CHIP TUNING
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- slavkoimamodilera
#1 Re: CHIP TUNING
Auto nije PC da se u njega "mechu" cipEvi... ali avaj, aj dokazi... pusti suplju i uzivaj...
- atko
#2 Re: CHIP TUNING
Niti jedan motor sa fabrickim setup-om ne radi na granici svoji performasi ... tim kojekakvim friziranjima i cipovima se motor natjera da se s dusom rastaje da bi se izvuklo tih nekoliko KS vise ... znaci ne postoji nikakav magicni cip koji iz niotkuda stvori dodatne KS ... i naravno tih nekoliko KS vise ima svoju cijenu koja je proporcionalna avlijaneru koji to frizira 
- olensoner
#3 Re: CHIP TUNING
nisam neki strucnjak, ali razumijem se u to pomalo... prvo, ne mozes chip ugraditi u svako auto, odredjeni motori odnosno motori bez ECU-a se ne mogu chipovati... ECU znaci engine control unit ili ti ga motorna kontrolna jedinica, ta jedinica racuna koliko goriva motor trosi, regulise turbo punjac itd. eh sad chip se ugradjuje izmedju dizni i ecu-a, tu chip ima ulogu da prenosi informacije na dizne ili ecu te regulise odnos goriva i zraka da bi se povecala snaga motora... ugradnjom chipa se potrosnja goriva smanjuje za neku manju kolicinu, povecava se snaga i obrtni momenat, a snaga koja se dobija zavisi od automobila i samog chipa, ti si npr. pitao za 100ks, recimo da je to 1.6 benz sa 100KS, sa chipom neces dobiti previse snage mozda nekih desetak KS, dok kod npr. 1.9 dizela sa turbinom koji takodjer fabricki ima 100KS, mozes dobiti mnogo vise snage, naravno sve zavisi i od chipa koji ugradjujes, jer sto je skuplji vise snage dobijas
sto se tice nekih negativnih strana, znam da nije preporucljivo ugradjivati chip na puno stara auta, koja su presla ogroman broj kilometara... neki kazu da skodu motoru te da skracuje vijek trajanja motora, to iskreno ne bih znao, jer licno ne znam nikoga kome je jos chip skodio ili unistio motor.
- dottore
#4 Re: CHIP TUNING
koje auto i koji motor, pa mozemo dalje pricati 
- DoradO
#5 Re: CHIP TUNING
Ako bi radio i ako te bas zanima mogu ti dati broj prjatelja iz Komela oni to rade ... ja ugradio evo sad ce godina nemam nikakvih problema a daju garanciju na bilo kakvu vrstu kvara u vezi sa chipom ... a snaga se se oseca
evo jedan zanimljiv link koji pokazuje koliko koji car odprilike dobije chip tuningom http://www.digitaltuning.ch/prodotti.php?m=2&s=1
Naša modifikacija - tuning je pripremljen kroz dugo i detaljno podešavanje na ispitnom stolu. DIGITAL TUNING modifikacije se jednostavno instaliraju na ECU (engine control unit) računar ubrizgavanja i originalni čip se zamenjuje našim. Novi podaci se prenose kroz ECU koji je direktno povezan sa računarom. Kod kola gde se originalni ECU ne može modifikovati DIGITAL TUNING nudi dopunski modul koji se može prilagoditi bilo kojem tipu motora. Naša ECU modifikacija ne zahteva bilo kakva nova podešavanja kao ni modifikacije motora.
Pouzdanost i trajnost motora ostaju isti. Nakon instaliranja modifikacije se testiraju od strane proizvođača pomoću dijagnostičkog aparata.
Modifikacijom - tuningom se određuje:
-Optimalna efikasnost motora u svim rezimima rada
-Postojano povećanje snage, bolje ubrzanje kao i povećanje maksimalne snage
-Odlično ubrzanje pri manjem broju obrtaja motora uzrokuju značajno smanjenje potrošnje goriva
Naša modifikacija - tuning je moguća na svakom benzinskom, turbo i turbo-dizel motoru kao i motorima sa common-rail tehnologijom.
Zašto ?
