CHIP TUNING
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- citroen
#51 Re: CHIP TUNING
neko kaze osjeti se povecanje snage i na atmosferskom motoru,neko kaze ne osjeti,e sad da li je neko od vas vec radio nesto na atmosferskom motoru,povecanje snage chipom ili nekakvim sportskim filterima,da li su dali ikakve rezultate
- Gile Šampion
#52 Re: CHIP TUNING
citroen wrote:neko kaze osjeti se povecanje snage i na atmosferskom motoru,neko kaze ne osjeti,e sad da li je neko od vas vec radio nesto na atmosferskom motoru,povecanje snage chipom ili nekakvim sportskim filterima,da li su dali ikakve rezultate
To što urade kao neki chip na atmosferskom motoru i uz njega stave neki ''sportski'' filter,i kada probaju auto naravno da taj ''sportski'' filter daje drugačiji zvuk u odnosu na klasični pa raja misli da su dobili par konja snage više...A u stvari to je čisti placebo
Ja evo kontam na jednom od svojih auta TDI PD motor da radim chip tuning,iz prostog razloga samo da vidim kako će se auto ponašati poslije tog ''tuniranja''...Najvjerovatnije cu raditi kod SM-a,pa eto vidjet ću kako će to sve da izgleda iz prve ruke
Mada otprilike znam kako to sve funkcioniše.Stavi ti chip ili uradi remap,u zavisnosti šta želiš i auto ti uz pomoć chipa ili remap-a,ubrizgava više goriva,usisava više zraka i naravno da će automatski odmah bolje i ići,odnosno dobit će određeni dio snage.Uz to naravno i više dima izbacuje:) To je ono osnovno.Ako pojača pri svemu tome još i pritisak turbine,auto će još bolje da ide...Ako opet na sve to ugradiš NOS,onda će još,još bolje da ide...
I tako dalje,i tako dalje...koliko para-toliko muzike
- citroen
#53 Re: CHIP TUNING
Ma znam da je kod tdi druga prica,vozio sam octaviu koja je chipovana na 130KS sa fabrickih 105Ks,leti auto,to se osjeti stvarno.E sad kod atmosferskog jos ne znam jer nisam nesto tako probao,uglavnom lik iz gradiske mi je ovo rekao:" Hoce se osjetiti to i nije to malo snage,djeluje malo na papiru ali u stvarnosti je mnogo i osjeti se jer je kriva snage mnaogo ispeglanija i motor je mnogo elasticniji i ljepsi za voziti." Srdjan tako rece,e sad koliko tu ima istine ne znam.To što urade kao neki chip na atmosferskom motoru i uz njega stave neki ''sportski'' filter,i kada probaju auto naravno da taj ''sportski'' filter daje drugačiji zvuk u odnosu na klasični pa raja misli da su dobili par konja snage više...A u stvari to je čisti placebo
Ja evo kontam na jednom od svojih auta TDI PD motor da radim chip tuning,iz prostog razloga samo da vidim kako će se auto ponašati poslije tog ''tuniranja''...Najvjerovatnije cu raditi kod SM-a,pa eto vidjet ću kako će to sve da izgleda iz prve ruke
Mada otprilike znam kako to sve funkcioniše.Stavi ti chip ili uradi remap,u zavisnosti šta želiš i auto ti uz pomoć chipa ili remap-a,ubrizgava više goriva,usisava više zraka i naravno da će automatski odmah bolje i ići,odnosno dobit će određeni dio snage.Uz to naravno i više dima izbacuje:) To je ono osnovno.Ako pojača pri svemu tome još i pritisak turbine,auto će još bolje da ide...Ako opet na sve to ugradiš NOS,onda će još,još bolje da ide...![]()
![]()
I tako dalje,i tako dalje...koliko para-toliko muzike
- Gile Šampion
#54 Re: CHIP TUNING
Ma dobro...pazi jednu stvar,Srđan zaista jeste znalac,nema se tu šta reći.Slaže lik jedna od najbržih auta u BiH i to su činjenice...
