Cigarete, odvikavanje
Moderator: anex
-
pjegica
#651 Re: Cigarete, odvikavanje
Ja već dvije godine konstantno prestajem puštiti. Pa nikako. Izdržim 20 dana, nasekiram se zbog gluposti i kontam, ma hajd jednu. I nakon te jedne kraj, neuspjeli pokušaj. Onda se opet zakunem da više neću, izdržim mjesec i sjednem s rajom na kafu. Oni ovako i ne baš previše solidarni: ma hajd jednu, šta fali jednoj. Otimam se, neću, odbijam, odbijam, odbijam i na kraju zapalim. I opet kontam, hajd samo jednu. Klinac jednu. Sanjam je navečer.
To što uspijem pretrpjeti bez cigare mjesec dana je dokaz da vjerovatno mogu prestati, ali valjda previše popuštam sama sebi.
To što uspijem pretrpjeti bez cigare mjesec dana je dokaz da vjerovatno mogu prestati, ali valjda previše popuštam sama sebi.
-
SeNYC27
#652 Re: Cigarete, odvikavanje
Nisam tip koji voli tipkati po forumima, ali brate ova tema be handri dugo godina. 30 mi je godina i pusim od kako znam za sebe, meni se cini od Maja 92 ako me pamet dobro sluzi. Jedan sam od onih koji je volio cigaru vise nego sve, ali zadnjih 4-5 godina pusim vise iz navike. Do tad sam standardno pusio 2 kutije na dan a nekad i vise, ali eto zadnjih 5 godina sveo sam na jednu kutiju.
E sad, otkad sam postao otac, vec 18 mjeseci, prvi korak ka ostavljanju je bio, ne pusiti u kuci, prvo radi djeteta a onda sviju drugih. Jos jedna dobra stvar, zivim na 4 spratu u zgradi bez lifta, pa mi haman mrsko silaziti da zapalim. To pomaze dosta, tako da sam sveo na nekih 10-12 cigara na dan. Zadnjih mjeseci sve vise postajem ljut na sebe sto ne mogu napraviti taj zadnji korak i reci vise NE. Brat mi je ostavio cigare prije 5 godina, a violio je cigaru vise nego sve na svijetu ali kliknu mu jedan dan, i rece vise NE i tako i bi.
Ne znam kakva je sitauacija dole, ali u USA, doslo vrijeme da te je sramota reci da pusis. Ja pozajem dosta raje, koje ako sam kad vidio bez cigare, milsio sam nesto nije u redu snjima, ljudi kojima je dusa smrdila na cigare, i haman svi redom ostavise. Ostado jos ja, sam da se patim.
Svima koji biju ovu borbu, zelim sto vise snage i da istraju do kraja, a odo sad sebe isamarati!!!
Pozdrav!!
E sad, otkad sam postao otac, vec 18 mjeseci, prvi korak ka ostavljanju je bio, ne pusiti u kuci, prvo radi djeteta a onda sviju drugih. Jos jedna dobra stvar, zivim na 4 spratu u zgradi bez lifta, pa mi haman mrsko silaziti da zapalim. To pomaze dosta, tako da sam sveo na nekih 10-12 cigara na dan. Zadnjih mjeseci sve vise postajem ljut na sebe sto ne mogu napraviti taj zadnji korak i reci vise NE. Brat mi je ostavio cigare prije 5 godina, a violio je cigaru vise nego sve na svijetu ali kliknu mu jedan dan, i rece vise NE i tako i bi.
Ne znam kakva je sitauacija dole, ali u USA, doslo vrijeme da te je sramota reci da pusis. Ja pozajem dosta raje, koje ako sam kad vidio bez cigare, milsio sam nesto nije u redu snjima, ljudi kojima je dusa smrdila na cigare, i haman svi redom ostavise. Ostado jos ja, sam da se patim.
Svima koji biju ovu borbu, zelim sto vise snage i da istraju do kraja, a odo sad sebe isamarati!!!
Pozdrav!!
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#653 Re: Cigarete, odvikavanje
Arni75 wrote:Godinama sam pusila sa uvjerenjem da mogu prestati kad god zelim, ali se nikada nisam potrudila da prestanem pustit. I jedan dan, samo tek tako, kazem samoj sebi - Hajde da probam. I evo vec 6-7 mjeseci ja bez cigarete.
Meni odvikavanje i nije palo tesko, nije da mi nije naumpadala, ali to je bilo preispitivanje same sebe i kontrola karaktera, bar sam tada ja to tako gledala, nekako sam bila ponosna na samu sebe.
Naumpadne mi i sada, samo sto tu zelju sada gasim na drugaciji nacin.
