Cigarete, odvikavanje
Moderator: anex
-
vivace
#2426 Re: Cigarete, odvikavanje
[/quote]
I Pasiflora ... kako ide? Nadam se da je prosla kriza, pa bar na kratko ...[/quote]
paSIflora utvrdjuje gradivo.fala pasiflora..
I Pasiflora ... kako ide? Nadam se da je prosla kriza, pa bar na kratko ...[/quote]
paSIflora utvrdjuje gradivo.fala pasiflora..
- drug_profi
#2427 Re: Cigarete, odvikavanje
Nesto u vezi onoga sto svi pusaci ponavljaju kao mantru: nece mene strefiti.
Ima ljudi koji dozive lijepe godine iako su pusili cijeli zivot. Rjetki su, ali postoje, za sta se svaki pusac uhvati i kaze -ETO VIDIS! I nakon toga sva upozorenja o stetnosti padaju u vodu.
Bitno je da ste svjesni da su ti ljudi uglavnom ljudi sa sela koji puse domaci duhan bez aditiva i pesticida, i koji se pri tom hrane zdravo i zive zdravo u aktivnosti tokom cijelog vijeka. Osim duhana naravno.
I opet svi ti ljudi imaju neki zdravstveni problemkoji se moze direktno povezati sa duhanom. Mada ce svaki pusac reci, pa moglo je to biti i od neceg drugog. Npr. paradontoza je najcesca i mozda prva od bolescina koje se fasuju. Desni se povuku pred katranom. Ostanes bez zuba dok jedes. E sad ako vam otpadanje dijelova tijela iz cista mira izgleda normalno, onda fakat imate problem.
Naravno, nece vam se ovo desiti dok ste maldi i lijepi, ali jel to normalno da vam se desi ikad?
Ima ljudi koji dozive lijepe godine iako su pusili cijeli zivot. Rjetki su, ali postoje, za sta se svaki pusac uhvati i kaze -ETO VIDIS! I nakon toga sva upozorenja o stetnosti padaju u vodu.
Bitno je da ste svjesni da su ti ljudi uglavnom ljudi sa sela koji puse domaci duhan bez aditiva i pesticida, i koji se pri tom hrane zdravo i zive zdravo u aktivnosti tokom cijelog vijeka. Osim duhana naravno.
I opet svi ti ljudi imaju neki zdravstveni problemkoji se moze direktno povezati sa duhanom. Mada ce svaki pusac reci, pa moglo je to biti i od neceg drugog. Npr. paradontoza je najcesca i mozda prva od bolescina koje se fasuju. Desni se povuku pred katranom. Ostanes bez zuba dok jedes. E sad ako vam otpadanje dijelova tijela iz cista mira izgleda normalno, onda fakat imate problem.
Naravno, nece vam se ovo desiti dok ste maldi i lijepi, ali jel to normalno da vam se desi ikad?
-
vivace
#2428 Re: Cigarete, odvikavanje
naravno da nije normalno...treba sacuvati zube, sto god vise ,to bolje. ja nemam lose zube, bez obzira na duvan...
jooj sto me je uhvatila kriza i to ona dugotrajna a slaba.
jooj sto me je uhvatila kriza i to ona dugotrajna a slaba.
- Pasiflora
#2429 Re: Cigarete, odvikavanje
Uffffffffffffffffffffff, RUN FOREST, RUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!vivace wrote:paSIflora utvrdjuje gradivo.fala pasiflora..
Danas je 3. dan, trebalo bi da i zadnji tragovi nikotina napuste moje tjelo. Ta misao me drzi citav dan. Na poslu nisam nikome rekla, a kolega u kancelariji me i ne pita. Mislim da jos nije ni primijetio da nisam zapalila
Ponavljam sebi kako nema sta da mi nedostaje - ne moze mi nedostajati dim. IZDRZACU!!!!! Vidim da i vama ostalima ide dobro
@balea, taj tvoj metod izgleda dobro. Ja u ova 3 dana nisam primjetila nikakvu pojacanu zelju za hranom ili grickalicama. Jedem u istim kolicinama kao i ranije. Mislim da se radi o cinjenici da sam vise mane spremna usla u postupak prestajanja. Odoh po kafu - bez cigare
@vivace - drzi se - super nam ide
- ka0406
#2430 Re: Cigarete, odvikavanje
Evo kako sam ja prolazila 3. dan :Pasiflora wrote:Uffffffffffffffffffffff, RUN FOREST, RUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!vivace wrote:paSIflora utvrdjuje gradivo.fala pasiflora..![]()
![]()
Danas je 3. dan, trebalo bi da i zadnji tragovi nikotina napuste moje tjelo. Ta misao me drzi citav dan. Na poslu nisam nikome rekla, a kolega u kancelariji me i ne pita. Mislim da jos nije ni primijetio da nisam zapalilaod jutros.
