Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
beka_mo

#526 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by beka_mo »

jOFLA wrote:
skorpija83 wrote:Evo danas bio na pregledu,dao mu dr. neke taklete za stomak skoro 40KM dao a njih. Kuka citav dan: "dok sam pusio bio sam zdrav,imo stolicu svaki dan" a vidi me sada.
Za 2 dana ce na ultrazvuk stomaka,da vidimo sta je. Ja ipak mislim da je to od naglog prestanka pusenja,ipak je pusio 3kutije dnevno dugi niz godina.

Neka ste otisli doktoru .... bar cete biti mirni...javi sta bude...
Šta je bilo, koja dijagnoza ?
Sve je ok.Ne boli ga stomak vise. Izgleda da je bio stomacni virus. Evo vec 2 mjeseca kako ne pusi. Ne spominje vise cigarete. Ali ,kaze da je borba svaki dan. Valjda ce izdrzati.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#527 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

BSn wrote: Dakle, nikakve Nicorete, flasteri i ostali bakraci, samo dobra i jaka bolescuga vam moze zagarantovati smanjenje kolicine dnevnog unosa katrana i nikotina u organizam, pa makar na kraci period. :D
Potpisujem!Samo jaka volja kljuc je prestanka!Sreca-jua sam imala cvrstu rijec i jaku volju :thumbup:
van Basten

#528 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by van Basten »

jučer je bilo tačno godinu dana kako sam prestao pušiti. Tim povodom sam sebe i bliske osobe počastio kolačima :D
simbabimba

#529 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by simbabimba »

van Basten wrote:jučer je bilo tačno godinu dana kako sam prestao pušiti. Tim povodom sam sebe i bliske osobe počastio kolačima :D

Sve dok brojis... :-? pravi si ovisnik. Ko oni alkosi sto broje koliko su dana trijezni. Zaboravi cigare ko da ih Bog nije dao!
Bitte_Halt_ja_ja

#530 Re:

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

GandalfSivi wrote:Ja sam do sada prestao dvadesetak puta. To uopste nije problem...
najjaca izjava ahahahhahahha :D
van Basten

#531 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by van Basten »

simbabimba wrote:
van Basten wrote:jučer je bilo tačno godinu dana kako sam prestao pušiti. Tim povodom sam sebe i bliske osobe počastio kolačima :D

Sve dok brojis... :-? pravi si ovisnik. Ko oni alkosi sto broje koliko su dana trijezni. Zaboravi cigare ko da ih Bog nije dao!
ustvari, ne brojim više... ali fakat... datum sam zapamtio jer sam prestao pušiti 12.03. što je datum koji pamtim iz sasvim desetih razloga pa se sjetio da sam prestao pušiti na taj dan.
Krize su prošle odavno, hvala Bogu
nineinchnails

#532 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by nineinchnails »

Šeherzada wrote:Preksinoc sam sjedila sa prijateljicom u kaficu i pricali smo neke nevezane stvari oko zivotinja.Nesto je ona pomenula misa-kojeg ja ne podnosim i tada sam se sjetila da mi je neko rekao da je u neku fabriku isao mis i da ga je samljela masina za mljevenje duvana i tako su se pravile cigarete.Onda mi se smucilo i ugassila sam cigaru i punu kutiju ostavila na stolu u kaficu.Od tada nijednu nisam zapalila.Uvjek mi na um padne mljeveni mis
Pricao mi jaran koji je radio u pivari, da je vidio miseva i pacova i golubova krepanih u onim velikim buradima. I regularno se piva toci odatle u flase i ide u distribuciju. Burad se cisti povremeno.
Hoces li prestati pit' pivu?
:-D
valter.ba

#533 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by valter.ba »

Ne mogu sve citati pa se unaprijed izvinjavam ako postavim pitanje koje je vec bilo.
Da li je itko :D probao e-cigarette? Interesuje me kakav je okus,gdje se moze kupiti,da li je problem nabaviti punjenje isl.
tranquil

