Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Nokija

#101 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Nokija »

_BataZiv_0809 wrote:
Tito_i_Partija wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Takodjer snajderi i frizeri dosta hajruju, kao i fotografi vjencanja i iznajmljivaci opreme i salona za svadbe.

:D
Da, ali ovo je malo vise sezonski. Zena od rodjaka je vlasnica frizerskog salona u manjem gradu, i maltene zivi samo od onog sto zaradi ljeti kad krene "Wedding Season". :)
Van sezone, sve poplarnije postaju ture po Evropi gdje se raja šiša po kućama, i tako to ... Dama sa kojom trenutno djelim blizinu, vlasnica je salona za uljepsavanje :D

Od kad ovo nisam cula :thumbup:
Divno, moram zapamtiti :D
Nepass

#102 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Nepass »

Black swan wrote:u kiseljaku hitne nema recimo...
u novoj biloj je klaonica
SA je još i dobra...

uglavnom ja sam za to da se sve kod doktora plaća nekim simboličnim sumama... marka dvije...participacije i tako to

samo da se "osjeti" vrijednost i da se hipohondri malo udalje
Ne znam tačno koja zemlja, mislim tajland, nema nikako hitnu. Ako se ko smiluje da te prebaci do bolnice to je to :)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#103 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Zviz »

merlinka37 wrote:Krivi smo mi što šutimo i trpimo. Nije normalno da se moraš najaviti doktoru sedmicama unaprijed. I onda kad dođeš preko volje ti prilaze, toliko su drski da te nekad bude stid što si bolestan. Znaju da neće biti kažnjeni pa pokazuju samovolju. A prema penzionerima su najgori, pogotovo sestre.

Ma dobro i kod nas ljudi idu za svaku sitnicu doktoru, sve te ono me boli te ovo, a nikoga da malo glava zaboli bar bi covjek pomislio da je koristi, kao na zapadu. U BiH depresija tabu a u Skandinavskim zemljama pola stanovnistva kljuka tablete za depresiju, i opet u svakom ekonomskom pogledu su iznad BiH nekoliko stotina godina. Ima i ovdje doktroa mizantropa to nista nije novo, pa nebi trebalo biti ni u BiH. I jos jedna stvar bar u BiH pacijenti ne noce po hodnicima i ** No links ** sobama koje nisu po nikakvom pitanju namjenjene za paciente. Bar u BiH poslje 22:00 nije da se trazi od rodbine da noce u bolnici, jer samo imaju dezurno osoblje dole u prizemlju a na spatovima nikoga itd.
Zviz

#104 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Zviz »

merlinka37 wrote:Krivi smo mi što šutimo i trpimo. Nije normalno da se moraš najaviti doktoru sedmicama unaprijed. I onda kad dođeš preko volje ti prilaze, toliko su drski da te nekad bude stid što si bolestan. Znaju da neće biti kažnjeni pa pokazuju samovolju. A prema penzionerima su najgori, pogotovo sestre.

Ma dobro i kod nas ljudi idu za svaku sitnicu doktoru, sve te ono me boli te ovo, a nikoga da malo glava zaboli bar bi covjek pomislio da je koristi, kao na zapadu. U BiH depresija tabu a u Skandinavskim zemljama pola stanovnistva kljuka tablete za depresiju, i opet u svakom ekonomskom pogledu su iznad BiH nekoliko stotina godina. Ima i ovdje doktroa mizantropa to nista nije novo, pa nebi trebalo biti ni u BiH. I jos jedna stvar bar u BiH pacijenti ne noce po hodnicima i ** No links **' sobama koje nisu po nikakvom pitanju namjenjene za paciente. Bar u BiH poslje 22:00 nije da se trazi od rodbine da noce u bolnici, jer samo imaju dezurno osoblje dole u prizemlju a na spatovima nikoga itd.
Nokija

#105 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Nokija »

Sazvakana tema sto puta :-)

Mi smo srecom daleko od najgoreg zdravstvenog sistema u Evropi. Za nase uslove vise nego dobar.
Sami komentari govore kakve pacijente imamo :D
Cuj beba ispala na porodu, hitna nece da dodje, ceka se po 4 mjeseca na termin...fali jos samo babica joj rekla " kad si se je**** nisi se derala..."