Ponavljam sebi kako nema sta da mi nedostaje - ne moze mi nedostajati dim. IZDRZACU!!!!! Vidim da i vama ostalima ide dobro![]()
@balea, taj tvoj metod izgleda dobro. Ja u ova 3 dana nisam primjetila nikakvu pojacanu zelju za hranom ili grickalicama. Jedem u istim kolicinama kao i ranije. Mislim da se radi o cinjenici da sam vise mane spremna usla u postupak prestajanja. Odoh po kafu - bez cigare@vivace - drzi se - super nam ide
I prezivilaka0406 wrote:Evo mene opet ... koja katastrofa ....... opet ludilo koje ne popusta kako sam dosla kuci. Jos prije toga sastanak sa direktorom koji je trajao vise od sat vremena. Vulkan u stomaku i plucima, nervoza za poluditi. Jedva cekam da legnem, pa da je sve iza mene.
- drug_profi
#2431 Re: Cigarete, odvikavanje
@pasiflora
Nemoj sad da preispitujes svoju odluku i metodu.
Odabrala si i sad nastavi. Ako dopustis da se pokolebas pred metodom, to je isto kao da si preispitala odluku, a na kraju ce sve da zavrsi sa kutijom dnevno.
Metoda od godinu dana prestajanja pusenje je po meni rahat patnja. Ti ako izdrzis na svoj nacin, za mjesec ili max dva ces biti slobodna od izazova cigarete, sa povremenim bljeskom zelje koji se lako otjera.
Ovako godinu dana trebas sebe muciti uskracivanjem cigare, i godinu dana preispitivanja te odluke. Evo kako se sad osjecas, zamisli godinu. Onaj ko je uspio, svaka mu cast, velika disciplina, ali to je rijetkost.
Nemoj sad da preispitujes svoju odluku i metodu.
Odabrala si i sad nastavi. Ako dopustis da se pokolebas pred metodom, to je isto kao da si preispitala odluku, a na kraju ce sve da zavrsi sa kutijom dnevno.
Metoda od godinu dana prestajanja pusenje je po meni rahat patnja. Ti ako izdrzis na svoj nacin, za mjesec ili max dva ces biti slobodna od izazova cigarete, sa povremenim bljeskom zelje koji se lako otjera.
Ovako godinu dana trebas sebe muciti uskracivanjem cigare, i godinu dana preispitivanja te odluke. Evo kako se sad osjecas, zamisli godinu. Onaj ko je uspio, svaka mu cast, velika disciplina, ali to je rijetkost.
- Pasiflora
#2432 Re: Cigarete, odvikavanje
Meni se placeka0406 wrote:Evo kako sam ja prolazila 3. dan :
I prezivilaka0406 wrote:Evo mene opet ... koja katastrofa ....... opet ludilo koje ne popusta kako sam dosla kuci. Jos prije toga sastanak sa direktorom koji je trajao vise od sat vremena. Vulkan u stomaku i plucima, nervoza za poluditi. Jedva cekam da legnem, pa da je sve iza mene.
@drugi profil - hvala na podrsci. Ma nisam dovela metod u pitanje - nemam snage za to, ali mi sada sve osim ovoga u cemu sam - izgleda primamljivo.
Idemo dalje, idemo dalje...
-
balea
#2433 Re: Cigarete, odvikavanje
NAzivati nesto patnjom bez da probas je bezveze. Vec sam napisala da to nije za svakoga. Zavisi kako gledas na to. Recimo da sam godinu dana isla na "terapiju" koja je rezultirala prestankom pusenja. Nakon terapije nije bilo potrebno "izdržavati bez cigare", nego samo proći kratku fizičku nikotinsku krizu. Sve trigere sa kojima se boriš mjesec dva, ja sam riješila prije prestanka.drugi profil wrote:
Nekome je lakse postepeno, nekome je lakši instant prestanak. Nismo svi isti, samo sam željela da podijelim svoje iskustvo - možda nekome pomogne.
