Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
IlijaLadin

#676 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by IlijaLadin »

Prestao sam pušiti u augustu 2007.

poslije fudbalskog treninga sam se istuširao hladnom vodom, srećom ne po glavi, ali dovoljno da me 'baci'.
strah od ponavljanja bilo čega sličnog me naveo da bacim duhan. kad vidiš koliko je lijepo biti zdrav, kako zavoliš život! eeeee...

dakle, dogodilo mi se to oko 18, 19 - i kažem sebi navečer: nećeš više pušiti... i nikada nisam osjetio potrebu da zapalim. apsolutno nikada.

živim sportski, svakodnevno igram mali fudbal, barem 2 sata. istina, malo sam se udebljao kad sam bacio duhan ali, sam sad ono - fit. treba proci vremena, ali mislim da je baciti duhan prejednostavno - samo se trebaš upitati jel vrijedno pušiti ako ti se svakakvih sranja može desiti.

pušače ne mogu u istoj sobi nikako... baš izbjegavam... pa, iako sam do jučer pušio kutiju dnevno, borim se da oni koji puše prestanu, smanje... naravno, trudim se oko onih koje volim, za ostale neka se drugi brinu.
8-)
IlijaLadin

#677 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by IlijaLadin »

Paradoksalnog li avatara kod mene :D

Ilija s cigarom! :D

EDIT: apsurd -> paradoks
Last edited by IlijaLadin on 29/11/2009 17:21, edited 1 time in total.
hana_montana

#678 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by hana_montana »

:lol: :lol: :lol: :D
njonjica

#679 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Ljudi, ja se jos uvijek drzim....

I nije toliko tesko :wink:
Kod kuce nije neki problem jer suprug ne pusi (i silno je sretan sto ja pokusavam prestati) ali na poslu je malo zeznuto...svi puse; prestala sam piti kafu sa njima (sad pijem samo caj-zeleni) i ne idem tamo gdje dime... :evil:
burek_in_space

#680 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by burek_in_space »

Aura Perez wrote: i meni je isto, svi oko mene puse :(

i jutarnju kafu za koju sam prije zivjela sad preskacem jer mi vise nema smisla :D. A apetit.. pa jede mi se sve zivo, al ne jedem, nokti su zaplatili, ogulih sve zivo s njih. ne grickam, al nista na njima nemere ostat :lol: :lol:

probacu ono s jabukama, neko je gore napisao. Ima li jos ko kakav konstruktivan savjet?
Pochni pushit' opet. :mrgreen:
Ljuska_u_BaklaFi

#681 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Vidi ove, moRe izdrzhat' glad a jok bRez cigare cccccc :D
Gospoda Ministarka

#682 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 15:16, edited 1 time in total.
njonjica

#683 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Aura Perez wrote:
njonjica wrote:Ljudi, ja se jos uvijek drzim....

I nije toliko tesko :wink:
Kod kuce nije neki problem jer suprug ne pusi (i silno je sretan sto ja pokusavam prestati) ali na poslu je malo zeznuto...svi puse; prestala sam piti kafu sa njima (sad pijem samo caj-zeleni) i ne idem tamo gdje dime... :evil:
i meni je isto, svi oko mene puse :(

i jutarnju kafu za koju sam prije zivjela sad preskacem jer mi vise nema smisla :D. A apetit.. pa jede mi se sve zivo, al ne jedem, nokti su zaplatili, ogulih sve zivo s njih. ne grickam, al nista na njima nemere ostat :lol: :lol:

probacu ono s jabukama, neko je gore napisao. Ima li jos ko kakav konstruktivan savjet?
Ma nek puse k'o ih sisa, mi NECEMO :evil:

Probaj jabuke svakako, meni ubijaju potrebu za cigaretom...nije lose jesti kikiriki u ljusci...zaposlis ruke...