Ali i on malo uzima pare na neznanju raje...kontaš;)
Nema toga koji će na atmosfercu motoru,lupam npr. 1.6, 100 KS kad ga chipuje na 105 KS da osjeti neku haman razliku...Dobar vozač tih 5 KS nadoknadi dobrim ''šaltanjem''
Nema toga koji će na atmosfercu motoru,lupam npr. 1.6, 100 KS kad ga chipuje na 105 KS da osjeti neku haman razliku...Dobar vozač tih 5 KS nadoknadi dobrim ''šaltanjem''
-
GaRGa
#55 Re: CHIP TUNING
VR6 za tvoju informaciju 1/4 mile auta prelaze za ispod 9 sekundi
tipa lotus exige i koenigsegg ccr
tipa lotus exige i koenigsegg ccr
- Felid
#56 Re: CHIP TUNING
Al u panjevima . Ispod 10 sec ne postoji serijski auto
- Felid
#57 Re: CHIP TUNING
Nemožemo svi čipovati auta. Isti čip koji on ugradi i mapira, u Njemačkoj košta preko 700€ i višeGile Šampion wrote:Ma dobro...pazi jednu stvar,Srđan zaista jeste znalac,nema se tu šta reći.Slaže lik jedna od najbržih auta u BiH i to su činjenice...
- citroen
#58 Re: CHIP TUNING
Gile ovdje se radi o 11KS,koje bi uradio,nije puno al et covjek kaze da se osjeti,jedino to uraditi i provozati i vidjeti kakvo je stanjeGile Šampion wrote:Ma dobro...pazi jednu stvar,Srđan zaista jeste znalac,nema se tu šta reći.Slaže lik jedna od najbržih auta u BiH i to su činjenice...
-
LeKo
#59 Re: CHIP TUNING
Ja lično nisam čipovao ni jedno svoje auto, par prijatelja jeste ali samo turbake i tu se fakat osjeti povećanje snage. Što se tiče tih +11 KS, evo ja ću ti dati svoj auto sa fabričkih 133 KS, upali mu klimu i provozaj, poslije sjedi u svoj auto sa 109 KS bez upaljene klime i probaj osjetiti razliku, ako je osjetiš ugrađuj čip.
- Gile Šampion
#60 Re: CHIP TUNING
De ba budi realan.Ja sam gledao projekte svih tih nazovimo ih trkača po ovim našim stranicama,da ih ne navodim ovde da ne bi bilo reklamiranje,i dođe lik sa setom gedora i u garaži ''napuca'' svog Golfa sa 174 KS na 500 KSFelid wrote:Al u panjevima . Ispod 10 sec ne postoji serijski auto
Hoću da kažem sledeće,kad su toliko svi bili brzi,ludi i žestoki,trebali su onoga Gašija kriminalca da izazovu na trku 402 metra i da polože kakvu finu cifru...Samo ne znam zašto to niko nije uradio ili ne uradi sa nekim ko vozi auto tipa Ferrari,Porsche GT3 itd..
Pa nije valjda onaj u nekoj bosanskoj garaži sa okastim ključem 19-21 i par gedora pametniji od svih tih eminentnih inžinjera koji rade u AMG-u,Ferrariju,Lotusu,Porscheu itd,itd i koji su pola svog života proveli u nauci oko usavršavanja auto motora...
Budimo realni
-
Cafe Camargue
#61 Re: CHIP TUNING
Koliko znam, u SM-u nema ljudi, već je to jedan čovjek, inicijali SM.Felid wrote:Ma pusti ove što potcjenjuju. Mogu samo pričati, a SM kupio valjke 150.000€. To samo govori o ozbiljnosti ljudi u SM-u.
Ja sam kod njega radio chip na svom autu, i evo vozim ga već skoro 20.000 km i nemam nikakvih apsolutno zamjerki.