Last edited by balea on 25/02/2013 13:12, edited 1 time in total.
- drug_profi
#2434 Re: Cigarete, odvikavanje
@pasiflora
Opet se vrati na to da trebas biti ponosna na sebe. Na svoju odluku, na svoju hrabrost i na svoju borbu.
Vidis da nije lako! To nije za slabice i luzere! To je za borce i one koji vjeruju da je njihova svijest jaca od nagona, oni koji vjeruju da su gospodari svojih odluka i gospodari svoga tijela.
SLOBODNI LJUDI!
Jedan dim bi ti ucinio zadovoljstvo ali i donio poraz.
Zadovljstvo u porazu? Ne, nego bi prihvatila da si odlucila da pusis da ne bi priznala poraz. Ali to je to. Samo je slabic pokleknuo pred ovisnoscu.
@balea
ne samo moje iskustvo nego i opci stav struke da je najlakse prestati odmah i naglo. I ja sam rekao da je za to potrebna velika disciplina, jer ako je nemas onda je to prolongirana patnja i mnogo vremena da se poklekne. U instant metodi to vrijeme je drasticno skraceno.
Opet se vrati na to da trebas biti ponosna na sebe. Na svoju odluku, na svoju hrabrost i na svoju borbu.
Vidis da nije lako! To nije za slabice i luzere! To je za borce i one koji vjeruju da je njihova svijest jaca od nagona, oni koji vjeruju da su gospodari svojih odluka i gospodari svoga tijela.
SLOBODNI LJUDI!
Jedan dim bi ti ucinio zadovoljstvo ali i donio poraz.
Zadovljstvo u porazu? Ne, nego bi prihvatila da si odlucila da pusis da ne bi priznala poraz. Ali to je to. Samo je slabic pokleknuo pred ovisnoscu.
@balea
ne samo moje iskustvo nego i opci stav struke da je najlakse prestati odmah i naglo. I ja sam rekao da je za to potrebna velika disciplina, jer ako je nemas onda je to prolongirana patnja i mnogo vremena da se poklekne. U instant metodi to vrijeme je drasticno skraceno.
Last edited by drug_profi on 25/02/2013 13:13, edited 1 time in total.
- ka0406
#2435 Re: Cigarete, odvikavanje
No sikiriki , meni se plakalo prvi ili drugi dan....Pasiflora wrote:
Meni se place![]()
![]()
-
balea
#2436 Re: Cigarete, odvikavanje
OK, ako ti tako kazes...
- ka0406
#2437 Re: Cigarete, odvikavanje
Ja sam isto za ovu verziju prestanka odmah i sad ! Ako sam odlucila , odlucila ... to je to . Da sam krenula postepeno, vjerovatno bi me drzalo jednu sedmicu... i uskoro bih se vratila na staro. Nemogu reci da nisam diciplinirana, jer mi je dosta toga poslozeno kako treba. Ali kad su cigare u pitanju, e tu definitivno nemam ni disciplinu ni samokontrolu, ma nista ... i to me posebno smeta. Onda sam se jednostavno odlucila da mi je bolje reci samo STOP !drugi profil wrote:
@balea
- drug_profi
#2438 Re: Cigarete, odvikavanje
Ne, nego je to moj stav i dopustam da postoje razliciti.balea wrote:OK, ako ti tako kazes...
- Pasiflora
#2439 Re: Cigarete, odvikavanje
Meni bi vise odgovarao ovaj @balein metod (ako sam ga dobro skontala, samo malo sam "preletjela" stranicu), ali se bojim da nikada tako ne bih uspjela. U zadnjoj sedmici prije nego sam ugasila zadnju cigaru - kalkulisala sam kada cu koju zapaliti, ali im nisam bas smanjila broj. Pokusala sam ono da npr. zapalim samo uz kafu ili poslije jela ili sl. ali nikada taj pokusaj nije trajao duze od jednog dana.ka0406 wrote:Ja sam isto za ovu verziju prestanka odmah i sad ! Ako sam odlucila , odlucila ... to je to . Da sam krenula postepeno, vjerovatno bi me drzalo jednu sedmicu... i uskoro bih se vratila na staro. Nemogu reci da nisam diciplinirana, jer mi je dosta toga poslozeno kako treba. Ali kad su cigare u pitanju, e tu definitivno nemam ni disciplinu ni samokontrolu, ma nista ... i to me posebno smeta. Onda sam se jednostavno odlucila da mi je bolje reci samo STOP !drugi profil wrote:
@balea
Nakon puno vaganja i odmjeravanja snaga između mene i kutije cigara
-
dablO7
#2440 Re: Cigarete, odvikavanje
56 days and still counting ... 