Ljudi, primijetila sam kako sad imam vise vremena nego prije...cudno...i culo mirisa mi se izostrava...bas cool.
taxi_driver

#684 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by taxi_driver »

Aura Perez wrote:
Ljuska_u_BaklaFi wrote:Vidi ove, moRe izdrzhat' glad a jok bRez cigare cccccc :D
pa cigara mi je dosad bila hrana. Sta sad da radim ?

kontam da pocnem jest toalet papir. Troslojni.
Shvacam te u potpunosti.Ja pokusavam evo mjesecima da prestanem ali nikako da izdrzim dan bez cigare. :sad: :sad: :sad:
taxi_driver

#685 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by taxi_driver »

Aura Perez wrote:A sto je najgore, kad sam pusila, znala sam preskocit dan, da nikako ne zapalim, jednostavno nije mi se pusilo i nije mi cigara bila ni na kraj pameti. A sad kad hocu da ih se rijesim imam osjecaj da bi mi jedna rijesila sve probleme :D

ma ja nisam znao ni preskociti ali eto nikako mi se neda taj prvi dan bez cigare.ima li ko prijedlog sta da uradim.pokusao sam i sa spavanjem ali ne ide. :D :D
njonjica

#686 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

taxi_driver wrote:
Aura Perez wrote:A sto je najgore, kad sam pusila, znala sam preskocit dan, da nikako ne zapalim, jednostavno nije mi se pusilo i nije mi cigara bila ni na kraj pameti. A sad kad hocu da ih se rijesim imam osjecaj da bi mi jedna rijesila sve probleme :D

ma ja nisam znao ni preskociti ali eto nikako mi se neda taj prvi dan bez cigare.ima li ko prijedlog sta da uradim.pokusao sam i sa spavanjem ali ne ide. :D :D
Pa....jako je vazno da ODLUCIS prestati pusiti.
I daj sebi dovoljno vremena da realiziras tu svoju odluku.

Ja sam, nakon odluke, uradila slijedece:
nekoliko mjeseci sam pusila "najslabije" moguce cigarete koje se mogu naci u prodavnici (bile su to cigarete EVE, one ruzicaste, one imaju 0,1 mg nikotina i 1 mg katrana-cuj katrana...jbte sta sam unosila u sebe).

E onda sam cekala prvu gripu koja ce da me zaskoci :mrgreen:

Simptome gripe pocela osjecati u cetvrtak, u petak pocela borba protiv nikotinske navike. Gripa je trajala nekih 5 dana, nisam imala vremena mnogo misliti na cigarete, boli grlo, nos zacepljen itd...jela sam jabuke, mnogo jabuka, kasnije kikiriki u ljusci....

Od prestanka pusenja mnogo tezi mi je bio prelazak na one "lake" cigarete....umalo sam zausnjake dobila :lol:
njonjica

#687 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Ma kakvi...ako povuces samo jedan dim, gotovo je....sav ti je trud bio uzalud....ne daj se, proci ce kriza ;-)
taxi_driver

#688 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by taxi_driver »

ma njonjice ,evo pripremam se vec tri mjeseca ali nikako.pokusao sam i sa tim blagim ali opet ne ide.izgleda da imam slabu volju za prestankom pusenja. :sad: :sad: :sad:
samoti

#689 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by samoti »

Ne, ni slucajno. Ta jedna bi ti unistila sav dosadasnji trud. Znam jer se meni to desilo.
ledeny

#690 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ledeny »

Osjećam se kao na nekoj grupnoj seansi :D

Helem, ja sam bio dugogodišnji strastveni pušač koji je džmario po dvije kutije cigara dnevno. Naprosto sam sebe iznenadio kako sam lako bacio cigare. Prijatelji i rodbina nisu mogli vjerovati da sam tek tako prestao pušiti. Za ovih 8 mjeseci, koliko ne pušim, nisam imao niti jednu jedinu krizu. Kod prestanka pušenja sve je u stvari u glavi pušača, koji mora donijeti čvrstu odluku. Pušač koji ostavlja cigare a da prije toga nije sa sobom raščistio neke stvari, vjerovatno će zapasti u agoniju, jer će sebe početi nafuravati kako mu je sve teže i teže. Cigareta nije heroin i ne stvara takvu vrstu ovisnosti. Cigareta je samo jedna jako ružna navika.

