo izgubiti vrijeme. A, valjda on zna zasto je starog odveo i smjestio u bolnicu, i na sta se covjek zalio...
Last edited by Dozer on 07/10/2015 10:44, edited 1 time in total.
Dozer

#80 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Dozer »

prog321 wrote:Tukne mi na laz.
Ispadanje bebe iz ruku ? Kao sapun :lol:

Taj doktor bi se pokopao zajedno sa tim djetetom. :-D
Nemas ti pojma haveru...zaista.

Inace, ovo se desilo u bivsoj Vojnoj bolnici, sada bolica Dr. Abdulah Nakas, a doktor se zvao nekako sa M...Masic, Muhovic, tako nesto... Uostalom, imas kantonalni sud, pa bujrum. Vjerovatno se taj slucaj moze naci u njihovoj arhivi. Zasto nije bilo sve o tome u medijima, nije tesko pogoditi, zar ne?
Roditelji su sve davali u medije, ali niko nije htio da objavi.
prog321

#81 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by prog321 »

Niga pliiiiizz.
Nemoj dalje boga ti. I za manje se kod nas gubi glava :-D

Inace ta bolnica je :thumbup: . Bio sam tu nekoliko puta.
Dozer

#82 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Dozer »

SDA demokratija, a :D
A pliz, ne pliz, tako ti je.
Last edited by Dozer on 07/10/2015 10:52, edited 1 time in total.
Trebam te

#83 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Trebam te »

Drzava i zakoni koje niko ne provodi, nema nikakve odgovornosti niti u bilo cemu, ljekari se ponasaju k'o bogovi a narod suti!!! Radi ko sta hoce :twisted:

:sad:
bh.tornjak

#84 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by bh.tornjak »

Herb wrote:Ko je kriv za uzasno stanje u zdravstvu? Ko je kriv za nezadovoljstvo i gradjana i ljekara po tom pitanju?
kriv si TI koji pises o tome i (kao) "izrazavas" svoje nezadovoljstvo....a nista ne poduzimas....
kriv sam JA koji odgovara na izrazavalje tvog (i mog) nezadovoljstva...a ne poduzimam nista...
krivi su SVI ovi sto pisu na ovoj (i slicnim) temi....a ne poduzimaju nista....
costacurta

#85 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by costacurta »

neki wrote:Čuj najgori :-) za cca 400 000 prividno nezaposlenih, koji rade na crno, ne uplaćuju doprinose i osiguranje a imaju zdravstveno od biroa, ovo je najbolji sistem na svijetu..
:thumbup:
400k ljudi plaća zdravstveno za 2M to ni jedan sistem na kugli zemaljskoj ne može izdržati. Ali i pored toga,
evo primjer iz TK. Budžet ZZJZ je 200 miliona. i sa tim novcem 400k stanovnika TK može da ima perfektan sistem zaštite, bez redova i spiskova za čekanje. Kako?
Postoje velika curenja i rasipanja koja treba zaustaviti.
Najveći izdaci i rashodi su na plaćama. Hajd ok, nikakav problem ali Npr na UKCu radi preko 2000 ljudi a odnos medicinskog i nemedicinskog kadra je 1:2 :shock: što je van svake pameti. U administraciji ima više zaposlenih nego medicinskih radnika (klasika).
ZAtim farmaceuti i doktori tj. pisanje recepata. Kakav BHT kakva EP, njveća fluktuacija novca, pored preduzeća za ukop :D , je u farmaceutskoj industriji.
Problem su i ove mlađe generacije doktora, naročito u Tz, koji su se nafurali da samo zato što imaju diplomu medicinskog fakulteta, otac/mati mu radi već na klinici ili ga je stranka dovela na to radno mjesto, imaju svo znanje svijeta, ali ne daj Bože da ti zatreba usluga nekog od njih :run: Eh sad,
znam isto tako da je npr u USA sistem organizovan tako da ti je život bez auta i osiguranja nemoguć.
Da plaćaš osiguranje ne znam koliko ako ti zatreba nešto, neki medicinski tretman isl. medicinska ustanova ispostavlja račune tvom osiguranju od kojih ti se zavrti u glavi ali hajd to, i ti moraš još doplatiti od 10-20% od tog iznosa taman da uplaćuješ ne znam koliku premiju. primjer, znam čovjeka kome je dijete ležalo u bolnici 8 dana i dobio je račun 87000$, osiguranje je platilo većinu a on još mora doplatiti 7800$. "Dobra stvar" je što ga ne tjeraju da uplati odmah već može i pomalo pa kolko ima :mrgreen: :roll: .
Kažem,
naš sistem nije loš. Samo uvesti drakonske kazne za korupciju i za raju i za medicinare, za kršenje pravila kodeksa ponašanja isto tako. Dovesti farmaceute u red. Reducirati administraciju i prateće osoblje a pojačati medicinsko.
Sa budžetom od 200M možeš čuda napraviti, al stvarno moraš biti i majstor pa zavaliti klinički centar u dug od 40M :cry:

