Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Gospoda Ministarka

#726 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Gospoda Ministarka »

Aura :shock: :? :roll: :-? :( Pa zasto?
taxi_driver

#727 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by taxi_driver »

Aura Perez wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Aura :shock: :? :roll: :-? :( Pa zasto?
ma ne znam ni ja, prije par dana prekinula sa gorom polovinom, ispizdila se, nije mi do zivota bilo, a jedna povuce drugu. Da malo dodjem sebi, pa ih se rijesavam.

Zao mi je ,ne zat sto si raskinula nego sto si opet pocela. :sad: :sad:
njonjica

#728 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Aura Perez wrote:ja moram razocarati i sebe i vas :D

al prestacu majke mi :lol:
:sad:
Kako mi je zao.....
Aura, koliko dugo nisi pusila?
Kakav osjecaj je bio ponovo zapaliti cigaretu?
Je li te imalo gusilo, bilo neprijatno?
Kako si podnijela miris "svoje" cigarete?

Ja se drzim jos uvijek, prekosutra mjesec dana. :thumbup:
Last edited by njonjica on 17/12/2009 12:44, edited 1 time in total.
njonjica

#729 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

taxi_driver wrote:
uh, lako je vama reci.ali evo odredio sam krajnji datum prestanka i ako tad ne prestanem, necu se vise ni truditi.
Sa ove vremenske distance kad se sjetim mojih pokusaja da ostavim cigarete, sigurna sam da nervoza nije bila tako jaka (nije bilo nesto sa cim se ne moze nositi) nego sam ja bila "ubijedjena" da bih trebala biti nervozna, pa onda pocnem namjerno da tersam i onda mi muz (zakleti nepusac) kaze "idi kupi sebi cigarete" i ja onda kao, "sta cu moram kad nerviram sve oko sebe" :-) :lol:

(Ljudi koji su prestali pricali su mi da je to samo stvar volje, kazes "necu" i to je to....ja nisam mogla i to me bas frustriralo. )

Svaki covjek je razlicit; neko moze ostaviti cigarete "sad pa sad" nekom treba vremena i "visinske" pripreme (kao meni).
Vec sam pisala da je to kod mene bio proces.

Znam samo jedno: onaj ko je jednom pomislio da bi trebao prestati pusiti, prestat ce kad-tad. :thumbup:
Tako i ti driveru....pitanje je vremena...ja ti preporucujem da sa tim procesom krenes sto prije jer svaki dan sa cigaretom je jedan dan zivota proveden manje kvalitetno, sa neprijatnim zadahom, sa smrdljivom odjecom, sa ostecenim culima okusa i mirisa, sa....ma da ti ne nabrajam, znas ti to vec i sam ;-)

Ako ti nekako mogu pomoci, tu sam.
njonjica

#730 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Super tekst o pusenju (Ivan Lovrenovic):
Pušenje je pitanje ljubavi

Uz cigaretu proživio sam cijeli jedan omanji život, punih dvadeset pet godina. Bila je to duboka i strasna veza, bez taktiziranja i doziranja - po dvije-tri kutije dnevno, najmanje. Preko cigareta i duhana koje smo pušili, preko različitih uredaba koje su pratile moj pušački vijek, mogao bih rekonstruirati jednu malu paralelnu historiju. Neću, recimo, zaboraviti onu dravu u grubom papirnom pakovanju, što ju je djed kupovao najamnicima a mi djeca potkradali, tako što bi otvori svaku paklicu i uzmi po jedan komad, misleći da se neće primijetiti. A hercegovina u elegantnim kartonskim kutijama na preklop - to se rijetko viđalo i budilo je strahopoštovanje. U taj red spadale su i jugoslavija (ona s utisnutim grbom) i sutjeska. Sve je to bilo strašno davno, kao u nekom predživotu, u svakom slučaju prije pojave filtera, koji me je dugo odbijao kao nešto svetogrdno, kao izdaja ili prijevara na koju svjesno pristaješ...

Dugo sam joj odolijevao, najviše i najduže uz onu staru sarajevsku plavu moravu, kojoj je drina bila luksuznija inačica, kojom si se častio kad si imao više novaca. Pandan su im bile istoimena niška morava i drina. Kasnije, kada su filteri već potpuno zavladali (beograd, opatija, ambasador, upitnik, lovćen, pedesetsedam - tko bi ih sve nabrojao), a u našoj proizvodnji više nisi mogao naći nijednu cigaretu bez filtera da te ne ubije već prvi dim koji iz nje potegneš, doživljavao sam trenutke tihe i slatke osvete kad bih se u nekom od rijetkih prolazaka kroz free-shop dočepao koje šteke pall malla ili gitanea. Istom užitku znale su povremeno služiti zlatne svilene škije, upakovane u modri pakpapir.

