Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

vnm

#51 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by vnm »

kako sad odjednom da se spominje logan (neki cak i MCV verziju) kad je covjek gledao sandero?

auto je identicnih dimenzija kao fiesta. za 2000KM manje dobijes manje opreme nego u fiesti. tih 2000KM ces najranije izgubiti kad budes prodavao auto, tako da je usteda ravna nuli. auto moras servisirati kod bunje, gdje rade sami levati. kad sjednes u fiestu osjecas se kao da si sjeo u novo auto (a nemas osjecaj da je auto velikim dijelom dizajnirano 2001. godine). kad sjednes u sandero osjecas se kao da si sjeo u logana koristenog 5 godina (tako sam se barem ja osjecao), a sjedista koja dacia ugradjuje daju ti osjecaj kao da si sjeo u golfa dvojku.

to je moje misljenje, a da mi neko nebi prigovarao kako sam neki guzonja koji je navikao na mercedes i bmw (vidim da je to sad moderno u ovom dijelu foruma), moje vlastito vozilo je kia.
ado-šampion

#52 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by ado-šampion »

Haris.ba wrote:
ado-šampion wrote:Bez namjere da se i s kim svađam ili prepirem, šta god neko pričao i u (novim) autima do 20000 KM ima razlike u kvalitetu unutrašnjosti, itekako. Recimo, npr. Clio II (koji nije nov) i Logan su dva različita svijeta što se tiče izvedbe unutrašnjosti. Kad čovjek sjedne u Logan osjeća se baš jeftino, tako reći jeftinoća izvire iz svih pora, dok se za navedeni Clio to baš i ne može reći. Ne znam jel to svako osjeti i jel to svakom bitno, ali itekako ima razlika.
A što ćemo se svađati što iznosimo mišljenja? :) Nego, osjećaj u autu je jedno, a "kvaliteta" plastike je drugo. Ko se u autu osjeća jeftino nek kupi Bmw . Ako nema para, nek zaradi.

A sad, Logan je ekstra auto naspram drugih ako se gleda cijena i na koga cilja to auto (pravljen za određenu grupu ljudi i može se reći teritoriju). Auto je pravljen za Istočnu Evropu. Za ljude kojima treba što jeftinije auto, koje je visoko odignuto od zemlje(zbog loših puteva), sa jednostavnim motorom. Za ljude koji će vozati auto češće po gradu, nego po magistralnim putevima, a rjeđe autoputevima. Naravno, nema smisla u takvo auto ugrađivati ekstra plastiku. Nit kome je namjenjen Logan će gledati plastiku. Clio II je pravljen za gradsku vožnju, dnevna duža putovanja autoputem, gradskim kvalitetnijim magistralama, za samce/mlađe porodice. Ima kvalitetniju plastiku više zbog imiđa Citroena, nego nasušne potrebe.

Kod auta cjenovnog ranga 15-18.000 kmica, najvažnije većini kupaca treba biti. Koliko će prelaziti godišnje (dizel,benzin), kakvim cestama, koliko će ljudi prevoziti (samac/porodica), ima lli klimu, održavanje i popravci, da li paket sa nekim dodacima koji autu povećavaju "gušt" korištenja skupo koštaju(abs, esp, alektrično štimanje retrovizora, maglenke, pripremu za muziku. Plastika dolazi na kraju. A auta tog cjenovnog ranga se uzimaju češće za decenijsku upotrebu da bi se gledala amortizacija.

I Logan sa klimom i abs - om na kraju izađe blizu 20.000 kmica, isto je sa Fiestom (ona što se reklamirala u seriji LZN nema klime, ima troja vrtata, jednu boju, a dođe 16.0000 - mada mislim da je ta "akcija" prošla). Vjerujem i sa ostalim modelima auta o kojima se pričalo na temi da je slično.
Jedino ovo prvo ti ne razumijem nikako. :-) Mislim da je kvalitet (izgled) plastike vrlo važan za osjećaj u autu. Ne mora biti BMW. Npr. ja sam se u Toyoti Avensis osjećao fantastično, čim sam sjeo. A ona je 41 hiljadu nova. Auto srednje klase. Al to na stranu.

Logan je najpravljen da bude jeftin, kako sam kažeš. Meni samo nije jasno kako mu je cijena "skočila" na 20 milja. Jednostavno, ja kad sam sjeo imao sam osjećaj da sam sjeo u neki Ford s polovine osamdesetih, kakav sam i sam imao. Ne može se to baš reći za Clio, pa ni za Punto II čak :-)
kone

#53 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by kone »

Pokretac teme ne javi sta je kupio :D Rece da ce u ponedjeljak kupiti,pa kud puko da puklo :lol:

Ovdje je zakuh`o,pa se povukao :D
Post Reply