Osjećam se kao na nekoj grupnoj seansi
Helem, ja sam bio dugogodišnji strastveni pušač koji je džmario po dvije kutije cigara dnevno. Naprosto sam sebe iznenadio kako sam lako bacio cigare. Prijatelji i rodbina nisu mogli vjerovati da sam tek tako prestao pušiti. Za ovih 8 mjeseci, koliko ne pušim, nisam imao niti jednu jedinu krizu. Kod prestanka pušenja sve je u stvari u glavi pušača, koji mora donijeti čvrstu odluku. Pušač koji ostavlja cigare a da prije toga nije sa sobom raščistio neke stvari, vjerovatno će zapasti u agoniju, jer će sebe početi nafuravati kako mu je sve teže i teže. Cigareta nije heroin i ne stvara takvu vrstu ovisnosti. Cigareta je samo jedna jako ružna navika.
Znači, rješenje je samo čvrsta odluka. Najbolje je sebe nafuravati neko vrijeme, tj. stalno sebi ponavljati šta je to kod cigara ružno i zašto će bez njih biti bolje, pa kada se osjetiš psihički najjačim/najjačom ugasiš cigaru i pozdraviš se sa njima za sva vremena. Ja sam u stvari prvih dana jedino osjetio blagu opijenost zbog naglog nedostatka nikotina u krvi, pa sam u apoteci kupio jedan paket nikotinskih žvaka Nicorette koje sam koristio prvih 7 dana i to tek kada osjetim to blago ljuljanje. Nisam uopšte pratio uputstvo iz pakovanja pa trpao žvake svakih par sati tokom nekoliko mjeseci, jer se nisam želio navući na te žvakaće. Iskoristio sam svega jedno pakovanje.
Danas se osjećam odlično. Vratila su mi se čula mirisa i ukusa. Imam mnogo više snage. Odjeća mi uvijek miriše. Kafu pijem sa još većim merakom jer mi cigara ne kvari njen okus. Ne jedem više nego prije pa se nisam ni udebljao. Novac trošim na ljepše stvari. A što je najbitnije ne trujem više sebe a ni druge. Nije da mi sada nešto smeta kada drugi puše u mojoj blizini, svakako se od toga u ovoj zemlji ne može ni pobjeći, ali tek sada vidim koliko je to u stvari ružna navika. Neki dan prodavačica stade pored mene i nešto mi objašnjava, a zadah joj fura kao iz pepeljare.
Budućim nepušačima poručujem da istraju u svojoj nakani. Sve što trebate uraditi je napraviti jedan klik u svojoj glavi kao sa prekidačem. Što je vaša odluka jača i iskrenija to ćete se cigara lakše kutarisati. Sretno!
Eto, izvinjavam se što sam napisao malo duži tekst, ali rekoh da i ja dam doprinos ovoj temi, pa možda nekome i pomognem.