Znači, rješenje je samo čvrsta odluka. Najbolje je sebe nafuravati neko vrijeme, tj. stalno sebi ponavljati šta je to kod cigara ružno i zašto će bez njih biti bolje, pa kada se osjetiš psihički najjačim/najjačom ugasiš cigaru i pozdraviš se sa njima za sva vremena. Ja sam u stvari prvih dana jedino osjetio blagu opijenost zbog naglog nedostatka nikotina u krvi, pa sam u apoteci kupio jedan paket nikotinskih žvaka Nicorette koje sam koristio prvih 7 dana i to tek kada osjetim to blago ljuljanje. Nisam uopšte pratio uputstvo iz pakovanja pa trpao žvake svakih par sati tokom nekoliko mjeseci, jer se nisam želio navući na te žvakaće. Iskoristio sam svega jedno pakovanje.

Danas se osjećam odlično. Vratila su mi se čula mirisa i ukusa. Imam mnogo više snage. Odjeća mi uvijek miriše. Kafu pijem sa još većim merakom jer mi cigara ne kvari njen okus. Ne jedem više nego prije pa se nisam ni udebljao. Novac trošim na ljepše stvari. A što je najbitnije ne trujem više sebe a ni druge. Nije da mi sada nešto smeta kada drugi puše u mojoj blizini, svakako se od toga u ovoj zemlji ne može ni pobjeći, ali tek sada vidim koliko je to u stvari ružna navika. Neki dan prodavačica stade pored mene i nešto mi objašnjava, a zadah joj fura kao iz pepeljare.

Budućim nepušačima poručujem da istraju u svojoj nakani. Sve što trebate uraditi je napraviti jedan klik u svojoj glavi kao sa prekidačem. Što je vaša odluka jača i iskrenija to ćete se cigara lakše kutarisati. Sretno!

Eto, izvinjavam se što sam napisao malo duži tekst, ali rekoh da i ja dam doprinos ovoj temi, pa možda nekome i pomognem. ;)
njonjica

#691 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Ledeny, hvala ti na postu koji niposto nije predug i na podrsci, meni trenutno mnogo znaci iskustvo ljudi koji su prestali pusiti.

Ja sam dvije sedmice bez cigareta i super se osjecam.
Imala sam par onako zescih kriza (najgore mi je na poslu gdje svi puse) ali nisam odustala od odluke da prestanem :thumbup:

Aura, kakva je situacija kod tebe?
Driveru, ima li novosti?
jefferson

#692 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by jefferson »

