Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Danguba

#51 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Danguba »

otherside wrote:
naravno da se ne pregleda kompletna dijaspora kad dodje na odmor ali...
primjer: moja rodica, zivi u holandiji, muz holandjanin.
dosli u sa, oboje uradili komplet laboratorijske pretrage krvi, ona isla ginekologu + papa test.
zasto?
ovako oni kazu: u holandiji ne mozes doci obiteljskom doktoru i reci: eh...nisam "vadio' nalaze ima... maaa imaaa vala po' godine... deder mi napisi jednu uputnicu pa da vidim kol'ki mi je holesterol i zeljezo, nesto mi ne sjeda pecenje k'o prije :D
naravno da karikiram ali kod nas ovako dolaze porodicnom - daj uputnicu za nalaze. sto? nisam odavno...
u holandiji toga nema pa ljudi dosli da provjere parametre zdravlja kod nas :D
nikome nece pokazivati nalaze i nije bitno koliko su validni, htjeli ljudi da znaju...
slicno je i sa ginekologom, nema 'nako da se pregledas (papa je godisnje ali navodno ne ukljucuje ultrazvuk a ova moja je htjela full service :D )
Zna ona zbog cega je to radila u Sarajevu. :-)
Ja mogu traziti od svog kucnog sta god hocu od pretraga(pa sam prosle godine radio kopletno srce) ali je racun bio pozamasan.
Placas mjesecno €140 za zdr.osiguranje plus sto imas €360 vlastiti rizik(sve placas sam do iznosa €360 a onda oni placaju) tako da se godisnje toga nabere.
Prosle sedmice jednoj prijateljici(domaca-strankinja) dijete palo na igralistu u 18 sati i cekala je do 22:30 samo da snime a dijete vristi od bolova. I ovamo je stanje u zdravstvu katastrofa.

p.s. mi bi digli bolnicu na noge :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#52 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by _BataZiv_0809 »

Danguba wrote:
Ja mogu traziti od svog kucnog sta god hocu od pretraga(pa sam prosle godine radio kopletno srce) ali je racun bio pozamasan.
Placas mjesecno €140 za zdr.osiguranje plus sto imas €360 vlastiti rizik(sve placas sam do iznosa €360 a onda oni placaju) tako da se godisnje toga nabere.
Prosle sedmice jednoj prijateljici(domaca-strankinja) dijete palo na igralistu u 18 sati i cekala je do 22:30 samo da snime a dijete vristi od bolova. I ovamo je stanje u zdravstvu katastrofa.

Gdje to?
saja_dj

#53 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by saja_dj »

insomnia78 wrote:E nemam pojma, onda sam ja izuzetak
Ne kazem za proteze implatante i to
Ali obicni popravak zuba kosta neku bagatelu, osim toga obicno zdravstveno pokriva 70% za popravke i vadjenja tako da te izadje par eura
E sad ko moze cekati godinu da popravi zub
Ne razumijem ni ja. U njemackoj je zdravstvo vrhunsko. A nakupio sam dovoljno staza i u BiH i u Njemackoj da mogu da poredim. I nase je definitivno katastrofa s obzirom da mi se odbijalo isto od bosanske plate kao od njemacke. Pljacka cista kod nas, kad poredim.

Barem u njemackoj, osnovno zdravstveno drzavno pokriva haman sve i vise nego u Bosni. Odem privatnoj ordinaciji u komsiluku ako hocu pregled. Troskove nosi osiguranje. Imam probleme sa stopalama, dva para godisnje mi plati osiguranje uloske (takodjer u ordinaciji koji ja izaberem), koje sam u bosni placao po 100km po paru. Nisam do sada nikad imao problem da me odbije doktor ili da cekam, ili da nesto placam.

Al evo kako prosjecni balkanac to ovdje radi vezano za pricu da se pregleda u BiH: uzme vjerovatno samo privatno osiguranje, jer je samo komadic troska od drzavnog. Samo sto to nista ne pokriva, i naknadno ti osiguranje sve isplacuje kad polozis racune a i to potraje dok oni provjere. Onda je svakako jeftinije u bosnu otici i ne peglat se, a eto kao imas "zdravstvo", jer ga moras imati.

