Chrysler+Fiat =?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
whow

#1 Chrysler+Fiat =?

Post by whow »

Chrysler+ FIAT=?

Jutros je objavljeno da je Italijanski auto koncern Fiat potpisao sporazum o strategiskoj suradnji sa Americkom auto kompanijom Chrysler. Ovim sporazumom je dogovoreno da Fiat preuzme 35% Chryslerovih dionica u izmjenu za tehnolosku suradnju koja ce Chrysleru omoguciti koristenje Fiatove tehnologije na polju malih automobila dok ce u isto vrijeme Chrysler pomoci Fiatu da konstruira full size automobil sa pokretanjem na zadnji pogon. Ugovor ne predvida financiske transakcije tako da ce se za sada ova suradnja odvijati u podrucju razmjenje tehnologije. Kako je vase misljenje o ovoj zajednici?

Na prvi pogled se cini da FIAT uzima veci dio kolaca jer dobiva 35% dionica bez ulozenoga centa, naravno treba imati u vidu i to da Chrysler sa sada proizvodi samo gubitke te da mu je veoma potrebana linija malih vozila da bih ostao u igri u ovome veoma zahtjevnom segmentu. Licno mislim da je Fiatova linija malih vozila inferiorna svemu ostalome sto je trenutno dostupno na americkom trzistu tako da ne vidim kako ce Chrysler sa Fiatovim vozilima parirati konkurenciji. Imam osjecaj da ce i ovaj put Italijani " nasanjkati" amerikance te da ce i ova aliansa zavrsiti poput one izmedu GM i Fiata kada je Fiat "pokupio kajmak " te iz citave sitacije izasao bogatiji za par milijardi. Sta ce donijeti ova najnovija avantura izmedu Italijana i Amrikanaca jos ce da se vidi.
johntra

#2 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by johntra »

definiši to inferiorna linija?
prodaja malih automobila u Sjevernoj Americi je krenula uzlaznom putanjom od poskupljenja goriva...uostalom, to dokazuje odlična prodaja Minija...niko nikoga neće nasanjkati, zato što su oboje potrebni jedni drugom...FIAT želi povratak u SAD, a Chrylseru treba lova i mali automobili...ne kažem sada da će oni praviti automobile poput FIAT-a 500 ili Pande, ali im sugurno trebaju automobili u kompaktnom segmentu...meni je drago zbog ovog partnerstva, jer mi je Chrylser drag, a da ne spominjem legendarnog Jeepa, koji je zaslužio da se izvuče iz govana...
mayab

#3 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by mayab »

Ne znam, meni su obe marke bas "kriza".Krajzler da je ista valjao , mislim da Mercedes ne bi odustao od njega tek tako, a Fiat je po mom misljenju Ok samo ako bi ga kupio novoga, polovnjak nikada!Ne moze on sa Švabama.
Nemojte samo sada ici u off, ono hvale jednog ili drugog
schakal

#4 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by schakal »

mayab wrote:Ne znam, meni su obe marke bas "kriza".Krajzler da je ista valjao , mislim da Mercedes ne bi odustao od njega tek tako, a Fiat je po mom misljenju Ok samo ako bi ga kupio novoga, polovnjak nikada!Ne moze on sa Švabama.
Nemojte samo sada ici u off, ono hvale jednog ili drugog
Pa ti vec zagazio u off.
Fiat ima sigurno neku racunicu,da nema racunice ili da se njima pise lose sigurno nebi napravili taj korak. 35% ce biti u vlasnistvu Fiata a citao sam da bi se to moglo povecati i na 55%,vjerovatno im je ovo dobro rijesenje da za male pare dobiju vec izgradjenu infrastrukturu u Americi
whow

#5 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by whow »

