Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zikamu

#6976 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by zikamu »

drug_profi wrote:To je to. Steta koja se nacini uglavnom je nepopravljiva.
Sto mlađi prekinete sa pusenjem, to ce vase tijelo imati vise snage da se popravi.

I kad postanete svjesni da je zivot samo jedan, a zdravlje krhko, pronađite nesto zdravo u cemu uzivate pa to pretvorite u svakodnevnu naviku.
Svjeze voce, setnja, zeleni ili neki drugi nearomatizirani caj....
… I ne samo to... Neka se svako zapita sta sve gubi i sta drugi gube ako te strefi mozdani ili srcani udar ili ono najgore u neko doba. Konkretno, u mom slucaju, mogao sam propustiti priliku da pozivim jos koju godinu sa zenom sa kojom sam vec 35 godina u braku i sa kojom nisam niti jednom imao ozbiljniju svadju za svo to vrijeme. Mogao sam propustiti radost da docekam prvo unuce od sina jedinca koji je nevjerovatno vezan za nas, pogotovo za mene. Da kao penzioner (za koju godinu :) ) provedim najsretnije dane u zivotu u setnji i igri sa unukom... A sve to zbog mog kretenluka, sebicnosti i tvrdoglavosti! :evil: :oops:
blufonka

#6977 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by blufonka »

Pozdrav svima
Cetiri mjeseca od kad sam prestala da pusim (imam osjecaj da je proslo puno vise), zasad nisam poklekla bas ni jednom, zadnja cigara za mene je i bila zadnja.
Odluka i zelja da prestanem se u meni dugo "kuhala" i bas sam bila zrela za poceti novu etapu ostatka svog zivota.
Pusac 21 godinu, prosjek kutija dnevno, sve u jednom danu je pocinjalo i zavrsavalo cigaretom.
Prosla sam kroz sve faze apstinencije nespavanje, pojacan apetit, davljenje okoline svojom pricom o cigarama, tugovanje za uvijek prisutnom "drugaricom".
Nervozna nisam bila vise melanholicna i sjetna kao majku mu sta cu sad radit kad nista ne radim jer tad sjedim , pusim....
Veliki problem mi je bio i nisam zeljela da se udebljam pa sam sa prestankom pusenja pocela i neki rezim u stilu jedem samo sto moram i u prvih 15 tak dana sam bila stalno gladna tako da sam zapravo vise mislila na hranu nego na cigare. Kako god uspjela sam i nisam se zasada udebljala ni grama.

Ne bih vas gnjavila svim beneficijama koje uzivam kao novopeceni nepusac uglavnom su svima poznate dobre strane prestanka ali bih napomenula jednu po meni jako bitnu stavku a to je SLOBODA, ljudi moji koji lijep osjecaj slobode. Pa ja ne moram vise izlazit napolje da dimim (u kuci se nije pusilo zbog djece NIKAD) pa ne moram dimit ni na parkingu poslije kupovine ni kod prijateljice na balkonu, ni ispred zubarske ordinacije odmah po zavrsetku intervencije, ni na minus 10 ni na plus 40, nigdje, nikad vise....
Ja sam danas slobodna, da to mi je jedna od najvecih nagrada.

Novonastali visak vremena koji je zbilja i te kako uocljiv sam rijesila kucnim poslovima i hodanjem, ispocetka dosadno ali s vremenom postane rutina, tako da sam stizala puno vise stvari zavrsit u toku dana i prosetat cuku cesce i duze nego obicno.
Javi mi se povremeno zelja za cigaretom, nekad vise puta dnevno a nekad kroz 10 tak dana, ja se ne bojim da cu ponovo propusiti inace sam tvdoglava ko konj i kad nesto naumim gotovo, ali je svaki put potrebno uloziti odredjeni trud i ostati na zacrtanom putu.
Nedavno sam dobila vijesti o bolesti dvije osobe meni bliske i drage , jedna cancer pluca a druga grla i u oba slucaja uzrocnik i osnovni krivac cigara .
Napisah to da nekome "prodrmam guzicu" ili da ne poklekne ili da prestane ako vec nije. Za malo cime u zivotu zalim ali to sto sam bila pusac cu sebi tesko oprostit, jako bas jako zalim.
U pocetku sam puno citala i forume i meni su dosta pomogli, vrijeme je brze prolazilo, ucila sam na tudjim greskama, nisam se osjecala samom tako da i to preporucujem buducim citacima i nepusacima a takodje se zahvaljujem svima vama na utrosenom vremenu i napisanim postovima i evo i sama dajem svoj doprinos ovoj temi :D :D :D
Maraschino

