Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

StupskaBitanga

#1 Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

Srpska pravoslavna crkva i dalje zahtijeva i insistira da joj se vrati imovina u Sarajevu, a Klub delegata Srba u Vijeću naroda Republike Srpske zvanično će zatražiti od Parlamenta FBiH da se izmijeni Zakon o denacionalizaciji. Iz ovog Kluba podvlače da su sarajevske vlasti još početkom devedestih godina prošlog stoljeća vratile imovinu Islamskoj zajednici u BiH i Katoličkoj crkvi.

Molba Ambasade

Srpska pravoslavna crkva posebno insistira da joj se vrati zemljište na kojoj je izgrađena džamija Kralja Fahda u sarajevskom naselju Alipašino polje. Tvrde da raspolažu dokumentacijom da je to zemljište oduzeto od srpske porodice Mlađen. Takvi zahtjevi su rezultirali i medijskom kampanjom u Republici Srpskoj kojom se nastoji dokazati da je zemljište nezakonito dodijeljeno Saudijskoj Arabiji koja je na njemu podigla džamiju. Tvrdi se da je Bakir Izetbegović samovoljno poklonio taj plac Saudijskoj Arabiji u vrijeme dok je bio direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. Na pitanje da li je to tačno, on je banjalučkim medijima kazao da se ne sjeća „konkretne situacije“ naglasivši da je, koliko on zna, džamija Kralja Fahda u vlasništvu Islamske zajednice u BiH.

S druge strane, postoje tvrdnje da je ta džamija i cijeli njen kompleks vlasništvo Saudijske Arabije. Dodatnu zabunu uniio je ovosedmična molba Ambasade Saudijske Arabije u BiH, upućena Ministarstvu vanjskih poslova BiH, da joj se odobri nadzor nad zajedničkim iftarima u toj džamiji tokom Ramazana. U Ministarstvu vanjskih poslova su zauzeli stav da to nije u njihovoj nadležnosti, a u Islamskoj zajednici kažu da takav zahtjev nisu dobili, a ako im i stigne može da ga odobri jedino reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

Oslobođeni i poreza

Navodno, u dokumentaciji s kojom raspolaže sarajevska općina Novi Grad stoji da je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo dao Saudijskoj Arabiji u vlasništvo plac na Alipašinom polju i to bez ikakve naknade. Vlasti te države su zvanično tražile i stav Poreske uprave o tome da li su dužni da plate porez i odgovoreno im je da ništa ne treba da plaćaju. Nakon toga, Saudijska Arabija je uknjižila to zemljište kao svoje vlasništvo i izgradila džamiju i uz nju nekoliko objektata. U općinskoj dokumentaciji stoji i da je općina Novi Grad 1998. godine prebacila u vlasništvo Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo to zemljište.

Prema nekim informacijama, džamija je i zaista u vlasništvu Ismalske zajednice, međutim objekti uz nju su u vlasnišvtu Visokog saudijskog komiteta. Toj organizaciji je zabranjen rad jer je osumnjičena za bavljenje terorističkim poslovima, pa se pretspostavlja da su svi prateći objekti prešli u vlasništvo države Saudijske Arabije.

- Ja se ne sjećam šta je ko na koga prebacio i prepisao prije deset godina. Ako je istina da je to u vlasništvu Saudijske Arabije, ne znam tačno kako se može prepisivati teritorija jedne države na ime druge - izjavio je Izetbegović banjalučkim medijima. Damir Hadžić, načelnik općine Novi Grad kazao je da općinu niko ništa ne pita o tome zemljištu „ali pratimo dešavanja u toj džamiji i razvijanje snažnog vehabijskog pokreta koji je u njoj sada prisutan“.

S.V.
http://www.san.ba
chuchumbamayumbe

#2 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by chuchumbamayumbe »

Vec sam pricao o tome...
Zaletili se mali arapi po parkingu i raji sarafcigerima otvarali poklopce od rezervoara...ko je imao pokolopac na sajlu ispusio je foru. Dosli ljudi, dosla policija, i sta? NISTA.
Nasa policija je jedino mogla da konstatuje stetu i da ode na recepciju kompleksa i da prijavi, druge nadleznosti tamo nemaju i to je druga drzava.
Koliko sam ja upoznat, citav kompleks je exteritorijalni, znaci ima isti status kao i ambasada.
Ne znam, mozda neko zna nesto vise o tome.
Umjetnik a

#3 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by Umjetnik a »

opa SPC traži povrat imovine

pa dobro i ja sam ZA
neću sada goviti o crkvi u dvorište Fate, o crkvama sagrađenim na temeljima džamija, na bošjačkoj zemlji i pokušajima da se one sagade
nego ćemo govoriti o povratu imovine na 1918. godinu

pa da na tu godinu vratimo imovinu pa ćemo vidjeti čija je čija zemlja

ko o čemu
kurva o poštenju

:x :x
Bosanac sa dna kace

#4 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by Bosanac sa dna kace »

pa jel SPC ima dokumentaciju ya to zemljište? :roll:
đe ta porodica Mlađen? što se ne javi?
homo_sapiens

