Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vivace

#2401 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

meni bi cigara pomogla,ali kratko,posle bih se pojela ziva sto sam je ispusila. kraj je 2.danu,valjda ce sve bitio u redu.
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#2402 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Image
I am Happy

#2403 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Image

Naravno ove slike " Aktivnim pusacima nista ne predstavljaju " dok vama koji prestajete mogu biti dodatni motiv :)

Ja sam prestao pusiti kada sam sabrao sve pozitivne i negativne strane pusenja.Negativne svi znamo, ja nisam uspio naci niti jednu pozitivnu
Logovan

#2404 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Logovan »

Yahel wrote:Image
Po meni odlična slika za pokazivanje pušačima, da ih se motiviše da se prestanu trovati. :thumbup: Trebao bih ja ovu sliku isprintati pa pokazati ovim pušačima oko mene. :-) :D
I am Happy

#2405 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Ma nema koristi od toga, znam ja dok sam pusio...
Da si mi je neko uzivo pokazao pluca pusaca i ne pusaca opet ne bi prestao :-D
To ti je isto kao ono sto pise na kutiji " Pusnje je stetno za zdavlje ".... svaki pusac ce se nasmijati na to :lol:

Sve dok covjek sam ne odluci da ce prestati...nema koristi :)
Logovan

#2406 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Logovan »

Ma ja se svim silama trudim da ubijedim ove pušače oko mene da prestanu. :D Isprobavam razne načine. :lol:
I am Happy

#2407 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Knjiga Alen Carr to ti je najjaci adut :-D samo ne mozes nikoga nagovoriti da je procita :(
Pusaci jednostavno bjeze od toga i smatraju to glupostima ili se boje pa ne zele da citaju :-D

Uglavnom...svi koji su je procitali su prije toga imali veliku zelju da prestanu pusiti. Onaj ko nema zelju nema mu ni pomoci :-D tako je za sve u zivotu
Logovan

#2408 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Logovan »

Yahel wrote:Knjiga Alen Carr to ti je najjaci adut :-D samo ne mozes nikoga nagovoriti da je procita :(
Pusaci jednostavno bjeze od toga i smatraju to glupostima ili se boje pa ne zele da citaju :-D

Uglavnom...svi koji su je procitali su prije toga imali veliku zelju da prestanu pusiti. Onaj ko nema zelju nema mu ni pomoci :-D tako je za sve u zivotu
Hvala za pomoć. Mogao bih je kupiti kada nekom od pušača bude rođendan. :lol: Pošto je to poklon, ima da se pročita. :D
I am Happy

#2409 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Sam autor knijge kaze kada je napisao da je prve primjere poklonio svojim prijateljima uz potpis i posvetu.
Jedan je nije nikako procitao vec je dao nekome drugom :lol: :lol:

Tako nekao.. ne sjecam se u detalje jer sam citao prije godinu :-D
hali gali halid

#2410 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by hali gali halid »

Ja prest'o :dance:
Pasiflora

#2411 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

_terminaš_ wrote:
Yahel wrote:Knjiga Alen Carr to ti je najjaci adut :-D samo ne mozes nikoga nagovoriti da je procita :(

Hvala za pomoć. Mogao bih je kupiti kada nekom od pušača bude rođendan. :lol: Pošto je to poklon, ima da se pročita. :D
Ja sam imala knjigu preko 3 godine dok nisam odlucila poceti citati 8-) .
hali gali halid wrote:Ja prest'o :dance:
Koliko dugo????
htcxone

#2412 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by htcxone »

:D evo i moja djevojka prestala koristiti ovaj otrov od cigara :-D
ispočetka je malo "neredovna" bila. . . znala joj se omaći koja, al sad je gotovo :D niko sretniji od mene 8-)

lijepo sam joj rekao da nebih nikad oženio djevojku koja puši :evil:
1979

#2413 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by 1979 »

Ja i suprug smo pokusali prestati i bilo je super 2-3 dana.... ono imamo jedno drugo...podrska za 10....onda dodje ponedjeljak i mi na posao...i krene haj da zapalimo da imamo samo uz kafu i poslije jela....nazalost vracamo se na staro da se pusi u veliko....a nemamo bas para (kao ni ostali sto nemaju) za bacanje, a kad se na cigare potrosi 150-200 maraka mjesecno to je bas bacanje...
Ja znam ponekad poceti rondati i on kaze pa prestat cemo...ali nista ne poduzimamo :(
iskreno JA BAS ZELIM prestati pusiti i biti ponosna na sebe, ali se bojim da nisam bas "JAKA" sta god to znacilo :(
HELPPPP
hAZNADAR

#2414 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by hAZNADAR »

Meni je gledanje videa bilo presudno.
Nisam imao neku jaku zelju, niti plan za prestankom pusenja,.. znao sam da nije u redu pusiti i da bi trebao makar smanjiti jednog dana - ali sve su bili neki bitni datumi ili periodi na poslu - pa odgadjao. Kontao - negdje tamo na jesen 2013 razmotriti to pitanje.

