Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
- Herb
#1 Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Ko je kriv za uzasno stanje u zdravstvu? Ko je kriv za nezadovoljstvo i gradjana i ljekara po tom pitanju?
-
merlinka37
#2 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Krivi smo mi što šutimo i trpimo. Nije normalno da se moraš najaviti doktoru sedmicama unaprijed. I onda kad dođeš preko volje ti prilaze, toliko su drski da te nekad bude stid što si bolestan. Znaju da neće biti kažnjeni pa pokazuju samovolju. A prema penzionerima su najgori, pogotovo sestre.
- Herb
#3 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Svaka cast za postmerlinka37 wrote:Krivi smo mi što šutimo i trpimo. Nije normalno da se moraš najaviti doktoru sedmicama unaprijed. I onda kad dođeš preko volje ti prilaze, toliko su drski da te nekad bude stid što si bolestan. Znaju da neće biti kažnjeni pa pokazuju samovolju. A prema penzionerima su najgori, pogotovo sestre.
- Danguba
#4 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Herb wrote: Svaka cast za postDa bi se nesto promijenilo moramo sami uzeti stvari u ruke jer od ovih lezihljebovica na vlasti nema nista
pa zar ima neko ko nije bio u vlasti...
- Edin H.
- O'zone
- Globalni moderator
#6 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Mi. Kao i za sve ostalo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
treba polako uvoditi participacije i plaćanje nekih sitnih suma od marke do 30 maraka
malo da se stekne vrijednost bolnice i zdravlja čisto onako da se hipohondri odjebu
ali i uvesti neke ocjene i vrednovanje nadrkanih službenika
medalja ima 2 strane
a dvoglava riba smrdi u obje glave... i sistem ne valja ali i narod
malo da se stekne vrijednost bolnice i zdravlja čisto onako da se hipohondri odjebu
ali i uvesti neke ocjene i vrednovanje nadrkanih službenika
medalja ima 2 strane
a dvoglava riba smrdi u obje glave... i sistem ne valja ali i narod
- muminovic
#8 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
kao i za sve drugo, krivi smo mi, niko drugi.
- Bluemore
#9 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
to sto je situacija losa, nismo krivi mi (licno), ali kada ne odreagujes adekvatno vec linijom manjeg otpora predjes preko stvari onda smo krivimuminovic wrote:kao i za sve drugo, krivi smo mi, niko drugi.
-
Nepass
#10 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Vidi malo statistike čekanja po evropskim i sjevernoameričkim zemljama. U kanadi je npr rossjek čekanja 12 dana.merlinka37 wrote:Krivi smo mi što šutimo i trpimo. Nije normalno da se moraš najaviti doktoru sedmicama unaprijed. I onda kad dođeš preko volje ti prilaze, toliko su drski da te nekad bude stid što si bolestan. Znaju da neće biti kažnjeni pa pokazuju samovolju. A prema penzionerima su najgori, pogotovo sestre.
-
Kuvet
#11 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
U jednoj Norveskoj, znam banalne situacije u kojima doktor ostavi na cekanju i do 1 godine i niko nista, ne smije zucnuti. Ovdje cim doktor kaze, 10-15 dana, odmah se svi hvataju za glavu. Svugdje u svijetu se ceka, a posto odlaze doktori masovno iz BiH, taj trend bi se mogao i povecati
. Fali doktora, to je neminovno.
- Altsa
#12 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Kad je tako lose zdravstvo zasto onda dijaspora dolazi da popravlja zube, radi UZ, laboratorijske nalaze, ginekoloske preglede itd. zato sto ih tamo uopste nece da prime da urade takve pretrage. jedino ako su na samrti. zdravstvo je sasvim ok. daleko je od savrsenog ali je idaleko od toga da je najgore u evropi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
s obzirom da takstista s 3 djece i ženom sa oko 100 maraka dobije za komplek porodicu osiguranje
dobro je
dobro je
- insomnia78
#14 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
De odvadi maloAltsa wrote:Kad je tako lose zdravstvo zasto onda dijaspora dolazi da popravlja zube, radi UZ, laboratorijske nalaze, ginekoloske preglede itd. zato sto ih tamo uopste nece da prime da urade takve pretrage. jedino ako su na samrti. zdravstvo je sasvim ok. daleko je od savrsenog ali je idaleko od toga da je najgore u evropi.
