tvsabina wrote:vivace wrote:
znam, u pravu si. samo sam ja tezak ovisnik. vidis ja sam dva puta po 3 godine ostavila pusenje pomocu zybana. i sad se razmisljam sta da radim. da je skup,skup je. nemam toliko snaznu volju da ostavim bez pomagala. ovde , u beogradu ima neki savez lekara protiv pusenja i oni su mi preporucili samo zyban, nista neka terapija , nesto, samo zyban, ne znam...

Mogu shvatiti da ne želite ostaviti cigarete.
Molila bih Vas da ne pišete svašta tj. da su potrebni l"ijekovi" da bi se cigarete ostavile.
Nigdje nije medicinski doazano da bilo kakvi lijekovi pomažu ili odmažu u ostavljanju cigareta.
To je subjektivna stvar porodičnog ljekara...nikako empirijski ili egzaktan dokaz , naprotiv...
Cigarete je tako jednostavno ostaviti , bez ikakve "muke" ili "patnje" ili "snage volje"...
Zbog svih onih koji žele ostaviti pušenje a budu čitali ovo , ne pišite o lijekovima...
Ukoliko istinski želite baciti duhan valjda ćete shvatiti...zbog ostalih , nemojte ih obeshrabrivati...
Hvala.
Pozdrav
Subjektivna stvar porodicnog ljekara?
Jel ti znas ista od nauke, ili onako, proizvoljno ti donosis svoj sud?
Jel se i rak ljeci s kemoterapijom koju je zamjesao Hamo proizvoljno u garazi?
Sve i jedan produkt koji postoji, da bi izasao na trziste, mora se pokazati da je bolji od placebo-a, tj. da je bolji od nicega ili "dobre volje".
Zyban je antidepresiv koji kad su davali ljudima primjetili su da veliki broj pusaca je prestao pusiti.
Chantix je ljek koji targetira nikotinske receptore u mozgu, tako da kad zapalis cigaretu ne dozivis nikakvu "neurolosku" reakciju.
Da bi prestao pusiti moras probati 7 puta dok ne uspijes.
A s ljekovima se taj uspjeh povecava, mozda za 25-50%. Tako da umjesto sto pokusavas sam 7 puta, s ljekom mozes prestati iz 2-3 puta.
Cigaretu nije lako ostaviti jer cigareta je anti-depresiv.
Cigareta je sama po sebi ljek, za bolest koji ljudi imaju a to je stresan zivot, depresija, nemas s kim se razgovarati, stimulant je neuroloski i kardiovaskularni, i miligram po miligram narkotici i nikotin kad se uporede, teze je prestati pusiti nego ostaviti heroin.
Tome kad se doda da su cigarete opce prihvatljive kod nas, da im je cijena bila mala do ove nove godine i da moze svako dijete od 13 godina kupiti kutiju cigareta nece ga niko pitati nista, sto dovodi do toga da mozak u razvoju postaje ovisnicki mozak, ljudi koji su poceli pusiti s 13 i oni s 23 su sasvim drukciji pusaci...
Treba imati malo razumjevanja i ne osudjivati bilo koga ko hoce da koristi ljek da bi dosao do cilja a to je fizioloska i neuroloska i psihijatrijska sloboda od cigareta.
A sad ako ces o nauci, evo ti samo jedan clanak iz 2006, iz Americkog zurnala porodicne medicine, samo nikotinski patch u poredenju s placebom, uz pomoc transdermalnog nikotina 8-21% ljudi je prestalo pusiti u poredenju s placebom 4-12%. To je dakle samo ako zamjenis nikotin ljudima, Zyban 21-30% ljudi je prestalo pusiti nakon 6 mjeseci, u poredenju s placebom 10-19%, kombiniranjem Zyban-a i nikotinske patch do 40% ljudi je prestalo pusiti...I to nije subjektivna stvar ljekara porodicne medicine, ovo je istrazivanje koje je sprovedeno, da bi se mogao uopste pojaviti neki ljek na trzistu a da bi ga FDA prihvatio kao takvim, jer svaki ljek koji postoji, mora imati istrazivanja iza sebe koja dokazuju da je taj ljek bolji od bilo kojeg drugog koji postoji na trzistu, recimo, da se nadje ljek koji je isti kao Zyban danas, nebi mu dozvolili da izadje na trziste, jer biti jednak gold standardu a ne bolji znaci da takav ljek nema nikakvu ulogu ili utilizaciju. Zbog toga bih molio da neko ko ne poznaje ni nauku, ni istrazivanje, niti cita zurnale, niti zna studije, niti zna ljekove, niti zna kompanije, niti zna medicinu - molio bih takve osobe da ne pisu savjete o ljekovima jer ako se za to nisi skolovao, onda o tome nista ni ne znas, a da bi drugom pomogao, potrebno je znanje, ne samo svoje iskustvo, neki ljudi mogu ostaviti cigaretu na nacin da se na to "odluce", neki ne mogu, to je isto kao kako neko ostavlja svog muza i zenu, neko moze da u jednom danu donese odluku, iseli se, i nikad vise ne nazove, a neko ne moze, taj neko ko ne moze, od njega praviti slabica i govoriti mu da samo treba da se odluci, nismo svi isti, i adikcija ne djeluje jednako na sve ljude, zbog toga postoje razlicite metode, a siguran sam onaj ko uzima ljek da prestane pusiti je probao "na suho" i nije islo.
http://www.aafp.org/afp/2006/0715/p262.pdf