:bih:
Zviz

#106 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Zviz »

Nokija wrote:Sazvakana tema sto puta :-)

Mi smo srecom daleko od najgoreg zdravstvenog sistema u Evropi. Za nase uslove vise nego dobar.
Cuj beba ispala na porodu, hitna nece da dodje, ceka se po 4 mjeseca na termin...fali jos samo babica joj rekla " kad si se je**** nisi se derala..."

BiH ne moze nikako gora biti od Danske po pitanju zdravstva i bolnica, vjerujte mi to nije moguce. Ovdje je opsto rasulo zdravstvo. Ja sam dozivio takvih bisera da jednostavno nas zdravstveni sistem ispadne jedna velika sprdnja sa poreznicima tj. narodom. Ovdje se ulaze u zdravstvo sakom i kapom a tesko da ce se bilo gdje gore naci.

Poslje 16:00 ako moras u hitnu prvo moras nazvati hitnu pa opisati strucno simptome i cekati odgovor doktora ili medicinske sestre da li mozes ili ne doci u hitnu ambulatnu. Vec nekoliko slucaja je bilo gdje ljudi nisu znali se izraziti tecno oko simptoma, a ovi vamo im rekli ostanite kuci i popite caj, pa je u zadnji tren ih hitna spasavala tako i jednu bebu koja je u zadnji tren spasena, no nebi to sve tako drasticno zvucilo da nije jedan doktor anonimno ocviko pravilnik tih poziva. Imaju bonus na sto vise odbijenih jer ko drzavu kosta manje. :oops:
costacurta

#107 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by costacurta »

irac300 wrote:Mislim da je TK jedinstven po pitanju zdravstvenog sistema u BiH. Redovno ti se odbija za zdravstveno, i opet moraš kupiti markicu bez koje ti se ne može ovjeriti knjižica. Da ne spominjem da sa zdravstvenom knjižicom možeš obrisati guzicu, jer nisi nigdje prispio, gledaju te k'o nižu vrstu kada im dođeš na šalter. Zakazati snimanje, ultrazvuk, magnetnu rezonancu i sl. je prava avantura, budeš sretan ako te naruče da dođeš za mjesec dana. A do tada možeš krepat', jer ne znaš šta ti je. Onda ti preostaju privatne klinike i tamo riješiš sve uz papreno plaćanje usluga, onaj ko nema može se objesiti od prvu banderu. Vi u Sarajevu ste sretni, vjerujte mi na riječ. Za ostale kantone ne znam kako je.
Neinformisan si al eto nije razlog da ne pišeš.
Ne moraš plaćati markicu, niko te ne tjera na to. Svaki puta kad odeš ljekaru moraš platiti participaciju za pregled. Sa markicom to ne radiš. Jedan, deset ili dvadeset pregleda je free.
Nema veze markica sa ovjerom knjižice. Probaj pa ćeš vidjeti. Problem je ukoliko ti ili poslodavac ne uplaćuješ poreze i to je jedini razlog zbog kog ti neće dati ovjeriti. Elem...
costacurta