johntra wrote:definiši to inferiorna linija?
prodaja malih automobila u Sjevernoj Americi je krenula uzlaznom putanjom od poskupljenja goriva...uostalom, to dokazuje odlična prodaja Minija...niko nikoga neće nasanjkati, zato što su oboje potrebni jedni drugom...FIAT želi povratak u SAD, a Chrylseru treba lova i mali automobili...ne kažem sada da će oni praviti automobile poput FIAT-a 500 ili Pande, ali im sugurno trebaju automobili u kompaktnom segmentu...meni je drago zbog ovog partnerstva, jer mi je Chrylser drag, a da ne spominjem legendarnog Jeepa, koji je zaslužio da se izvuče iz govana...
Mislim da je trenutna linija Fiatovih malisana poput 500 , punto , stilo i ostalih potpuno inferiorna naspram Japanske konkurencije od koje bi izdvojio Hondu sa modelima Fit i Civic pa onda Toyotu sa modelima Yaris , Matrix i Corola pa tu je Nissan sa Versom (ima drugacije ime u EU) i Sentrom pa onda GM koji ima Astru i Saba . Tu je i Mazda 3 , Huyndai Accent i Elantra pa cak i Kia ima modele koji su po tehnologiji i kvaliteti ispred Fiata.Cinjanica je da mnogi proizvodaci trenutno prodaju svoja vozila compact i sub kompact clase sa gubitcima samo da bih osvojili market .Nova mazda 3 se u Kanadi moze kupiti za 18-19 hiljada dollara , toliko odprilike kosta i astra, Huyndaji Elantra I Toyota Corrola su jos jeftiniji . Golf se moze dobiti za 21 hiljadu. Mislim da bih Fiat trebao da bude dosta jeftiniji od konkurencije da bih nasao kupca obzirom na tradicionalnu ( ne) kvaliteu. Obzirom da je to najnoviji trend u Americkoj auto industriji predpostavljam da ce Chrysler samo promijeniti bedge na Fiatovim vozilima i prodavati ih pd markom Chrysler jer je to najjeftinije .Naravno ukoliko Chrysler od Fiata uzme Alfu koja je tehnicki takoder dio fiata onda ce situacija postati malo interesantnija ovako Fiat nema nikakvu sansu na sjevrno americkom trzistu.
johntra

#6 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by johntra »

eto vidiš nisi nikako u pravu..po tvom mišljenju FIAT-ova linija je inferironija od ostalih, pa čak i od KIA ili Hyundaija...uspjeh FIAT-a leži u tome što su se amerikanci poželili nečeg novog i zasitili su se dosadnog dizajna veš mašina, poput raznih Matrixa, Sciona, Fitova i bla, bla....Grande Punto nije ništa inferiorniji u odnosu na modele Yarisa ili Getza i FIta...čak i ima širu ponudu palete motora, pogotovo dizelskih, a svi znamo kakva je pomama nastala za dizelima u americi i koliki je dio kolača uzeo VW-ov 2.0 TDI motor...FIAT 500 će se prodavati sam od sebe, neće mu trebati skoro nikakva reklama, slično kao i Mini...o tome koliko željno iščekuju Alfa Romeo, neću ni trošiti riječi...ovo će biti vrlo slična situacija kao krajem sedamdesetih i tadašnje naftne krize, kada je procvjetala prodaja FIAT u Sjevernoj Americi i bio je najveći evropski prooizvođač po prodaji, dok je bilo samo nešto malo japanaca gore...to što ti misliš da FIAT pravi nekvalitetna vozila, vidi se da nisi u toku, jer je u zadnjih pet godina kvaliteta drastično porasla...druga stvar, opet griješiš ako misliš da će FIAT nabijati cijene vozila, ali sigurno ih neće prodavati ispod cijene...biće u rangu sa ostalim proizvođačima van SAD-a i Kanade...i treća stvar, FIAT, Alfa i Lancia će prodavati vozila SAMO pod svojim logom, Chrylser će dobiti samo platforme i motore, dok se konačni proizvod malih ili kompaktnih automobila marke Chrysler počinje realizirati tek za dvije godine...s druge strane, mislim da je i Chrysler puno dobio sa ovim, jer će mu bar sada biti lakše prodavati vozila po Evropi, jer se Mercedes i nije baš nešto trudio da poboljša prodaju po Starom kontinentu...imaju šansi za izvlačenje, a zlatne koke im mogu biti novi 200C ili Challenger, kojeg čitava Evropa željno iščekuje..naravno, ne treba zaboraviti i Jeep sa svojim modelima....i da rezimiramo, FIAT ima odlične šanse na Sjevernoameričkom kontinetu, a i ako im ne uspije, neće izgubiti nijednog centa, bilo da se radi o dolarima ili eurima :wink:
101power