#534 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tranquil »

nineinchnails wrote:
Šeherzada wrote:Preksinoc sam sjedila sa prijateljicom u kaficu i pricali smo neke nevezane stvari oko zivotinja.Nesto je ona pomenula misa-kojeg ja ne podnosim i tada sam se sjetila da mi je neko rekao da je u neku fabriku isao mis i da ga je samljela masina za mljevenje duvana i tako su se pravile cigarete.Onda mi se smucilo i ugassila sam cigaru i punu kutiju ostavila na stolu u kaficu.Od tada nijednu nisam zapalila.Uvjek mi na um padne mljeveni mis
Pricao mi jaran koji je radio u pivari, da je vidio miseva i pacova i golubova krepanih u onim velikim buradima. I regularno se piva toci odatle u flase i ide u distribuciju. Burad se cisti povremeno.
Kada bi znala kako se stvari rade u prehrambenoj industriji (prerada mesa, ili npr. mliječnih proizvoda), vjerovatno bi umrla od gladi :lol:
xfacktor

#535 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by xfacktor »

Najjaci savjet onima koji zele da prestanu pusiti mogu vidjeti u Simpsonima.
Satro marge se propusila, i sad sta ce.. konta treba joj specijalna pomoc tamo vamo. I onda homer uleti, uze joj cigare i rece : JUST QUIT, i to je to..
Šeherzada

#536 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

nineinchnails wrote:
Ne pijem alkohol......A za meso znam sta se radi.Ali jbg.....I pored miseva pusila sam.Sada ne pusim oko 15 dana i sa sigurnoscu mogu reci da mi vise ne paqda na pamet.Cak ni krize ne osjecam
Baghira

#537 Re:

Post by Baghira »

Baghira wrote:
pesak wrote:
crna_pantera wrote:Sretan sam nepusac od 15.08.06 :D Nakon preko 20 godina staza :roll: Nije bilo lako, a nije ni toliko tesko. :oops: Bitno je zabaviti se, misli skrenuti u drugi pravac. Nikad nisam toliko cistila kao poslije prestanka :D Da se jede vise, i da se hrana prima bolje, to stoji. Sad sam promijenila nacin ishrane, ono manje slatkisa, manje masnoce i trcim redovno. Valjda cu sve to uhavizati i uspjeti odrzati kilazu. :-? Sretno mi :oops: A i vama :D

Nego, poslije kojeg vremena covjek moze reci da se rijesio ovisnosti? :roll:

Nikad se neces resiti ovisnosti o cigarama. To je navika za ceo zivot...samo je mozes drzati na uzdi...odnosno, ne popusiti uopste nijednu, nikada. Svi pravi zavisnici shvataju o cemu pricam. Ako popusis jednu, nastavices da pusis kao da nikad nisi ni prestajao. Ja se odnosim prema cigaretama kao leceni alkoholicar...ne idem u kafane u kojima se pusi...a svuda se pusi uglavnom, bacila sam sve piksle iz kuce i ne drzim cigarete ni za goste...u mojoj kuci se ne sme pusiti...odmah kazem i onaj koji se ne moze uzdrzati, ne dolazi mi u goste.
Mnogo sam se namucila sa zavisnoscu od cigareta. Pusim odavno. Mnogo puta sam pokusavala da ostavim i pusila nanovo...poslednji put sam propusila kad mi je drug dosao u kucu i zapalio u sobi...momentalno sam propusila i ja. Pusila sam cigaru na cigaru...Pomogao mi je mnogo lek koji se zove buproprion. To je blagi anti-depresiv koji utice na to da nemas krizu kad ostavljas duvan. Sjajan lek.
Sto se tice kilaze, nema to mnogo veze...u isto vreme sam ostavljala duvan, mrsavila ...sa UN dijetom ...pila mnogo vode ...dnevno 3 litre i puno se kretala. Skinula sam za 4 meseca 30 kilograma i ostavila duvan . Sad sam se zakucala na jos 10 kila viska i nikako da smrsam. Ali ,i dalje izbegavam pusace i drzim se zlatnih pravila kojih se drze i alkosi. Negde sam citala da je lakse ostaviti heroin nego nikotin. Zavisnost od nikotina treba shvatiti potpuno ozbiljno. I do kraja zivota bivsi pusac je samo bivsi pusac...nikad nije izlecen, kao sto nema ni izlecenih alkoholicara, vec samo lecenih...isto to vazi i za narkomane...pre neki dan mi je bio majstor za roletne, pa ostavio punu paklu cigara...zaboravio...cim sam uzela u ruke kutiju, dobila sam zelju da izvadim cigaretu i da zapalim...posle 4 godine...posle sam mislila da ga sacekam do sutra da dodje po paklu i shvatila da cu ustati nocu i zapaliti iz njegove pakle i najzad, odlucila sam da istog momenta bacim paklu u djubre i izbacim ga u kontejner, napolje...to je bilo jedino resenje...
Eto, nadam se da sam nekom pomogla. Nadjite buproprion i ostavicete duvan bez problema...i drzite se zlatnih pravila- ne - piksla u kuci, duvan u kuci, gost koji pusi u kuci, ne- kafane u kojima se pusi...
Sad moram da primenim ista pravila i na slatko- nemati cokoladu u kuci, sladoled i td...sve isto.
Eh, nemam problema vise sa cigarama, ali sa ovim podebljanim. :D Skontah da covjek iz jedne ovisnosti ode u drugu :D Ne znam koja je gora. Tako da i ja primjenujem pravilo "nedrzanja" slatkisa u kuci :D Jedino me vikend zezne, pa nakupujem tovar slatkog.....ako gosti dodju da se nadje :oops: :D :D
Šeherzada

