Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bingov buraz

#851 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bingov buraz »

Danas punih 9 mjeseci bez duhana :-D

Ko prestaje samo hrabro :thumbup:
tavustavus

#852 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tavustavus »

svima koji su uspjeli i koji pokusavaju...puno srece...i ja sam jedan od Vas :bih: ...evo od 01.01.2010. do danas niti jedna.....samo jeste tesko bar meni,naumpadne onako posle jela uz kahvu,u drustvu ali mislim da je to prije svega navika ostala a znamo da je navike najteze mjenjati,ali ide gura se nekako.Nego da Vam ispricam jednu smjesnu stvar nas pusaca...imam jednog ovako postarijeg komsiju pa i on ti ''batalio'' cigare i sad ono svaki dan ti on pita mene kako bez cigara,zalimo se jedan drugom...kad jedno jutru mase on rukom dodi da ti ispricam nesto...kaze dedo joj ja sam ti sanjao da pusim ali cigara je bila toliko velika da je nisam mogao drzati nego je naslonio na neboder i tako ispusio.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ... ziva istina a mene jos i dan danas taj smijeh tog jutra proganja...valjda sam vas oraspolozio...i sretno :run: :sax:
mami

#853 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mami »

prestao sam prije 8 mjeseci uz pomoć elektronske cigarete sad i elektronsku pusim samo uz kafu.odlicno mi zamjenjuje pravu cigaru. :dance:
baustelac

#854 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

Evo da se i ja tuspasim, 24 i po sata kako sam ispusio zadnju cigaretu. Popio sam najmanje 5 litara vode danas, najbolje kod mene djeluje kad mi se pripusi.
Kazu jedan od simptoma odvikavanja je lose spavanje - ja se vec sinoc 5 puta budio a ni pola dana nisam bio nepusac.
Kako ce dalje biti ne znam, ali samo znam da necu crknuti ako ne zapalim cigaretu. Izdrzalo se i gore pa ce cu i ovo nadurat.
Pusio 16 godina i nikad nisam razmisljao da se prodjem. E sad doso tobe, skonto da zapravo ni u jednoj cigareti ne uzivam nego je cista navika i ovisnost. Pitanje je zapravo da li sam ikada i uzivao. Danas sam se u nekoliko situacija zatekao kako mahinalno se masam za dzep da izvadim cigaretu. E nema vise :D. Motivaciju imam, samo volja i da me sta izvanredno (barem ne u narednih mjesec dana) ne shebe da moram zapalit :)
tavustavus

#855 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tavustavus »

baustelac wrote:Evo da se i ja tuspasim, 24 i po sata kako sam ispusio zadnju cigaretu. Popio sam najmanje 5 litara vode danas, najbolje kod mene djeluje kad mi se pripusi.
Kazu jedan od simptoma odvikavanja je lose spavanje - ja se vec sinoc 5 puta budio a ni pola dana nisam bio nepusac.
Kako ce dalje biti ne znam, ali samo znam da necu crknuti ako ne zapalim cigaretu. Izdrzalo se i gore pa ce cu i ovo nadurat.
Pusio 16 godina i nikad nisam razmisljao da se prodjem. E sad doso tobe, skonto da zapravo ni u jednoj cigareti ne uzivam nego je cista navika i ovisnost. Pitanje je zapravo da li sam ikada i uzivao. Danas sam se u nekoliko situacija zatekao kako mahinalno se masam za dzep da izvadim cigaretu. E nema vise :D. Motivaciju imam, samo volja i da me sta izvanredno (barem ne u narednih mjesec dana) ne shebe da moram zapalit :)

samo hrabro i nedaj da te nesto nasikira to ustvari i jest navika i samo navika,nemoj ni mislit na to...kupi boba onih mentol i zalazi se 10 god sam i ja pusio pa evo sad extra....samo volja i volja ne budi slabic imas sigurno nasu podrsku....a da ti ne pricam kako ce ti ljudi smrditi koji puse.... :bih: :thumbup:
zlatiborka