#5 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by homo_sapiens »

Bosanac sa dna kace wrote:pa jel SPC ima dokumentaciju ya to zemljište? :roll:
Kome treba da se javi ? Tebi, ili . . . :D
shin

#6 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by shin »

Image
Bosanac sa dna kace

#7 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by Bosanac sa dna kace »

homo_sapiens wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:pa jel SPC ima dokumentaciju ya to zemljište? :roll:
Kome treba da se javi ? Tebi, ili . . . :D
more i tebi vala :D
pa da je zemljitse njihovo, valjda bi se pojavili makar do sad jednom u medijima, a ne kad je onom krmu valadiki doslo iz guzice u glavu da i on more da talasa kolko hoce...
Leonid Breznjev

#8 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by Leonid Breznjev »

ma zemljiste zdraaaaaaaaaaaaaaaaaaavo :D nema nista nazad :D
Umjetnik a

#9 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by Umjetnik a »

Arslan wrote:ma zemljiste zdraaaaaaaaaaaaaaaaaaavo :D nema nista nazad :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
pike

#10 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by pike »

Meni je najvise zapelo za oko ovo sto oni ne placaju porez i da li je tacno da SA drzi dzamiju ili je pod IZ? Planiral nacelnik opstine sta uraditi u vezi vehabija u toj dzamiji i oko nje?
callmethebreeeze

#11 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by callmethebreeeze »

zanimljivo je kako se niko nikada ne sjeca "konkretnih situacija" kada su skakljive teme u pitanju. prvo brankovic, pa sad b. izetbegovic.
:-) :D :evil:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#12 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

cudno, zemljiste gdje je parking, samo preko ceste, je utefterno na ime neke jevrejske porodice, zato se dobrinjska gimnazija gradi u Mahali umjesto na mojmilu....
DobroJutroKolumbo

#13 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by DobroJutroKolumbo »

mIRCerka wrote:cudno, zemljiste gdje je parking, samo preko ceste, je utefterno na ime neke jevrejske porodice, zato se dobrinjska gimnazija gradi u Mahali umjesto na mojmilu....

Gimnazija se trebala graditi na parkingu iznad Mojmila , ne na tom parkingu o kojem ti govoris...Ali se ne gradi jer su stanari Mojmila potpisali peticiju da ne zele tu gimnaziju u svom Olimpijskom selu Mojmilu... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
mIRCerka

#14 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

DobroJutroKolumbo wrote:
mIRCerka wrote:cudno, zemljiste gdje je parking, samo preko ceste, je utefterno na ime neke jevrejske porodice, zato se dobrinjska gimnazija gradi u Mahali umjesto na mojmilu....

Gimnazija se trebala graditi na parkingu iznad Mojmila , ne na tom parkingu o kojem ti govoris...Ali se ne gradi jer su stanari Mojmila potpisali peticiju da ne zele tu gimnaziju u svom Olimpijskom selu Mojmilu... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Kome vjerovati, svojim ocima ili tebi?
Radi se o parkingu iznad obdanista.
DobroJutroKolumbo

#15 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

mIRCerka wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:

Kome vjerovati, svojim ocima ili tebi?
Radi se o parkingu iznad obdanista.
Pa onda ti iznosis netacne informacije...Ti si rekla preko puta dzamije Kralja Fahda, a tamo je drugi parking!!!

A tacno je da se trebalo praviti na parkingu iznad obdanista, ali se nije odustalo zbog imovinskih odnosa , nego zbog peticije stanovnika Mojmila i MZ Mojmila koji su izlobirali da se gimnazija ne gradi na tom mjestu! Stanari su smatrali da ce se dolaskom Gimnazije povecati broj ugostiteljskih objekata u naselju i da bi toliki broj srednjoskolaca narusio dnevni mir i oni nisu htjeli da dozvole gradnju ! To je jedina i prava istina!
vjesticanametli

#16 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by vjesticanametli »

ĐŽamiA je njiova nije naša :D
mIRCerka

#17 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

DobroJutroKolumbo wrote:
Pa onda ti iznosis netacne informacije...Ti si rekla preko puta dzamije Kralja Fahda, a tamo je drugi parking!!!