#7 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by 101power »

nemoj tako johntra covjek je imao jettu ,narodno vozilo....
whow

#8 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by whow »

johntra wrote:eto vidiš nisi nikako u pravu..po tvom mišljenju FIAT-ova linija je inferironija od ostalih, pa čak i od KIA ili Hyundaija...uspjeh FIAT-a leži u tome što su se amerikanci poželili nečeg novog i zasitili su se dosadnog dizajna veš mašina, poput raznih Matrixa, Sciona, Fitova i bla, bla....Grande Punto nije ništa inferiorniji u odnosu na modele Yarisa ili Getza i FIta...čak i ima širu ponudu palete motora, pogotovo dizelskih, a svi znamo kakva je pomama nastala za dizelima u americi i koliki je dio kolača uzeo VW-ov 2.0 TDI motor...FIAT 500 će se prodavati sam od sebe, neće mu trebati skoro nikakva reklama, slično kao i Mini...o tome koliko željno iščekuju Alfa Romeo, neću ni trošiti riječi...ovo će biti vrlo slična situacija kao krajem sedamdesetih i tadašnje naftne krize, kada je procvjetala prodaja FIAT u Sjevernoj Americi i bio je najveći evropski prooizvođač po prodaji, dok je bilo samo nešto malo japanaca gore...to što ti misliš da FIAT pravi nekvalitetna vozila, vidi se da nisi u toku, jer je u zadnjih pet godina kvaliteta drastično porasla...druga stvar, opet griješiš ako misliš da će FIAT nabijati cijene vozila, ali sigurno ih neće prodavati ispod cijene...biće u rangu sa ostalim proizvođačima van SAD-a i Kanade...i treća stvar, FIAT, Alfa i Lancia će prodavati vozila SAMO pod svojim logom, Chrylser će dobiti samo platforme i motore, dok se konačni proizvod malih ili kompaktnih automobila marke Chrysler počinje realizirati tek za dvije godine...s druge strane, mislim da je i Chrysler puno dobio sa ovim, jer će mu bar sada biti lakše prodavati vozila po Evropi, jer se Mercedes i nije baš nešto trudio da poboljša prodaju po Starom kontinentu...imaju šansi za izvlačenje, a zlatne koke im mogu biti novi 200C ili Challenger, kojeg čitava Evropa željno iščekuje..naravno, ne treba zaboraviti i Jeep sa svojim modelima....i da rezimiramo, FIAT ima odlične šanse na Sjevernoameričkom kontinetu, a i ako im ne uspije, neće izgubiti nijednog centa, bilo da se radi o dolarima ili eurima :wink:
Ameri trebaju dizel masine kao stos u oko :-) :-) , Pa u citavoj americi i Canadi dizeli jedva cine 4% od ukupne prodaje i da nema Jette ne bih cinili niti 1%prodaje jer je VW Jettta vise manje jedino dizel auto sto se prodaje. ocigledno si ti taj koji nema pojma o automobilizmu kada tvrdis da ce Chrysler uvoziti Fiata pod Fiatovim bedgom.Sta je poenta suradnje ukoliko Chrysler otvori svoje trziste Fiatu ?? Prve ce godine jednostavno staviti svoj logo na Fiata kao sto radi GM sa astrom da bih u sljedecoj fazi proizvodnje domestikovao ove platforme te ih prodavao kao chryslere. Chalangere iscekuje Europa??? Pa gdje ti zivis. Challanger je bio tehnicki zaostalo auto i preje no sto se poceo proizvoditi. Na sasiji iz 98 sa masinom iz 2002 te zavrsnom obradom kace za kupus te potrosnjom vecom od prosjecnog autobusa Chysler mozda proda 3-5 hiljada Challemgera godisnje u citavoj Europi. Fiat je bio i ostao smece i jedina racionalizacija ze kupovinu Fiativih vozila je manja cijena. Niko ne kupuje fiata zato sto je bolji od konkurencije nego sto je jeftiniji. Ne zaboravi da je jednom i Yugo bio najprodavanije auto u Americi ali je to kratko trajalo kao u ostalom i sa Fiatom. Alfe su se prodavale u Americi samo 3 godine da bih zbg enormnih probema sa opravkama i nekvalitetom firma propala. Nije bez razloga da od europljana jedino Njemci imaju prisustvo na americkom trzistu.
johntra