#856 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by zlatiborka »

Rauber wrote:
Eweleen wrote:možel mi neko dat link da skinem ovu knjigu od alena carra o prestanku pušenja?
Sretno ;)
http://rapidshare.com/files/130417432/A ... pusiti.rar
:thumbup:

Mnogo hvala na linku, skinula sam knjigu i procitala upravo prvih 18 od 114 stranica. Da mi je prestati da pusim, ne prija mi cigareta ni malo....smatram se osobom slabe volje i ne vjerujem samoj sebi da mogu prestati pusiti.

Stil pisanja mi se dopada i vjerujem piscu jer je i sam bio notorni pusac.

Forumasi, ohrabrite me i podrzavajte u mojoj borbi protiv cigareta! Zelim prestati robovati cigaretama, nisam do sada nikada ni pokusala baciti duhan. Dok ovo pisem, gori mi cigara u ruci i bojim se hocu li imati hrabrosti, snage i volje da prestanem pusiti?

Divim se svakome ko je uspio odbaciti duhan, kako bi bilo lijepo da postanem SLOBODNA od ovog otrova.....

:sax:
ofr

#857 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ofr »

Evo da se i ja pohvalim, pola sata kako nisam zapalio (mrsko mi do granapa) :roll: da mi nije životne sekiracije, vjerovatno bi prestao, ali sumnjam (volio bih...) :-?
zlatiborka

#858 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by zlatiborka »

Citam knjigu, fantasticna je. Presla sam 10 prvih poglavlja.

Mnoge mi stvari postaju jasnije, nisam ipak toliki slabic kakvom se smatram, ja sam OVISNIK o nikotinu.....

.....i ispranog mozga kako pisac objasnjava.

Za to postoji lijek....nastavljam sa citanjem.....

baustelac

#859 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

zlatiborka wrote:Citam knjigu, fantasticna je. Presla sam 10 prvih poglavlja.

Mnoge mi stvari postaju jasnije, nisam ipak toliki slabic kakvom se smatram, ja sam OVISNIK o nikotinu.....

.....i ispranog mozga kako pisac objasnjava.

Za to postoji lijek....nastavljam sa citanjem.....

Samo citaj i kutarisi se cigara. :thumbup:
Evo vec tri dana, i ide super za sada. Odlucio sam da prestanem i prestao prije nego sto sam poceo da citam knjigu. Interesantno je da sam manje vise i sam dosao do istih zakljucaka kao autor u knjizi sto je jos vise potvrdilo moju zelju i volju. Najvise me odusevila bolna spoznaja da je pusace strah prestati pusiti.
Sto puta danas naumpadne ali lahko skrenem misli i ubijedim sebe da nema od toga nista. Nisam cak ni nervozan, malo vise jedem i pijem ali ne skodi to meni :D
Jedino sto me handri je to sto slabo spavam, stalno se budim. Proci ce i to ubrzo a vec sada osjetim da kada organizam kao zatrazi cigaretu nije onaj bolni gorki osjecaj u ustima nego negdje u glavi.
Raportiram opet kad navrsim sedmicu :)
north_1987

#860 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by north_1987 »

e'o mene pukla kriza, od petka nisam zapalio.
baustelac

#861 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

north_1987 wrote:e'o mene pukla kriza, od petka nisam zapalio.
sta da ti kazem, izdrzi, nadji sebi neki motiv, ja sam rekao necu da budem rob cigarama, da moram stalno misliti imam li veceras cigara, da svako malo na poslu moram izaci napolje da ispusim itd. itd. Mislim da se ne moze imati uspjeha ako covjek prestane pusti samo zato sto misli da bi treba, bez cvrstog ubjedjenja sa razlozima zasto hoce da prestane pusiti.