Jbga,
postavljač teme pita ko je kriv?
Ukratko,
osnivači (vlade kantona i FBiH), Zavodi za ZO, političke stranke, farmaceuti, sud i tužilaštvo, davaoci/primaoci mita.....Otim redom :mrgreen:
bumerangss

#86 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by bumerangss »

Nije tacno da je dvije nego 8KM placa biro zdravstveno za svakog nezaposlenog!
Ja sam zadovoljan sa zdravstvom kad se sve uzme u obzir stanje u drzavi, recesiju, politiku.... zdravstvo je :thumbup:
and

#87 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by and »

dječak sa šibicama wrote:
mp3sa wrote:

Hitna pomoc i zvanicno nece da dodje na adresu ako je pacijent starije dobi, ne jednom kazu "ionako ce umrijeti", i to gradjani i "gradjani" uzimaju kao normalno.

Samo jedan radikalan primjer. Vjerovatno ih vecina i misli kao radnici hitne pomoci, ko je star neka krepa.

Zalosno je da se uzima za normalno da neko moze da napise ovako bezobraznu laz. Hitna u Sarajevu ima vise pacijenata u toku dana nego gradovi u svijetu sa milionima stanovnika. Ali kod nas "gospoda" traze hitnu i to pod prijetnjom i da se nacrta u roku minut kad ih zub boli. Zapita li se iko da li je normalno da neko moze da ima preko 100 pacijenata u toku dana, 98% onih koji nisu za pregleda i koji nigdje u svijetu nebi mogli da traze i dobiju sta i kako da ih se pregleda? Da ne govorimo o tome da su uslovi u kojima se radi zalosni a zahtjeva se dijagnoza u roku odma ko da imas ct i magnet zajedno u glavi. Samo pogledajte koliko se u americi ceka u hitnoj i jos ako te prime u zavisnosti da li imas osiguranje, ako ne mrs iz bolnice.... Zdravstvo nam se odrzava i prezivljava zahvaljujuci sposobnosti, znanju i izdrzljivosti ljekara koji rademaksimalno preko svojih mogucnosti u minimalni uslovima...
I da ja sam dr i ovo sam napisao cisto da se ima i pogled sa druge strane koji je vjerodostojan a ne kao ovjde "ispalo dijete doktoru i nije mu prvo i jos ima i privatno bolnicu gdje baca djecu :zid: ...
Prvo me nazivas lazovom, a onda u nastavku posta trazis opravdanja za ono sto sam ja napisao, dakle potvrdjujes.