Chiptuning - Prednosti, zašto proizvođač to nije već uradio?
Jos od postanka automobilske industrije rađene su modifikacije na motoru. Čak i na modelu A Henrija Forda, vozač je imao mogućnosti da kontroliše paljenje pomoću poluge na volanu. Cilj je bio da se poboljšaju performanse automobila podešavanjem vremena paljenja i što boljeg odnosa vazduha i goriva. Mnogo dana je prošlo i tehnologija izrade motora dramatično je poboljšana tokom poslednjih 20 godina. Sistemi elektronskog ubrizgavanja i elektronskog paljenja omogućili su postizanje zavidne snage iz malih motora o kojem su inženjeri mogli samo da sanjaju ranijih godina. Danas su svi motori upravljani pomoću računara ECU. Softver unutar ECU usklađuje na primer: vreme paljenja, dotok goriva, rad turbo punjača... da bi se postigle što bolje performanse.
Proizvođač mora da pravi kompromise. Razlozi za to su:
-Različitost goriva u različitim zemljama
-Emisije izduvnih gasova usled korišćenja lošeg goriva
-Prekoračenje servisnih intervala
-Različiti stilovi vožnje
-Meteorološki faktor (visoke temperature i hladnoća)
-Dozvoljene vrednosti emisije izduvnih gasova u zavisnosti od zemlje
-Finansijski razlozi kao sto su troškovi registracije i osiguranja
Tako da proizvođač mora da bude zadovoljan sa kompromisnim rešenjem da bi ispunio ove uslove. Postoje takođe velike fabričke tolerancije koje proizvođač zeli da izbegne ograničenjem ECU softvera. Rezultat toga je prilično slab softver za ECU vašeg vozila.
Naš zadatak je da eliminišemo te kompromise. Mi optimizujemo i individualizujemo softver vašeg vozila na način koji ostavlja mesta za tolerancije ali ne tako velike kao kod proizvođača. Softver je individualno razvijen za našu zemlju da bi zadržali automobil/motor u okviru tih granica.
Motor
Da li će zivotni vek mog motora biti ugrožen posle tuninga?
Jednostavan odgovor je : NE !
Rezervne snage motora su tolike da ne morate očekivati veće habanje motora. Mi optimizujemo parametre motora bez prekoračenja limita pouzdanosti. Ukoliko je automobil vožen oštro približno skraćenje radnog veka motora je 3-5%. To bi značilo 480.000 km umesto 500.000 km.
Potrošnja
Šta je sa potrošnjom?
Zavisi od stila vožnje. Optimalno podešavanje i povećan obrtni momenat obično dovode do smanjenja potrošnje goriva od 10%.
Oslanjanje
Da li mi je potrebno jače vešanje ili jače kočnice?
Ne,nije potrebno stavljati pojačano vešanje ili jače kočnice posle modifikacije.
Servisiranje
Da li je podešavanje motora pomoću cipa moguce otkriti prilikom servisa?
Ne. Vaš serviser ne može da otkrije modifikaciju softvera pomoću svoje opreme (dijagnostičkog porta), pošto je fabrički program korišćen za nadogradnju, sve karakteristike motora su originalne.
Temperatura
Hoće li motor raditi na većoj temperaturi nakon modifikacije?
Temperatura može neznatno da poraste u trkaćkim uslovima. U proseku to je između 5-8 stepeni.
Povećanje
U kom opsegu broj obrtaja motora se poboljšava performanse motora?
Uz ugrađeni čip osetićete snagu na svim obrtajima motora ali posebno na nižim i srednjim obrtajima.
evo jedan zanimljiv link koji pokazuje koliko koji car odprilike dobije chip tuningom http://www.digitaltuning.ch/prodotti.php?m=2&s=1
Naša modifikacija - tuning je pripremljen kroz dugo i detaljno podešavanje na ispitnom stolu. DIGITAL TUNING modifikacije se jednostavno instaliraju na ECU (engine control unit) računar ubrizgavanja i originalni čip se zamenjuje našim. Novi podaci se prenose kroz ECU koji je direktno povezan sa računarom. Kod kola gde se originalni ECU ne može modifikovati DIGITAL TUNING nudi dopunski modul koji se može prilagoditi bilo kojem tipu motora. Naša ECU modifikacija ne zahteva bilo kakva nova podešavanja kao ni modifikacije motora.