Kad smo se počeli europeizirati i kad je izašla uredba o zabrani pušenja u autobusima, a stupala je na snagu točno prvog siječnja neke od ranih sedamdesetih godina, sjećam se dobro - bojao sam se da se to naprosto neće moći preživjeti. Nikad se nisam mogao načuditi kako je ta uredba lako i brzo primljena među našim svijetom, pa ubrzo više nikomu nije padalo na um zapaliti čak ni na najzabačenijoj seosko-prigradskoj liniji.

Svojom voljom nikad ne bih zanemario ni ostavio duhan - presudila je astenija, slab krvotok. Na vlastitoj koži sam bolje nego i u kakvim medicinskim enciklopedijama otkrio što znači kada naš stari svijet kaže kako je jedino važno "od kakve je čovjek japije". Za moju japiju duhan je bio poput neutronske bombe: krajem osamdesetih već mi je bio tako oduzeo snagu da sam sam sebi bio smiješan. Bilo je: ili-ili. A pošto je razlog bio tako jak a ulog tako visok, nije bilo nikakve posebne tegobe - jednoga dana jednostavno više nisam pušio, i to je sve.

Međutim, moj "platonski" odnos prema duhanu nije se promijenio ni za dlaku. U današnjemu svijetu, već ideologijski podijeljenom na nepušački, koji je većinski i diktatorski, i na pušački, koji je postao ugrožena, manjinska vrsta, ja se osjećam pripadnikom i "navijačem" ovoga drugog. Jedan od tužnijih prizora moderne civilizacije vidio sam vjetrovitog, kišnog i hladnog jutra na pločniku ispred vašingtonske poslovne zgrade: dvojica-trojica mladih businessmana ili činovnika, u urednim plavim odijelima-uniformama, s propisno vezanim kravatama, uvlače svoje dimove, ne znajući da, gledani ovako sa strane, u tom trenutku izgledaju kao parije: prokazan i deklasiran ološ, izbačen na ulicu.
taxi_driver

#731 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by taxi_driver »

njonjica wrote:
taxi_driver wrote:
uh, lako je vama reci.ali evo odredio sam krajnji datum prestanka i ako tad ne prestanem, necu se vise ni truditi.
Sa ove vremenske distance kad se sjetim mojih pokusaja da ostavim cigarete, sigurna sam da nervoza nije bila tako jaka (nije bilo nesto sa cim se ne moze nositi) nego sam ja bila "ubijedjena" da bih trebala biti nervozna, pa onda pocnem namjerno da tersam i onda mi muz (zakleti nepusac) kaze "idi kupi sebi cigarete" i ja onda kao, "sta cu moram kad nerviram sve oko sebe" :-) :lol:

(Ljudi koji su prestali pricali su mi da je to samo stvar volje, kazes "necu" i to je to....ja nisam mogla i to me bas frustriralo. )

Svaki covjek je razlicit; neko moze ostaviti cigarete "sad pa sad" nekom treba vremena i "visinske" pripreme (kao meni).
Vec sam pisala da je to kod mene bio proces.

Znam samo jedno: onaj ko je jednom pomislio da bi trebao prestati pusiti, prestat ce kad-tad. :thumbup:
Tako i ti driveru....pitanje je vremena...ja ti preporucujem da sa tim procesom krenes sto prije jer svaki dan sa cigaretom je jedan dan zivota proveden manje kvalitetno, sa neprijatnim zadahom, sa smrdljivom odjecom, sa ostecenim culima okusa i mirisa, sa....ma da ti ne nabrajam, znas ti to vec i sam ;-)

Ako ti nekako mogu pomoci, tu sam.