-
balea
#2441 Re: Cigarete, odvikavanje
Mislim da niste shvatili kako to funkcionise.... ali nema veze sada. Samo da ti kazem nesto. Upravo je to pogresno... pusenje samo uz kafu i nakon jela. Poenta je da treniras sebe is voju psihu da mozes upravo bez tih cigareta, da se prije prestanka pusenja naviknes da ne pusis u situacijama u kojima najvise volis da pusis.Pasiflora wrote:Pokusala sam ono da npr. zapalim samo uz kafu ili poslije jela ili sl. ali nikada taj pokusaj nije trajao duze od jednog dana.
Nakon puno vaganja i odmjeravanja snaga između mene i kutije cigaradosla sam do zakljucka da se moramo nemilosrdno razdvojiti. Sve drugo bi bilo "iz supljeg u prazno"
![]()
To nije princip svake sedmice po cigara manje. Jos jednom ponavljam... to je trening, terapija koja pocinje prije prestanka pusenja. Nakon neuspjesnih instant prestanaka meni je ovo pomoglo upravo tako sto mi ne fali cigara uz kafu, nakon jela i uz pivu. MENI JE TREBALA GODINA JE NISAM SEBI STAVLJALA PRITISAK, TO NIJE "ZVANICNI TEMPO"
Od srca ti zelim da uspijes sada. Registruj se i stavi da si u fazi da si tek prestala da pusis (ima vise faza, ja sam krenula od pocetka). Meni se dopadaju svakodnevni podsjetici koji mi stizu na mail. Dodju mi ko svojevrsni glas savjesti
- Psn
#2442 Re: Cigarete, odvikavanje
@balea ...hm, pa dobro, da. Mislim da kapiram.. ucis se ne pusiti, tj. iskorenjavati naviku pusenja (sto je i najbitnije), dok i dalje u pricipu pusis.. a onda kada je ona na kraju - jos samo par dana bez cigarete i nikotinsku zavisnost da otkacis od sebe.
Ma, sve moze onako kako se sam sa sobom dogovoris, odnosno u cemu sebe nadjes.
Mada, ne mogu se ni ja otrgnuti utisku da je to tako vece i duze mucenje, nego kad odmah preseces i od tog dana znas vise ne pusis - da si 100% nepusac.
Ali, to je valjda nova navika, koju si sticala godinu dana.. pa postane verovatno normalna (bezbolna) svakodnevnica.
Bitno da si ti danas smoke-free
Mada, ne mogu se ni ja otrgnuti utisku da je to tako vece i duze mucenje, nego kad odmah preseces i od tog dana znas vise ne pusis - da si 100% nepusac.
Ali, to je valjda nova navika, koju si sticala godinu dana.. pa postane verovatno normalna (bezbolna) svakodnevnica.
-
hali gali halid
#2443 Re: Cigarete, odvikavanje
@ Pasiflora
Danas 23 dana.
Danas 23 dana.
-
vivace
#2444 Re: Cigarete, odvikavanje
pomaze posle rucka kad odmah opres zube. manje ti se pusi. mene i dalje muci kriza,tiha mirna ,nekad jaca,nekad slabija, ali stalno je tu. droga vreba stalno.
- Pasiflora
#2445 Re: Cigarete, odvikavanje
Za 20 dana cu i ja tebi napisati "danas 23 dana"hali gali halid wrote:@ Pasiflora
Danas 23 dana.
- Pasiflora
#2446 Re: Cigarete, odvikavanje
Bez sale - probaj se hrabriti rijecima tipa: ja sam super jer prestajem, vise ne smrdim na duhan, a lovu od cigara cu stekati za putovanje jednom godisnje (cca 150KM/mje i nabere se fina lova - to planiram sada od 01.03.)... i sl.vivace wrote:pomaze posle rucka kad odmah opres zube. manje ti se pusi. mene i dalje muci kriza,tiha mirna ,nekad jaca,nekad slabija, ali stalno je tu. droga vreba stalno.