Pouzdanost i trajnost motora ostaju isti. Nakon instaliranja modifikacije se testiraju od strane proizvođača pomoću dijagnostičkog aparata.
Modifikacijom - tuningom se određuje:
-Optimalna efikasnost motora u svim rezimima rada
-Postojano povećanje snage, bolje ubrzanje kao i povećanje maksimalne snage
-Odlično ubrzanje pri manjem broju obrtaja motora uzrokuju značajno smanjenje potrošnje goriva
Naša modifikacija - tuning je moguća na svakom benzinskom, turbo i turbo-dizel motoru kao i motorima sa common-rail tehnologijom.
Zašto ?
Chiptuning - Prednosti, zašto proizvođač to nije već uradio?
Jos od postanka automobilske industrije rađene su modifikacije na motoru. Čak i na modelu A Henrija Forda, vozač je imao mogućnosti da kontroliše paljenje pomoću poluge na volanu. Cilj je bio da se poboljšaju performanse automobila podešavanjem vremena paljenja i što boljeg odnosa vazduha i goriva. Mnogo dana je prošlo i tehnologija izrade motora dramatično je poboljšana tokom poslednjih 20 godina. Sistemi elektronskog ubrizgavanja i elektronskog paljenja omogućili su postizanje zavidne snage iz malih motora o kojem su inženjeri mogli samo da sanjaju ranijih godina. Danas su svi motori upravljani pomoću računara ECU. Softver unutar ECU usklađuje na primer: vreme paljenja, dotok goriva, rad turbo punjača... da bi se postigle što bolje performanse.
Proizvođač mora da pravi kompromise. Razlozi za to su:
-Različitost goriva u različitim zemljama
-Emisije izduvnih gasova usled korišćenja lošeg goriva
-Prekoračenje servisnih intervala
-Različiti stilovi vožnje
-Meteorološki faktor (visoke temperature i hladnoća)
-Dozvoljene vrednosti emisije izduvnih gasova u zavisnosti od zemlje
-Finansijski razlozi kao sto su troškovi registracije i osiguranja
Tako da proizvođač mora da bude zadovoljan sa kompromisnim rešenjem da bi ispunio ove uslove. Postoje takođe velike fabričke tolerancije koje proizvođač zeli da izbegne ograničenjem ECU softvera. Rezultat toga je prilično slab softver za ECU vašeg vozila.
Naš zadatak je da eliminišemo te kompromise. Mi optimizujemo i individualizujemo softver vašeg vozila na način koji ostavlja mesta za tolerancije ali ne tako velike kao kod proizvođača. Softver je individualno razvijen za našu zemlju da bi zadržali automobil/motor u okviru tih granica.
Motor
Da li će zivotni vek mog motora biti ugrožen posle tuninga?
Jednostavan odgovor je : NE !
Rezervne snage motora su tolike da ne morate očekivati veće habanje motora. Mi optimizujemo parametre motora bez prekoračenja limita pouzdanosti. Ukoliko je automobil vožen oštro približno skraćenje radnog veka motora je 3-5%. To bi značilo 480.000 km umesto 500.000 km.
Potrošnja
Šta je sa potrošnjom?
Zavisi od stila vožnje. Optimalno podešavanje i povećan obrtni momenat obično dovode do smanjenja potrošnje goriva od 10%.
Oslanjanje
Da li mi je potrebno jače vešanje ili jače kočnice?
Ne,nije potrebno stavljati pojačano vešanje ili jače kočnice posle modifikacije.
Servisiranje
Da li je podešavanje motora pomoću cipa moguce otkriti prilikom servisa?
Ne. Vaš serviser ne može da otkrije modifikaciju softvera pomoću svoje opreme (dijagnostičkog porta), pošto je fabrički program korišćen za nadogradnju, sve karakteristike motora su originalne.
Temperatura
Hoće li motor raditi na većoj temperaturi nakon modifikacije?