#6978 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Maraschino »

zikamu wrote: … I ne samo to... Neka se svako zapita sta sve gubi i sta drugi gube ako te strefi mozdani ili srcani udar ili ono najgore u neko doba. Konkretno, u mom slucaju, mogao sam propustiti priliku da pozivim jos koju godinu sa zenom sa kojom sam vec 35 godina u braku i sa kojom nisam niti jednom imao ozbiljniju svadju za svo to vrijeme. Mogao sam propustiti radost da docekam prvo unuce od sina jedinca koji je nevjerovatno vezan za nas, pogotovo za mene. Da kao penzioner (za koju godinu :) ) provedim najsretnije dane u zivotu u setnji i igri sa unukom... A sve to zbog mog kretenluka, sebicnosti i tvrdoglavosti! :evil: :oops:
Da bi se neko ubio postoji mnogo nacina a pusenje je jedan od tih nacina(tiho i sporo umiranje prije vremena).

Ko prije shvati stetnost pusenja bolje je za njega da moze jos neki dan, mjesec ili godina duzeg zivota i uzivanja sa najmilijima.

Tebi zelim svako dobro.
stakasa

#6979 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by stakasa »

Neko spomenu trajna ostecenja... Ko biva, gotovo je sad. Nije uopste gotovo. Postoje relevantne studije koje pokazuju da se nakon prestanka pusenja vrijednosti drasticno popravljaju i zivotni vijek osjetno produzava. Prestati sto prije to bolje. Malo je stvari i pojava gdje su svi slozni da nesto ne valja. Dobro, nije bas svi... Uvijek su tu sjecanja na neke nene u devedesetim sa skijom u ustima. Ali velika vecina sigurno
drug_profi

#6980 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Ja sam sticajem okolnosti tacno 12 mjeseci nakon prestanka isao na obavezan sistematski gdje je ukljucena i spirometrija.
Spirometrija koja mi ja vazda bila problem jer ne mogu da napusem da valja. Pa me Helga tjera da stiscem plucnu maramicu i trbusne misice dok ne dodjem do povracanja.
Na tom sistematskom spirometrija prodje ko od sale. Samo 12 mjeseci nakon prestanka.
Naravno nekoliko mjeseci nakon definitivnog prestanka sam otisao i zubaru da mi skine sve duhanske tragove sa zuba.
Srce je ok, krvni nalazi savrseni. Kardiolog internista me pitao moze li jos jednom EKG da mi uradi jer joj treba za studiju koju pise EKG zdravog srca 40-godisnjaka.
Ali, moj zivot od neke 12-13 godine pa do tridesetpete otprilike je bio ispunjen sportom i fizickim izazovima.
Planinarenje bar jednom mjesecno, i to ture od 4-5 sati dnevno. Biciklo, fudbal...
Hocu reci da je tijelo bilo u treningu u "punoj ratnoj spremi" pa se moglo stititi od tih toksina da ne naprave veliku stetu.
Da je bilo drugacije ne vjerujem da bih danas bio zdrav 52-godisnjak.
mirasta

#6981 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mirasta »

Pozdrav
Evo mene ponovo na temi gdje sam rekla da sam prestala. To više nije tako jer sam se nakon mjesec dana ne pušenja ponovo vratila staroj navici. Borba je to velika i ima puno okidača koji te vracaju na stare nevike. Necu ih sad nabrojati. Uglavnom. Prodje nakon tog posta nekoliko mjeseci. Sada ponovo pokušavam. Malo sam drugacije položila razloge i više ne brojim dane koliko traje ta moja borba. Bila sam kupila IQOS i onda su mi se gadile i heets i ove obične cigare. Rece mi neko da treba i na Iqos da se naviknes i kontam ja ma sta cu se navikavati na ta govna opet i prestanem. :-D :D
djana h

#6982 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by djana h »

Najveći problem je ne mijenjanje navika,prijašnjih,pušačkih, nakon prestanka pušenja.
Promijeni vrijeme obroka,kafe,šetnje,izbaci kafe s društvom jedan početni period,...uopšte promijeni cijeli dnevni raspored.
I idi,sat za sat,dan za dan,...
Maraschino