#538 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

Ja sam do sada prestajala milion puta,nekada 5,8,10 dana ali uvjek sam se iznova vracala.I imala neke krize koje sam jedva pregrmila.I krila se od pusaca......Ali uvjwek sam se vracala tom poroku.A onda sam jedan dan samo rekla da necu.Tacnije 4.3.2009 godine navece.Ispusila taj dan svega 3 cigare i od tada-ni dima.Tacnije,danas mi je 13 dana.U ovih 13 dana desavalo mi se nebrojeno puta da sjedim u drustvu pusaca koji ne gase,da me nagovaraju"Hajde samo jednu"-ali nikada nisam ni dim povukla.Kao da nikada nisam pusila.Bas nikada.Ni najmanju zelju nemam da zapalim opet.Mislim da cu ovaj put zaista istrajati u tome.....Jer samo je potrebna jaka volja.A ja je imam.....sada!
Jedino me zanima kada prolazi nikotinska ovisnost,nakon koliko dana,kada su najgore krize(ja nijednu nisam imala)i kada se pluca pocinju cistiti?
tranquil

#539 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tranquil »

Šeherzada wrote:Ja sam do sada prestajala milion puta,nekada 5,8,10 dana ali uvjek sam se iznova vracala.I imala neke krize koje sam jedva pregrmila.I krila se od pusaca......Ali uvjwek sam se vracala tom poroku.A onda sam jedan dan samo rekla da necu.Tacnije 4.3.2009 godine navece.Ispusila taj dan svega 3 cigare i od tada-ni dima.Tacnije,danas mi je 13 dana.U ovih 13 dana desavalo mi se nebrojeno puta da sjedim u drustvu pusaca koji ne gase,da me nagovaraju"Hajde samo jednu"-ali nikada nisam ni dim povukla.Kao da nikada nisam pusila.Bas nikada.Ni najmanju zelju nemam da zapalim opet.Mislim da cu ovaj put zaista istrajati u tome.....Jer samo je potrebna jaka volja.A ja je imam.....sada!
Jedino me zanima kada prolazi nikotinska ovisnost,nakon koliko dana,kada su najgore krize(ja nijednu nisam imala)i kada se pluca pocinju cistiti?
Ja sam se vratio poslije dvije i po godine, s tim da je meni, kada je taj prestanak u pitanju, pošlo za rukom iz prve, dakle nisam imao bezbroj neuspjelih pokušaja kao ti, i opet sam se vratio, pa ti kontaj.

Nikotinska kriza će trajati intenzivno barem mjesec, a u potaji će vrebati dok si živa.

Iskreno bih volio da uspiješ, ali kada vidim koliko si se puta vraćala cigari, bojim se da ćeš opet. 13 dana nije ništa, tek kada pređe u godine tada se računa kao uspjeh (a eto ni to ne mora značiti da se nećeš vratiti tome).

Sama činjenica da brojiš dane i da ti je samo u 13 dana "nebrojeno puta" ponuđena cigara u društvu pokazuje da ti prestanak teško pada mada ne želiš sebi da priznaš.

