Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sanel76

#1 Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by sanel76 »

Pomoć. Šta da odaberem? U pitanju su nova vozila.

Chevrolet Aveo 1,2 - 17 000 KM
Toyota Yaris 1,0 (paket Terra +)- 18 000
Ford Fiesta 1,25 Life II- 19 500 KM
Chemist

#2 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by Chemist »

Po tehnici i donekle dizaju Toyota je najbolja

Ali, ako je to nova Fiesta onda bih se dvoumio izmedju to dvoje...uzmi probnu voznju, nabaci na papir opremu i dovedi ih sve na istu razinu sa opremom pa vidi koji je povoljniji...tako su ovi moji u firmi uradili kada su kupovali kombije...
AdnanSA

#3 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by AdnanSA »

Yaris Fiesta pa Aveo. To ti je redosljed.
Stim što baš nisam siguran jeli Yaris bolji od Fieste.
dimu

#4 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by dimu »

ako mislis na novu Fiestu sto tek izlazi onda definitivno nju

chevrolet nije cemu, a yaris je vec dosta star model
AdnanSA

#5 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by AdnanSA »

Mislim da se ovde rad o staroj Fiesti
corsa

#6 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by corsa »

Definitivno Fiesta! :wink:
whow

#7 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by whow »

Ta Toyota Yaris je dobila dobre ocjene , kazu da ima dosta prostora da je veoma prakticna i udobna a sto se tice kvalitete tu je toyota standard. Jedino boh ti preporucio da ako mozes provozas sva tri auta prije nego sto kupis jer je to vaznije o toga sta ce ko reci ili napisati. Meni u biti Japanci ne odgovaraju to je moje privatno misljenje . Stari Aveo takoder nije cemu ovaj novi je vjerovatno nesto bolji . Dakle moj glas ide za Fiestu , pa onda Yaris i Aveo.
vnm

#8 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by vnm »

yaris je sitan, ali dosta praktican. ako ti treba mjesta na zadnjim sjedistima, pomjeris sjedista nazad, time smanjis gepek, i imas nevjerovatno puno mjesta za 4 odrasle osobe. isto tako ako ti ne treba mjesta na zadnjim sjedistima ali ti treba u gepeku. unutrasnjost je vrhunska, a i stvarno ga je lijepo voziti ukoliko nemas zelju da jurcas.

stara fiesta je unutra mnogo veca od yarisa, tako da mozes istovremeno koristiti i gepek i zadnja sjedista, dok je to kod yarisa haman pa nemoguca misija. unutrasnjost je mnogo slabijeg kvaliteta od toyote, ali ipak za te pare i segment sasvim ok.

ako ti treba malo gradsko auto, u kojem ce se vecinom voziti vecinom maksimalno dvije odrasle osobe (eventualno sa malim djetetom), kojim neces cesto ici van grada, onda yaris. za sve ostale potrebe fiesta.

aveo necu komentarisati jer ga nisam vozio.
saim_adka

#9 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:06, edited 1 time in total.
AdnanSA

#10 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by AdnanSA »

Pratim pomalo švedske auto časopise i po njima je trenutno najbolji auto u toj klasi Škoda Fabia. Jedino što je dizajn upitan međutim to je stvar ukusa zar ne. Ford Fiesta je bila pobjednik njihovog grupnog testa u 2006 godini a i Yarisa su ocijenili dobrim ocjenama što se ne bi moglo reći za Aveo.
U svakom slučaju prićekaj sa kupovinom par mjeseci jer kod nas dolazi i novi model Fieste koja je mnogo bolja nego stari model također dolazi i redizajnirani Yaris vrlo brzo.
Koji god uzmeš od ta dva nova modela nećeš pogriješiti a Aveo bi zaobišao u širokom luku.
Naravno ostaje ti i Fabia koja je bez sumnje dobar auto ali možda ti se ne svidi radi dizajna.
Službeno vozim stari model Fabije SDI i do sada je presla 60 000 km i nije bilo ni najmanjih problema sem što je jedan put spalo crijevo od šprice za šoferšajbu te se upalila lampica od vozačkog airbaga (slab kontakt na džeku) popravljeo u servisu za 5 min.
sanel76

#11 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by sanel76 »

:( Yaris po ovoj cijeni koju sma neveo je prodan! Sada je najjeftiniji 19 500 KM. Dok sam prolazio pored salona Toyote na nagovor prijatelja svratio sam da pogledam novu Daciu Sandero. Cini mi je dobro auto. Klima, ABS... 17 300 KM.
U ponedjeljak definitivno kupujem auto. Pitanje je dakle Ford Fiesta 19 500 KM ili Dacia Sandero (Renault ga je kupio) 17 300 KM? Aveo više nije u opciji, a nažalost ni Yaris.
vnm