I onda zbog dosade ovdje krenem citati neke teme koje inace ne citam i naletim na slucnu ovoj, zagolica me entuzijazam raje koja je tek prestala, bodrenje,.... i sto je najbitnije - iz znatizelje progoglam za Alen Carrom i pogledam video.

Dakle - nije mi bila potrebna knjiga, odluku sam napravio tek kada sam pogledao ovaj video. Video treba stalno postirati na svim stranicama ove teme. Savrseno dobro razbija mitove i prikazuje cigare u stvarnom svjetlu.

ka0406

#2415 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

1979 wrote:Ja i suprug smo pokusali prestati i bilo je super 2-3 dana.... ono imamo jedno drugo...podrska za 10....onda dodje ponedjeljak i mi na posao...i krene haj da zapalimo da imamo samo uz kafu i poslije jela....nazalost vracamo se na staro da se pusi u veliko....a nemamo bas para (kao ni ostali sto nemaju) za bacanje, a kad se na cigare potrosi 150-200 maraka mjesecno to je bas bacanje...
Ja znam ponekad poceti rondati i on kaze pa prestat cemo...ali nista ne poduzimamo :(
iskreno JA BAS ZELIM prestati pusiti i biti ponosna na sebe, ali se bojim da nisam bas "JAKA" sta god to znacilo :(
HELPPPP
Svi smo mi usli sa tim strahom da nismo dovoljno "jaki" ... bar za sebe mogu to sigurno reci. Prvi put da sam pocela razmisljati o prestanku pusenja nakon 14.g staza i velike ljubavi prema cigarama. Toliko velike da sam sve sokirala, sto rodbinu, sto prijatelje kada sam rekla da cu pokusati prestati. Procitala sam i knjigu Allena C. Mislim da mi je i on pomogao. I eto ... da je lako , to nije sigurno, ali dan za danom, i ja sve sretnija i sretnija. Vazno je samo ne razmisljati ono nase standardno " Joj da mi je jednu" Onda sami sebi pravimo problem. Ja sam cigare prihvatila kao jednog velikog protivnika s kojim se moram boriti :thumbup:
Pasiflora

#2416 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

Pri ranijim (1 ozbiljnom i vise neozbiljnih) pokusaja prestanka - sve zivo sam obavijestila.
Ovaj put zna samo 4 osobe + 1 cuko :D
Silno zelim da uspijem. Cijeli vikend nisam imala napade panike sto nemam cigare ni u jednoj ladici ili barem dovoljno blizu (sin mi je uzeo zadnju kutiju - pojma nemam sta je sa njom uradio :-) ) da dođem u iskusenje za zapalim.
Allan C. ima jos jednu jaaako pametmnu recenicu: KAD STE VEC ODLUCILI DA PRESTAJETE, NIKADA, ALI BAS NIKADA NE DOVODITE SVOJU ODLUKU U PITANJE :-D
Pasiflora

#2417 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

Upravo sad dovodim svoju odluku u pitanje :sad: :(
vivace

#2418 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

1979 wrote:Ja i suprug smo pokusali prestati i bilo je super 2-3 dana.... ono imamo jedno drugo...podrska za 10....onda dodje ponedjeljak i mi na posao...i krene haj da zapalimo da imamo samo uz kafu i poslije jela....nazalost vracamo se na staro da se pusi u veliko....a nemamo bas para (kao ni ostali sto nemaju) za bacanje, a kad se na cigare potrosi 150-200 maraka mjesecno to je bas bacanje...
HELPPPP
pogledajte i ti i suprug ovaj video ...zatim pij 8 casa dnevno ,jedi umereno, i to bez zacina i masne hrane,posle rucka-vecere dorucka kad mozes nedeljom i subotom hodaj i samo hodaj,20 minuta,pola sata, koliko ti budes zacrtala.to je jako bitno.u preduzecu u kom radis,da li se pusi.kod nas je zabranjeno...izbegavaj drustvo pusaca i dobrodosla u svet nepusaca. pogledaj svakako taj video.

hajmo zajedno ostaviti. nas je tri,koliko vidim na pocetku... 3. dan mi je kako ne pusim. samo hrabro. imas nasu podrsku... :-D pisi kako se osecas...
vivace

