CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Irelevantan

#1 CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Irelevantan »

Interesuje me da li se u Sarajevu ili bližoj okolini može izvršiti mjerenje snage automobila i ako može koliko košta ta usluga.

Druga stvar koja me interesuje dali neko može preporučiti nekog majstora koji se bavi tuningom vozila tu u Sarajevu, čije cijene usluga nisu astronomske, da bih otišao radi pregleda vozila.

Auto je iz VW koncerna,

Unaprijed zahvalan,
remover

#2 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by remover »

koliko ja znam (a mozda i pojma nemam)... s autom na Atest.. i tu ti pokazu snagu kw/kubici itd... :? :? :mrgreen: :bih:
Bakir1

#3 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Bakir1 »

prva stanica za dyno ti je zagreb a za cip tuning imas http://www.smchiptuning.com/ i http://www.nipex.ba/nipex/index.php?id=182 sretno
Wolfheart

#4 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Wolfheart »

ako je auto iz VW koncerna Tuneline ti odlicno chip tuning radi. cuo sam da u Tuzli sad rade Tuneline za BIH.
meni su TDI motor od 130 ps i 310 Nm digli na 165 ps i 385 Nm i prezadovoljan sam - auto vuce kao razjarena zvijer.
DoradO

#5 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by DoradO »

ja sam sve radio u KOMEL-u i zadovoljan sam :thumbup:
dottore

#6 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by dottore »

sm ti je najjaci

a mjerenje moras vrsiti u zagrebu
zlatan01

#7 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by zlatan01 »

Wolfheart wrote:ako je auto iz VW koncerna Tuneline ti odlicno chip tuning radi. cuo sam da u Tuzli sad rade Tuneline za BIH.
meni su TDI motor od 130 ps i 310 Nm digli na 165 ps i 385 Nm i prezadovoljan sam - auto vuce kao razjarena zvijer.
Gdje je ovo izmjereno?
dottore

#8 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by dottore »

snaga koja se mjeri na valjcima je snaga na tockovima, a ne efektivna snaga motora i to se ne smije brkati ;-)
Irelevantan

#9 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Irelevantan »

Hvala vam svima na odgovorima,

Temu sam prvenstveno postavio zbog situacije sa autom, jer je izgleda na autu već nešto rađeno (u smislu tog tuninga), kupljen je takav, i definitivno se primjeti razlika u odnosu na serijskog TDI-a tačno se osjeti probijanje snage i jako ubrzanje, međutim :)

Uvijek postoji međutim, problem je u tome što se auto ne ponaša uvijek tako :sad: , nekada se ponaša kao serijski TDI i vuča je normalna nema onog probijanja i ubrzanja a nekada se ne može voziti koliko čupa.

Skinuo sam katalizator misleći da ga isti guši, ali nisam ništa postigao opet isto, pa sam kontao da ga odvezem kod tih tjunera da ga pogleda i da mi proba odgonetnuti zašto se dešava gubitak te dodatne snage koja je tuningom nabačena.

Pa ako neko ima slično iskustvo ili neku ideju šta bi moglo biti u pitanju neka je podijeli sa forumašima.
Bakir1

#10 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Bakir1 »

pa mozda ti je los cip pa ti baci auto u safe mod ako se tako ponasa mislim jel izgubis skroz snagu broj obrtaja,svasta tu moze biti ali prije svega napravi dijagnostiku tog motora vidi kakav je turbo i kada i koliki pritisak postize jer sam ja imao slican problem
za_sada_bez_dobrog_nicka

#11 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

dottore wrote:snaga koja se mjeri na valjcima je snaga na tockovima, a ne efektivna snaga motora i to se ne smije brkati ;-)
I koja je u biti razlika, osim nešto transmisionog gubitka?
Bakir1

#12 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Bakir1 »

velika je razlika i gubitci od snage motora na radilici i snage na tockovima,na radilici npr 130 na tockovima 110 ili manje
za_sada_bez_dobrog_nicka

#13 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Ma znam, ali šta mu u konačnici znači snaga na zama(h/j)cu, osim možda hvalisanja po mahali kad je snaga na točkovima jedina mjerodavna za sve daljnje kalkulacije.
Bakir1

#14 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Bakir1 »

a sta mu znaci nista proizvodjaci kad deklariraju snagu motora obicno ono znas 140 ks a realnih 110,marketinski trik rekao bih.kao i za potrosnju npr 4.5 l/100 km ostvare u uslovima kakvi ne vladaju na zemlji.
mada ima slucajeva kad se deklarise manja snaga od stvarne npr vau vau uvijek laze o stvarnoj snazi barem za par kw,svaki njih tdi motor ima vise kw nego sto deklarisu,opet u vezi sa davanjima na aute koja su vezana za kw
Irelevantan

#15 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Irelevantan »

Bakir1 wrote:pa mozda ti je los cip pa ti baci auto u safe mod ako se tako ponasa mislim jel izgubis skroz snagu broj obrtaja,svasta tu moze biti ali prije svega napravi dijagnostiku tog motora vidi kakav je turbo i kada i koliki pritisak postize jer sam ja imao slican problem
Ne ubacuje ga u safe mod u safe modu izgubi snagu totalno, to mi se dešavalo sa starim autom.

