Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
triconja

#6726 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by triconja »

AmiĐa_Idriz wrote:
triconja wrote:
AmiĐa_Idriz wrote:Dan 7. :zen: :music:
Imal kakvog kaslja?
Ponekad malo naleti, al ništa ozbiljno. Nisam generalno nikad imao problema s kašljanjem a da je vezano s pušenjem.
Nisam ni ja nikako ali haman da oni koji su dimili po kutiju, kutiju ipo ili vise imaju bas problema sa tim.

Jel ti ovo prvi put da prestajes?
AmiĐa_Idriz

#6727 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by AmiĐa_Idriz »

triconja wrote: Nisam ni ja nikako ali haman da oni koji su dimili po kutiju, kutiju ipo ili vise imaju bas problema sa tim.

Dimio sam ja glat kutiju dnevno, najmanje pa eto nije me mučilo.

A broja nema koji je put :mrgreen: najduže što sam povezao je dva ipo mjeseca.
triconja

#6728 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by triconja »

AmiĐa_Idriz wrote:
triconja wrote: Nisam ni ja nikako ali haman da oni koji su dimili po kutiju, kutiju ipo ili vise imaju bas problema sa tim.

Da ovaj put potraje i meni i tebi i svima, amin :lol: :thumbup:
AmiĐa_Idriz

#6729 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by AmiĐa_Idriz »

triconja wrote:
AmiĐa_Idriz wrote:

Da ovaj put potraje i meni i tebi i svima, amin :lol: :thumbup:
Amin vala red bi bio :mrgreen: :lol: :thumbup:
triconja

#6730 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by triconja »

Prosla hevta :lol:
bleee_sa

#6731 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bleee_sa »

triconja wrote:Prosla hevta :lol:
ohani malo mačak ne skidaš se s igle jebemu miša :D
triconja

#6732 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by triconja »

bleee_sa wrote:
:lol: :thumbup:
triconja

#6733 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by triconja »

Eto na osmi dan (danas oko 4) mi je bila tolika zelja da zapalim da nije normalno, bas htio da odmorim i nadodje, drzalo me jedno 10 minuta i proslo :D
drug_profi

#6734 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

triconja wrote:Eto na osmi dan (danas oko 4) mi je bila tolika zelja da zapalim da nije normalno, bas htio da odmorim i nadodje, drzalo me jedno 10 minuta i proslo :D
Dolazice to tako, i prolazice. Bice sve lakse i lakse. Ali desavace se i rjeđe. Samo nemoj presedan napraviti, ono da sam sebe prevaris "samo jednu". Nema samo jedne.
tuzlak1212

#6735 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tuzlak1212 »

osmi dan, nikad tezi nepusacki dan u zivotu nisam imao, ja ne mogu da vjerujem da moze ovoliko tesko da bude :?
Boemica

#6736 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Boemica »

bleee_sa wrote:
Vala nekad mi se čini da bi se lakše s horsa skinula nego s' ovog govneta. :-)
drug_profi

#6737 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

tuzlak1212 wrote:osmi dan, nikad tezi nepusacki dan u zivotu nisam imao, ja ne mogu da vjerujem da moze ovoliko tesko da bude :?
Ima, bude... proći će. Vjeruj da hoće. I kad sve prođe osvrnućeš se i reći da to i nije bilo tako teško.
DzordzHodzic

#6738 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by DzordzHodzic »

Cekam jos koji dan pa da se mogu pohvalit 2 mjeseca brez zigareta :D
tuzlak1212

#6739 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tuzlak1212 »

jel ko koristio/koristi aplikaciju Smoke Free?
https://appadvice.com/app/smoke-free-qu ... /577767592
ima li neko znanje, iskustva, koliko su ovi podaci tacni vezano za detoksidaciju organizma s obzirom na broj dana koliko se ne pusi?
meni je ovo malo glupavo, valjda treba da bude malo kompleksniji proracun i analiza oslobadjanja od otrova od tijela do tijela a ne samo broj dana :?
a aplikacija sama za sebe je odlicna, motivise da se izdrzi u prestajanju cim vidis ovako dane, sate, minute i regeneraciju organizma 8-)
MarlboroGold

#6740 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by MarlboroGold »

Mnogi su prestali pušiti tako što su prešli na elektronske cigare, pa potom skroz prestali. Između ostalog rođak mi je tako prestao, a pušio je skoro 3 kutije dnevno.
hali gali halid

#6741 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by hali gali halid »

Sad ce haman tri mjeseca kako sam batalio, prema ovoj aplikaciji gore iznad, ustedio sam oko 440KM.
mikrozadatak

#6742 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by mikrozadatak »

Da se pohvalim, sad će mjesec kako sam bacio cigare.

Pušio 20 godina, 1-2 kutije dnevno. Psihički se pripremao jedno vrijeme i onda ih samo bacio. Obećao samom sebi da neću više. Inače, ovo je prvi put da pokušavam prestati. Iskreno, mislio sam da će biti teže. Ili sam ja u glavi kliknuo dovoljno jako, odlučno, da me više uopšte ne privlači.