Temperatura može neznatno da poraste u trkaćkim uslovima. U proseku to je između 5-8 stepeni.
Povećanje
U kom opsegu broj obrtaja motora se poboljšava performanse motora?
Uz ugrađeni čip osetićete snagu na svim obrtajima motora ali posebno na nižim i srednjim obrtajima.
- olensoner
#6 Re: CHIP TUNING
naravno da moze ovaj passat da se ne opterecuje moze jos 30KS dobiti bez problema (znaci 160KS ukupno) , moze i jos, ali ne treba forsirati previse motor...Her Flick wrote:
pa sta ja znam evo npr, moze li u golfa 3, lupam pasat 2003 god, 1,9 tdi 130 ks
a sto se tice golfa 3 moze i on
- slavkoimamodilera
#7 Re: CHIP TUNING
olensoner wrote:nisam neki strucnjak, ali razumijem se u to pomalo...
olensoner wrote: ugradnjom chipa se potrosnja goriva smanjuje za neku manju kolicinu, povecava se snaga i obrtni momenat, a snaga koja se dobija zavisi od automobila i samog chipa...
Ne, preciznije, ne razumijes se ti niti malo... cuj smanjuje potrosnja, povecava snaga... a snaga dolazi iz povecane kolicine zraka jel? OOooooooo QQLELE
- atko
#8 Re: CHIP TUNING
Jos jedna tema koja tezi pokolju masovnom
Bar se drzite glavnog pitanja ... @Her Flick je pitao moze li se chiprati nesto u rangu g3 ili pasata ... covjek se bas ne razumije u to ... i konkretni savjet i iskustva bi mu dobro dosli
Al nesto imam osjecaj da cemo zavrsiti na F1 motorima
Bar se drzite glavnog pitanja ... @Her Flick je pitao moze li se chiprati nesto u rangu g3 ili pasata ... covjek se bas ne razumije u to ... i konkretni savjet i iskustva bi mu dobro dosli
Al nesto imam osjecaj da cemo zavrsiti na F1 motorima
- DoradO
#9 Re: CHIP TUNING
Snoopy vjerovao ti ili ne potrosnja se smanjuje u okolnostima normalne voznjeslavkoimamodilera wrote:olensoner wrote:nisam neki strucnjak, ali razumijem se u to pomalo...
olensoner wrote: ugradnjom chipa se potrosnja goriva smanjuje za neku manju kolicinu, povecava se snaga i obrtni momenat, a snaga koja se dobija zavisi od automobila i samog chipa...![]()
![]()
![]()
Ne, preciznije, ne razumijes se ti niti malo... cuj smanjuje potrosnja, povecava snaga... a snaga dolazi iz povecane kolicine zraka jel? OOooooooo QQLELE
- dottore
#10 Re: CHIP TUNING
samo se ti smiji, ali on je u pravuslavkoimamodilera wrote:olensoner wrote:nisam neki strucnjak, ali razumijem se u to pomalo...
olensoner wrote: ugradnjom chipa se potrosnja goriva smanjuje za neku manju kolicinu, povecava se snaga i obrtni momenat, a snaga koja se dobija zavisi od automobila i samog chipa...![]()
![]()
![]()
golf 3
benzinci (1.4 , 1.6 i 1.
2.0 8V - digifant, ni sa njim se ne moze postici puno chipom...
2.0 16V je druga prica, 170ps bez problema i vecih dorada na motoru
obicne dizele i TD u golfu 3 ne mozes chipovat
TDI, eh tu mozes navlaciti koliko imas para za doradu....
Passat sa 1.9 TDI PD 130PS ide na 150 no problem, za vise treba vise dorada
poslije chipovanja, samo redovan servis i sve ce biti udure
- slavkoimamodilera
#11 Re: CHIP TUNING
DoradO wrote:Snoopy vjerovao ti ili ne potrosnja se smanjuje u okolnostima normalne voznje
Zna li neko od vas:dottore wrote:samo se ti smiji, ali on je u pravu
1) Sta je to stehiometrijski omjer?
2) I koja su jedina 2 načina povećanja snage motora s unutrašnjim sagorijevanjem?