Meni je dosta pomoglo da kad god mi naumpadne cigara, napijem se vode, prvi dan sam popio najmanje 10 litara vode. Niceg se ne odricem, evo trenutno pijem kafu ali s vodom ne s cigaretom. I mogu reci da bolje stima. Nema dima oko mene, ne moram zatvarati oci od dima, ma milina :D
Od juce imam za mene nepoznati osjecaj u ustima - zapravo nema vise onog gorkog osjecaja koji pecka i steze grlo i koji trazi cigaretu.
Cigareta mi naumpadne kao stvar navike, onako mahinalno, kao ono sad bi trebao zapaliti - Jok :dance:
Gospoda Ministarka

#862 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Gospoda Ministarka »

Meni se cini da ljudi na proljece i na ljeto cesce razmisljaju o prestanku pusenja. :D

Nemate pojma kak je jednostavno!
darprirode

#863 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by darprirode »

Ja ne pusim vec tri dana, danas cetvrti i nemam apsolutno nikakvih tegoba. Jednostavno sam to o.jebala iz glave i ne razmisljam o cigarama. Poslije snimanja pluca i konstatntnog kaslja mjesec dana,rekla sam nikad vise necu zapaliti i sad za sad tri dana se dobro drzim. Vidjecemo kad popijem par piva :-D
njonjica

#864 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

zlatiborka wrote:
Forumasi, ohrabrite me i podrzavajte u mojoj borbi protiv cigareta! Zelim prestati robovati cigaretama, nisam do sada nikada ni pokusala baciti duhan. Dok ovo pisem, gori mi cigara u ruci i bojim se hocu li imati hrabrosti, snage i volje da prestanem pusiti?

Divim se svakome ko je uspio odbaciti duhan, kako bi bilo lijepo da postanem SLOBODNA od ovog otrova.....
Zlatiborka uopste nije tesko...ja sam se takodjer plasila i u stvari strah od nepusenja je najcesci razlog nastavku pusenja...u stvari je prilicno jednostavno.
Zivot bez nikotina ne boli :-)
Zivot bez nikotina je super!

Vec sam pisala ovdje, ja sam jela jabuke u kriznom periodu...i kikiriki...i sve sam to gulila, sjeckala, mrvila, cisto ruke da zaposlim (u pocetku nepusenja uhvatila sam sebe nekoliko puta kako "ne znam sta cu sa rukama")....

Covjek SLOBODU dobija po rodjenju...ostalo je stvar izbora.
Baci te cigare...odvratne su, smrde....ne trebaju ti.

Sretno svim buducim nepusacima :kiss:

PS
meni prije 5 dana bilo punih 6 mjeseci nepusenja....
Pikaboo

#865 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

Nije da brojim ali danas je tri mjeseca kako sam prestala sa trovanjem.
Vi koji se bojite prestanka pusenja,samo zavrsite sa cigaretom i polako.Vecina kriziranja je samo pretjerivanje i nista vise.
Nije mi apetit ni sekunde porastao i nisam se ni grama udebljala
ofr

#866 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ofr »

Pikaboo wrote:Nije da brojim ali danas je tri mjeseca kako sam prestala sa trovanjem.
Vi koji se bojite prestanka pusenja,samo zavrsite sa cigaretom i polako.Vecina kriziranja je samo pretjerivanje i nista vise.
Nije mi apetit ni sekunde porastao i nisam se ni grama udebljala
svaka čast :-?
Max Bunker

#867 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Max Bunker »

Pusim tacno 1 godinu i 4 mjeseca :D Kutija mi traje po dva-tri dana, al zelim prestati.
Steti mi ( vidim da mi fali kondicije ), znam probuditi sa kao nekim bolovima u plucima ( a ja stari hipohondar, odmah mislim na najgore ) a iskreno i ruzno me vidjeti sa cigarom ( ko piletu sise :-D ).
Danas je treci dan kako nepusim, osjecam se dobro i nije me kriza uhvatila ( da mi pluca zele duhan ), vec me vise hebe sto ne znam sta cu na kafi sa rukama pa uzmem kesice secera savijam, kaskice vrtim i sl. :D
Koliko cu izdrzati, ostaje da se vidi al mislim da uz ovo ljepse vrijeme i svakodnevnu fizicku aktivnost ( trcanje ) nece biti problem ( bar se nadam ).
darprirode