Prvo pitanje kad zovnes hitnu "koliko pacijent ima godina?". Pametnom dosta, a kako se na temi nakupilo "zdravstvenih radnika", bolje je napustiti prije nego pocnu hvalospjevi nasim vrlim i ultrapostenim zdravstvenim radnicima.
ne vjerujem da je to baš prvo pitanje,al bi trebalo biti jedno od pitanja.
to što je neko star i bolestan nije razlog da mu hitna svaki dan dolazi.stanje je takvo da bi po vama svaki dan mu neko trebao doći da ga obiđe.
hitna bi trebala dolaziti kada je pacijent životno ugrožen,nagla pogoršanja bolesti,padovi,udesi.......
da bi komentarisali rad neke službe,prvo bi trebali znati za šta ona služi.hitne pomoći u svijetu,a vjerovatno i kod nas nemaju stotine automobila da bi mogli ispuniti sve želje.zbog te ograničenosti vjerovatno imaju neke smjernice kome treba poslati hitnu pomoć,a ne mislim da je to što neko ima 80 godina razlog da mu se pošalje ili ne pošalje intervencija.
mislim da se kod nas vrlo malo zna za šta služi hitna pomoć .
Altsa

#88 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Altsa »

_BataZiv_0809 wrote:
Altsa wrote:
insomnia78 wrote:I de mi reci koja ce bolnica prihvatiti labaratorijsku pretragu, UZ ili ginekoloski pregled iz druge drzave, koja jos nije u EU?
opet pricas gluposti. hrvatska, slovenija, austrija...treba li dalje da nabrajam...sve sto kazem je iz licnog iskustva. nije rekla kazala.puno valjas gluposti za jednu ozbiljnu diskusiju.
Rece covjek koji Zenicu smatra četničkim uporištem :lol:
Rece covjek koji ima cetnika na avataru :lol: :lol:
costacurta

#89 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by costacurta »

[/quote]

Ne mogu da vjerujem šta je tebi sumnjivo :lol: , znaš li šta te pitaju ako nazoveš 911 ili neki drugi ER broj, bilo gdje u EU ili nekoj uređenoj zemlji na planeti? Lave moj......... al haj ti s teme, dobro si rekao, previše je ovdje medicinskih stručnjaka :lol:
dječak sa šibicama

#90 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by dječak sa šibicama »

Logicno da ne mozete stici na sve intervencije, kad se nadjebavate po forumu sa gradjanima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#91 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by _BataZiv_0809 »

Altsa wrote:
Rece covjek koji ima cetnika na avataru :lol: :lol:
Kmee kmeee :lol:
Nepass

#92 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Nepass »

and wrote: ne vjerujem da je to baš prvo pitanje,al bi trebalo biti jedno od pitanja.
to što je neko star i bolestan nije razlog da mu hitna svaki dan dolazi.stanje je takvo da bi po vama svaki dan mu neko trebao doći da ga obiđe.
hitna bi trebala dolaziti kada je pacijent životno ugrožen,nagla pogoršanja bolesti,padovi,udesi.......
da bi komentarisali rad neke službe,prvo bi trebali znati za šta ona služi.hitne pomoći u svijetu,a vjerovatno i kod nas nemaju stotine automobila da bi mogli ispuniti sve želje.zbog te ograničenosti vjerovatno imaju neke smjernice kome treba poslati hitnu pomoć,a ne mislim da je to što neko ima 80 godina razlog da mu se pošalje ili ne pošalje intervencija.
mislim da se kod nas vrlo malo zna za šta služi hitna pomoć .
kod nas se hitna zove za transport pacijenta na kliniku, treba dedo na ct zovu hitnu da ga iznese, jer ne moze sin sam da teglinja niz stepenice. zovu za davanje redovne th. npr ohb12 itd. treba nani kisik u 23h jer je zapalila cigaru pored astme eto hitne da ukljuci. ko je lud nabaviti bocu kisika za kucnu upotrebu
trebala bi hitna to da naplacuje, i sve ostale sluzbe od vatrogasaca pa na dalje.
narod nije svjestan koliko se bezveze para baci na takve gluposti

opet i da se ustede te pare pitanje je gdje bi otisle, sumnjam da bi se zdravstveni sistem od njih popravio
irac300

#93 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by irac300 »