Gledam ljude oko sebe kako puse, kako drze cigaretu, i nekako mi to ruzno izgleda. Cinjenica je da ljudi koji konzumiraju duhan imaju i neugodan miris po duhanu, mada ni ja to prije nikada (dok sam pusila) nisam osjetila, nije mi smrdila ni puna pepeljara, a kamoli sta drugo. Nakon prestanka pusenja culo mirisa postane nekako osjetljivije nego ranije i bas reagujes na razne mirise, pa ono sto ti nije smrdilo, sad postaje uzasno. Tako da me to drzi podalje od zelje za cigaretom. Mada nisam rekla da nikada necu, ali cu svakako nastojati da je vise ne konzumiram.
citam ovo i kontam koliko isto razmisljanje imas kao ja... samo za razliku od tebe ja nikad vise necu 100%...nista gore na ovom dunjaluku nema od cigara...
-
kaostvorena
#654 Re: Cigarete, odvikavanje
Bila sam na odmoru,prestala da pusim 1.o9. Super se osjecam.U drustvu nepusaca se kriza lakse prebrodi.
-
KREMEN
#655 Re: Cigarete, odvikavanje
Moj prijatelj se propusio kad se ozenio, prije toga nije 7 god pusio, kum poslije 2 god se opet propusio, ja prestao prije 2 god.
pusio sam na kraju skoro 3 kutije..i kad sam poceo kasljati rekao, necu vise i jednostavno prestao..
treba samo dobra volja, nista vise..osjecam se mnogo bolje i daj Boze da se nikad ne propusim vise, iako ima ona- ko je pio pa prestao, ko je pusio pa prestao, pa ko je se kurvo pa prestao
pusio sam na kraju skoro 3 kutije..i kad sam poceo kasljati rekao, necu vise i jednostavno prestao..
treba samo dobra volja, nista vise..osjecam se mnogo bolje i daj Boze da se nikad ne propusim vise, iako ima ona- ko je pio pa prestao, ko je pusio pa prestao, pa ko je se kurvo pa prestao
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#656 Re: Cigarete, odvikavanje
Evo ja samo da prijavim da je sada skoro vec 30 dana kako ne pusim...ipak zvat cu sebe nepusacem kada prodjem kroz bas sve "okidac" situacije i ne zapalim niti jednu...znaci i dernek, i kafanu itd...Gospoda Ministarka wrote:Ari2009 i ostali koji prestajete s pusenjem, samo da vidim kako napredujete???
Za sada, odlicno ide....fora je u toj jednoj cigari...kada covijek skonta da nema jedne, nego ili pusis ili ne pusis ...to je veliki korak unaprijed.
Isto tako nisam pobornik postepenog smanjivanja cigara jer time samo postizes da ti to malo cigara u toku dana postanu jos dragocjenije i onda ih je jos teze baciti...nisam pobornik ni flastera jer time nastavljas unositi nikotin u organizam samo na drugi nacin...ne prekidas tu ovosnost o nikotinu.
Nema sta....ponovit cu jos jednom...knjiga koja je spominjana na ovome forumu ovde je Tito i partija...ako imalo zelje da se cigara baci postoji, ostalo SVE ce rijesiti knjiga. Ja prvi nisam vjerovao ali tako ispade.
-
Arni75
#657 Re: Cigarete, odvikavanje
Ma ja ne kazem 100% da necu, samo iz razloga sto sta god sam rekla, necu, ne bih ili nikada, to sam ucinila ili mi se desilo, zato se drzim "nastojat cu", pa kako bude.Priorat wrote:Arni75 wrote:Godinama sam pusila sa uvjerenjem da mogu prestati kad god zelim, ali se nikada nisam potrudila da prestanem pustit. I jedan dan, samo tek tako, kazem samoj sebi - Hajde da probam. I evo vec 6-7 mjeseci ja bez cigarete.
Meni odvikavanje i nije palo tesko, nije da mi nije naumpadala, ali to je bilo preispitivanje same sebe i kontrola karaktera, bar sam tada ja to tako gledala, nekako sam bila ponosna na samu sebe.
Gledam ljude oko sebe kako puse, kako drze cigaretu, i nekako mi to ruzno izgleda. Cinjenica je da ljudi koji konzumiraju duhan imaju i neugodan miris po duhanu, mada ni ja to prije nikada (dok sam pusila) nisam osjetila, nije mi smrdila ni puna pepeljara, a kamoli sta drugo. Nakon prestanka pusenja culo mirisa postane nekako osjetljivije nego ranije i bas reagujes na razne mirise, pa ono sto ti nije smrdilo, sad postaje uzasno. Tako da me to drzi podalje od zelje za cigaretom. Mada nisam rekla da nikada necu, ali cu svakako nastojati da je vise ne konzumiram.
citam ovo i kontam koliko isto razmisljanje imas kao ja... samo za razliku od tebe ja nikad vise necu 100%...nista gore na ovom dunjaluku nema od cigara...