#868 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by darprirode »

Danas je 6 dana kako ne pusim. Sinoc se zajebah,pa povukoh 2-3 dima,al danas opet nista,uh...
Pikaboo

#869 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

darprirode wrote:Danas je 6 dana kako ne pusim. Sinoc se zajebah,pa povukoh 2-3 dima,al danas opet nista,uh...
Ako bude povlacenja tih sporadicnih dimica tu i tamo,onda samo sebe mucis i prolongiras pravi prestanak.Nemoj ni dima vise.
baustelac

#870 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

Evo sedam dana proslo. Da ima neke krize da puca - nema, a da se pojavi s vremena na vrijeme "potreba" - javi se.
Nista strasno sto ne prodje veoma brzo.
Idemo dalje :sax:
darprirode

#871 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by darprirode »

Pikaboo wrote:
darprirode wrote:Danas je 6 dana kako ne pusim. Sinoc se zajebah,pa povukoh 2-3 dima,al danas opet nista,uh...
Ako bude povlacenja tih sporadicnih dimica tu i tamo,onda samo sebe mucis i prolongiras pravi prestanak.Nemoj ni dima vise.
8 dana od prestanka i pored ta dva-tri dima ne zapalih visee nikako :) Bas sam sretna,osjecam se puno bolje,ne kasljem, mogu uz stepenica, ma sjajnO:) Samo sam pocela jest poprilicno,bas trpam u sebe,prvih par dana nisam imala apetita a sad metem:)
Pozdrav svima
Pikaboo

#872 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

darprirode wrote:
Pikaboo wrote:
8 dana od prestanka i pored ta dva-tri dima ne zapalih visee nikako :) Bas sam sretna,osjecam se puno bolje,ne kasljem, mogu uz stepenica, ma sjajnO:) Samo sam pocela jest poprilicno,bas trpam u sebe,prvih par dana nisam imala apetita a sad metem:)
Pozdrav svima
Svaka cast,nedaj se. :thumbup: A sto se kila tice,moj muz je jeo kao ludjak.Al' bukvalno je uvjek zvakao nesto i vecinom su to bili slatkisi.Tri mjeseca nakon tog trpanja i nabacenih puno kila,odjednom je sve sa njega spalo.Citam po ovim internet stranicama da je normalno nabaciti te nepusacke kile ali i da one jako lako spadnu.Zato nemoj da metenje hrane obeshrabri .
darprirode

#873 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by darprirode »

Pozdrav svima[/quote]

Svaka cast,nedaj se. :thumbup: A sto se kila tice,moj muz je jeo kao ludjak.Al' bukvalno je uvjek zvakao nesto i vecinom su to bili slatkisi.Tri mjeseca nakon tog trpanja i nabacenih puno kila,odjednom je sve sa njega spalo.Citam po ovim internet stranicama da je normalno nabaciti te nepusacke kile ali i da one jako lako spadnu.Zato nemoj da metenje hrane obeshrabri .[/quote]

Hvala na podrsci i informaciji,to za kile mi je bilo najgore :)
nutty

#874 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by nutty »

meni kile nisu problem. cak bih zelio koju dobiti. ali bez cigare nema budjenja organizma, pa tako ni zeluca.

posto je meni smijesno koristiti nikorete i slicna sredstva (nikotinom se lijeciti od nikotina?), ja sam posegnuo za farmaceutskim pripravcima koji blokiraju receptore nikotina. dakle, nastavis pusiti prvih dana dok mozak u potpunosti ne prestane "kontati" nikotin. onda samo treba skontati sta s rukama i psihickom ovisnoscu.