- Altsa
#15 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
-insomnia78 wrote:De odvadi maloAltsa wrote:Kad je tako lose zdravstvo zasto onda dijaspora dolazi da popravlja zube, radi UZ, laboratorijske nalaze, ginekoloske preglede itd. zato sto ih tamo uopste nece da prime da urade takve pretrage. jedino ako su na samrti. zdravstvo je sasvim ok. daleko je od savrsenog ali je idaleko od toga da je najgore u evropi.
Last edited by Altsa on 06/10/2015 14:52, edited 1 time in total.
- Altsa
#16 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
a sta sam to dodao sto nije tacno.insomnia78 wrote:De odvadi maloAltsa wrote:Kad je tako lose zdravstvo zasto onda dijaspora dolazi da popravlja zube, radi UZ, laboratorijske nalaze, ginekoloske preglede itd. zato sto ih tamo uopste nece da prime da urade takve pretrage. jedino ako su na samrti. zdravstvo je sasvim ok. daleko je od savrsenog ali je idaleko od toga da je najgore u evropi.
- insomnia78
#17 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Pa nista od toga nije tacnoAltsa wrote:a sta sam to dodao sto nije tacno.insomnia78 wrote:De odvadi maloAltsa wrote:Kad je tako lose zdravstvo zasto onda dijaspora dolazi da popravlja zube, radi UZ, laboratorijske nalaze, ginekoloske preglede itd. zato sto ih tamo uopste nece da prime da urade takve pretrage. jedino ako su na samrti. zdravstvo je sasvim ok. daleko je od savrsenog ali je idaleko od toga da je najgore u evropi.
- insomnia78
#18 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Jedino gdje se stvarno ceka su pregledi kod ocnog
Ovo ostalo ide normalno i vecinu stvari, barem ovdje u fr pokriva osnovno osiguranje
Ovo ostalo ide normalno i vecinu stvari, barem ovdje u fr pokriva osnovno osiguranje
- tututuuuu
#19 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Pa ne znam gdje bi u Europi moglo biti gore. Mozda jedino u Moldaviji i nategnuto u Albaniji. Treba jos imati na umu da je u KS zdravstvo jos relativno dobro kakvo je u drugim kantonima. U svim drugim kantonima ti redovno odbijaju od place, a ti opet manje vise sve sam snosis. Recimo antibiotici u apoteci su 20 KM za osigurane, u KS su toliko za ljude koji nisu osigurani, a potpuno besplatno za osigurane. Popravak zuba je 10 - 20 KM (obicni popravak) sa osiguranjem! U Sa. je to besplatno za osigurane itd.Altsa wrote:Kad je tako lose zdravstvo zasto onda dijaspora dolazi da popravlja zube, radi UZ, laboratorijske nalaze, ginekoloske preglede itd. zato sto ih tamo uopste nece da prime da urade takve pretrage. jedino ako su na samrti. zdravstvo je sasvim ok. daleko je od savrsenog ali je idaleko od toga da je najgore u evropi.
Cekanja su posebna prica (i ono, ako ne zelite cekati mozete meni doci privatno) i ono sto je najgore korupcija koja je u zdravstvu dostigla posebne visine.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#20 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Pa dobro dijaspora masovno popravlja zube, i radi jos neke zahvate, ali u PRIVATNIM zdravstvenim ustanovama. Dakle to nije dio zdravstvenog sistema o kojem je rijec u temi.
- Haris.ba
#21 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
I da se detektuje ko je sve kriv, šta onda? Šta će se promjeniti?
Ako je društvo krivo - ono se već mijenja. Doći će neki drugi. Pod pritiskom nestašica vode u svijetu ili posla. Trenutno društvo u BiH je pokazalo da je nesposobno u svim segmentima.