Inače, auto mi je slabije kubikaže i fabrički ima malo konja, tako da sam čisto iz praktičnih razloga povečao snagu na optimum.
Nisam znao da je nabavio valjke, što svakako jeste znak ozbiljnosti, ali im cijena sigurno nije 150.000 eura.
Kada sam bio kod njega, pričao je da ih planira nabaviti, a vrijednost im je oko 30.000 eura.
- sirocco
#62 Re: CHIP TUNING
ja sam cuo kad mu privrnes ovu roru na auspuh da dobije nekih15 konja + sofer to je 16

a ako stavis ovu kao na slici ispod dobijes i do 50 KS

a ako stavis ovu kao na slici ispod dobijes i do 50 KS

- Gile Šampion
#63 Re: CHIP TUNING
Zavisi kakve šarafe stavljaš...

- sirocco
#64 Re: CHIP TUNING
one obicne , niposto nesmijes krstasteGile Šampion wrote:Zavisi kakve šarafe stavljaš...
![]()
![]()
![]()
![]()
- citroen
#65 Re: CHIP TUNING
Moze li kakav filter popraviti situaciju sa konjicima,tipa KN kad bi se stavio na 1.6 16V
- Felid
#66 Re: CHIP TUNING
Samo ću ti reči jednu stvar Cireoen... Kolika ti je maksimalna brzina sada i ako uradiš čip izmjeri opet. Naravno, osjetićeš i razliku u preticanju, vidjećeš koliko je auto "življe"..
Za 30.000€ nemožeš kupiti ventilatore.. Jer ipak, da je to "samo" 30.000€ do sad bi ih kupio i Komel i ostali koji se bave čipovanjem...Cafe Camargue wrote:Koliko znam, u SM-u nema ljudi, već je to jedan čovjek, inicijali SM.Felid wrote:Ma pusti ove što potcjenjuju. Mogu samo pričati, a SM kupio valjke 150.000€. To samo govori o ozbiljnosti ljudi u SM-u.
Ja sam kod njega radio chip na svom autu, i evo vozim ga već skoro 20.000 km i nemam nikakvih apsolutno zamjerki.
Inače, auto mi je slabije kubikaže i fabrički ima malo konja, tako da sam čisto iz praktičnih razloga povečao snagu na optimum.
Nisam znao da je nabavio valjke, što svakako jeste znak ozbiljnosti, ali im cijena sigurno nije 150.000 eura.
Kada sam bio kod njega, pričao je da ih planira nabaviti, a vrijednost im je oko 30.000 eura.
To se zove tuning, i logično je da je npr. golf koji košta 3000KM i u kojeg se uloži još 15.000KM brži od dosta tih fabričkih auta, tipa porsche, AMG Mercedes itd itd..Gile Šampion wrote:De ba budi realan.Ja sam gledao projekte svih tih nazovimo ih trkača po ovim našim stranicama,da ih ne navodim ovde da ne bi bilo reklamiranje,i dođe lik sa setom gedora i u garaži ''napuca'' svog Golfa sa 174 KS na 500 KSFelid wrote:Al u panjevima . Ispod 10 sec ne postoji serijski auto![]()
...Počnu da se gađaju tim KS k'o grudvama,i na kraju ispadaju smiješni...Ugradi mu KN filter,Remus auspuh,chip,zbrusi glavu i kaze evo ga...500 KS
![]()
![]()
Hoću da kažem sledeće,kad su toliko svi bili brzi,ludi i žestoki,trebali su onoga Gašija kriminalca da izazovu na trku 402 metra i da polože kakvu finu cifru...Samo ne znam zašto to niko nije uradio ili ne uradi sa nekim ko vozi auto tipa Ferrari,Porsche GT3 itd..
Pa nije valjda onaj u nekoj bosanskoj garaži sa okastim ključem 19-21 i par gedora pametniji od svih tih eminentnih inžinjera koji rade u AMG-u,Ferrariju,Lotusu,Porscheu itd,itd i koji su pola svog života proveli u nauci oko usavršavanja auto motora...