#2419 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

Pasiflora wrote:Upravo sad dovodim svoju odluku u pitanje :sad: :(

i ja je stalno preispitujem ... :lol: ma bitno je samo da izdrzis...to je droga koja ti postavlja pitanje da li si dobro odlucila. droga u mozgu...
Pasiflora

#2420 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

vivace wrote:

i ja je stalno preispitujem ... :lol: ma bitno je samo da izdrzis...to je droga koja ti postavlja pitanje da li si dobro odlucila. droga u mozgu...
Da mi je barem mrvica one euforije od prvog dana :(
Valjda cu izdrzati... Odoh naci motivacijskih textova na netu.
vivace

#2421 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

Pasiflora wrote:
vivace wrote:

hajde,pa posle postuj ovde...
htcxone

#2422 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by htcxone »

HELPPPP
prva stvar je novac, dakle niste pri novcu...
evo ti nekoliko racunica od 150 km mjesecno (x12 za godinu) 1800 maraka godisnje (al ovo je minimalno), za taj novac mozete:
otici na ljetovanje
ako imate djecu il planirate da im sve obezbjedite
mozete sacuvati ove pare na banci
ili u krajnjem slucaju dobar dio režija platiti

druga stvar, oboje zelite prestati sto je jako dobro, dakle, imate podrsku i kada to spojite sa finansijskim dijelom bit ce jednostavnije (probajte pare koje dajete na cigare ujustro prije posla stavljati u kasu ;) ) i tako na jedan zajednicki nacin uskratiti sebi mogucnost kupovine cigaara

treca stvar, kada vas neko ponudi cigarom, objasnitee da vise ne pusite i da vas vise ne nudi ciigarama, prvo iz pristojnosti, drugo jer vam ne nude nista dobro, a to ce i sami jednom skontati

cetvrta stvar, vi ste PRORODICA i jednog dana (Ili vec imate) tu budu djeca a posljdice na djecu su dosta teske... nekda se odrazi to jos dok su bebe, nekad u pubertetu a cak i unekoj srednjoj dobi, a nekada i cijeli zivot prati vas posljeica pusenje vasih roditelja... primjer koji sam vidjeo je dijete cije ruke su ispucale i izgledaju kao kod covjeka od 80 godina, al kaze doktor, to je SREĆA DA MU izmacije to na kožu, jer da mu jednom izbaci na neki unutrasnji organ to bi mu bio kraj... nakon prestanka pušenja cijele porodice, djetetu se to povuklo ;) zakljucak sama izvuci iz ovoga....

najbitnije je da sami raščistite sa sobom, ne moze mene niko heroinom ponuditi ako ja necu! moze on mene muntati 4 dana ,al ja NEĆU, tako ii za cigare, ako odlucis da neces, neka ti ne smeta sto ti neko nudi, ti budi PONOSNA sto ne pusis, i gledaj u nepusenju POZITIVNE stvari a ne na to koliko ti fale...
ka0406

#2423 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

Pasiflora wrote:
vivace wrote:

I Pasiflora ... kako ide? Nadam se da je prosla kriza, pa bar na kratko ...
Pasiflora

#2424 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

Nije tajna da pušenje podiže rizik od niza zdravstvenih problema - raka, bolesti pluća te da vodi u preranu smrt. No osim smanjivanja rizika, evo još nekih razloga zašto je prestanak pušenja dobar potez - za vas i sve oko vas.

1. Bit ćete manje anksiozni. Iako pušači vjeruju da će "ispaliti na živce" ako dulje vremena ne zapale, britansko istraživanje otkrilo je da prestanak pušenja može smanjiti dugoročnu anksioznost, no ne i kod onih koji su prestali pa opet počeli. Studija od prije dvije godine otkrila je da su ljudi nakon odvikavanja smanjili stres u samo godinu dana od kad su prestali pušiti, odnosno kad su hospitalizirani zbog srčanih oboljenja.

2. Usta će vam biti zahvalna. Prestanete li pušiti automatski je manje rizika za dentalne probleme kao što su kamenac i bolesti desni ali i opasnijih stanja poput raka. U usporedbi s bivšim pušačima, pušači su imali 1,5 puta veći rizik od razvoja najmanje tri bolesti u ustima.

3. Seksualni život će vam biti bolji. Pušenje se povezuje s manjom seksualnom željom i kod žena i od muškaraca. Nikotin može utjecati čak i na želju pasivnih pušača. Još je jedno istraživanje pokazalo da se penis u erekciji kod muškaraca koji su prestali pušiti - povećava.

4. Sačuvat ćete kožu. Ako želite da vam koža bude glatka, ostavite se cigareta. One, osim što mogu promijeniti boju kože, izazivaju nepoželjne bore oko ustiju. Stručnjaci smatraju da će samo mjesec i pol nakon prestanka vaša koža izgledati mnogo svježije.