Sve je stvar glave!
Ja sam od 5 godine u sportu, a poceo sam pusiti sa 16 godina. Tamo negdje oko 20 godine sam prestao aktivno da se bavim sportom (a bio sam uspjesan sportista, doguravsi do EP i slicnih takmicenja). Kada sam prestao aktivno da se bavim sportom samo sam povecao pusenje. Tamo negdje oko 23 godine pusio sam 2.5-3 kutije dnevno, a kad se zasjedne piti jos vise ( a to je cesto bilo). Osjeco sam se KATASTROFALNO iako sam trcao 3-4km dnevno.
E onda mi je pocela prva faza bruha. Nisam mogao trcati a doktor mi rekao 6 mjeseci mirovanja da se to smiri jer nisu htjeli oprisati posto se moze povuci. E ja 6 mjeseci nisam nista radio, pusio i pio i eto. Upao sam u neku jebenu depresiju jer cijeli zivot sam bio sportista.
Kad se to sve smirilo odlucim ja ponovo krenut sa trcanjem. eeeeeee muko moja. Otrcim jedan krug i mal se ne onesvjestim. Tad sam fino poslije toga zapalio par cigara i rekao vise nikad. Ujutro se probudim, bacim sve kutije koje sam imao i NIKAD vise nisam zapalio!
To je bilo prije ravno 6 godina i 10 mjeseci, 19 februara 2003! Kako sam prestao?
Mene je toliko moja fizicka (ne)spremnost pogodila da sam zbog toga prestao. Tada sam krenuo ponovo sa trcanjem, i za par mjeseci se dovao na 4km ispod 20min. Da se razumijemo, ja sam vrlo kurpulentan, 188cm i skoro 105kg, ali danas (nakon povrede koju sam zadobio trceci mini maraton) trcim 6km bez problema, a mislim da sam uspio prestati pusiti zato sto sam se fizicki maksimalno aktivirao.
Danas imam nocne more da sam ponovo poceo pusiti, budim se nakon takvih mora u ledenom znoju, sav isprepadan, a kad mi neko da cigaru da je pridrzim i tog se bojim da mi nesto ne pukne u meni i povucem dim!
Od tada pijem malo vise kad se sjedi (jbg toga se ne mogu odreci, voli s rajom sjesti) a kao sto neko rece, kafa ima magican ukus.
Sto se tice krvnog pritiska, neki dan sam ga mjerio dva sata nakon istrcavanja 6km, i bio je 105/57, a u mirovanju broj otkucaja srca je 55!
Samo fizicka aktivnost, to ce vam ubiti volju za cigarom!
Daphna

#693 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Daphna »

Nisam strastveni pušač i sve se tješim time da mogu prestati kad hoću, mada znam da nije tako :roll: Počela sam pušiti zbog raje (ono, izađemo, hajde uzmem od nekoga jednu-dvije... Poslije me sram što se "grebem" i tako krenem i sama kupovati), zbog raje ne mogu 100% prestati!

Znam da je sve stvar volje a moja je izgleda preslaba! Kada sam kući ne moram je nikada zapaliti, čak ima i ružan šmek... Ali kad izađem :roll: tad počinju muke! Čak i kad odlučim da ne želim pušiti, ne ponesem svoje cigare, izdržim možda jedna izlazak, već drugi opet posežem za cigarama jer jednostavno ne mogu izdržati! Svi oko mene puše a ja ne. Gledajući njih shvatim da mi je pravo dosadno i prosto čeznem za cigarom :)

Kako ojačati volju i definitivno reći ne?
Jefferson kaže sportskim aktivnostima... Plivam kad stignem (prije redovno-sad slabije), krenula u teretanu. No čim se pored mene nađe neko ko puši ja poludim, ali bukvalno poludim za cigaretom! Tek tad me hvata ona prava kriza: želim cigaru, želim cigaru :mrgreen: crazy
Cholina_Lokica

#694 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Cholina_Lokica »

Daphna wrote:Nisam strastveni pušač i sve se tješim time da mogu prestati kad hoću, mada znam da nije tako :roll: Počela sam pušiti zbog raje (ono, izađemo, hajde uzmem od nekoga jednu-dvije... Poslije me sram što se "grebem" i tako krenem i sama kupovati), zbog raje ne mogu 100% prestati!

Znam da je sve stvar volje a moja je izgleda preslaba! Kada sam kući ne moram je nikada zapaliti, čak ima i ružan šmek... Ali kad izađem :roll: tad počinju muke! Čak i kad odlučim da ne želim pušiti, ne ponesem svoje cigare, izdržim možda jedna izlazak, već drugi opet posežem za cigarama jer jednostavno ne mogu izdržati! Svi oko mene puše a ja ne. Gledajući njih shvatim da mi je pravo dosadno i prosto čeznem za cigarom :)

Kako ojačati volju i definitivno reći ne?
Jefferson kaže sportskim aktivnostima... Plivam kad stignem (prije redovno-sad slabije), krenula u teretanu. No čim se pored mene nađe neko ko puši ja poludim, ali bukvalno poludim za cigaretom! Tek tad me hvata ona prava kriza: želim cigaru, želim cigaru :mrgreen: crazy
hajd sad malo mene krivi sto pusis :lol:
Kontrabas