Tako da, mislim da je vise to da bosnjo ciganci po njemackoj, da bi se mogao kurcit po bosni...
mayab

#54 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by mayab »

Kriva je korupcija, koja je duboko usla u sistem!
Iz nje direktno proizilazi sto nije odvojena privatna i javna praksa kod doktora, dakle, ili si u drzavnoj bolnici , ili imas svoju privatnu praksu , nema i tamo i ovamo!
To direktno podriva zdravstveni sistem, doktori preko qrca rade u drzavnoj sluzbi, da bi bili fini i odmorni za privatluk!
Kad se to razdvoji, treba omoguciti ljudima da slobodno biraju privatnu ili drzavnu ambulantu, sve sa zdravstvenom knjizicom!
Vrlo brzo bi se situacija iskristalizirala, ostali bi oni koji vrijede, drugi ili bi zatvorili, ili bi se morali privići na viši standard usluge, jer posla ima za sviju dovoljno!
Naravno, neka moderacija od strane Zavoda za zdravstveno osiguranje bi morala postojati (pod uslovom da i oni nisu pod političkim uticajem i korumpirani!)
insomnia78

#55 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by insomnia78 »

saja_dj wrote:
Ali obicni popravak zuba kosta neku bagatelu, osim toga obicno zdravstveno pokriva 70% za popravke i vadjenja tako da te izadje par eura
Ne razumijem ni ja. U njemackoj je zdravstvo vrhunsko. A nakupio sam dovoljno staza i u BiH i u Njemackoj da mogu da poredim. I nase je definitivno katastrofa s obzirom da mi se odbijalo isto od bosanske plate kao od njemacke. Pljacka cista kod nas, kad poredim.

Barem u njemackoj, osnovno zdravstveno drzavno pokriva haman sve i vise nego u Bosni. Odem privatnoj ordinaciji u komsiluku ako hocu pregled. Troskove nosi osiguranje. Imam probleme sa stopalama, dva para godisnje mi plati osiguranje uloske (takodjer u ordinaciji koji ja izaberem), koje sam u bosni placao po 100km po paru. Nisam do sada nikad imao problem da me odbije doktor ili da cekam, ili da nesto placam.

Al evo kako prosjecni balkanac to ovdje radi vezano za pricu da se pregleda u BiH: uzme vjerovatno samo privatno osiguranje, jer je samo komadic troska od drzavnog. Samo sto to nista ne pokriva, i naknadno ti osiguranje sve isplacuje kad polozis racune a i to potraje dok oni provjere. Onda je svakako jeftinije u bosnu otici i ne peglat se, a eto kao imas "zdravstvo", jer ga moras imati.

Tako da, mislim da je vise to da bosnjo ciganci po njemackoj, da bi se mogao kurcit po bosni...
Najvjerovatnije
Danguba

#56 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Danguba »

_BataZiv_0809 wrote:
Danguba wrote:

Gdje to?
NL

Odvezao osobu u ne hitnu nego dezurni kucni lijecnici i dodje ti racun od 100 i nesto eura a 10 tableta koje sam podigao tu na mjestu platio iz svog dzepa €51,50 ...tako da nigdje nije sjajno.
Dole dajem prednost privatnim klinikama gdje mozes sve uraditi u kratkom roku ako imas pare. Ove javne treba stisnuti da rade svoj posao za koji su placeni.

p.s. masa NL ide u D borave hotelu i tamo urade sve pretrage o svom trosku. jeftinije i brze nego ovdje.
hAZNADAR

#57 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by hAZNADAR »

Sticajem okolnosti poznajem jako dobro zdravstvo i u BiH i u Skandinaviji i pouzdano tvrdim da nije ogromna razlika. U RS jedino mozes ponegdje naci bolnicu koja lici na bolnice iz Alan Forda,... ali i to nije nista gore od bolnica i klinika po istocnoj Evropi. I u Skandinaviji se isto ljudi zale na duga cekanja, magnetno snimanje i sl cesto uopce ne mozes dobiti jer tvoj doktor nije procijenio da trebas, ljudi idu vani i placaju neke skupe zahvate ili lijecenja, a dijagnoze su poseban problem. U Danskoj sam vidio ljude na krevetima i hodnicima kako leze jer nema mjesta u sobama, porodilje otpustaju kuci drugi dan, hrana splacina,.. itd. Imaju bolju tehniku doduse i sestre sa osmijehom koje ti fino prilaze,. ali u principu je isto. Odes doktoru, dobijes dijagnozu i lijek, lezis u bolnici gdje imas hranu, WC, i preglede,..