njonjice znam i sam da mi odjeca smrdi,zadah lijecim fishermansom ali opet kad pomislim da prestajem pusiti odmah me neka nervoza uhvati.znao sam navece pola kutije smociti i baciti u kantu i onda opet za sat i po u prodavnicu po cigare.i skontao sam da sam ja rob cigara.svaki dan samo cekam vrijeme kad cu zapaliti.posto na poslu samo u pauzama mozemo zapaliti tako i ja jedva cekam pauze.navece kontam imam li ujutro uz kafu zapaliti i ako nemam idem u prodavnicu,a da me neko kaze idi hljeba kupi u to vrijeme ,otjero bi ga u pm.ali skontao sam da do bozica pokusam prestati i ako ne uspijem necu vise ni pokusavati.Ove godine sam cak dva dana bez cigara izdrzao i to kad sam bio u bolnici(manja operacija),i kad tad nisam nastavio bez cigara ne znam kad cu. :-) :-) :-)

evo pisem uz kafu i cigaru. :D
Gospoda Ministarka

#732 Re: Cigarete, odvikavanje

Ja sam shvatila da nekima nema pomoci... jedan od njih si i ti taksista :D
taxi_driver

#733 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by taxi_driver »

Gospoda Ministarka wrote:Ja sam shvatila da nekima nema pomoci... jedan od njih si i ti taksista :D

e jesi mi i pomogla :D :D :D
Gospoda Ministarka

#734 Re: Cigarete, odvikavanje

taxi_driver wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Ja sam shvatila da nekima nema pomoci... jedan od njih si i ti taksista :D

e jesi mi i pomogla :D :D :D
A majke ti, zar se ne osjecas glupo kad vidis da je jedan smotuljak duhana jaci od tebe, zar nemozes pokazati snagu karaktera??? O ekonomskoj racunici ti nemam sta pricati, znas i sam kolika je moguca usteda pogotovo kad poskupe od NG, zatim, uzasno smrde, pa je i nekulturno tek sad vidim, ne zdravo... Sve znas i sam... i samo neznam kako covjek moze dopustiti da mu neka stvar upravlja zivotom.
I nemoj vise pokusavati, baci ih sad ovog trenutka i reci sam sebi ja sam prrestao, sutra kad budes pio kafu nemoj zapaliti jer ti si prestao!!!

:D :D :D
statix

#735 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by statix »

@taxista
Ne znam koliko dugo pusis, ali si sad u onoj "najboljoj" fazi :D , kada maximalno uzivas u cigari, i nema potrebe da se opires tom osjecaju, jer tesko da ces uspjeti.
Strpi se malo doci ce vrijeme, kad se dignes, a zelembaci lete po lavabou od kasljanja, pluca se stegne, a cak i koza se susi i nema svoju svjezinu, nokti pozute(ovo nisam ja :D ). E tad je vec lakse prestati, jer imas ocit razlog.
Uglavnom, sad nemas sklad izmedju zelje, volje i misljenja o istom. Kada dobijes zelju i volju da bacis cigare, tada lose misljenje o cigari samo dodatno stimulise volju.
Svi smo mi oduvijek znali da ne valja, ali nismo imali volje da prestanemo.
taxi_driver

#736 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by taxi_driver »

statix wrote:@taxista
Ne znam koliko dugo pusis, ali si sad u onoj "najboljoj" fazi :D , kada maximalno uzivas u cigari, i nema potrebe da se opires tom osjecaju, jer tesko da ces uspjeti.
Strpi se malo doci ce vrijeme, kad se dignes, a zelembaci lete po lavabou od kasljanja, pluca se stegne, a cak i koza se susi i nema svoju svjezinu, nokti pozute(ovo nisam ja :D ). E tad je vec lakse prestati, jer imas ocit razlog.
Uglavnom, sad nemas sklad izmedju zelje, volje i misljenja o istom. Kada dobijes zelju i volju da bacis cigare, tada lose misljenje o cigari samo dodatno stimulise volju.
Svi smo mi oduvijek znali da ne valja, ali nismo imali volje da prestanemo.

pusim dugo,cak predugo i ja mislim da sam u fazi prestanka jer mi se i same nekad zgade.ali mi opet fali odlucnost i volja.Rekao sam pokusati do bozica, pa ko uspijem dobro je a ako ne onda se vise necu truditi.mozda bude po tvom pa dodje samo od sebe.
njonjica

#737 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Samo da se tuspasim...jucer je bilo mjesec dana od kad sam ostavila cigarete.