Da se razumijemo, ne odgovaram te od prestanka :D samo ti skrećem pažnju da je ipak teže nego što priznaješ. Kada sama sebi priznaš koliko je to teško, shvatićeš možda koliko je ovisnost ružna stvar i to će ti možda dati dodatnu snagu.

Ja sam inače u procesu prestajanja, i to ne planskog nego u zadnje vrijeme mi se jednostavno "sve manje traži" cigara, tako da kutija potraje i po tri dana. Zapravo već sam u stanju da popijem kafu bez cigare (što prije godinu dana teško da bi bilo moguće).

Vjerovatno ću uživati još malo pa zavrnuti pipu, ovaj put za sva vremena.
Šeherzada

#540 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

Jesam se vracala toliko puta ali tada mi je sve bilo drugacije.Sada kao da nemam potrebu da zapalim,niti mi smrdi niti mirise jednostavno sam ravnodusna prema njoj.......Ja se iskreno nadam da se tom poroku vise necu vratiti
Baghira

#541 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Baghira »

Šeherzada wrote:Jesam se vracala toliko puta ali tada mi je sve bilo drugacije.Sada kao da nemam potrebu da zapalim,niti mi smrdi niti mirise jednostavno sam ravnodusna prema njoj.......Ja se iskreno nadam da se tom poroku vise necu vratiti
Samo istraj u tome, i nakon izvjesnog vremena, kad ono mislis proslo je najgore, rijesila sam se ovisnosti, i kontati da mozes jednu zapaliti, da mozes kontrolisati, ni po zivu glavu. Koga god sam upitala sto je poceo opet pusiti, svi su mi skoro rekli, da bas iz ovog razloga. Zato ja i ne pomisljam da nekad zapalim (lazem :D Pomisljam, ali se brzo curiknem i ostavim :D). Sretno. :)
Šeherzada

#542 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

Iskreno se nadam da cu istrajati!
arzuhal

#543 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by arzuhal »

I ja kontam da ostavim...i odmah se uspaničim i brže-bolje zapalim...što je sigurno, sigurno je :)
kinu

#544 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kinu »

arzuhal wrote:I ja kontam da ostavim...i odmah se uspaničim i brže-bolje zapalim...što je sigurno, sigurno je :)
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
i sama sam ti takva
legendo_moja

#545 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by legendo_moja »

Šeherzada

#546 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

Šeherzada wrote:Iskreno se nadam da cu istrajati!
Istrajah do sada,namjeravam i dalje.Mjesec dana je proslo otkada sam prestala pustiti i nikada ni dim povukla nisam.Niti mi treba niti mi fali,niti me vuce zelja :thumbup:
Baghira

#547 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Baghira »

Aferim! :)
Meyra

#548 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Meyra »

Šeherzada, nema šta da se nadaš .... Ti si prestala!!!!!!! Ti si uspjela!

Ako bi sad probala ponovo pušiti ... prva cigareta bi bila odvratna...
a odmah nakon prvog dima bi bila straaaaašno razočarana u sebe i htjela opet odmah da prestaneš ...

Znači totalno ludo je opet počinjati....
Čestitam Ti.

Ja sam ovdje napisala 27. Februara 2007 da se borim....... eh više nikad nisam dima povukla to je preko 2 godine i to mi je jedna od najboljih stvari koje sam uradila u životu... Pozzz..
Šeherzada

#549 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Šeherzada »

Svaka cast....I ja se nadam da cu za 2 godine kao tiu reci da ima 2 godine kako sam se rijesila cigare.Vjeruj da mi smrdi kada osjetim dim negdje na ulici.....I jako sam ponosna na sebe u tome!
kinu

#550 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kinu »

Šeherzada wrote:Svaka cast....I ja se nadam da cu za 2 godine kao tiu reci da ima 2 godine kako sam se rijesila cigare.Vjeruj da mi smrdi kada osjetim dim negdje na ulici.....I jako sam ponosna na sebe u tome!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
samo ustraj i ne pokušavaj nikad ni uz kafu da te neko nagovori, ja sam jednom bacio tri mjeseca i nagovorio me jedan kolega na jednu i ta jedna je u roku 24h
postala jedna kutija..........sad mi ni dvije kutije ne mogu biti dnevno, a dao bih sve da prestanem, ( nema karaktera ).
Post Reply