Imamo doktore koji u poredjenju sa doktorima u Skandinaviji su iskreno receno strucniji i bolje postave dijagnozu. Ali zato im je socijalni i ljudski pristup nula - i ponasaju se kao da si stoka. Iskreno receno, vise volim dobiti tacnu dijagnozu bez osmijeha negoli pogresnu ili nikakvu sa osmijehom. Nisam nikada u BiH isao privatnim doktorima vec sam uvijek regularno cekao po cekaonicama. Nikada nisam platio mito, dao poklon ispod ruke i sl,.. sve sam regularno uvijek obavio, jest nacekao se i nanervirao ali opet na kraju obavio.

Mislim u cemu je problem? Cekas na red kod doktora, docekas, posalje te na slikanje ili analizu krvi i gdje tacno da odes da to obavis, odes to i obavis, dadnes na analizu, poslije opet odes kod doktora kada su nalazi gotovi i dadne ti dijagnozu u recept. Jednostavno. Lezis u bolnici gdje nisi gladan i gdje te doktor povremeno pregleda, pravi zurnal a sestre pomazu. Jednostavno. Hitna pomoc ti dodje ako treba bilo gdje. Tako je i kod nas i svugdje u svijetu.

Imamo u Tuzli napr specijalizovanu kliniku za srcana oboljenja kakvu nisam vidio nigdje u Evropi.
Ukratko - zdravstveni sistem nam je kao i drzava,.. vuce se nekako i odrzava, nije sjajan ali opet nekako vozi i lijeci. U svim turistickim prospektima na stranom jeziku za posjetu BiH nigdje ne stoji da budes oprezan sa nasim zdravstvom jer je najgori u Evropi i sl.

Zakljucak. Ovo je jos jedna od onih pateticnih tema gdje se kuka kako smo najgori, kako je sve crno, kako nema zivota, kako sve propada,.... od strane umisljene elite koja bi najprije trebala posjetiti psihologa. Pa dokle vise ta kuknjava, drama i vjeciti negativan fokus.
Danguba

#58 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Danguba »

hAZNADAR wrote:Sticajem okolnosti poznajem jako dobro zdravstvo i u BiH i u Skandinaviji i pouzdano tvrdim da nije ogromna razlika. U RS jedino mozes ponegdje naci bolnicu koja lici na bolnice iz Alan Forda,... ali i to nije nista gore od bolnica i klinika po istocnoj Evropi. I u Skandinaviji se isto ljudi zale na duga cekanja, magnetno snimanje i sl cesto uopce ne mozes dobiti jer tvoj doktor nije procijenio da trebas, ljudi idu vani i placaju neke skupe zahvate ili lijecenja, a dijagnoze su poseban problem. U Danskoj sam vidio ljude na krevetima i hodnicima kako leze jer nema mjesta u sobama, porodilje otpustaju kuci drugi dan, hrana splacina,.. itd. Imaju bolju tehniku doduse i sestre sa osmijehom koje ti fino prilaze,. ali u principu je isto. Odes doktoru, dobijes dijagnozu i lijek, lezis u bolnici gdje imas hranu, WC, i preglede,..

Imamo doktore koji u poredjenju sa doktorima u Skandinaviji su iskreno receno strucniji i bolje postave dijagnozu. Ali zato im je socijalni i ljudski pristup nula - i ponasaju se kao da si stoka. Iskreno receno, vise volim dobiti tacnu dijagnozu bez osmijeha negoli pogresnu ili nikakvu sa osmijehom. Nisam nikada u BiH isao privatnim doktorima vec sam uvijek regularno cekao po cekaonicama. Nikada nisam platio mito, dao poklon ispod ruke i sl,.. sve sam regularno uvijek obavio, jest nacekao se i nanervirao ali opet na kraju obavio.

Mislim u cemu je problem? Cekas na red kod doktora, docekas, posalje te na slikanje ili analizu krvi i gdje tacno da odes da to obavis, odes to i obavis, dadnes na analizu, poslije opet odes kod doktora kada su nalazi gotovi i dadne ti dijagnozu u recept. Jednostavno. Lezis u bolnici gdje nisi gladan i gdje te doktor povremeno pregleda, pravi zurnal a sestre pomazu. Jednostavno. Hitna pomoc ti dodje ako treba bilo gdje. Tako je i kod nas i svugdje u svijetu.