#12 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by vnm »

evo i da ti kazem sta ja mislim od novoj daciki, copy iz druge teme :)
vnm wrote:bio sam prosle sedmice kod bunje sa jednim potencijalnim kupcem. izlozbeni model (meni rekose da je to finalna verzija) u unutrasnjosti ne lici ni blizu ovom na slikama, jer je na istim naravno ona top verzija. uglavnom, u salonu stoji opremljena klimom, prednjim el. podizacima stakala, abs i servo, uglavnom sto se tice same opreme sasvim ok, medjutim: ~17.500KM do registracije. kad sam pitao moze li se uzeti osnovna verzija, rekose mi da je nisu porucili jer to niko ne uzima. :-?

unutrasnjost sama od sebe je uzasna. ja nisam mogao da vjerujem, ali kad sam sjeo u logan koji stoji direktno pored nisam mogao da vjerujem koliko je u loganu sve to bolje. u sanderu gdje god da pritisnes plastiku ima lufta, recimo oni sminkasti okrugli otvori za ventilaciju samo sto ne otpadnu akd ih ostro pogledas. nisu mi se dopale steke ni vani ni unutra jer mislim da nisu dovoljno robusne i da su previse klimave. sjedista su relativno neudobna. preglednost je odlicna, vozac sjedi dosta visoko. gepek je ogroman za tu klasu automobila, ali zato iza nesto viseg vozaca ne moze sjesti odrasla osoba.

po meni jedini plus ovog auta naspram logana je eksterijer, ali posto izlazi novi logan...
jos ako uzmes u obzir da je sandero novi model i da sigurno ima nekih greskica koje ce biti uklonjene nakon sto se prvi kupci budu zalili, dok je logan haman usavrsen (koliko je to uopste moguce).

osnovna verzija za ~13.400KM je po meni srednja zalost, sa obzirom da je osnovna fiesta 15.900KM. ko ne primjeti razliku kad sjedne u ta dva auta, nek komotno kupi sandera. ja da hocu kupiti daciu, kupio bi logana.
Lesli Eldridž

#13 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by Lesli Eldridž »

Najjeftiji, dakle aveo.
sanel76

#14 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by sanel76 »

Nažalost, moram kupiti auto manjih dimenzija, jer mi je ulica jako uska a imam garažu u sklopu kuće. Ne bih želio, pored garaže, parkirati auto na ulici i ostavljati ga na milost i nemilost pijanih vozača, lopova i objesnih pješaka!
dimu

#15 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by dimu »

saim_adka wrote: ford
skup za odrzavanje, boli glava
solidan autic, ali elektronika kod mog prijatelja otkazivala, jest on pod garancijom, ima servis, al kosta to zivaca
cekaj ako je pod garancijom kako je molim te skup za odrzavanje ako ne placas eventualne popravke ?? :D

auto je ekstra jer se ipak proizvodi vec 7-8 godina i sigurno ima najmanje problema od svih nabrojanih... jedino ga yebe sto je vec zastario dosta, ali kome to nije plaho bitno nece pogrijesiti

znam ja par ljudi sto imaju te fieste, jedini trosak je redovan servis 140-150KM godisnje... i benzin naravno :D
ado-šampion

#16 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by ado-šampion »

Jaro, kakva Dacia, onda Fiesta definitivno! Prednost kod te Fieste je to što je model na zalasku, dakle svi potencijalni nedostaci su dosad vjerovatno riješeni, a zbog toga je i cijena niža. A Ford je i inače pouzdan. Još ako je to onaj 1.25 motor od prije (ne pratim nešto u zadnje vrijeme pa ne znam), kombinovano sa čuvenim Fordovim podvozjem, užitak u vožnji osiguran! :)

Nisam neki ljubitelj Forda, ali Ford je ipak marka s (kakvim-takvim, kako za koga) renomeom, dok je Dacia auto koje prije svega treba da bude jeftino. Logan je npr. unutra malo bolji po materijalima od neke Lade s početka stoljeća. Zaključak: Fiesta je, u odnosu na Logana, auto pune vrijednosti i jedini razlog zbog čega je gubila u odnosu na konekurenciju je slab odnos uloženo-dobiveno (visoka cijena, slaba oprema).
Better Man

#17 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by Better Man »

sanel76 wrote:Nažalost, moram kupiti auto manjih dimenzija, jer mi je ulica jako uska a imam garažu u sklopu kuće. Ne bih želio, pored garaže, parkirati auto na ulici i ostavljati ga na milost i nemilost pijanih vozača, lopova i objesnih pješaka!
A zašto nebi uzeo u obzir i Renault Clio, Peugoet 207, Novu Opel Corsu!. Sva 3 su odlicna. Iz vlastitiog iskustva tii mogu preporuciti novog Clia, jer ga i sam vozim i auto je odlicno.
kone

#18 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by kone »

Evo ja mu bas sad htio predloziti clia ili corsu,ali prije svega clia,kad ti vec napisao :) Ako vec ne zeli ova dva,onda definitivno fiestu ili fabiju.Kakve ba dacie,logani,yarisi i ini...
amrica

#19 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by amrica »

malo sam ispala iz fola sa cijenama novih auta, ali mi tesko povjerovati da su novi auti toliko pojeftinili? :?