Ako su političari krivi? Pogledaj na društvo. Nisu političari sami sebe birali (npr. premijer kantona je imao najviše preferencijalnih glasova).
Ako je zdravstveni sistem kriv? Pogledaj na političare, oni uređuju zdravstveni sistem.
Ako su doktori krivi? Pogledaj na zdravstveni sistem. Oni samo plivaju u sistemu.
Jedva čekam. Kad se otvori jos više administrativna barijera za doktore iz BiH biće situacija ko sa medicinskim sestrama danas. Vidjećemo onda ljepote.
Mada je to nekako i najveća ironija.
Ja prvi polazim od sebe. Sve najbolje znamo. Doktori smo za sve. Pa onda, haj bićemo sami sebi i doktori i zubari i automehaničari...
P.S.
Prežvakana tema nekoliko puta.
Ako je društvo krivo - ono se već mijenja. Doći će neki drugi. Pod pritiskom nestašica vode u svijetu ili posla. Trenutno društvo u BiH je pokazalo da je nesposobno u svim segmentima.
Ako su političari krivi? Pogledaj na društvo. Nisu političari sami sebe birali (npr. premijer kantona je imao najviše preferencijalnih glasova).
Ako je zdravstveni sistem kriv? Pogledaj na političare, oni uređuju zdravstveni sistem.
Ako su doktori krivi? Pogledaj na zdravstveni sistem. Oni samo plivaju u sistemu.
Jedva čekam. Kad se otvori jos više administrativna barijera za doktore iz BiH biće situacija ko sa medicinskim sestrama danas. Vidjećemo onda ljepote.
Mada je to nekako i najveća ironija.
Ja prvi polazim od sebe. Sve najbolje znamo. Doktori smo za sve. Pa onda, haj bićemo sami sebi i doktori i zubari i automehaničari...
P.S.
Prežvakana tema nekoliko puta.
- insomnia78
#22 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
I de mi reci koja ce bolnica prihvatiti labaratorijsku pretragu, UZ ili ginekoloski pregled iz druge drzave, koja jos nije u EU?
-
dječak sa šibicama
#23 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
Mi, ko drugi, mi smo krivi.
Hitna pomoc i zvanicno nece da dodje na adresu ako je pacijent starije dobi, ne jednom kazu "ionako ce umrijeti", i to gradjani i "gradjani" uzimaju kao normalno.
Samo jedan radikalan primjer. Vjerovatno ih vecina i misli kao radnici hitne pomoci, ko je star neka krepa.
O KCUS-u da ne govorim. Sve je vec milion puta receno.
Ko nas jebe, znas nas jebo nas.
Hitna pomoc i zvanicno nece da dodje na adresu ako je pacijent starije dobi, ne jednom kazu "ionako ce umrijeti", i to gradjani i "gradjani" uzimaju kao normalno.
Samo jedan radikalan primjer. Vjerovatno ih vecina i misli kao radnici hitne pomoci, ko je star neka krepa.
O KCUS-u da ne govorim. Sve je vec milion puta receno.
Ko nas jebe, znas nas jebo nas.
- Tito_i_Partija
#24 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
_BataZiv_0809 wrote:Pa dobro dijaspora masovno popravlja zube, i radi jos neke zahvate, ali u PRIVATNIM zdravstvenim ustanovama. Dakle to nije dio zdravstvenog sistema o kojem je rijec u temi.
Gotov svi ljudi iz dijaspore za koje ja znam samo popravljaju zube u BiH, jer je u njihovim zemljama to preskupo i nije pokriveno obicnim zdravstvenim osiguranjem. Ima i onih koji se lijece, al' k'o sto kazes to se obavlja u privatnim ustanovama, il' se doktoru da jedna fina koverta da se malo vise "posveti" pacijentu.
-
sumirprimus
#25 Re: Cija je krivica najgori Zdravstveni sistem u Evropi?
koLko para toLko muzikee.