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#658 Re: Cigarete, odvikavanje
najgore mi je definitivno to sto mi drugi strasno smrde(zaudaraju) na nekakve mirise koji su mi totalno strani bili dok nisam prestao da pusim... nekad se glupo ponasam pored pusaca jer sam sebe uhvatim kako se udaljavam od njih kad pricaju . 
-
ehdamije
#659 Re: Cigarete, odvikavanje
Ne duvanim oko godinu i 3 meseca. Nisam imao krize nikada.Mada ja sam ih ostavio kada sam bio u bolnici zbog pucanja plućne maramice po drugi put.
- StLouis
#660 Re: Cigarete, odvikavanje
Priorat wrote:Arni75 wrote:Godinama sam pusila sa uvjerenjem da mogu prestati kad god zelim, ali se nikada nisam potrudila da prestanem pustit. I jedan dan, samo tek tako, kazem samoj sebi - Hajde da probam. I evo vec 6-7 mjeseci ja bez cigarete.
Ja zapailo ponovo i evo veceras prestajem
ponavljam, cigarete su zlo, ali kod nas nazalost, ne postoje kampanje koje bi agresivno krenule u barem nekakvu psiholosku pripremu masa i izgradnje svijesti stetnosti pusenja. gledam ovdje nase ljude kako puse po kucama[ali, primjetio sam da ih je dosta prestalo pusiti ili barem puse na terasi ili balkonu i imaju jasniju sliku posljedica], pred svojom djecom, zadime i imas osjecaj da zrak mozes macetom sjeci, meni se sve okrene u stomaku od ovakvih scena, opominjem, oni se zamislite, cak naljute...kakve to samo dugotrajne posljedice ostavlja na plucima pusaca a tek na njihovoj djeci to je nepojmljivo.
mi smo jako, jako nesvjesni i stovise nepusaci su jos pasivniji od pusaca...treba opominjati, edukovati jedni druge i po meni to je nesto najhumanije sto jedan nepusac moze uraditi za dobrobit svih. zao mi je ljudi koji puse, suosjecam, ali ponekad covjek mora biti bezobrazan da bi uradio dobro djelo. i kada mi neko kaze kako voli svoju djecu a truje ih cigaretama, poludim! kakav to roditelj svjesno truje svoje djete da mu umjesto svjezeg zraka svakodnevno servira veliku porciju dima?? u buduce bi im trebali umjesto kompjutera, sportskih rekvizita, izleta u prirodu poklanjati gas maske. zar nam nije veci prioritet imati dobro zdravlje, svjez zrak, zdrava pluca i zube, manji rizik od astme, raka pluca, desni, zacpljenje krvnih sudva, povisen kolesterol, nego natovariti sve ovo sebi na glavu, a poslije kuku majko "selo gori a baba se ceslja." najzalosnije je da vecina za sve ima izgovor i hvata se za nepostojecu alternativu koja je samo obicna silueta nase mastarije...vraga ce mi biti bolje ako se izlazem stetnim materijama...ovo se odnosi i na hranu i prekomjernu konzumaciju alkohola, ali, tema je o cigaretama, odvikavanju...
neki dan mi jedna rodica govori kako je razlog njenom tamburanju po kutiji cigareta dnevno possljedica rata i stresa.
kada sam zadnji put bio u bih, ucinilo mi se da svi puse, u to vrijeme sam i ja pusio, i nakon par dana provedenih dobio sam podstrek da odmah prestanem, sve, sve smrdi po duhanu ili se meni tako pricinilo ili sam halucinirao?? gdje god da pogledas, svi puse, svi imaju paklo cigareta i upaljac...ako zelimo izgraditi zdravo i uspjesno drustvo moramo iskorijeniti tu losu, smrtonosnu naviku...sta ako sutra svi propusimo, ko ce biti bez rizika? cak sam vidio i trudnice kako puse...ni trunke morala.
jednom sam se nasmijao jednom prijatelju iz chicaga. govori; - mom vjencanom kumu i kumi koji su putovali s nama iz chicaga za europu, najvece uzbudenje je bila cigareta prije ulaska na o'hare aerodrom i cigareta na aerodromu u briselu
eto, nije mi bila namjera da pametujem i da budem bezobrazan, ali sam samo namjeravao iznijeti cinjenice i ukazati i na ovo polazem apsolutno, moralno, pravo.
znate, i sex je bolji kada ostavite cigarete,
-
Gospoda Ministarka
#661 Re: Cigarete, odvikavanje
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 13:36, edited 1 time in total.
-
njonjica
#662 Re: Cigarete, odvikavanje
Ja brojim sitno....pet dana bez cigarete.

- grany-smith
#663 Re: Cigarete, odvikavanje
Prestao sam pušiti 01.jula,dakle skoro pet mjeseci bez cigarete.