- DoradO
#12 Re: CHIP TUNING
nit znam nit me interesuje znam samo da mi je gradska spala sa 13.5l na 12l a otvorena nikad nije isla ispod 8l a sada padne i na 7.5slavkoimamodilera wrote:DoradO wrote:Snoopy vjerovao ti ili ne potrosnja se smanjuje u okolnostima normalne voznjeZna li neko od vas:dottore wrote:samo se ti smiji, ali on je u pravu
1) Sta je to stehiometrijski omjer?
2) I koja su jedina 2 načina povećanja snage motora s unutrašnjim sagorijevanjem?
- slavkoimamodilera
#13 Re: CHIP TUNING
Ko prizna, pola mu se prasta... valjda...DoradO wrote:nit znam nit me interesuje znam samo da mi je gradska spala sa 13.5l na 12l a otvorena nikad nije isla ispod 8l a sada padne i na 7.5
Ipak, neznanje nije isprika da se prica naokolo napamet...
- DoradO
#14 Re: CHIP TUNING
nista ja nisam napamet pricao vec to znam iz vlastitog iskustva ...slavkoimamodilera wrote:Ko prizna, pola mu se prasta... valjda...DoradO wrote:nit znam nit me interesuje znam samo da mi je gradska spala sa 13.5l na 12l a otvorena nikad nije isla ispod 8l a sada padne i na 7.5![]()
Ipak, neznanje nije isprika da se prica naokolo napamet...
- dottore
#15 Re: CHIP TUNING
TDI moze zato sto ima turbo, vise zraka(po mogucnosti hladnijeg) uz pomoc turba bolje zapaljenjeHer Flick wrote: pa ja bi cipirao auto koje gubi na klimi, lupam imas ove male vozilice koje imaji 60ks i kada upalis klimu jedva ide, zato kontam kako bi bilo kada bi u njih chip stavio
a za trke, pa tih 30KS nekada i ne znaci puno
@dottore
a sto se ovi "losiji" golfovi nemogu cipirati na neku vecu snagi a sto tdi moze, objasni plizzzz
valjda pod ovim losijim kontas na benzince...1.6 100 PS , ili 1.8 90 PS idu extra za neku normalnu voznju, ovaj 1.4 je crap
a ne mogu se cipovat zbog motronica, motronic ne daje mnogo mogucnosti
inace atmosferski motori nisu za chipanja
1)stehiometrijski omjer?
omjer zraka i goriva da bi doslo do zapaljenja
2) vise zraka, vise goriva
- Bullet Tooth Tony
- olensoner
#17 Re: CHIP TUNING
izvini strucnjak molim te, cime se to povecava snaga, "rejsing" naljepnicama i radkapama jel?slavkoimamodilera wrote:olensoner wrote:nisam neki strucnjak, ali razumijem se u to pomalo...
![]()
![]()
- DoradO
#18 Re: CHIP TUNING
Beg_Babic wrote:http://www.smchiptuning.com/
DoradO wrote:Snoopy vjerovao ti ili ne potrosnja se smanjuje u okolnostima normalne voznjeslavkoimamodilera wrote:olensoner wrote:nisam neki strucnjak, ali razumijem se u to pomalo...
![]()
![]()
Šta se dešava sa potrošnjom? U većini slučajeva ostaje ista ili čak manja ako se auto umjereno agresivno vozi.Kod visoko forsirane vožnje potrošnja je veća nego prije chip tuninga što je rezultat povećanja snage motora.Potrošnja se maksimalno može povećati u postotcima shodno dobitku snage pri ekstremnom režimu vožnje.Kod svakodnevne vožnje nema promjena potrošnje.
@slavkoimamodilera ..et rodjeni znalac sta sam ja pogrijesio kao laik osim sto sam iznio svoje iskustvo koje moze mnogo vise pomoci nego tvoja teorija
- slavkoimamodilera
#19 Re: CHIP TUNING
Koje iskustvo? To sto ti je lik poznat i kao Krvolok
namjestao mape sa laJtopa pred kucom u Gradisci, jel to?