Vrijedi, vidjeces
-
dablO7
#2447 Re: Cigarete, odvikavanje
Pasiflora wrote:Za 20 dana cu i ja tebi napisati "danas 23 dana"hali gali halid wrote:@ Pasiflora
Danas 23 dana.![]()
![]()
Želim da i meni napišeš 56
Sretnooo i držim ti fige za uspjeh!
-
hali gali halid
#2448 Re: Cigarete, odvikavanje
Pasiflora wrote:Za 20 dana cu i ja tebi napisati "danas 23 dana"hali gali halid wrote:@ Pasiflora
Danas 23 dana.![]()
![]()
- Pasiflora
#2449 Re: Cigarete, odvikavanje
hvala @dablO7
Slijedeci text sam nasla na nekom hrv. forumu - ucinio mi se zanimljiv:
Korist od prestanka pušenja
Nakon 24 sata (1 dan)
nestaje učinak ugljičnog monoksida (CO) iz dima cigareta na crvena krvna zrnca. Ugljični monolsid se veže na eritrocitu na isto mjesto gdje i kisik (ali je oko 200 puta brži, te kisik u konkurenciji sa ugljičnim monoksidom uvijek gubi utrku). Čim nestane visoka koncentracija ugljičnog monoksida iz dima cigarete poboljšava se prijetio: kisika, koji dopire do tkiva i svaka stanica našeg tijela dobiva više energije.
Nakon 48 sati (2 dana)
...nestaje nikotin iz tijela, te nestaje njegov negativni učinak na suženje krvnih žila. Stoga se povećava protok krvi i čitavo tijelo bolje je prehranjeno. Bez nikotina bolja je cirkulacija, normalizira si krvni tlak i puls.
Nakon 72 sata (3 dana)
vraća se osjećaj okusa i mirisa, bolje uživamo u hrani.
Nakon 6 tjedana
...olakšava se disanje, opuštaju se mišići dišnih putova, bolje je "čišćenje" bronha (odstranjivanje sluzi ostalih čestica), pa se stoga poboljšava plućna funkcija. S većim kapacitetom pluća bolje se podnosi fizički napor, ma se kašlje, vraća se snaga.
Nakon 1 godine rizik od srčanog udara pada na istu ražin kao i u nepušača.
Nakon 10 godina od prestanka pušenja
... rizik od raka pluća tek se prepolovljuje (pada na 50 posto) u odnosu na rizik nepušača. Zašto? Rizik od zloćudnih bolesti, nažalost, ostaje najdulje jer, bez. obzira na koristi što brzo nastupaju kad se prestane pušiti, ne može biti isto ako čovjek 20 godine udiše čisti zrak ili tisuće otrova iz dima cigarete.
Nakon 15 godina od prestanka pušenja
... pobol i pomor od bolesti izjednačuju se kod pušača i nepušača
Mozda ce nekome pomoci,mene je ovo jako puno motiviralo.Uz sve ostale moje osobne razloge koje vise nisam podnosila na sebi a to su;
1.da smrdim(jer pusaci nemaju osjecaj da smrde na gov... fuj fuj
2.da sam izgubila apetit,pogotovo u stresnim situacijama moj apetit bi se otvorio ali samo na cigare ,dala sam si cak i nadimak "dead men walking"
3.moje lice je postalo sivo bez boje a oci bez sjaja....za razliku od sada
4.svaka pauza je bila cigara a ako je nebih dobila rezala bi kao pas...ma zalosno kako sam samo bila glupa
uz sve navedeno,napravila sam natpise male blokice i poljepila ih po cjeloj kuci najvise u kuhinji( CIGARETE SMRDE,SVI PUSACI IMAJU SIVO LICE, PUSE SAMO GLUPI I SIROMASNI...itd)
ako zelis postati ponosna/an na sebe uspjet ces!!!