Imamo u Tuzli napr specijalizovanu kliniku za srcana oboljenja kakvu nisam vidio nigdje u Evropi.
Ukratko - zdravstveni sistem nam je kao i drzava,.. vuce se nekako i odrzava, nije sjajan ali opet nekako vozi i lijeci. U svim turistickim prospektima na stranom jeziku za posjetu BiH nigdje ne stoji da budes oprezan sa nasim zdravstvom jer je najgori u Evropi i sl.

Zakljucak. Ovo je jos jedna od onih pateticnih tema gdje se kuka kako smo najgori, kako je sve crno, kako nema zivota, kako sve propada,.... od strane umisljene elite koja bi najprije trebala posjetiti psihologa. Pa dokle vise ta kuknjava, drama i vjeciti negativan fokus
.
:thumbup:

dobar post pogotovu boldirano kao sustina.
drazi su mi ovi rupicasti putevi nego sve bjelosvjetske dzade i asvalti. :D
Keiko

#59 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Keiko »

Kod mene sve ovisi imaš li privatno osiguranje ili ne. Sa privatnim osiguranjem se nista ne čeka više od dvije sedmice, bez njega, kažu da se čeka i do dvije godine za zamjene koljena, kukova i tako tih stvari. Ni jedan doktor ti neće odbit' nalaze krvi ako nisu pravljeni u zadnjih šest mjeseci. RTG i UZ ne daju bez veze i bez obzira na osiguranje, to ide samo ako ima razloga da se traži.

I ovo za zube sto stalno pišu mi ne ide u glavu. Unutar EU se može trazit' povrat poreza za medicinske tretmane van države stanovanja, tako da mi nije jasno zašto bi neko popravljao zube u BiH ako može isto tako u HR i još dobit povrat poreza samo zato što je završio u HR. I još većina osiguranja refundiraju ostatak.
insomnia78

#60 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by insomnia78 »

Pa da bi bila ljepsa prica
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by _BataZiv_0809 »

Pa dobar dio tih sto popravljaju zube ovamo uzimaju fiktivne racune da bi mogli refundirati od zdravstvenih fondova.

Od kolege zena radi kao stomatoloska sestra i veli da je to pravo masovna pojava.

Ne moze Jugovic a da ne pokusa zajebat drzavu za monetarnu korist :lol:
Danguba

#62 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Danguba »

ni jedan zub nisam popravio u bih...samo da se zna. :D
oldtajmer

#63 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by oldtajmer »

hAZNADAR wrote:
Zakljucak. Ovo je jos jedna od onih pateticnih tema gdje se kuka kako smo najgori, kako je sve crno, kako nema zivota, kako sve propada,.... od strane umisljene elite koja bi najprije trebala posjetiti psihologa. Pa dokle vise ta kuknjava, drama i vjeciti negativan fokus.

Code: Select all

Kantonalno udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize mikro cefalije i hidro cefalusa "DLAN" sa sjedištem u Zenici uputilo je protestno pismo Federalnom ministarstvu zdravstva u kojem traže da se "u apoteke hitno osigura lijek 'Dekapin sirup', koji je veoma bitan našim populacijama". 

Ovo udruženje broji 83 člana koji su svi stopostotni invalidi i „vezani su za invalidska kolica ili bolnički krevet, i ovo su najteže populacije u društvu". 

Članovi udruženja "Dlan" traže da se lijek "Depakine sirup" hitno dostavi u sve apoteke, jer djeca oboljela od cerebralne paralize, mikro cefalije i hidro cefalusa imaju problem s gutanjem i ne mogu koristiti tablete. 