Prije godinu i po nisi mogao reci dobar dan yarisu, najjeftinijem i najslabijem, bez 22-23.000 KM, samo sa klimom. Peugeot 207 iste snage (1,1) tu negdje
Najjeftiniji clio 1,2 je bio preko 20.000 km

I te cijene 13.000, 15.000, 17.000 to je cijena karoserije sa motorom, osnovni model, a to se ne prodaje tako, vec je neko napisao.

U svakom slucaju, zelim puno srece i da kupis dobru vozilicu po pristojnoj cijeni. :)
sanel76

#20 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by sanel76 »

Zaboravila si da je od 1.1.2009. ukinuta carina na nova vozila.
U ovom slucaju sva auta su iz salona sa klimom, ABS-om...
Žao mi je što je Yaris prodan (bio je jedan s cijenom koju sam naveo). Ostali su Yarisi od 19 500 KM. ( u pitanju su modeli Terra + snage 1,0)
ined26

#21 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by ined26 »

Vozim fiestu iz 2002. godine 1.4 Tdci full oprema, noviji model i preporucio bih ga svakome, dijelova ima i to nije problem, odrzavanje isto tako, ne mora se bas ici u servis za svaki kvar.
Potrosnja ovog malog dizelasa je za ne povjerovati kada je u pitanju gradska voznja gdje trosi 5 l , ima oko 70 konjskih snaga, u svojoj klasi medju najboljim sigurno.
Mada meni i Toyota je na visokom nivou, prema tome moj savjet, ford ili toyota i neces se pokajati.
dimu

#22 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by dimu »

amrica wrote:malo sam ispala iz fola sa cijenama novih auta, ali mi tesko povjerovati da su novi auti toliko pojeftinili? :?

Prije godinu i po nisi mogao reci dobar dan yarisu, najjeftinijem i najslabijem, bez 22-23.000 KM, samo sa klimom. Peugeot 207 iste snage (1,1) tu negdje
zato sto autima nakon 2 god proizvodnje drasticno pada cijena, i tu pocinju ozbiljne akcije i popusti koji idu i po 4-5 hiljada

eto corsa nova kad je tek izasla nisi je mogao uzeti da valja ispod 25 hiljada sada za 22-23 hiljade mozes uzeti jaci motor od osnovnog i strasno dobru opremu sto bi te prije izaslo oko 30.000 ;)

i clio je 2006 bio 1.2 sa klimom i jos par stvari 24 hiljade, sad za te pare mozes uzeti duplo vise opreme i jaci motor
whow

#23 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by whow »

Nova Corsa je extra. Ja sam je mjesec dana vozikao novu Corsu 1.2. benzin po Sarajevskim nazovi ulicama pa i onim nejzescim usponima i vjeruj mi da se svugdje "uspela" cak i kada je bila natovarena sa nekoliko vreca cementa i cetri putnika. Na autobanu je isla 180 hm/h bez problema a mogla je i brze . Masa standardne opreme, udobna a prostora sasvim dovoljno. Stvarno auto za pohvalu . E sad neznam koliko to sve kosta ali mozda je bolje dodati jos nesto love pa uzeti nesto dobro nego se skupiti pa uzeti Daciju koja je auto za nuzdu .
amrica

#24 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by amrica »

dimu wrote:
amrica wrote:malo sam ispala iz fola sa cijenama novih auta, ali mi tesko povjerovati da su novi auti toliko pojeftinili? :?

zato sto autima nakon 2 god proizvodnje drasticno pada cijena, i tu pocinju ozbiljne akcije i popusti koji idu i po 4-5 hiljada

eto corsa nova kad je tek izasla nisi je mogao uzeti da valja ispod 25 hiljada sada za 22-23 hiljade mozes uzeti jaci motor od osnovnog i strasno dobru opremu sto bi te prije izaslo oko 30.000 ;)

i clio je 2006 bio 1.2 sa klimom i jos par stvari 24 hiljade, sad za te pare mozes uzeti duplo vise opreme i jaci motor
Ja sam 2007. uzela Clia 1,4 za 24.000 sa svim djidjama.

A sanel je u pravu, do mene je, nema carine :)

samo sanele, puno je to para za 1,0 ili 1,1, ja nikad ne bih dala tolike pare za "slab" auto.
Klodovik

#25 Re: Chevrolet Aveo, Toyota Yaris ili Ford Fiesta?

Post by Klodovik »

Da ne bude po onoj "svaki cigo svoga konja hvali"... ali pogledaj i Fabiju. Sasvim solidan auto.
Post Reply