5. Imat ćete gušću kosu. Volite i svoju kosu možda je krajnje vrijeme da ostavite cigarete. Znanstvenici povezuju pušenje s muškim ćelavljenjem. Okorjeli pušači (oni koji puše više od kutije dnevno) imaju, naravno, veći rizik od ćelavosti.

6. Raspoloženje će vam se popraviti. Da, nije laž. Istraživanje je pokazlo da će vas prestanak učiniti sretnijom osobom. Ispitanici koji su se u jednom trenutku vratili na staru naviku drastično su "zapali" u depresiju i bili su čak i tužniji nego dok su pušili u prijašnjoj fazi.

7. Proslavit ćete više rođendana. Prestanak pušenja u srednjoj dobi pomaže ljudima da žive desetljeće dulje, pokazala je ovogodišnja studija. Istraživači su također pronašli da što su žene više pušile povećale su rizik od smrti, čak i kad su pušile između jedne i devet cigareta na dan.

8. Poboljšat ćete šanse za trudnoćom. Ako pokušavate začeti najsigurnija opcija je da prestanete pušiti. Žene koje puše imaju 60 posto šanse da postanu neplodne u usporedbi s nepušačicama. Pušenje je također povezano sa spontanim pobačajima.

9. Više ćete uživati u hrani. Ne volite li hranu blagog okusa, nemojte ni pušiti. Istaživanje od prije tri godine pokazalo je da pušači manje osjećaju okus hrane zbog drugačijeg podražaja okusnih bradavica na jeziku i manje povezanosti s krvnim žilicama.

10. Prehlade više neće biti tako jake. Blagi simptomi prehlade kod pušača se u trenu mogu pretvoriti u ozbiljan zdravstveni problem. Jedno je istraživanje pokazalo da su uslijed izloženosti duhanskom dimu moguće pretjerane reakcije imuno sustava, što dovodi do zaključka da se pušači neučinkovito bore protiv virusa ne zato što im je smanjen imunitet već zbog pretjeranih reakcija organizma, stoji na Huffingtonpost.
balea

#2425 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by balea »

Ne znam da li je iko spominjao ovaj "metod", ali rekoh da podijelim iskustvo.

Prvo prestajenje je bilo nakon knjige Alana Carra. Odlicna knjiga kojom ti ispiraju mozak i ponavljaju uglavnom ono sto vec znas. Medjutim, nedostak je to sto nije bas savjetodavna - kako se nositi sa "posljedicama" prestanka pusenja. Knjiga me zaista motivisala, ali više od toga mi nije dala. Udebljala sam se 17 KG za pola godine i ponovo propusila.

Sada sam tri mjeseca smoke free. Prestala uz http://www.stopsmokingcoach.eu/ Vidjela jednom na Eurosportu reklamu prijavila se i eto. Imala sam veliku zelju da prestanem pusiti, ali me bilo strah debljanja i kako ću izdržati bez pušenja u društvu, kafa na poslu (i gle kafa se može popiti bez cigare. Ko bi rekao:). Ovo je za postepeno prestajanje pusenja. Moj proces prestanka je trajao otprilike godinu dana. Nisam se udebljala ni KG, što više, smršala sam 4 KG :D

Ovaj program funkcioniše na svakodnevnim savjetima koji stižu na mail. Npr. pušačima nedostaje cigara poslije jela... i polako ti pomaže kako da se odučiš od te cigare... i zaista... pola godine prije nego sam "bacila cigare" prestala sam pušiti nakon jela... barem sat vremena.

Trenutno mi ne pada na pamet da zapalim. Još uvijek primam svakodnevne savjete. Nije to nikakva mudrost, ali te drži - podsjeća da ne napraviš glupost. To je ono što mi je kod Carra nedostajalo. Sve je to lijepo bilo, ali motivacija ne traje zauvijek.

Prestala sam puštiti u 33. godini, a mogu reći da sam pušila više od pola svog života. Ja sam jedna od onih što su se propušili jer su htjeli da budu kul u svojoj starijoj Heavy Metal raji.

Mislim da je ovo dobar princip za one koji ne puše mnogo (manje od kutije dnevno) koji zaista žele da prestanu pušiti, ali gaje strahove. Princip na koji se ide je postepeno smanjivanje. Preporučuju nikotinske nadomjestke (žvake i flastere) ali a nisam koristila ništa od toga. Sedam dana je bilo teško, ali to sam liječila vodom. Sada se osjećam odlično. I još uvijek sam na oprezu za trigere. Vjerujem da nema ovih mailova da bih već zapalila .... onako. Znam da mi ne treba, ali samo uz kafu.

Sretno svima.
Post Reply