- Većina ovih populacija koristi lijek 'Dekapin sirup' protiv epilepsije, i ne možemo da shvatimo stav ministrastva da se bukvalno igraju s ovim populacijama, jer niko nikada nije najavio nestašicu ili povlačenje lijeka iz prodaje, a da nije urađena zamjena nekim drugim zamjenskim lijekom. Da li ste razmišljali o kobnim posljedicama za ove populacije, jer one bez ovog lijeka dobijaju epileptične napade i dolaze u veoma tešku ili životno ugrožavajuću situaciju zbog nečijeg nemara i nerada - ističe predsjednik udruženja Selvedin Delić, u pismu koje je proslijeđeno Ministarstvima zdravstva ZDK, USAID-u, UNICEF-u, OSCE uredu u BiH i medijskim 
patetika,mozda za tebe
mp3sa

#64 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by mp3sa »

dječak sa šibicama wrote:Mi, ko drugi, mi smo krivi.

Hitna pomoc i zvanicno nece da dodje na adresu ako je pacijent starije dobi, ne jednom kazu "ionako ce umrijeti", i to gradjani i "gradjani" uzimaju kao normalno.

Samo jedan radikalan primjer. Vjerovatno ih vecina i misli kao radnici hitne pomoci, ko je star neka krepa.

O KCUS-u da ne govorim. Sve je vec milion puta receno.

Ko nas jebe, znas nas jebo nas.
Zalosno je da se uzima za normalno da neko moze da napise ovako bezobraznu laz. Hitna u Sarajevu ima vise pacijenata u toku dana nego gradovi u svijetu sa milionima stanovnika. Ali kod nas "gospoda" traze hitnu i to pod prijetnjom i da se nacrta u roku minut kad ih zub boli. Zapita li se iko da li je normalno da neko moze da ima preko 100 pacijenata u toku dana, 98% onih koji nisu za pregleda i koji nigdje u svijetu nebi mogli da traze i dobiju sta i kako da ih se pregleda? Da ne govorimo o tome da su uslovi u kojima se radi zalosni a zahtjeva se dijagnoza u roku odma ko da imas ct i magnet zajedno u glavi. Samo pogledajte koliko se u americi ceka u hitnoj i jos ako te prime u zavisnosti da li imas osiguranje, ako ne mrs iz bolnice.... Zdravstvo nam se odrzava i prezivljava zahvaljujuci sposobnosti, znanju i izdrzljivosti ljekara koji rademaksimalno preko svojih mogucnosti u minimalni uslovima...
I da ja sam dr i ovo sam napisao cisto da se ima i pogled sa druge strane koji je vjerodostojan a ne kao ovjde "ispalo dijete doktoru i nije mu prvo i jos ima i privatno bolnicu gdje baca djecu :zid: ...
Danguba

#65 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Danguba »

mp3sa wrote:
Zalosno je da se uzima za normalno da neko moze da napise ovako bezobraznu laz. Hitna u Sarajevu ima vise pacijenata u toku dana nego gradovi u svijetu sa milionima stanovnika. Ali kod nas "gospoda" traze hitnu i to pod prijetnjom i da se nacrta u roku minut kad ih zub boli. Zapita li se iko da li je normalno da neko moze da ima preko 100 pacijenata u toku dana, 98% onih koji nisu za pregleda i koji nigdje u svijetu nebi mogli da traze i dobiju sta i kako da ih se pregleda? Da ne govorimo o tome da su uslovi u kojima se radi zalosni a zahtjeva se dijagnoza u roku odma ko da imas ct i magnet zajedno u glavi. Samo pogledajte koliko se u americi ceka u hitnoj i jos ako te prime u zavisnosti da li imas osiguranje, ako ne mrs iz bolnice.... Zdravstvo nam se odrzava i prezivljava zahvaljujuci sposobnosti, znanju i izdrzljivosti ljekara koji rademaksimalno preko svojih mogucnosti u minimalni uslovima...
I da ja sam dr i ovo sam napisao cisto da se ima i pogled sa druge strane...
Nije lose napisano.
Ima jedna stvar koja me strasno iritira kada dodjem dole. Skoro svaki drugi dan neko mi prepricava kako je vozio nekoga u hitnu. Neko dijete jer ima temperaturu, neko nekoga jer ga nesto uhvatilo u ledjima, prehlada, pritisak...pa cak se zena prejela pa zavrsila u hitnoj. Stvarno ne mogu to da razumijem. Hitna je hitna i sama rijec govori. Kada su sekunde u pitanju.
Ljekari na zapadu se cude ako doneses dijete koje je prehladjeno. Prvo te pita sta si sve sam preduzeo pa da to nije pomoglo pa si morao doci do njega. Uglavnom domaci to i ne rade jer znaju da se tome ne pridaje paznja.
Sta rade te osobe citav dan i cekaju da porodicni ljekari prestanu raditi pa da zovu ili voze u hitnu.