Pa ono, odete se provozat, pa ti stisces, a on te pita "jel ide sad bolje?" pa ako ne ide, onda opet klikaj po laJtopu?
Znas li za sta sluzi slusanje detonacija (knocking), znas li za sta sluze valjci (rolling road)?
Veze sa zivotom nemate, al lupetate k'o maksim po diviziji
nema veze, ima vremena, naucit cete
ne treba se bojati znanja, samo ga treba sticati prljanjem ruku, a ne klikanjem po internetu i vjerovanju kojekakvim krvolocima

Znas li za sta sluzi slusanje detonacija (knocking), znas li za sta sluze valjci (rolling road)?
Veze sa zivotom nemate, al lupetate k'o maksim po diviziji
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#20 Re: CHIP TUNING
Ne nasjedajte ljudi na jeftine priče "ćuning majstora"!
Normalno da neko ko se time bavi hvali chip tuning na sva zvona, ali teorija je jedno a praksa nešto sasvim drugo!
Zapitate li se ikada ako je taj famozni chip tuning bezopasan zašto ga onda sami proizvođači automobila ne koriste serijski? Zamisli ovo, horde vrhunskih stručnjaka provedu stotine pa i hiljade radnih sati na optimizaciji svakog dijela automobila, a istovremeno su toliko glupi da ne stave čip koji je jeftin, lagano se ugrađuje, smanjuje potrošnju, povećava performanse itd, itd...
Kad proizvođač odluči da napravi sportsku verziju nekog svog modela, da li jednostavno stavi samo drugi čip ili napravi sveobuhvatan tretman od ojačavanja klipnjača, mjenjačke kutije, lamele pa do promjene kočionog sistema, poliranja usisnih kanala itd, itd...
Čipiranjem se ulazi u tvorničke sigurnosne rezerve koje nisu ostavljene zabadava!
Kad slušate tuning majstore oni govore o tim rezervama kao o nečemu nepotrebnom, valjda aludirajući da vrhunski timovi inžinjera ne znaju raditi svoj posao.
Čipiranjem se motor izlaže većim temperaturnim i mehaničkim naprezanjima, skraćuje mu se životni vijek, a nije samo motor ugrožen već i mjenjačka kutija koja je projektovana za serijski motor i sada se mora uhvatiti u koštac sa većom snagom i obrtnim momentom.
I na kraju, čitao sam da su u Njemačkoj vršili testiranja čipovanih motora i rezultati su bili poražavajući jer nijedan "superčip" nije na dinamometru ispunio očekivanja u pogledu ostvarene snage. Rezultati su bili znatno lošiji od deklarisanih!
Manite se ljudi bajki...
Normalno da neko ko se time bavi hvali chip tuning na sva zvona, ali teorija je jedno a praksa nešto sasvim drugo!
Zapitate li se ikada ako je taj famozni chip tuning bezopasan zašto ga onda sami proizvođači automobila ne koriste serijski? Zamisli ovo, horde vrhunskih stručnjaka provedu stotine pa i hiljade radnih sati na optimizaciji svakog dijela automobila, a istovremeno su toliko glupi da ne stave čip koji je jeftin, lagano se ugrađuje, smanjuje potrošnju, povećava performanse itd, itd...
Kad proizvođač odluči da napravi sportsku verziju nekog svog modela, da li jednostavno stavi samo drugi čip ili napravi sveobuhvatan tretman od ojačavanja klipnjača, mjenjačke kutije, lamele pa do promjene kočionog sistema, poliranja usisnih kanala itd, itd...
Čipiranjem se ulazi u tvorničke sigurnosne rezerve koje nisu ostavljene zabadava!
Kad slušate tuning majstore oni govore o tim rezervama kao o nečemu nepotrebnom, valjda aludirajući da vrhunski timovi inžinjera ne znaju raditi svoj posao.
Čipiranjem se motor izlaže većim temperaturnim i mehaničkim naprezanjima, skraćuje mu se životni vijek, a nije samo motor ugrožen već i mjenjačka kutija koja je projektovana za serijski motor i sada se mora uhvatiti u koštac sa većom snagom i obrtnim momentom.