Pozitivne strane zasad su da mi hrana ljepše miriše. Samim tim više i pojedem. "Probušim" kašiku kad je za ručak kupus, kelj i prasa. Po toj računici ne bih se trebao udebljati :D I da, definitivno sam primjetio da imam manje problema sa sinusima.
Čitao sam kako ljudi pišu da poslije par dana prodišu punim plućima, mogu zgradu srušiti ... ništa slično kod mene.

Loše strane su poremećaj probave i loše spavam, baš loše. Nikada nisam imao problema sa spavanjem po noći. Po danu nikad i nisam spavao. Vjerujem da će se i ovo vremenom srediti. Također, još ne iskašljavam, a osjetim da mi se šlajm popeo skroz do vrha grla, smeta mi kada gutam pljuvačku. Ujutro imam sve veći nagon na povraćanje (muško sam, da ne pomislite šta :D ). Počeo sam piti neke čajeve za iskašljavanje. Ako neko može preporučiti nešto efikasno bio bih zahvalan.
Ja se već nazivam bivšim pušačem. Pušiti više neću, to je sigurno.

Sretno svima koji su na istom putu.
tuzlak1212

#6743 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tuzlak1212 »

ja 19-ti dan ne pusim
od pozitivnih stvari isto se tako osjecam, bolja cula, bolji real feel, bolje spavam, imam vise energije i bolje raspolozenje

i ja se isto tako osjecam s disanjem, nikako da prodisem kako drugi kazu da disu punim plucima :? nece nesto da procepi
nemam jos nikakvog kaslja iz pluca ni iskasljavanja.. osim suhog kaslja iz sinusa pokoji put dnevno
sretno :thumbup:
drug_profi

#6744 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

tuzlak1212 wrote:ja 19-ti dan ne pusim
od pozitivnih stvari isto se tako osjecam, bolja cula, bolji real feel, bolje spavam, imam vise energije i bolje raspolozenje

i ja se isto tako osjecam s disanjem, nikako da prodisem kako drugi kazu da disu punim plucima :? nece nesto da procepi
nemam jos nikakvog kaslja iz pluca ni iskasljavanja.. osim suhog kaslja iz sinusa pokoji put dnevno
sretno :thumbup:
Polako.
Ako znas neki dio puta gdje si se obicno zadihao, neko stepeniste, uzbrdica ili sl. Pokusaj sad tuda ici i vidi kako ti je kapacitet malo bolji. Taj napor mozda potakne i kasalj i iskasljavanje naslaga.
MarlboroGold

#6745 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by MarlboroGold »

Uvijek su najgore prve 2-3 sedmice. Sjećam se sebe koliko sam bio nervozan... na momente mi dolazila potreba za cigarom, panika, hladan znoj... nakon 15 minuta kao da mi ništa nije bilo. Dobro je pa ste se riješili tih govana...
tuzlak1212

#6746 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tuzlak1212 »

ne bi ni ja presto dok me doktorica ne posla na plucno da radim spirometriju i snaga pluca slaba... i tu mi prodje kroz glavu koji ovo meni ku+ac treba i samo prestanem...
a 100% ne bi presto pusit bez neceg ovakvog... kriza hu ha, nemas dovoljno jak poticaj za prestat kolka je jaka zelja za zapalit :D
MarlboroGold

#6747 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by MarlboroGold »

Ja sam uvijek bio katastrofalan kod spirometrije... jednostavno ne znam puhati kako treba :D
Jednom sam toliko loš bio da sam morao ići da snimam pluća. Ti bi trebao bi znati onu doktoricu na medicini rada što samo galami na pacijente... a ja kod nje bio. Kaže sine, ovo stvarno nije dobro ovo ono :D

Ispostavilo se da su čista pluća... reče specijalista što su te uopšte poslali :D
drug_profi

#6748 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

I ja na spirometriji vazda hocu da povratim koliko se naprezem. Po tri puta puasem dok mi ne kaze, hajd moze proci.
Godinu nakon prestanka imao sistematski, puhnem ko iz pitchke kroz onu cijev i kontam sad ce pocet ono peglanje, kad kaze doc: odlicno, sve je u redu.
shmizlica

#6749 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

šta li mi je sa zoyom :hm:
tuzlak1212

#6750 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tuzlak1212 »

pa i meni je snimak onako relativno cist, u nalazu specijalista kako je napisao nista nema problematicno, vidi se 8-9 godina pusenja al nista... spirometrija mi je klimava :roll: a i tesko pusem na ono nezz sto nema snage da puknem zrak iz pluca i jbg :roll:
haman da zdrava pluca moraju u sekundi ispuhat minimalno 80% kapaciteta.. nema sanse da ja to izbacim :-?

a to tri puhanja je procedura spirometrija :D kad uzmes nalaz imas 3 krive.. mora se triput puhnut :D
ako se puse vise onda znaci da neko puhanje nije valjalo
Post Reply