Hitna u EU se zove samo kada su sekunde u pitanju(112). Opises sta je u pitanju(srce, saobracajka, pozar, tuca...) i ako si za hitnu u roku od par minuta ce doci(a usput procjenjuju da li trebaju i policija i vatrogasci) a ako nisi, javi se svom lijecniku a ako je kasno ima dezurni u susjednom mjestu.

Kod nas se ta sluzba u mnogim slucajevima zloupotrebljava.
insomnia78

#66 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by insomnia78 »

Jah
Neki dan stanem da naspem goriva
Covjek prije mene toci i ker mu trckara oko auta
Istrci na cestu i opali ga auto
Ljudi nazvase i hitna dodje kroz par minuta
Ovdje najcesce dolaze vatrogasci posto oni imaju svoju hitnu sluzbu
Danguba

#67 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Danguba »

insomnia78 wrote:Jah
Neki dan stanem da naspem goriva
Covjek prije mene toci i ker mu trckara oko auta
Istrci na cestu i opali ga auto
Ljudi nazvase i hitna dodje kroz par minuta
Ovdje najcesce dolaze vatrogasci posto oni imaju svoju hitnu sluzbu
ambulanta za hajvane ili insane? :D

dosli su i da pokupe goluba kojemu je slomljeno krilo ali ambulanta za zivotinje.
insomnia78

#68 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by insomnia78 »

Za insane
modem33

#69 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by modem33 »

merlinka37 wrote:Krivi smo mi što šutimo i trpimo. Nije normalno da se moraš najaviti doktoru sedmicama unaprijed. I onda kad dođeš preko volje ti prilaze, toliko su drski da te nekad bude stid što si bolestan. Znaju da neće biti kažnjeni pa pokazuju samovolju. A prema penzionerima su najgori, pogotovo sestre.

Svi doktori su zaposleni stelom .... Sad je pitanje: "da li znaju uopce lijeciti ?"

pa Ivo Komsic svoga sina poslao helikopterom u Sloveniju da ga lijece .... ne smije se lijeciti ovdje u BiH ... Zasto ? Jer zna da doktori nemaju zive veze.
modem33

#70 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by modem33 »

Kuvet wrote:U jednoj Norveskoj, znam banalne situacije u kojima doktor ostavi na cekanju i do 1 godine i niko nista, ne smije zucnuti. Ovdje cim doktor kaze, 10-15 dana, odmah se svi hvataju za glavu. Svugdje u svijetu se ceka, a posto odlaze doktori masovno iz BiH, taj trend bi se mogao i povecati :D. Fali doktora, to je neminovno.

To dijaspora dolazi kod privatnika jer je jeftinije nego u inostranstvu ... a i mogu vise naruciti usluga po nizoj cijeni 8-)

A svi koji zele sebi najbolje .... idu kod privatnika jer znaju da ce dobiti NAJKVALITETNIJU uslugu. Takodjer i ja idem kod privatnika.
Ne vjerujem nista "drzavnom" zbog teskog javasluka, povrsnosti i korupcije ... 8-)
hAZNADAR

#71 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by hAZNADAR »

modem33 wrote:
Kuvet wrote:U jednoj Norveskoj, znam banalne situacije u kojima doktor ostavi na cekanju i do 1 godine i niko nista, ne smije zucnuti. Ovdje cim doktor kaze, 10-15 dana, odmah se svi hvataju za glavu. Svugdje u svijetu se ceka, a posto odlaze doktori masovno iz BiH, taj trend bi se mogao i povecati :D. Fali doktora, to je neminovno.