Sigurna sam da ste ovo svi vec negdje procitali, ali nje naodmet ponoviti
Slijedeci text sam nasla na nekom hrv. forumu - ucinio mi se zanimljiv:
Korist od prestanka pušenja
Nakon 24 sata (1 dan)
nestaje učinak ugljičnog monoksida (CO) iz dima cigareta na crvena krvna zrnca. Ugljični monolsid se veže na eritrocitu na isto mjesto gdje i kisik (ali je oko 200 puta brži, te kisik u konkurenciji sa ugljičnim monoksidom uvijek gubi utrku). Čim nestane visoka koncentracija ugljičnog monoksida iz dima cigarete poboljšava se prijetio: kisika, koji dopire do tkiva i svaka stanica našeg tijela dobiva više energije.
Nakon 48 sati (2 dana)
...nestaje nikotin iz tijela, te nestaje njegov negativni učinak na suženje krvnih žila. Stoga se povećava protok krvi i čitavo tijelo bolje je prehranjeno. Bez nikotina bolja je cirkulacija, normalizira si krvni tlak i puls.
Nakon 72 sata (3 dana)
vraća se osjećaj okusa i mirisa, bolje uživamo u hrani.
Nakon 6 tjedana
...olakšava se disanje, opuštaju se mišići dišnih putova, bolje je "čišćenje" bronha (odstranjivanje sluzi ostalih čestica), pa se stoga poboljšava plućna funkcija. S većim kapacitetom pluća bolje se podnosi fizički napor, ma se kašlje, vraća se snaga.
Nakon 1 godine rizik od srčanog udara pada na istu ražin kao i u nepušača.
Nakon 10 godina od prestanka pušenja
... rizik od raka pluća tek se prepolovljuje (pada na 50 posto) u odnosu na rizik nepušača. Zašto? Rizik od zloćudnih bolesti, nažalost, ostaje najdulje jer, bez. obzira na koristi što brzo nastupaju kad se prestane pušiti, ne može biti isto ako čovjek 20 godine udiše čisti zrak ili tisuće otrova iz dima cigarete.
Nakon 15 godina od prestanka pušenja
... pobol i pomor od bolesti izjednačuju se kod pušača i nepušača
Mozda ce nekome pomoci,mene je ovo jako puno motiviralo.Uz sve ostale moje osobne razloge koje vise nisam podnosila na sebi a to su;
1.da smrdim(jer pusaci nemaju osjecaj da smrde na gov... fuj fuj
2.da sam izgubila apetit,pogotovo u stresnim situacijama moj apetit bi se otvorio ali samo na cigare ,dala sam si cak i nadimak "dead men walking"
3.moje lice je postalo sivo bez boje a oci bez sjaja....za razliku od sada
4.svaka pauza je bila cigara a ako je nebih dobila rezala bi kao pas...ma zalosno kako sam samo bila glupa
uz sve navedeno,napravila sam natpise male blokice i poljepila ih po cjeloj kuci najvise u kuhinji( CIGARETE SMRDE,SVI PUSACI IMAJU SIVO LICE, PUSE SAMO GLUPI I SIROMASNI...itd)
ako zelis postati ponosna/an na sebe uspjet ces!!!
Sigurna sam da ste ovo svi vec negdje procitali, ali nje naodmet ponoviti
-
balea
#2450 Re: Cigarete, odvikavanje
Upravo tako... napokon da je neko shvatioPsn wrote:@balea ...hm, pa dobro, da. Mislim da kapiram.. ucis se ne pusiti, tj. iskorenjavati naviku pusenja (sto je i najbitnije), dok i dalje u pricipu pusis.. a onda kada je ona na kraju - jos samo par dana bez cigarete i nikotinsku zavisnost da otkacis od sebe.
Meni to nije bilo mučenje i već me pomalo nervira to etiketiranje - jer ja koja sam prošla kroz program kažem da to nije patnja i mučenje... a oni koji nisu stavljaju mu tu naljepnicu. Nisam sve slijedila doslovno... ali logika iza svega je meni lično odgovarala.
Mislim da bi na temi koja je podrška prestanku pušenja to ne bi trebalo raditi. Treba pozdraviti svaki metod koji se pokazao uspješnim. Opet ponavljam - nismo svi isti.
Ja sam svoje pozitivno iskustvo podijelila i neću ga više braniti, željela sam ga podijeliti. Ko zna - možda nekome mogne pomoći. Ako neko ima pitanja javit ću se na PP - a svima vama želim život bez kašlja, smrdljive odjeće i duhanskog dima na koji god način to uspjete postići.
Peace.
Last edited by balea on 25/02/2013 15:40, edited 2 times in total.