nineac wrote:Ja bi bio izuzetno pazljiv sto se tice tvog automobila.
Prvo, novo je auto, a trebas se raspitati kako ide sa garancijom!
Drugo tunirati E55 koji u gradskom rezimu trosi izmedju 19 i 23litre goriva i nije problem, jer s obzirom na radnu zapreminu motora dodatnih 20-30 ks nepoterecuje motor te jos nekoliko procenata obrtnog momenta samo moze izbalansirati odnos snage i tezine, cime dolazi do smanjenja potrosnje, ali zar smanjenje prosjecne potrosnje od skoro 17 litara je neki problem uz malo proracuna i para? Valjda je problem smanjiti potrosnju na tvojoj skodi koja trosi prosjecno 5,5 litara, i gdje nema puno prostora za manevre kod tuniranja.
Trece, nekada su diesel motori slovili kao robusni i dugovjecni. Danas su to benzinci, a dieseli su Hi-Tech proizvod koji ima vrlo male tolerancije, posebno kod malog, i vrlo jakog turbo punjaca, koji se svakako vrti preko 100.000 obrtaja.
Sada, dobro izracunaj. Ti u svojo maloj skodi imas 131 ks i 310 nm koje treba prenjeti prednjim pogonom na podlogu. Ako podignes obrtni moment na 340nm naprimjer, zar neces imati jos vise problema sa prenosom snage jer ih vec imas?
Stoga ja da sam na tvom mjestu, ja bi isao drugim smjerom.
Posto zivimo u zemlji gdje je krivina na krivini, ja bi pare ulozio u extra kvlitetne gume (ljeti Pirelli P6, zimi GY UG7), jake kocnice (BREMBO diskovi i plocice, ATE DOT 4 Racing ili Selenia Tutela Extreme koji izdrzavaju 312 celzija), te time postao vrlo brz po krivinama, neopterecujuci dodatno motor!
hvala na odgovoru, vidim fakat se razumijes u ovo. iskreno meni i ne treba vishe snage, jer motor ionako hoce izletiti iz fabije koliko je jak. sto se tice kocnica, ja sam prezadovoljan - mnogo bolje zaustavljaju automobil u poredjenju s obicnom fabijom, jedino me brinu zimske gume - skupe su pravo za ovaj profil gume
eh da, pogodak mi je bio sto sam uzeo za nasih cesta ESP...fakat dobro dodje u klizavim krivinama.
sto se tice chip-a mislim da bih dobio malo bolje ubrzanje, samo gdje to na nasim cestama iskoristiti?