Budimo realni
- Edin H.
#67 Re: CHIP TUNING
sirocco wrote: a ako stavis ovu kao na slici ispod dobijes i do 50 KS
![]()
![]()
![]()
Ja vozam napucanog Yugu (ali ono pravo)
Moze li ova rora na njega
- johntra
#68 Re: CHIP TUNING
je li ide logika, što više konja želim to mora biti veći čip?
imam ja starih procesora, a želim jedno 200 KS pride...pa kontam da ćuniram auto, a procesor mi može stajati na suvozačkom sjedištu...
imam ja starih procesora, a želim jedno 200 KS pride...pa kontam da ćuniram auto, a procesor mi može stajati na suvozačkom sjedištu...
- Felid
#69 Re: CHIP TUNING
Ne ne, to je Danetova logika, koji je napuco Yugu na 70 KS
i još se hvali s tim, a čitav motor izmjenio.. Mora da si jedan od njegovih ahbaba 
-
Cafe Camargue
#70 Re: CHIP TUNING
Ugradnja chipa znači povečanje obrtnog momenta kroz snagu, što ne vodi ka osjetnijem povečanju maximalne brzine auta. Bar je tako u mom slučaju. I ovo što govorim za cijenu valjka, govorim ono što je meni SM rekao.Felid wrote:Samo ću ti reči jednu stvar Cireoen... Kolika ti je maksimalna brzina sada i ako uradiš čip izmjeri opet. Naravno, osjetićeš i razliku u preticanju, vidjećeš koliko je auto "življe"..Za 30.000€ nemožeš kupiti ventilatore.. Jer ipak, da je to "samo" 30.000€ do sad bi ih kupio i Komel i ostali koji se bave čipovanjem...Cafe Camargue wrote:Koliko znam, u SM-u nema ljudi, već je to jedan čovjek, inicijali SM.Felid wrote:Ma pusti ove što potcjenjuju. Mogu samo pričati, a SM kupio valjke 150.000€. To samo govori o ozbiljnosti ljudi u SM-u.
- Felid
#71 Re: CHIP TUNING
Upravo tako, neosjetnom, ali ipak kazaljka će pokazati malo više... Slažeš li se ?
Ili će se naći sad neko od pametnih da kaže da je čipovo instrument tablu
Ili će se naći sad neko od pametnih da kaže da je čipovo instrument tablu
- johntra
#72 Re: CHIP TUNING
@Felid...jesam, jedan sam od njegovih JARANA...hebi ga, čovjek zna šta radi i ne hvali se time...za razliku od vas software ćunera...lažete sami sebe, a da ne pričam kako volite lagati druge...sreća pa ima nekoliko ljudi u ovoj državi koji znaju šta je i ko je Krvolok...
nego, koliko mi kućišta procesora treba za jedno 200 KS?
- Felid
#73 Re: CHIP TUNING
Kad dodješ do 100 Ks onda ćemo pričati, a do tadjohntra wrote:@Felid...jesam, jedan sam od njegovih JARANA...hebi ga, čovjek zna šta radi i ne hvali se time...za razliku od vas software ćunera...lažete sami sebe, a da ne pričam kako volite lagati druge...sreća pa ima nekoliko ljudi u ovoj državi koji znaju šta je i ko je Krvolok...
- johntra
#74 Re: CHIP TUNING
imam ja već 103...je li zadovoljavam kriterije?
ali hoću da imam 303, pa da budem najbrži na 402 metra...
- Felid
#75 Re: CHIP TUNING
Ma nemožeš, svi Danetovi ahbabi su neslavno završili kao i on sam na 402. Derani uzduž i poprijekojohntra wrote:imam ja već 103...je li zadovoljavam kriterije?
P.S. zar Dane nije liftadžija ??? ja sam mislio on popravlja liftove a on mehaničar