Mislim da je TK jedinstven po pitanju zdravstvenog sistema u BiH. Redovno ti se odbija za zdravstveno, i opet moraš kupiti markicu bez koje ti se ne može ovjeriti knjižica. Da ne spominjem da sa zdravstvenom knjižicom možeš obrisati guzicu, jer nisi nigdje prispio, gledaju te k'o nižu vrstu kada im dođeš na šalter. Zakazati snimanje, ultrazvuk, magnetnu rezonancu i sl. je prava avantura, budeš sretan ako te naruče da dođeš za mjesec dana. A do tada možeš krepat', jer ne znaš šta ti je. Onda ti preostaju privatne klinike i tamo riješiš sve uz papreno plaćanje usluga, onaj ko nema može se objesiti od prvu banderu. Vi u Sarajevu ste sretni, vjerujte mi na riječ. Za ostale kantone ne znam kako je.
Dozer

#94 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Dozer »

He...cuj u Sarajevu sretni... pa ovdje se na MR ceka i do 4 mjeseca ba :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#95 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Truba »

u kiseljaku hitne nema recimo...
u novoj biloj je klaonica
SA je još i dobra...

uglavnom ja sam za to da se sve kod doktora plaća nekim simboličnim sumama... marka dvije...participacije i tako to

samo da se "osjeti" vrijednost i da se hipohondri malo udalje
Gojeni H

#96 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Gojeni H »

mayab wrote:Kriva je korupcija, koja je duboko usla u sistem!
Iz nje direktno proizilazi sto nije odvojena privatna i javna praksa kod doktora, dakle, ili si u drzavnoj bolnici , ili imas svoju privatnu praksu , nema i tamo i ovamo!
To direktno podriva zdravstveni sistem, doktori preko qrca rade u drzavnoj sluzbi, da bi bili fini i odmorni za privatluk!
Kad se to razdvoji, treba omoguciti ljudima da slobodno biraju privatnu ili drzavnu ambulantu, sve sa zdravstvenom knjizicom!
Vrlo brzo bi se situacija iskristalizirala, ostali bi oni koji vrijede, drugi ili bi zatvorili, ili bi se morali privići na viši standard usluge, jer posla ima za sviju dovoljno!
Naravno, neka moderacija od strane Zavoda za zdravstveno osiguranje bi morala postojati (pod uslovom da i oni nisu pod političkim uticajem i korumpirani!)
:thumbup:

+

Slucaj od prije nekoliko godina, gdje su roditelji u Zenici izgubili dijete totalnom nepaznjom i nesavjesnim radom zdravstvenih radnika, pokazao je da su komora, ministarstvo i doktori, vise glava iste azdahe.

Da bi se omogucila kontrola kvalitete rada, mora postojati institucija potpuno nezavisna od zdravstvenog sistema koja ce ispitivati rad zdravstvene sluzbe, kao i davati strucno misljenje kada slucajevi dodju na sud.
Epilog gore spomenutog slucaja je bio da su doktori koji su svjedocili u korist ostecene porodice i strucno dokazali da se radi o nesavjesnom radu na kraju izbaceni iz sindikata.

Zdravstvo i obrazovanje su najvaznije institucije u drustvu za obicnog gradjanina. Ali, ne samo u Bosni, oba ministarstva ili sektora imaju tendenciju da se ponasaju kao mafijaske organizacije.
Upravo zato, u razvijenom svijetu odvajaju sluzbe kontrole od esnafa. Inace, ko ce raditi protiv sebe, odnosno ko ce donijeti odluku nakon koje se za par godina trebate vratiti u dom zdravlja ili fakultet? - Niko.

A provatizacija osiguranja izgleda nema alternativu.
mp3sa

#97 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by mp3sa »

mp3sa wrote:

Dakle - hitna kod nas ne odbija pozive, bili oni za osobu staru 10 ili 110 godina, ali to sto nekima nije po volji da moraju sacekati kada osoba koja uputi poziv kao razlog zasto trazi hitnu kaze "znate baka ima 80 godina" je problem koji samo ti i takvi kao ti vidite. Dakle ja sam spreman sad da to i stavimo na test, SVI pozivi na 124 se snimaju i mogu se zatraziti i dobiti na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, pa ti izvoli i nadji JEDAN slucaj gdje se neko javi sa pitanjem koliko je godina pacijentu ili JEDAN slucaj gdje je odbijena kucna posjeta, ja dajem svoju diplomu pa je spali.
Ja ne zelim da kazem da je zdravstvo dobro, ali nesto sto funkcionise uprkos opstem stanju u drzavi ne treba bez razloga blatiti i govoriti neistine.
Gojeni H