#6983 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Maraschino »

mirasta wrote: 27/11/2019 20:38 Pozdrav
Evo mene ponovo na temi gdje sam rekla da sam prestala. To više nije tako jer sam se nakon mjesec dana ne pušenja ponovo vratila staroj navici. Borba je to velika i ima puno okidača koji te vracaju na stare nevike. Necu ih sad nabrojati. Uglavnom. Prodje nakon tog posta nekoliko mjeseci. Sada ponovo pokušavam. Malo sam drugacije položila razloge i više ne brojim dane koliko traje ta moja borba. Bila sam kupila IQOS i onda su mi se gadile i heets i ove obične cigare. Rece mi neko da treba i na Iqos da se naviknes i kontam ja ma sta cu se navikavati na ta govna opet i prestanem. :-D :D
Bas steta. Ja guram od maja. Moram priznati da mi je u pocetku nekako bilo lakse. Bilo je raznih iskusenja ali se mora ostati jak. Uvijek mi je na umu prvo zdravlje i benefiti sto ne pusim i odmah se ohladim od palenja jos jedne.
Jos uvijek sanjam i uvijek isto, nehoticno palim, shvatam sta sam uradio, pocinjem plakati da sam bacio toliki period bez cigarete i onda budjenje.

Najlakse je naci razlog ali treba se tome oduprijeti. Sjedi se, drustvo dimi, zaljeva, smanjena moc rasudjivanja...e tu treba odoljeti. Moj jaran je prije dvije godine pao pred nama nakon par mjeseci ne pusenja. Ja ga pokusao odvratiti ali mu je potreba bila jaca.
Imao sam naviku kada zavrsim bilo koji posao da zapalim i razmislim o zavrsenom poslu. Jos uvijek mi tu fali ali je dovoljno samo skrenuti misli na nesto drugo da zaboravis.
drug_profi

#6984 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Evo 11 godina je navrseno. I mogu vam reci da mi vise ne pada na pamet neko vrijeme... jednostavno davno bilo.... cak mi je i IQOS pri ruci i mogao bih njega ako mi prahne, ali ni ne pokusavam.
Nisam vise taj covjek. Odupirite se. Vrijeme ce uciniti svoje.
djana h

#6985 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by djana h »

Vjerujte mojim savjetima :lol:
Ozbiljno,u oktobru sam napunila trinaest godina nepušačkog staža :thumbup:
Nije bilo lako,mnogo iskušenja,ali svaki novi dan čestitam sebi na tako dugom vremenu bez cigarete.
Vrijeme je lijek za sve.
mirasta

#6986 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mirasta »

Imala sam preključe cheet day i zapalila sam jednu. Nakon toga vise nisam i ulazim u 10ti dan nepušenja. Neću je ni brojati. Idemo dalje. Novi dani nova borba i novi ritam i snaga.
sedma_7

#6987 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sedma_7 »

drug_profi wrote: 30/11/2019 01:22 Evo 11 godina je navrseno. I mogu vam reci da mi vise ne pada na pamet neko vrijeme... jednostavno davno bilo.... cak mi je i IQOS pri ruci i mogao bih njega ako mi prahne, ali ni ne pokusavam.
Nisam vise taj covjek. Odupirite se. Vrijeme ce uciniti svoje.
Profi, pošto si profi za Iqos, kazi mi šta bi mogao biti razlog blinkanja crvene lampice na modelu 3, blinka i na chargeru i na sticku.... Našla sam upute za reset, i to funkcionira samo jednom i onda opet. Kupila sam ga čim je izašao, meščini da je april bio, ne mogu vjerovat da sam ga uspjela za malo više od pola godine sredit.
drug_profi

#6988 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Koliko ja znam, kad blinka crveno onda je kaput.
Head stright to SSC... rješiće ako je prva reklamacija......
high_volume

#6989 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by high_volume »

Maraschino wrote: 29/11/2019 23:15
mirasta wrote: 27/11/2019 20:38 Pozdrav
Bas steta. Ja guram od maja. Moram priznati da mi je u pocetku nekako bilo lakse. Bilo je raznih iskusenja ali se mora ostati jak. Uvijek mi je na umu prvo zdravlje i benefiti sto ne pusim i odmah se ohladim od palenja jos jedne.
Jos uvijek sanjam i uvijek isto, nehoticno palim, shvatam sta sam uradio, pocinjem plakati da sam bacio toliki period bez cigarete i onda budjenje.