#108 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by costacurta »

irac300 wrote:Mislim da je TK jedinstven po pitanju zdravstvenog sistema u BiH. Redovno ti se odbija za zdravstveno, i opet moraš kupiti markicu bez koje ti se ne može ovjeriti knjižica. Da ne spominjem da sa zdravstvenom knjižicom možeš obrisati guzicu, jer nisi nigdje prispio, gledaju te k'o nižu vrstu kada im dođeš na šalter. Zakazati snimanje, ultrazvuk, magnetnu rezonancu i sl. je prava avantura, budeš sretan ako te naruče da dođeš za mjesec dana. A do tada možeš krepat', jer ne znaš šta ti je. Onda ti preostaju privatne klinike i tamo riješiš sve uz papreno plaćanje usluga, onaj ko nema može se objesiti od prvu banderu. Vi u Sarajevu ste sretni, vjerujte mi na riječ. Za ostale kantone ne znam kako je.
Neinformisan si al eto nije razlog da ne pišeš.
Ne moraš plaćati markicu, niko te ne tjera na to. Svaki puta kad odeš ljekaru moraš platiti participaciju za pregled. Sa markicom to ne radiš. Jedan, deset ili dvadeset pregleda je free tj 20KM koliko košta markica. Nisam siguran, ali mislim da je jedan pregled tj participacija 11KM.
Nema veze markica sa ovjerom knjižice. Probaj pa ćeš vidjeti. Problem je ukoliko ti ili poslodavac ne uplaćuješ poreze i to je jedini razlog zbog kog ti neće dati ovjeriti. Elem...
CaneBos

#109 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by CaneBos »

Ima li ko info gdje se moze kupiti zdravstvena knjizica za KS ?
Gdje god odem, nemaju ih, knjizate, socijalno..navodno su se prestale stampati, zbog prelaska na novi zakon/format. U medjuvremenu, nigdje knjizice za kupiti!!! :? :?
bubi_mama

#110 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by bubi_mama »

Nokija wrote:Sazvakana tema sto puta :-)

Ovaj cuveni izraz sa ginekologije sam cula svojim usima jos dok sam na praksi gore bila. Mislim da je to gore na GAK-u babicama mantra.
problemnatravunu

#111 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by problemnatravunu »

Pero Gudelj, vlasnik kompanije FIS Vitez, nakon dvomjesečnog liječenja, javnosti se obratio otvorenim pismom.

Pismo, koje je danas objavljeno na službenoj stranici kompanije, portal Radiosarajevo.ba objavljuje u cijelosti:

„Dragi prijatelji,

nakon puna dva mjeseca mog boravka u bolnici osjećam potrebu da vam se ovim putem obratim, da vas osobno informiram o mom zdravstvenom stanju i zahvalim mnogim ljudima.

Trenutno se osjećam jako dobro i sretan sam da vam mogu uputiti nekoliko riječi. Prvi dio mog liječenja na UKCS-U uspješno je završen zahvaljujući izuzetnoj stručnosti doktora i kompletnog osoblja kojima se iskreno zahvaljujem za sve što su učinili za mene u proteklom periodu. Od idućeg tjedna očekuje me nastavak liječenja u toplicama pa se nadam da će i taj dio biti uspješan.
,...................................

................
....
Samo ne znam kakav bi bio odnos prema nekoj sitnoj boraniji, da li gi ba korumpirana banda i pogledala bez koverte
otherside

#112 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by otherside »

ma jok ba.
da nije bio pero gudelj, skinuli bi ga sa aparata treci dan.
ha ja... ko mu je kriv, sam se upuc'o. Goni ga....

ja budala i komentara :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#113 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Truba »

ljudi ba nemojte zezati
nisu iskljucili s aparata i najvece klosare i ubice
bumerangss

#114 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by bumerangss »

Black swan wrote:u kiseljaku hitne nema recimo...
u novoj biloj je klaonica
SA je još i dobra...

uglavnom ja sam za to da se sve kod doktora plaća nekim simboličnim sumama... marka dvije...participacije i tako to

samo da se "osjeti" vrijednost i da se hipohondri malo udalje
:thumbup:
mayab

#115 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by mayab »