:sax:
njonjica

#738 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Driveru, prodje Bozic.....jesi prestao pusiti?
muha_sa

#739 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by muha_sa »

njonjica wrote:Samo da se tuspasim...jucer je bilo mjesec dana od kad sam ostavila cigarete.

njonji :-D cestitam i samo tako nastavi pa da se tuspasiš i na godišnjicu :D
njonjica

#740 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

muha_sa wrote:
njonjica wrote:Samo da se tuspasim...jucer je bilo mjesec dana od kad sam ostavila cigarete.

Heeej Muha, pa gdje si?
Kako obitelj?

(da ne bude off)
Kako vi deverate sa duhanom?
muha_sa

#741 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by muha_sa »

njonjica wrote:
muha_sa wrote:

Heeej Muha, pa gdje si?
Kako obitelj?

(da ne bude off)
Kako vi deverate sa duhanom?
nije off :D
super njonji :-D Muha je bio strastveni pušac :-) dvije kutije danju a uvece još jednu :lol:
al mi dosadilo jutarnje kašljanje te ti 1991-e.- u januaru - zgužvam kutiju i nikad više zapalio nisam--još cijeli rat predevero u Sa.
ne mogu ti opisat kako je lijep osjecaj ustat ujutro ko nov :-D
ledeny

#742 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ledeny »

istrajte ljudi. nije tako teško. ;-)
chuchumbamayumbe

#743 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by chuchumbamayumbe »

taxi_driver wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
taxi_driver wrote:chuchu lako je tebi reci,ali ja sam ti kao i kolega koji rece mene uhvati kriza cim pomislim da pokusam prestati pusiti.
Ovo iznad sam pogresno citirao, a taj sto ga uhvati kriza od pomisli, taj sam upravo bio ja, ba.
8-)
pa jesi li prestao?
Evo sam kupio pola kile sjemenki od suncokreta, imam jos pola kutije da sprzim, i (duboki uzdah) necu vise kupovati cigarete.
Vidjecemo, znaci, od sutra najvjerovatnije okrecem novu stranicu.
btw, ovdje u Rumuniji je najjeftinija cigareta oko 3,5-4km
Gospoda Ministarka

#744 Re: Cigarete, odvikavanje

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 18/01/2012 09:02, edited 1 time in total.
bingov buraz

#745 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bingov buraz »

Ja sinoc zapalio ali cisto radi cejfa a i ne dolazi svaki dan nova godina,sacekao da prodje ponoc i zachadio :mrgreen: Nije da mi nije pasala ispusio mozda pola i ugasio a cudan osjecaj ponovo drzati u ruci cigaru.

Svima koji zele prestati zelim da im se zelja ispuni u novoj godini :sax:
chuchumbamayumbe

#746 Re: Cigarete, odvikavanje

Gospoda Ministarka wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Evo sam kupio pola kile sjemenki od suncokreta, imam jos pola kutije da sprzim, i (duboki uzdah) necu vise kupovati cigarete.
Vidjecemo, znaci, od sutra najvjerovatnije okrecem novu stranicu.
btw, ovdje u Rumuniji je najjeftinija cigareta oko 3,5-4km
Chuchu, ipak ces to pola dovrsiti :roll: ?
Ako si vec odlucio baci tu kutiju odmah sad i zavsi s tim.
Manje od pola.
Hocu.
Ko kada onom pred streljanje ispune zadnju zelju!
8-) :lol:
chuchumbamayumbe

#747 Re: Cigarete, odvikavanje

Evo prolazi prvih 24 sahata bez dima...
taxi_driver

#748 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by taxi_driver »

Cestitam spasoje.Ja sam prije dva sata smocio skoro punu kutiju cigara,i zajedno sa pepeljarom i upaljecem bacio u kantu za smece.Ali tek sad predstoji borba. :-) :-) :-)
Tvrtko II Kotromanić

#749 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Tvrtko II Kotromanić »

48+ sati kako sam nepusac
opskrbio sam se grickalicama, vocem itd
gura se nekako :)
chuchumbamayumbe

#750 Re: Cigarete, odvikavanje

Ma ja dobar za sada...
Falila mi je jedna za dobro jutro, jedna poslije izlaska napolje, jedna poslije jela i jedna na pauzi.
Ali, nije lose.
Ja bacio upaljac, tako da, i da imam cigareta nemam upaljac.
A u nedodjiji sam, nema se ovdje kupiti fajcag...
Ma, dobro je, jbjga.
Evo ljustrim ove sjemenke, gledam naaakih dokumentaraca, filmova, izduro je Mujo svasta...
Post Reply