Razlog prestanka
-Uvođenje akciza na duhanske proizvode.
Nisam htio da dozvolim da se država bogati na mojim plućima.

Razlog prestanka
-Uvođenje akciza na duhanske proizvode.
Nisam htio da dozvolim da se država bogati na mojim plućima.
- bingov buraz
#665 Re: Cigarete, odvikavanje
Da se javim i ja na kontrolu 
Post od 12/ 09
i ugasim.Smrdi.
Post od 12/ 09
Prije nekih desetak dana zapalim samo da vidim kako ce smekati,povuko par dimova opali me ko da mi je prvabingov buraz wrote:20 I kusur dana cist.Ne brojim vise![]()
Ranije nisam pokusavao prestati.Pusac 14 godina,prosjek 2 kutije dnevno.
Nisam koristio nikakve preparate,flastere i sl.Naoruzao se Bronhi bombonama i to je sve.Neko je spomenuo mlaku vodu,ja isprobao i stvarno pomaze.
Nisam imao nekih bas teskih kriza, ono povuce al akbg. nikad vise.
Vrijedi bogami...
- Op3r4t0r
#666 Re: Cigarete, odvikavanje
Odlucio sam da svoj 1000-ti post poklonim svim nepusacima na temi kao i onima koji ce to postati uz zelju da to postanu sto prije!
- StLouis
#667 Re: Cigarete, odvikavanje
Aferim!!!Op3r4t0r wrote:Odlucio sam da svoj 1000-ti post poklonim svim nepusacima na temi kao i onima koji ce to postati uz zelju da to postanu sto prije!
-
Broj 1
#668 Re: Cigarete, odvikavanje
A, sta da ja radim?
Nikada nisam pusio, ali zadnjih mjeseci kada osjetim da neko u blizini zapali lulu sa onim aromaticnim duhanom ili onu kubansku cigaru ja samo sto se ne upiskim od meraka. Nesto me nagoni da zapalim lulu pa nek bude sta bude. Kad vidim ljudi umiru od rakova a nikad nisu pusili, a i ja sve nesto zdravo zivim a nikad se losije nisam osjeco.
Kako ono kazu: nepusaci umiru zdraviji!!!!!
Nikada nisam pusio, ali zadnjih mjeseci kada osjetim da neko u blizini zapali lulu sa onim aromaticnim duhanom ili onu kubansku cigaru ja samo sto se ne upiskim od meraka. Nesto me nagoni da zapalim lulu pa nek bude sta bude. Kad vidim ljudi umiru od rakova a nikad nisu pusili, a i ja sve nesto zdravo zivim a nikad se losije nisam osjeco.
Kako ono kazu: nepusaci umiru zdraviji!!!!!
-
Gospoda Ministarka
#669 Re: Cigarete, odvikavanje
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 15:18, edited 1 time in total.
-
njonjica
#670 Re: Cigarete, odvikavanje
Svaka cast....ja tek 9 dana.Gospoda Ministarka wrote:Ja vec 4 mjeseca...njonjica wrote:Ja brojim sitno....pet dana bez cigarete.
bez ikakvih problema. Sad mogu da pricam onu pricu "Pusenje je odraz neulture"
![]()
Nista lakse, covjek postane rob navika a cigara je samo navika.
Kako si se "izborila" sa apetitom?
To mi je, cini mi se najteze.....
Last edited by njonjica on 28/11/2009 23:54, edited 1 time in total.
-
njonjica
#671 Re: Cigarete, odvikavanje
Jabuke su odlicna "prva pomoc".Aura Perez wrote:Ljudi, ja prestala, evo vec par dana i umirem od zelje da je zapalim. Malo podrske
Operem, detaljno ogulim, ocistim, rezem na komade (dakle, umjesto da drzim cigaretu "zaposlim" ruke na drugi nacin)....uvijek kad mi cigareta "padne na pamet".
Isprva sam znala pojesti po dvije-tri jabuke.
Sad mi je vec dovoljna jedna, nakon koje satima ne pomislim na cigaretu.
Pomaze, zaista.
-
Gospoda Ministarka
#672 Re: Cigarete, odvikavanje
.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 15:16, edited 1 time in total.
- jedna tamo
#673 Re: Cigarete, odvikavanje
go Aura goAura Perez wrote:Ljudi, ja prestala, evo vec par dana i umirem od zelje da je zapalim. Malo podrske
ja sam pokušala počet pušit al mi se odma kašlje...
- hana_montana
#674 Re: Cigarete, odvikavanje
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#675 Re: Cigarete, odvikavanje
Aura Perez wrote:Ljudi, ja prestala, evo vec par dana i umirem od zelje da je zapalim. Malo podrske
Aura Extra