Kod mene auto snagu ne gubi u vožnji u smislu da izgubi vuču u samoj vožnji, nego kad ga upalim ili se ponaša kao najnormalniji TDI, mislim ide on vuče ali nema onog viška snage, ili nekada kad ga upalimtačno osjetim da ima onaj višak snage recimo u drugom stepenu prenosa na 40 kmh stisnem gas do daske on počne ubrzavati i točkovi počnu proklizavati kao da krećem prvom brzinom :). Nema nekog pravila ponaša se kako kad ali se osjeti razlika u snazi. Kad se fino ponaša ni TDI 2.0 ne može pobjeći :-D
Bakir1

#16 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Bakir1 »

vidi meni na 1.9 tdi je ubacivao u safe mod kada je turbo u pitanju stvarao se preveliki pritisak pa je kompjuter stalno izbacivao pritisak u auspuh ono do 3000 o/min ide ko sumanut onda ga ubaci u safe mode i mrtav konj ugasis auto opet upalis ide dobro predjes 3000 ista stvar.
nakon ekperimenata sa dijagnostikom ausupuhom ventilom na turbini dodjosmo do spoznaje da nasa nafta uzrokuje ogromne kolicine cađi na lopaticama turbine zbog cega ista ne radi normalno,skini turbinu ocisti kompletnu vrati nazad i auto leti i ide kako bi trebalo.
a cip moze biti programiran da radi kao stock osim u situacijama kada ti od motora zahtjevas dodatnu snagu jer ne moze stalno raditi sa povecanjem snage jer previse goriva i zraka na osnovu cega radi cip moze donjeti svasta lose za motor
Irelevantan

#17 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Irelevantan »

Bakir1 wrote:vidi meni na 1.9 tdi je ubacivao u safe mod kada je turbo u pitanju stvarao se preveliki pritisak pa je kompjuter stalno izbacivao pritisak u auspuh ono do 3000 o/min ide ko sumanut onda ga ubaci u safe mode i mrtav konj ugasis auto opet upalis ide dobro predjes 3000 ista stvar.
nakon ekperimenata sa dijagnostikom ausupuhom ventilom na turbini dodjosmo do spoznaje da nasa nafta uzrokuje ogromne kolicine cađi na lopaticama turbine zbog cega ista ne radi normalno,skini turbinu ocisti kompletnu vrati nazad i auto leti i ide kako bi trebalo.
a cip moze biti programiran da radi kao stock osim u situacijama kada ti od motora zahtjevas dodatnu snagu jer ne moze stalno raditi sa povecanjem snage jer previse goriva i zraka na osnovu cega radi cip moze donjeti svasta lose za motor
Ovo što se tebi dešavalo sa turbinom se meni dešavalo na starom Toledu TDI, pa sam čistio turbinu ali posle 6 mjeseci opet ista stvar, rješenje je bilo izlazak na autoput i lagano ali baš lagano dizanje brzine do maximuma i tako sam ga držao neko vrijeme da prodiše i to je palilo ali se posle nekog vremena ponovo dešavala ista stvar zbog gradske vožnje (99% moje vožnje je gradska).

Ali na ovom drugom autu je drukčija stvar, ljeto sam išao na more i na putu prema moru se ponašao kao obični TDI iako sam ga forsirao, u povratku s mora letio je ko lud.

Ma ko će mu ga znat, valjda ću uspjet da odgonetnem šta je u pitanju.
Bakir1

#18 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Bakir1 »

dijagnostika i testiranje auta sa dijagnostikom,eto sta moze biti svasta oko struje,nadji dobrog pismenog majstora i malo se vozajte sa upaljenom dijagnostikom neka prati rad auta.
sretno
Wolfheart

#19 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by Wolfheart »

zlatan01 wrote:
Wolfheart wrote:ako je auto iz VW koncerna Tuneline ti odlicno chip tuning radi. cuo sam da u Tuzli sad rade Tuneline za BIH.
Gdje je ovo izmjereno?
nije mjereno nigdje, to su podatci sa sheeta.
sta_ima_jos

#20 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by sta_ima_jos »

isti problem na autu
nekad vuce ko ludo nekad SE VUCE ko zaprezna kola xd a ne bi trebao to da radi godina i tri mjeseca autu :/

i da auto je opel vectra 1.9cdti
za_sada_bez_dobrog_nicka

#21 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#22 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Irelevantan wrote:Ali na ovom drugom autu je drukčija stvar, ljeto sam išao na more i na putu prema moru se ponašao kao obični TDI iako sam ga forsirao, u povratku s mora letio je ko lud.
Ma jok ba, bio si rasterećen taman za smrznute namirnice, konzerve i pola tanka goriva :D
OldSql

#23 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by OldSql »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
Irelevantan wrote:Ali na ovom drugom autu je drukčija stvar, ljeto sam išao na more i na putu prema moru se ponašao kao obični TDI iako sam ga forsirao, u povratku s mora letio je ko lud.
Ma jok ba, bio si rasterećen taman za smrznute namirnice, konzerve i pola tanka goriva :D
da si ti ziv i zdrav on je bio rasterecen prije 2 godine :D

Postao/la Irelevantan dana 16/10/2008 09:46
edoze

#24 Re: CHIP TUNING I MJERENJE SNAGE VOZILA

Post by edoze »

smchiptuning
imaju u gradisci i u sarajevu poslovnicu
cipovanje 200-300€ optimum (ne mora se mijenjat usis i izduv),a power je skuplji i mora se ovo dvoje zamijenit
50€ ti je dyno test,ja mislim
u sarajevu ti za sm-a radi muha
http://caraudio.ba/
niko se ne zali,kontaktiraj njih pa vidi :thumbup:
Post Reply