I na kraju, čitao sam da su u Njemačkoj vršili testiranja čipovanih motora i rezultati su bili poražavajući jer nijedan "superčip" nije na dinamometru ispunio očekivanja u pogledu ostvarene snage. Rezultati su bili znatno lošiji od deklarisanih!
Manite se ljudi bajki...
-
ado-šampion
#21 Re: CHIP TUNING
Evo nešto i od mene.
Prvo, neko reče da se auta bez ECU-a ne mogu čipovati. Nisi dobro skonto kad ti je neko objašnjavao il taj što ti je objašnjavao pojma nema. Svako auto ima ECU, odnosno računar koji upravlja radom motora. ECU je kao i svaki računar, ima spremište podataka, ima procesor koji obrađuje te podatke (CPU) i privremenu memoriju (RAM) između njih. Eh sad taj famozni "čip" je to "spremište podataka". Ako je čip ROM (read only memory; memorija samo za čitanje), motor se ne može "čipovati" jer je taj čip neizmjenjiv, softverski i fizički. To je jedna od tri vrste čipova koji se ugrađuju. Drugi je PROM (programabilni ROM) i njegov sadržaj se isto ne može izmijeniti ali se sam čip fizički može zamijeniti. I treći je EEPROM (electrically erasable; električno izbrisiv) čiji se sadržaj može mijenjati. Kod PROMa i EEPROMa dakle motor se može "čipovati".
Vratimo se na početak. Ugrubo rečeno, ECU prikuplja podatke s raznih senzora (senzor na radilici, pritisak pedale gasa, senzor na lambda sondi, senzor protoka zraka, senzor na leptiru...) kao ulazne parametre kako bi se odredili izlazni parametri kao što su vrijeme paljenja i količina ubrizgranog goriva, kao i rad turbine. U pomenutim spremištima podataka se nalaze mape/tablice na kojim se pomoću navedenih ulaznih parametara "očitavaju" vrijednosti izlaznih parametara. E promjenom tih mapa u čipu ili promjenom čipa onim s novim mapama se dobiva na snazi.
Već je neko rekao da čip tuning ne može puno pomoći kod atmosferskih motora. Međutim, kod motora s turbinom priča je drukčija, jer ECU upravlja i radom turbine. Ta snaga, tih 170 sa 130 konja, se dobiva najviše povećanjem opterećenja IONAKO preopterećne turbine. Svjedoci smo da su turbina danas najveći problem kod motora, a to je zato što su i same preopterećene.
Eto nadam se da sad imate sliku koliko je rizičan čip tuning.
Prvo, neko reče da se auta bez ECU-a ne mogu čipovati. Nisi dobro skonto kad ti je neko objašnjavao il taj što ti je objašnjavao pojma nema. Svako auto ima ECU, odnosno računar koji upravlja radom motora. ECU je kao i svaki računar, ima spremište podataka, ima procesor koji obrađuje te podatke (CPU) i privremenu memoriju (RAM) između njih. Eh sad taj famozni "čip" je to "spremište podataka". Ako je čip ROM (read only memory; memorija samo za čitanje), motor se ne može "čipovati" jer je taj čip neizmjenjiv, softverski i fizički. To je jedna od tri vrste čipova koji se ugrađuju. Drugi je PROM (programabilni ROM) i njegov sadržaj se isto ne može izmijeniti ali se sam čip fizički može zamijeniti. I treći je EEPROM (electrically erasable; električno izbrisiv) čiji se sadržaj može mijenjati. Kod PROMa i EEPROMa dakle motor se može "čipovati".
Vratimo se na početak. Ugrubo rečeno, ECU prikuplja podatke s raznih senzora (senzor na radilici, pritisak pedale gasa, senzor na lambda sondi, senzor protoka zraka, senzor na leptiru...) kao ulazne parametre kako bi se odredili izlazni parametri kao što su vrijeme paljenja i količina ubrizgranog goriva, kao i rad turbine. U pomenutim spremištima podataka se nalaze mape/tablice na kojim se pomoću navedenih ulaznih parametara "očitavaju" vrijednosti izlaznih parametara. E promjenom tih mapa u čipu ili promjenom čipa onim s novim mapama se dobiva na snazi.