Radni kolega prije 7-8 godina operisao bruh, rutinska operacija,iz principa nije pomisljao da bi sta dao kome prije operacije ( a i zasto bi, čovjek redovno svaki mjesec daje silne pare od plate za zdravstveno), kaze da je bio tretiran gore od govneta, doktor nikada nije došao da ga pogleda, uz to nije mu to bas najbolje ni odradio, dugo je imao bolove i neugodu i dan danas ga povremeno žiga.
Stvarno ne znam sta da lijepo kazem na to....
Ja sam imao priliku nekoliko godina raditi u Njemačkoj, redovno osiguran, taj odnos ljekara i(ili) zubara prema pacijentu ne mogu opisati.....doktor te doceka rukovanjem, saslusa, pita tebe sta bi ti najbolje pomoglo (u vezi bolovanja), sve divno i krasno, isprati te do vrata i zahvali ti se sto si dolazio.I tamo se u apotekama nesto plaća za ljekove, kao i participacija za boravak u bolnici ....
Takve scene ovde vidim samo u privatnoj praksi koju extra plaćaš iz svog džepa iako ti redovno mjesecno skidaju dobar iznos za osiguranje.....
Zato smatram da će napredak u ovome dati jedino izjednačavanje privatne i državne liječničke prakse, slobodan izbor od strane pacijenata, i ZABRANA RADA DOKTORIMA I "TAMO I OVAMO"!
Ja ne vidim drugačije promjene, naravno sada opet dolazimo do tzv. "drzavnog aparata" koji očigledno podržava koruptivno ponašanje, jer je i sam takav :run:
Dozer

#116 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Dozer »

Engleski model.
Privatna i drzavna praksa su jednake, s tim da se ne moze raditi i u jednoj i u drugoj. Ili jedno, ili drugo.
Gradjani (osigurani) mogu birati gdje da idu, privatnom ili drzavnom doktoru.
Svaki doktor se ocjenjuje od strane pacijenata i u skladu s rezultatima je i placen. Npr., ako neki privatni doktor ima dobre ocjene pacijenata i za mjesec dana je uspjesno izlijecio/dijagnosticirao 50 ljudi, drzava mu uplacuje neki iznos odatno na cijenu usluge koju je pruzio osiguranim pacijentima.

Isto tako, ukoliko su pacijenti nezadovoljni tim doktorom i njegov rezultat lijecenja/dijagnosticiranja ne valja - nema ni bonusa, ali mora platiti i penale iz svog dzepa.
Uzastopne lose ocjene, cini mi se tokom 6 mjeseci, direktno ga salju na reviziju licence.
I ovo je identicno i za privatnu i za drzavnu praksu.
Pa bujrum.
Isto tako, ako se ispostavi da se pacijent bezrazlozno zalio ili lose ocijenio doktora, idu njemu penali iz njegovog dzepa.

Dalje, tamo je za osigurane gradjane svaki lijek u apoteci identicne cijene (mislim da je nesto oko 6-7 Funti), bez obzira o kojem lijeku se radi.
Sto ce reci - udjes da uzmes Andol = 6 Funti, treba ti Neurontin = 6 Funti. Kod nas je, recimo, Andol 2-3 KM, a Neurontin 130 KM.
Nepass

#117 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Nepass »

Neki dan procitao da su britanci dali 13 milijardi za kompijutersko uvezivane u zdravstvu. Projekat ugasen, propao.
Trudnice npr to znam iz prve ruke ne vide ginekologa ako nije kakva komplikacija. To je kod nas nezamislivo.
Lijekovi su im dosta jeftiniji nego kod nas
Keiko

#118 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Keiko »

Nepass wrote:Neki dan procitao da su britanci dali 13 milijardi za kompijutersko uvezivane u zdravstvu. Projekat ugasen, propao.
Trudnice npr to znam iz prve ruke ne vide ginekologa ako nije kakva komplikacija. To je kod nas nezamislivo.
Ja nisam ni jednom vidjela ginekologa ili bilo kakvog doktora u trudnoći. One 'midwives' mi provjeravali pritisak, uzorak mokraće a konsultant ultrazvuk. Nije bilo potrebe da me pregleda bilo ko drugi. Beba i ja smo izašli iz bolnice 24 sata nakon poroda i nakon što su nas oboje pregledali da je sve ok.