To dijaspora dolazi kod privatnika jer je jeftinije nego u inostranstvu ... a i mogu vise naruciti usluga po nizoj cijeni 8-)

A svi koji zele sebi najbolje .... idu kod privatnika jer znaju da ce dobiti NAJKVALITETNIJU uslugu. Takodjer i ja idem kod privatnika.
Ne vjerujem nista "drzavnom" zbog teskog javasluka, povrsnosti i korupcije ... 8-)
Ja nikada nisam otisao privatniku niti dao poklon doktorima. Sve uspio dobiti, mozda ne tako brzo kao sto sam zelio i sa osmijehom,.. ali dobio.
travnik

#72 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by travnik »

Koliko para, toliko i muzike. Kao prvo, Dokle god 20% stanovnika financira zdravstvo za 100% stanovnika, tako će biti, ako ne i gore. Učenici, studenti, umirovljenici, branitelji, nezaposleni i sl. su kategorije stanovnika za koje se izdvajaju minimalni iznosi, možda u prosjeku nekoliko KM mjesečno, za zdravstvo. To je ogroman dio populacije. Zatim, za mnogo ljudi (u privatnom sektoru) se izdvaja minimalno, a jedan dio javnog sektora uopće ne uplaćaju zbog nedostatka love. Dakle, uplaćuje dio privatnog sektora i dio javnog, sa tim što i ovi iz javnog uplaćuju na osnovu ulata doprinosa, poreza i sl. iz privatnog sektora. Kada se to stavi na papir jasno je da jedna osoba vuče nekoliko osoba. Kao drugo, privatni zdravstveni sektor je ok, ali još nije dovoljno razvijen. Barem u KSB su to većinom pregledi, a nešto konkretnije (porod, operacija i sl.), fataj se bolnica, tako da još uvijek nije moguće porediti to dvoje. Kao treće, ljudi malo prenapuhuju sa čekanjem. Ima toga, ali šta ako se čeka. Nije svatko životno ugrožen i hitan slučaj da mora iste sekunde. I ja sam čekao po nekoliko tjedana, možda mjesec na neki tretman. Nije bilo urgentno. Iako se je svima jasno da nekada ima neopravdanog čekanja (korupcija, veze i sl.), ali iz mog iskustva je opravdano. Kao treće, zdravstvo je skupo (oprema, servisiranje, energija, lijekovi, potrošni materijal i sl.), što je van utjecaja ljudi iz zdravstvenog sustava. Kao četvrto, ovako zdravstvo, unatoč silnim manama, služi kao instrument očuvanja socijalnog mira za sve vlasti i bježi od reformiranja istog jer reforma bi značila, što oni dobro zanju, smanjenje prava i dodatno izdvajanje financijskih sredstava. Bez toga, ostaje ovako kako jeste.

Dakle, zdravstvo je loše, kao i većina toga u državi, ali daleko od crnog. Činjenica je da ima korupcije, čekanja na uslugu, neljubaznosti kadra, nedostatka opreme i sl., ali nije sve odron i da ništa ne valja.
travnik

#73 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by travnik »

modem33 wrote:
merlinka37 wrote:Krivi smo mi što šutimo i trpimo. Nije normalno da se moraš najaviti doktoru sedmicama unaprijed. I onda kad dođeš preko volje ti prilaze, toliko su drski da te nekad bude stid što si bolestan. Znaju da neće biti kažnjeni pa pokazuju samovolju. A prema penzionerima su najgori, pogotovo sestre.

Svi doktori su zaposleni stelom .... Sad je pitanje: "da li znaju uopce lijeciti ?"

pa Ivo Komsic svoga sina poslao helikopterom u Sloveniju da ga lijece .... ne smije se lijeciti ovdje u BiH ... Zasto ? Jer zna da doktori nemaju zive veze.

Koja glupost i generaliziranje. Nikada niti za jedan tretman nisam, kao niti većina ljudi koje znam, otišao van, već sve riješio u BiH. Naravno da ima doktora koji ne znaju. To je žalosno, ali tako je u svakoj struci. Jedno je reći pojedinci ili dio, a drugo svi. Reći da svi ne znaju je ortodoksna glupost. To što ne'ko liječni vani ima xy razloga. Čak i opravdanih. Za neke postupke nema opreme, za neke kadra i sl. Dio je neopravdan (nedostatak povjerenja, može se - ima se love i sl.).
neki

#74 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by neki »

Čuj najgori :-) za cca 400 000 prividno nezaposlenih, koji rade na crno, ne uplaćuju doprinose i osiguranje a imaju zdravstveno od biroa, ovo je najbolji sistem na svijetu..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#75 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by _BataZiv_0809 »

Pretjeruje se ovdje, po obicaju.
Post Reply