A tacno je da se trebalo praviti na parkingu iznad obdanista, ali se nije odustalo zbog imovinskih odnosa , nego zbog peticije stanovnika Mojmila i MZ Mojmila koji su izlobirali da se gimnazija ne gradi na tom mjestu! Stanari su smatrali da ce se dolaskom Gimnazije povecati broj ugostiteljskih objekata u naselju i da bi toliki broj srednjoskolaca narusio dnevni mir i oni nisu htjeli da dozvole gradnju ! To je jedina i prava istina!
1. Ja sam rekla PREKO CESTE
2. Opet kazem, lupas gluposti. Kao neko kroz cije je ruke prosla skoro sva moguca dokumentacija vezana za tu skolu i tu lokaciju, sa sve pedoloskom analizom zemljista, definicijom 13 vrsta gline itd., ja ti opet tvrdim da je TA lokacija odbijena jer nisu rijeseni imovinsko pravni odnosi, jer nikad nije uteftereno kao javna povrsina, i jedini pravni nasljednik i vlasnik je jedan Jevrej, u svojim 40im godinama, koji je rodjen i odrastao u Izraelu, a roditelji napustili nasu zemlju jos pocetkom 2.svj.rata.
E sad, vjerovati mahali ili svojim ocima i zvanicnim dokumentima, stvarno ne znam... :zzzz:
mIRCerka

#18 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

Uostalom, koji se K ja raspravljam ovdje, ti sve znas i ti si u pravu, a ja trebam da se poklopim jer ja pojma nemam i nisam nista ni vidjela ni cula.
PS Da, amerikanci su prije 40 godina skakali po Mjesecu.
karanana

#19 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by karanana »

Ja sam cuo da jedan Srbin dize tuzbu jer su navodno dzamija i nova katolicka crkva na alipasinom izgradjene na njegovom zemljistu.

mirci jesi to dala ostavku na mjesto moderatora? ne crveni ti se nick vise.
mIRCerka

#20 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

karanana wrote:Ja sam cuo da jedan Srbin dize tuzbu jer su navodno dzamija i nova katolicka crkva na alipasinom izgradjene na njegovom zemljistu.

mirci jesi to dala ostavku na mjesto moderatora? ne crveni ti se nick vise.
Ama i admini i modovi su svi plavi sad :D

Imovinsko pravni odnosi nisu rijeseni na vecem podrucju opcine novi grad, zemlja i objekti izuzimani, nikad "prevedeni" nisu, i sad se odjednom kao vlasnik nekog zemljista javlja bog dragi zna ko...
I tako, kad treba gradit ĐŽ nema smetnji, kad treba gradit skolu, ima smetnji. Nadje se.

A niko ne smije reci A za ĐŽ, jer ispada nacionalista. Pa ti stisni i reci.
vjesticanametli

#21 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by vjesticanametli »

a tebe evo bum ti kazala

ĐŽ :D
veljaca

#22 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by veljaca »

Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Pa valjda onih koji obavljaju svoje vjerske potrebe u njoj .....
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :sax:
callmethebreeeze

#23 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by callmethebreeeze »

vjesticanametli wrote:a tebe evo bum ti kazala

ĐŽ :D
ja imam hrabrosti samo za Dj.
:D
DobroJutroKolumbo

#24 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

mIRCerka wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:

1. Ja sam rekla PREKO CESTE
2. Opet kazem, lupas gluposti. Kao neko kroz cije je ruke prosla skoro sva moguca dokumentacija vezana za tu skolu i tu lokaciju, sa sve pedoloskom analizom zemljista, definicijom 13 vrsta gline itd., ja ti opet tvrdim da je TA lokacija odbijena jer nisu rijeseni imovinsko pravni odnosi, jer nikad nije uteftereno kao javna povrsina, i jedini pravni nasljednik i vlasnik je jedan Jevrej, u svojim 40im godinama, koji je rodjen i odrastao u Izraelu, a roditelji napustili nasu zemlju jos pocetkom 2.svj.rata.
E sad, vjerovati mahali ili svojim ocima i zvanicnim dokumentima, stvarno ne znam... :zzzz:

E ti vazda neke van-serijske informacije imas!!! Ja ti kazem kako jeste, a ti tvrdi sta hoces...Neko je tebe zajebo sa tom pricom...Necu vise ovako zacatavati temu , jer to nije tema o cemu ja i ti pricamo , javi se preko PP ako hoces...
mIRCerka

#25 Re: Čija je džamija Kralja Fahda u Sarajevu?

Post by mIRCerka »

DobroJutroKolumbo wrote:E ti vazda neke van-serijske informacije imas!!! Ja ti kazem kako jeste, a ti tvrdi sta hoces...Neko je tebe zajebo sa tom pricom...Necu vise ovako zacatavati temu , jer to nije tema o cemu ja i ti pricamo , javi se preko PP ako hoces...
To je itekako tema, samo sto ti vjerujes poluinformacijama, ja ti dajem informacije iz prve ruke, a za neke dokumente sam radeci svoj posao ja bila licno prva ruka.
Jeste to tema, imovinsko pravni odnosi nisu rijeseni, zemlja se oduzimala za opce dobro, nikad se nije utefterila kao javna i sad se, kao i uvijek pred izbore, javljaju cukununuci pravih vlasnika da se bore da dobiju svoju ocevinu nazad.
Sad je samo pitanje gdje stoje te karte sa granicom zemlje Sucura i Mladjena....

Malo se bolje informisi slijedeci put kolumbo, jer da peticije stanara par zgrada piju vode, ne bi se gradila ona Dzamija na Ciglanama.
:D
Post Reply