Najlakse je naci razlog ali treba se tome oduprijeti. Sjedi se, drustvo dimi, zaljeva, smanjena moc rasudjivanja...e tu treba odoljeti. Moj jaran je prije dvije godine pao pred nama nakon par mjeseci ne pusenja. Ja ga pokusao odvratiti ali mu je potreba bila jaca.
Imao sam naviku kada zavrsim bilo koji posao da zapalim i razmislim o zavrsenom poslu. Jos uvijek mi tu fali ali je dovoljno samo skrenuti misli na nesto drugo da zaboravis.
Ja sam jeo mnogo meda, nakon prestanka pušenja. Med pospješuje izbacivanje naslaga nikotina iz pluća, iz organizma, iskašljavanjem.
Nikotin je živi organizam, samo traži "daj, daj..."
Med i čist limunov sok.
tuzlak1212

#6990 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tuzlak1212 »

high_volume wrote: 09/12/2019 08:12
Ja sam jeo mnogo meda, nakon prestanka pušenja. Med pospješuje izbacivanje naslaga nikotina iz pluća, iz organizma, iskašljavanjem.
Nikotin je živi organizam, samo traži "daj, daj..."
Med i čist limunov sok.
Ma daj, otkud ti to? :?

Nema sta nisam procitao o ciscenju pluca al na med nikad nisam naletio :-?
drug_profi

#6991 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Bio je u apotekama i onaj nekakav sirup za pusace, za ciscenje pluca. I on je na bazi meda. Bronhoklir za pusace. Med, ehinacea, propolis itd.
dobojlija81

#6992 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by dobojlija81 »

.
dobojlija81

#6993 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by dobojlija81 »

.
krofnaa*

#6994 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by krofnaa* »

Prestao prije 2 dana, 11 god pušačkog staža, kutija dnevno.
mikrozadatak

#6995 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mikrozadatak »

Više od godine bez cigare.
Lijep je ovaj osjećaj slobode :)

A još uvijek mi govore, vala kad si ti prestao ...
swanfilter

#6996 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by swanfilter »

Probajte i sa jabukama, one zelene, kisele.

Zaboravih, al imaju nesto u sebi sto kontrira nikotinu ...
zikamu

#6997 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by zikamu »

16 mjeseci...
tindbe

#6998 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tindbe »

Da se upišem na ovu temu, a uz to i na ovaj forum.

Tek je 9. dan kako sam bacio cigarete, ali osjećam da bih se trebao zahvaliti forumašima i ovoj temi, na koju slučajno naletih prije desetak dana, a posebno forumašu @drug_profi.

Prije čitanja, nisam ozbiljno razmatrao opciju prestanka pušenja. Ta pomisao mi je djelovala nekako strašna, nepoznata i preteška. Zadnjih 6 godina života sam sve prilagodio ovoj ovisnosti - buđenje, jutarnja kafa, poslije obroka, izlasci... uz sve sam aktivnosti povezao udisanje otrova kao normalan proces, koji mi treba, koji me smiruje i opušta. :run:

Tek sada vidim kako je ovo velika prevara. Nisam se osjećao bolje, vjerovatno niti u jednom momentu pušačkog staža, nego sada.
Nije bilo lako prvih 4-5 dana. Dolazile su krize nekoliko puta dnevno, ali znao sam da neću potegnuti za cigaretama, pa samo sebi kažem "proći će", i nakon par minuta povratak u normalu. Osjećao sam se bolje i snažnije svaku novu krizu kada prebrodim.
I ovih dana ih ima, ali su neznatne i ne dotiču me više. :-D

Što se tiče reakcije organizma:
- oko trećeg ili četvrtog dana sam konačno prodisao kako treba, sada mi djeluje kao da mi je nos bio začepljen godinama
- četvrtog dana, po prvi put unazad 6 godina, da mi ne smrdi iz usta na duhanski dim (pogotovo) uz jutarnje buđenje
- vratio mi se i ukus, hrana je neuporedivo bolja ( a i ukus piva je dobio novu nijansu :D )
- spavaća soba, u kojoj sam znao zapaliti na prozoru, više ne smrdi. Nakon prestanka sam promijenio posteljinu i sav veš bacio na pranje. Iskoristio par dana čistog vazduha i sve provjetrio. Puno je ugodnije za život.
- tek sada vidim koliko slobodnog vremena imam kada nisam podređen željama ovisnika i ispunjavanju istih bez razmišljanja

Toliko od mene do sada. Hvala još jednom na lijepoj temi i motivaciji. Sretno nam svima koji se želimo riješiti ove bespotrebne, grozne navike i ovisnosti!
drug_profi

#6999 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Jako mi je drago da sam nekome pomogao. Hvala ti sto si spomenuo.
Ramzess Veliki

#7000 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Ramzess Veliki »

U Aziji sam pa sam na izvoru informacija za korona virus ... kineski doktori kazu da su teski pusaci pored starijih osoba preko 60 godina sa plucnim bolestima najugrozenija kategorija nakon zaraze sa virusom. Ostali prebole virus kao gripu, a vecina zdravih ga prebole bez saznanja da su bili zarazeni.
Post Reply