#695 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Kontrabas »

Hvala svima koji su dali pozitivne komentare, podrsku i iskustva na ovoj temi! Danas je 8. dan kako nisam zapalio, a zasluge dobrim dijelom pripadaju i vama.
statix

#696 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by statix »

Kontrabas wrote:Hvala svima koji su dali pozitivne komentare, podrsku i iskustva na ovoj temi! Danas je 8. dan kako nisam zapalio, a zasluge dobrim dijelom pripadaju i vama.
Men vec treci mjesec. :D koda nikad nisam, a 11 godina pusackog staza.
bingov buraz

#697 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bingov buraz »

Kontrabas wrote:Hvala svima koji su dali pozitivne komentare, podrsku i iskustva na ovoj temi! Danas je 8. dan kako nisam zapalio, a zasluge dobrim dijelom pripadaju i vama.
Najteze si pregrmio,samo naprijed :thumbup:
njonjica

#698 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Image Image

Svaka cast!!
Joey Tribbiani

#699 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Joey Tribbiani »

Nisam pusac, mrzim cigarete zbog toga sto su dva clana moje porodice imala zdravstvene probleme. Jedan je lezao u bolnici skoro mjesec dana.
Evo par razloga zbog kojih morate prestati pusiti. Zamislite da lezite u bolnici, u ruznom krevetu, oko vas ruzan miris, ljudi koji se lose osjecaju, uzdisu pri svakom pokretu...idete u wc koji nije vas, koji lici na sve ono sto ne zelite, zamislite da rodjendane provodite u bolnici, praznike...prekinite sa citanje i recite NE DAJ BOZE!!!
Pusenje dovodi do ovoga, kako god okrenes bolje je prestati. Covjek se ljepse osjeca, ne smrdi :D , ljepse izgleda...

Moj stari je pusio 20 godina, prestao je zbog snage volje. Prvo je prestao da pusi u kuci, pa onda u autu. Smanjio je na par cigareta dnevno. Poslije toga znao je zapaliti 1,2 u 10 dana. Pokusao je da i to izbjegne i jednostavno je uspio. Zvakao je zvakace gume, malo se udebljao jer je cigarete zamijenio hranom. Da bi izbjegao debljanje, poceo se baviti fizickom aktivnoscu. Nista specijalno, setnje, ponekad bazen, a redovno odlazak na neku od planina oko Sarajeva. Ako nemate vremena ili auto, postoje druge mogucnosti. Setnja kroz Vilsonovo, odlazak na Darivu, Vrelo Bosne...

Srentno svima, nadam se da ce ovo nekome pomoci.
taxi_driver

#700 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by taxi_driver »

Aura Perez wrote:
njonjica wrote:Ledeny, hvala ti na postu koji niposto nije predug i na podrsci, meni trenutno mnogo znaci iskustvo ljudi koji su prestali pusiti.

Ja sam dvije sedmice bez cigareta i super se osjecam.
Imala sam par onako zescih kriza (najgore mi je na poslu gdje svi puse) ali nisam odustala od odluke da prestanem :thumbup:

Aura, kakva je situacija kod tebe?
Driveru, ima li novosti?
Aura se drzi, nisam zapalila, a pala sam u iskusenje jedno milion puta dosad. Sad sam dobra, u subotu sam bas bila u krizi, nisam ni izasla da me ne ponese pa je pripalim, bice jos subota :D. Uglavnom, vise mi se i ne pusi ni kad gledam ljude kako puse oko mene. prosle sedmice je bilo stvarno uzasno, mislim da sam slistila jedno kilu pikantnog kikirikija, al me tjesi i cinjenica da sam usred pms-a :D. Al super se osjecam, odjeca mi mirise, kosa mi mirise, uvijek svjez dah. neuporedivo bolje!

Svaka cast!!!Ja jos pokusavam i na poksajima ce izgleda ostati. :sad: :sad: :sad:
Post Reply