Stvarno ne vidim razloga za nepotrebne preglede i ostanak u bolnici. U ostalom, trudnoća i porođaj su najnormalnija stvar na svijetu i ne treba ih tretirati kao da su bolest ukoliko nema komplikacija.
Danguba

#119 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Danguba »

Keiko wrote: Ja nisam ni jednom vidjela ginekologa ili bilo kakvog doktora u trudnoći. One 'midwives' mi provjeravali pritisak, uzorak mokraće a konsultant ultrazvuk. Nije bilo potrebe da me pregleda bilo ko drugi. Beba i ja smo izašli iz bolnice 24 sata nakon poroda i nakon što su nas oboje pregledali da je sve ok.

Stvarno ne vidim razloga za nepotrebne preglede i ostanak u bolnici. U ostalom, trudnoća i porođaj su najnormalnija stvar na svijetu i ne treba ih tretirati kao da su bolest ukoliko nema komplikacija.

Koliko se u BiH lezi za operaciju bruha ili slijepog crijeva?
Sve to kosta.

Tesko se odvici od nekih navika.
Para ima, uslova ima samo treba kocke posloziti.
Nepass

#120 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Nepass »

Keiko wrote:
Nepass wrote:Neki dan procitao da su britanci dali 13 milijardi za kompijutersko uvezivane u zdravstvu. Projekat ugasen, propao.
Ja nisam ni jednom vidjela ginekologa ili bilo kakvog doktora u trudnoći. One 'midwives' mi provjeravali pritisak, uzorak mokraće a konsultant ultrazvuk. Nije bilo potrebe da me pregleda bilo ko drugi. Beba i ja smo izašli iz bolnice 24 sata nakon poroda i nakon što su nas oboje pregledali da je sve ok.

Pa u sa idu kod tri ginekologa da nebi koji slucajno pogrjesio
Nepass

#121 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Nepass »

Danguba wrote:
Keiko wrote: Ja nisam ni jednom vidjela ginekologa ili bilo kakvog doktora u trudnoći. One 'midwives' mi provjeravali pritisak, uzorak mokraće a konsultant ultrazvuk. Nije bilo potrebe da me pregleda bilo ko drugi. Beba i ja smo izašli iz bolnice 24 sata nakon poroda i nakon što su nas oboje pregledali da je sve ok.

Koliko se u BiH lezi za operaciju bruha ili slijepog crijeva?
Sve to kosta.

Tesko se odvici od nekih navika.
Para ima, uslova ima samo treba kocke posloziti.
Kod nas kogod izadje iz bolnice nakon 24h cut ce price kako nije dao doktoru love pa ga izbacili
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#122 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by _BataZiv_0809 »

CaneBos wrote:Ima li ko info gdje se moze kupiti zdravstvena knjizica za KS ?
Gdje god odem, nemaju ih, knjizate, socijalno..navodno su se prestale stampati, zbog prelaska na novi zakon/format. U medjuvremenu, nigdje knjizice za kupiti!!! :? :?
Da pokusas u poslovnici ZZO :D
Nepass

#123 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Nepass »

_BataZiv_0809 wrote:
CaneBos wrote:Ima li ko info gdje se moze kupiti zdravstvena knjizica za KS ?
Da pokusas u poslovnici ZZO :D
Kazu nema nigdje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#124 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by _BataZiv_0809 »

Nepass wrote: Kazu nema nigdje
Juce kupio na Socijalnom. 2 KM. Puna polica knjizica.
Nepass

#125 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?

Post by Nepass »

_BataZiv_0809 wrote:
Nepass wrote: Kazu nema nigdje
Juce kupio na Socijalnom. 2 KM. Puna polica knjizica.
Onda su se smirile strasti u zavodu nakon odlaska crnkica. Nisu mogli jedno vrijeme nista nabaviti knjizice/doznake itd..
Post Reply