#9 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by johntra »

nemaš ti pojma očigledno, kad toliko blebećeš okolo...FIAT se sam vraća na tržište, kao FIAT, bez ikakvog stavljanja Chryslerovih znački...provjeri oficijelan dogovor, ja ti nemam šta pričati, činjenice govore same za sebe...cilj FIAT-a jeste da preko njihovih proizvodnih pogona i dilerske mreže pokrene samostalnu prodaju marke...Chrylser, s druge strane, dobija svu tehnologiju, platofrme i motore...e sad, radi vremenskog ograničenja Chrylser će u početku uzeti samo motore i ugrađivati u neke svoje modele, recimo 200C...kada se skenira cjelokupni potencijal fabrika, u roku od nešto manje od dvije godine, onda se kreće u realizaciju proizvodnje Chrysler malih i kompaktnih modela, ali opet pod patronatom FIAT-a, dok će uporedo sa tim normalno teći sklapanje FIAT, Lancia i Alfa modela za tržište SAD i Kanade...opet si neupućen, jer ako imalo znaš ko je na čelu FIAT grupe, znao bi da se perfektno razumije u autoindustriju američkog kontineta i da ovaj deal nije nastao preko noći, nego pregovori traju skoro godinu i pol, ali ni to ne znaš...normalno da je Jetta najprodavaniji dizelaš, kada sem BMW i Merca rijetko i imaš dizele drugih proizvođača, kad dođu drugi dizeli, krenuće i njihova prodaja...ali eto opet, ako ameri ne žele evropske dizele, Chrylser će dobiti FIAT-ove benzinske motore, sve turbo benzinci, za američke bokale izmislili pojam...znamo svi šta se dobilo downsizingom u Evropi...
Challenger ima potencijal na evropskom tržištu, isto kao što je imao i novi Mustang, ali su gluapni uprskali sa idejom..kakve veze ima to što je sa zastarjelom tehnologijom, eto i Chrylser 300c je zastario, pa je jedan od prodavanijih modela u Evropi, pogotovo 3.0 dizel...i nemoj mi govoriti da je to smeće od auta jer sam ga vozio, a i dosta modela Jeepa, pa znam o čemu pričam...s druge strane, ti o evropskoj autoindustriji pričaš sa druge strane bare, pa kažeš da je FIAT kanta i da se prodaje zato što su jeftini...opet nisi u pravi, ali uzeće mi puno prostora da ti objašnjavam...i još jedna ispravka, ALFA je na američkom tržištu bila mnoooooooogooooo više od tri godine...
haj sad uzdravlje!!!!
Lesli Eldridž

#10 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by Lesli Eldridž »

Ma pusti ga b'a johntra, za njega su ista klasa i veličina činkvečento, stilo, bravo i punto!!!!? :lol: :lol: :lol: Sve mali auti :lol: :lol: :lol: Bistar je k'o boza. Eto samo si ga još treb'o pitati koliko je udio njemakih budžet marki na američkom tržištu. :D
Lesli Eldridž

#11 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by Lesli Eldridž »

:thumbup:
Šeha

#12 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by Šeha »

Samo ako se pokazu da su kvalitetni i ako budu ponudili atraktivne lease opcije talijani ce uspjeti bez problema.

Polazim od sebe, nikad nisam vozio talijana, ne znam kakav mu je kvalitet i zbog toga bih ga uzeo samo na lease i sa dobrom garancijom. Ako me u te tri godine odrzavanje kosta preko $500 godisnje, nikad ga vise ne bih uzeo.

Sa BMW-om mi je odrzavanje 0, oni sve pokrivaju cak i potrosne stvari kao brisace. Placaju cak i promijenu ulja.

Inace jedva cekam Alfu i ozbiljno razmisljam da mi to bude drugo auto (umjesto Nissan-a)
Lesli Eldridž

#13 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by Lesli Eldridž »

Šeha wrote:Samo ako se pokazu da su kvalitetni i ako budu ponudili atraktivne lease opcije talijani ce uspjeti bez problema.

Polazim od sebe, nikad nisam vozio talijana, ne znam kakav mu je kvalitet i zbog toga bih ga uzeo samo na lease i sa dobrom garancijom. Ako me u te tri godine odrzavanje kosta preko $500 godisnje, nikad ga vise ne bih uzeo.

Sa BMW-om mi je odrzavanje 0, oni sve pokrivaju cak i potrosne stvari kao brisace. Placaju cak i promijenu ulja.

Inace jedva cekam Alfu i ozbiljno razmisljam da mi to bude drugo auto (umjesto Nissan-a)
Jeste to tačno za BMW, ali ti to sve dobro naplate kad kupuješ auto. A Fiat jedini na svijetu daje garanciju na 5 godina i 500.000 km. To sigurno nije nekvalitet.
mayab

#14 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by mayab »

I'll be back... for more money!
Chrysler se reklamira u Terminatoru i otpušta radnike
Proizvođač automobila Chrysler nalazi se u velikoj krizi na račun koje je uspio iskamčiti 4 milijarde dolara pomoći od američke vlade. No umjesto da novac uloži u nove ideje, povećanje kvalitete i osoblje oni su dolare odlučili uložiti u reklamu. Chryslerovi će se automobili naime naći u novom nastavku Terminatora u kojem će glumiti Christian Bale. Chrysler je do sad otpustio 36 posto radnika, uključujući i inženjere i manualne radnike i sad zapošljava manje ljudi nego 1934. godine. Unatoč novcu kojeg će potrošiti na film u Chrysleru su priznali kako će tražiti još 3 milijarde dolara pomoći. Reuters... :skoljka:
kustah

#15 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by kustah »

Šeha wrote:Samo ako se pokazu da su kvalitetni i ako budu ponudili atraktivne lease opcije talijani ce uspjeti bez problema.