dva su glavna preparata. jedan je preskupi i kod nas gotovo nedostupan pfizerov champix (u americi chantix, mislim) - na marijin dvoru u remediji mozes dobiti, ali ce ti isteci rok prije nego sto ga stignes iskoristiti (a ostatak terapije po dozama vjerojatno neces naci) - a drugi je GSK-ov Zyban (manja uspjesnost, ali kosta samo 175 maraka za 60 tableta od 150 mg).

meni je Zyban pomogao, ali buduci da nisam kupio drugu kutiju, ponovo sam nastavio pusiti nakon 6 mjeseci nepusenja.

BITNA NAPOMENA: jedina nuspojava koju sam imao je umjerena nesanica (maksimalno 4 sata spavanja) i nevjerojatni, gotovo halucinogeni, zivopisni snovi. inace Zyban je bupropion, koji se inace pod drugim imenom koristi kao antidepresiv. NIKAKO ni jedan od slicnih lijekova ne smiju koristiti osobe koje pate od epilepsije ili koje su IKAD imale napadaje. potvrdjena je i veca stopa samoubojstava ljudi koji su koristili ova dva lijeka!!!!

upravo sam danas opet kupio i poceo koristiti.
preporucujem, ali se ogradjujem.
baustelac

#875 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

nutty wrote:meni kile nisu problem. cak bih zelio koju dobiti. ali bez cigare nema budjenja organizma, pa tako ni zeluca.

posto je meni smijesno koristiti nikorete i slicna sredstva (nikotinom se lijeciti od nikotina?), ja sam posegnuo za farmaceutskim pripravcima koji blokiraju receptore nikotina. dakle, nastavis pusiti prvih dana dok mozak u potpunosti ne prestane "kontati" nikotin. onda samo treba skontati sta s rukama i psihickom ovisnoscu.

dva su glavna preparata. jedan je preskupi i kod nas gotovo nedostupan pfizerov champix (u americi chantix, mislim) - na marijin dvoru u remediji mozes dobiti, ali ce ti isteci rok prije nego sto ga stignes iskoristiti (a ostatak terapije po dozama vjerojatno neces naci) - a drugi je GSK-ov Zyban (manja uspjesnost, ali kosta samo 175 maraka za 60 tableta od 150 mg).

meni je Zyban pomogao, ali buduci da nisam kupio drugu kutiju, ponovo sam nastavio pusiti nakon 6 mjeseci nepusenja.

BITNA NAPOMENA: jedina nuspojava koju sam imao je umjerena nesanica (maksimalno 4 sata spavanja) i nevjerojatni, gotovo halucinogeni, zivopisni snovi. inace Zyban je bupropion, koji se inace pod drugim imenom koristi kao antidepresiv. NIKAKO ni jedan od slicnih lijekova ne smiju koristiti osobe koje pate od epilepsije ili koje su IKAD imale napadaje. potvrdjena je i veca stopa samoubojstava ljudi koji su koristili ova dva lijeka!!!!

upravo sam danas opet kupio i poceo koristiti.
preporucujem, ali se ogradjujem.
Sretno ti bilo ali, ne samo ja, nego vecina ovdje bi ti preporucila da se prirodnim putem odviknes od nikotina. Preporucujem ti i ovu knjigu da skines i procitas.

Ima tu neki tip koji samo sa jednom inekcijskom terapijom izlijeci pusaca, i to skoro za dzaba (manje od 100 EUR).
Terapija provjerena i bezopasna - 90% kvota uspjesnosti.
Malo sam skeptican u vezi te bezopasnosti a i sam sam sebi rekao - konju jedan ne's vise pusit i prestat ces sam svojom voljom. Nije bolest da ti treba inekcija i tableta za to nego samo volja.

Misljenja sam ako se covjek prodje sam svojom voljom bez pomocnih sredstava, da je vjerovatnoca povratka na staro mnogo manja.
Post Reply