Već je neko rekao da čip tuning ne može puno pomoći kod atmosferskih motora. Međutim, kod motora s turbinom priča je drukčija, jer ECU upravlja i radom turbine. Ta snaga, tih 170 sa 130 konja, se dobiva najviše povećanjem opterećenja IONAKO preopterećne turbine. Svjedoci smo da su turbina danas najveći problem kod motora, a to je zato što su i same preopterećene.
Eto nadam se da sad imate sliku koliko je rizičan čip tuning.
-
ado-šampion
#22 Re: CHIP TUNING
Nisam vidio ovo što je Romeo napisao prije nego sam postovao ovaj svoj, tako da moram reći da potpisujem sve što je rekao.
Kad čitav ovo što je napisao, pade mi na pamet, kaže ima isti motor sa, lupam, 100 i 130 konja. Potpuno isti. I onda ljudi kažu "Daj mi čip s ovog jačeg motora i imam i ja 130 konja". I svi sretni. A niko ne misli je li fakat taj jači motor isti. Je li isto kvačilo, je li isti mjenjač, jesu li ista ojačanja...
Da zaključim, čipovanjem ne može sradati samo motor, nego i mjenjač i kvačilo, itd.
Kad čitav ovo što je napisao, pade mi na pamet, kaže ima isti motor sa, lupam, 100 i 130 konja. Potpuno isti. I onda ljudi kažu "Daj mi čip s ovog jačeg motora i imam i ja 130 konja". I svi sretni. A niko ne misli je li fakat taj jači motor isti. Je li isto kvačilo, je li isti mjenjač, jesu li ista ojačanja...
Da zaključim, čipovanjem ne može sradati samo motor, nego i mjenjač i kvačilo, itd.
- DoradO
#23 Re: CHIP TUNING
slavkoimamodilera wrote:Koje iskustvo? To sto ti je lik poznat i kao Krvolok![]()
![]()
namjestao mape sa laJtopa pred kucom u Gradisci, jel to?
![]()
![]()
Pa ono, odete se provozat, pa ti stisces, a on te pita "jel ide sad bolje?" pa ako ne ide, onda opet klikaj po laJtopu?
Veze sa zivotom nemate, al lupetate k'o maksim po divizijinema veze, ima vremena, naucit cete
ne treba se bojati znanja, samo ga treba sticati prljanjem ruku, a ne klikanjem po internetu i vjerovanju kojekakvim krvolocima
![]()
![]()
- Bakir1
#24 Re: CHIP TUNING
kada je neko od vas koji vec imate chip izmjerio snagu motora na valjcima koja prikazuje dijagram snage na tockovima a i na radilici???
@her svakim diranjem u ecu cini mi se da je kod tebe ibiza 1,4 ako se ne varam gubis garanciju na motor kod ovlastenog zastupnika i apsolutno nikakve promjene neces osjetiti na svome motoru kada mu stavis famozni chip.
chip je bio i ostao tuning za fukaru,probajte mehanickim putem izvuci obecane KS chipom pa cete vidjeti koliko mnogo novca vam treba
@her svakim diranjem u ecu cini mi se da je kod tebe ibiza 1,4 ako se ne varam gubis garanciju na motor kod ovlastenog zastupnika i apsolutno nikakve promjene neces osjetiti na svome motoru kada mu stavis famozni chip.
chip je bio i ostao tuning za fukaru,probajte mehanickim putem izvuci obecane KS chipom pa cete vidjeti koliko mnogo novca vam treba
-
Walthie
#25 Re: CHIP TUNING
1.9 tdi motor. Imam ugradjen cip i od njegove ugradnje sam presao 144000 km-Nikakvih problema do sada a ne vjerujem da ce ih i biti.Da li se osjeti razlika? Jedva primjetno a po mom iskustvu sve je do nafte, znaci kad je dobra nafta osjeti se malo bolje ubrzanje a sa ovom nasom naftom ko da ga nemas.Sve u svemu investicija od 600 eur nije se bas pokazala isplativom..