Nemam nista protiv Alfe, naprotiv...ali Fiat je vlasnik Alfe, osim ako nemaju drugaciju
kontrolu kvaliteta.
kustah

#16 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by kustah »

whow wrote:Chrysler+ FIAT=?

Jutros je objavljeno da je Italijanski auto koncern Fiat potpisao sporazum o strategiskoj suradnji sa Americkom auto kompanijom Chrysler. Ovim sporazumom je dogovoreno da Fiat preuzme 35% Chryslerovih dionica u izmjenu za tehnolosku suradnju koja ce Chrysleru omoguciti koristenje Fiatove tehnologije na polju malih automobila dok ce u isto vrijeme Chrysler pomoci Fiatu da konstruira full size automobil sa pokretanjem na zadnji pogon. Ugovor ne predvida financiske transakcije tako da ce se za sada ova suradnja odvijati u podrucju razmjenje tehnologije. Kako je vase misljenje o ovoj zajednici?

Na prvi pogled se cini da FIAT uzima veci dio kolaca jer dobiva 35% dionica bez ulozenoga centa, naravno treba imati u vidu i to da Chrysler sa sada proizvodi samo gubitke te da mu je veoma potrebana linija malih vozila da bih ostao u igri u ovome veoma zahtjevnom segmentu. Licno mislim da je Fiatova linija malih vozila inferiorna svemu ostalome sto je trenutno dostupno na americkom trzistu tako da ne vidim kako ce Chrysler sa Fiatovim vozilima parirati konkurenciji. Imam osjecaj da ce i ovaj put Italijani " nasanjkati" amerikance te da ce i ova aliansa zavrsiti poput one izmedu GM i Fiata kada je Fiat "pokupio kajmak " te iz citave sitacije izasao bogatiji za par milijardi. Sta ce donijeti ova najnovija avantura izmedu Italijana i Amrikanaca jos ce da se vidi.
Koliko znam, nista nije potpisano, jos. Fiat je postavio uslov da US Vlada da $2 milijarde, pa ce kao onda
da se krene u realizaciju. Navodno bi se trebao Fiat 500 proizvoditi, a koji je opet baziran/platforma od Ford KA.
Sto sve opet govori da politicari ne odustaju da "spasavnja" Kraslera i da eksperimentisnaju sa njim nema kraja.

Uzgred, Fiat je naciljao Peugeot i suska se o kupovini istog. Ne kontam kako to da je Fiat dobro stao a cijela industrija je
u sunovratu.

Nissan fabrika u Sunderland, otpustaju 1200 radnika.
Image
Uvezena vozila u Sheerness na cekanju
Image
Luka u Valenciji
Image
johntra

#17 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by johntra »

imam tri dobronamjerne ispravke drug kustash :-D
prvo, ugovor tj. pismo namjera je potpisano, FIAT definitvno dobija 35% dionica Chryslera za džabaluk...
drugo, Ford KA je nastao na platformi FIAT-a 500...
treća, od preuzimanja ili spajanja sa PSA grupom nema ništa...to je totalno bespotrebna stvar, jer obje grupe proizvode previše slične automobile i nemaju šta novo razvijati skupa, sem odličnog privrednog programa...
jefferson

#18 Re: Chrysler+Fiat =?

Post by jefferson »

joj whow, hajde sto sve to gledas otprilike do halifaxa, ali de mi samo objasni kako Fiat pokupi kolac od GM-a? De mi molim te samo to objasni? GM dobi JTD tehnologiju (mislim da nisi upucen da je Fiat izmislio Common rail ubrizgavanje, kao i prvo direktno ubrizgavanje u civilnoj upotrebi, za VW fanove to je bila Fiat Croma 1989 godine) koju je Opel koristio. Opel nikad nije imao bolji motor u ponudi odkako je Omega koristila BMW-ove dizele.
Post Reply