#98 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Gojeni H »

Mama mi lezi trenutno na fizijatriji u Tuzli u Plavoj poliklinici.
Hvali se na sav glas kako je odlicno tretiraju.
Samo kaze za hranu: "Skapacu od gladi." :D
Keiko

#99 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Keiko »

Danguba wrote:
mp3sa wrote:
I da ja sam dr i ovo sam napisao cisto da se ima i pogled sa druge strane...
Nije lose napisano.
Ima jedna stvar koja me strasno iritira kada dodjem dole. Skoro svaki drugi dan neko mi prepricava kako je vozio nekoga u hitnu. Neko dijete jer ima temperaturu, neko nekoga jer ga nesto uhvatilo u ledjima, prehlada, pritisak...pa cak se zena prejela pa zavrsila u hitnoj. Stvarno ne mogu to da razumijem. Hitna je hitna i sama rijec govori. Kada su sekunde u pitanju.
Ljekari na zapadu se cude ako doneses dijete koje je prehladjeno. Prvo te pita sta si sve sam preduzeo pa da to nije pomoglo pa si morao doci do njega. Uglavnom domaci to i ne rade jer znaju da se tome ne pridaje paznja.
Sta rade te osobe citav dan i cekaju da porodicni ljekari prestanu raditi pa da zovu ili voze u hitnu.

Hitna u EU se zove samo kada su sekunde u pitanju(112). Opises sta je u pitanju(srce, saobracajka, pozar, tuca...) i ako si za hitnu u roku od par minuta ce doci(a usput procjenjuju da li trebaju i policija i vatrogasci) a ako nisi, javi se svom lijecniku a ako je kasno ima dezurni u susjednom mjestu.

Kod nas se ta sluzba u mnogim slucajevima zloupotrebljava.
Kod mene se odlazak u hitnu plaća €100 upravo zbog ovog gore navedeno.

Ovo što @insomnia kaže za vatrogasce, i kod mene je isto. Svugdje idu vatrogasci i onda oni zovu svoju ambulantu ako je nesreća u kojoj ima ozlijeđenih ili ako je neko kritično bolestan. Nisam sigurna ali mislim a da se ambulanta vozila plaćaju da ljudi ne bi bez veze zivkali.

Ja bih da se stupa si da ni jedan zub nisam popravila u BiH i da sam samo jednom išla frizeru i to pred bratovu svadbu. :-D
Nepass

#100 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Nepass »

irac300 wrote:Mislim da je TK jedinstven po pitanju zdravstvenog sistema u BiH. Redovno ti se odbija za zdravstveno, i opet moraš kupiti markicu bez koje ti se ne može ovjeriti knjižica. Da ne spominjem da sa zdravstvenom knjižicom možeš obrisati guzicu, jer nisi nigdje prispio, gledaju te k'o nižu vrstu kada im dođeš na šalter. Zakazati snimanje, ultrazvuk, magnetnu rezonancu i sl. je prava avantura, budeš sretan ako te naruče da dođeš za mjesec dana. A do tada možeš krepat', jer ne znaš šta ti je. Onda ti preostaju privatne klinike i tamo riješiš sve uz papreno plaćanje usluga, onaj ko nema može se objesiti od prvu banderu. Vi u Sarajevu ste sretni, vjerujte mi na riječ. Za ostale kantone ne znam kako je.
Pa u sarajevu čekaš UZ 4 mjeseca, MR 6 mjeseci.
Aći treba vidjeti koliko se ljudi mjesečno javi za UZ, a koliko radiologa ima. Kolika im je norma po EU standardima i koliko je teško u pojedinim EU zemljama dobiti UZ i koliko se čeka.
Post Reply