Cherry tomato

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
kilam

#1 Cherry tomato

Post by kilam »

Pozdrav svima,

u posljednje vrijeme me privlaci ideja da napravim svoju malu bastu gdje cu uzgajati povrce. Imam sve uslove za to (poveci "zatvoreni" balkon koji je po citav dan u suncu - prakticki staklena basta), i istrazujuci ovo dobio sam savjete da je najbolje poceti sa cherry tomatos (zbog godisnjeg doba, odrzavanja - moze i u saksijama itd). Nabavio sam sve potrebno, samo ne znam gdje nabaviti sadnice (ne sjeme). Obisao sam neke poljoprivredne apoteke i nemaju ih, pa me interesuje da li neko ima ideju gdje da nabavim ovo.

Hvala :)
Gospoda Ministarka

#2 Re: Cherry tomato

Post by Gospoda Ministarka »

A da uzmes gotovog cherry paradajza i osusis sjemenke (ja mislim da to tako funkcionise) u krajnjem sluaju ako nemognes naci sjeme?

Cherry paradajz je zakon, jedino on jos ima dobri stari okus paradajza.
kilam

#3 Re: Cherry tomato

Post by kilam »

ma moze se sjemenje naci... al je kasno za to, zato mi i trebaju sadnice :)
@hadzinica hvala puno :) a ako u medjuvremenu nadjem javim gdje sam nasao (uvjeravaju me da se moze naci), sretno sa sadnicama :)
nova_korisnica

#4 Re: Cherry tomato

Post by nova_korisnica »

joj, kod moje mame je prosle godine bio tako super rodio...kupila ona dvije one velike saksije i stavila na balkon..i kad se salata pravi, samo skoknes i uberes svjeze!! ma bio je super...ne znam hoce li i ove godine biti...
njoj je to dala neka zena na pijaci...ali mogu je pitati ima li jos kod te tete ili ima li ona...inace su moji roditelji zadnjih godinu divje na tripu zdrave hrane koju sami proizvode :D
paprike su bile extra takodjer!! i one su bile u saksiji...
ove godine sam vec jela spinat!! mljac!!
jabuke su prosle godine bile takodjer fenomenalne...ti zagrizes, sok curi... :) posto ih je bilo dosta, onda je stari cijedio sok (to je nesto jos bolje!!)...kruske!! jagode!! buranija!!
ma bilo je svega pomalo...
uh, odoh daleko od paradajza...uglavnom, javim ti :)
Gospoda Ministarka

#5 Re: Cherry tomato

Post by Gospoda Ministarka »

nova_korisnica wrote:jabuke su prosle godine bile takodjer fenomenalne...ti zagrizes, sok curi... :) posto ih je bilo dosta, onda je stari cijedio sok (to je nesto jos bolje!!)...kruske!! jagode!! buranija!!
Jabuke i kruske iz saksije :? :lol:

salim se.
nova_korisnica

#6 Re: Cherry tomato

Post by nova_korisnica »

one su bile u basti :D
sorry, ponijelo me!! :)
kilam

#7 Re: Cherry tomato

Post by kilam »

super hvala puno :)

a ne bih imao nista protiv ni drugih vrsta poput onih malih papricica i slicno (za vikend mi dolazi persun, melisa i mozda bosiljak :D ) - ima da napravim sebi pravu bastu :D
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#8 Re: Cherry tomato

Post by ladyblue18 »

Mi smo prosle godine sadili, joj ljepote. :D
Ove godine nista izgleda :(
A ja tako volim cherry paradajz, samo sto je kod nas cijena pusti me da vrisnem. :roll:
kanga

#9 Re: Cherry tomato

Post by kanga »

Imam ja sadnice na balkonu u saksiji.
kilam

#10 Re: Cherry tomato

Post by kilam »

kanga wrote:Imam ja sadnice na balkonu u saksiji.
kako ih odrzavas, koliko brzo rastu, gdje si ih nasao/nasla (ako su sadnice a ne iz sjemena) itd itd pls :D
kanga

#11 Re: Cherry tomato

Post by kanga »

kilam wrote:kako ih odrzavas, koliko brzo rastu, gdje si ih nasao/nasla (ako su sadnice a ne iz sjemena) itd itd pls :D
Prije nekih dva mjeseca sam posijala sjemenke u plasticne case i drzala ih na prozoru.Kad narasla rasada presadila sam ih u saksije i nedavno iznjela na balkon.Dosta su izrasle (vise od 50 cm) i sad ih opet moram presaditi u neku veliku saksiju.Svaki dan ih pomalo zalijem i to je to.Sjemenke sam dobila prosle godine.

Javi mi se mogu ti dati rasadu.
mishmish

#12 Re: Cherry tomato

Post by mishmish »

jao kilam, divno, ideja ti je odlicna! ako ti uspije paradajz, i mozda ako i jos nesto posadis, lijepo napravis kakve meze, naberes paradajza i pozoves raju na sijelo :P
Shoshana

#13 Re: Cherry tomato

Post by Shoshana »

Ne znam kako je sad u Bosni, ali ne vidim nikakvog razloga da bude drugacije nego u ostatku svijeta. U najblizi Botanix, ili kako se vec zove mjesto gdje kupujes biljke, cvijece, ukrasno zbunje, vocke i ostale zelenjave :)
kilam

#14 Re: Cherry tomato

Post by kilam »

Da se javno zahvalim @kanga za sadnice, sve je zasadjeno by the book :) sad se samo nadat za malo sunca :)
kanga

#15 Re: Cherry tomato

Post by kanga »

kilam wrote:Da se javno zahvalim @kanga za sadnice, sve je zasadjeno by the book :) sad se samo nadat za malo sunca :)
Hvala i tebi za cokoladu. :)
nova_korisnica

#16 Re: Cherry tomato

Post by nova_korisnica »

kanga wrote:
kilam wrote:kako ih odrzavas, koliko brzo rastu, gdje si ih nasao/nasla (ako su sadnice a ne iz sjemena) itd itd pls :D
Prije nekih dva mjeseca sam posijala sjemenke u plasticne case i drzala ih na prozoru.Kad narasla rasada presadila sam ih u saksije i nedavno iznjela na balkon.Dosta su izrasle (vise od 50 cm) i sad ih opet moram presaditi u neku veliku saksiju.Svaki dan ih pomalo zalijem i to je to.Sjemenke sam dobila prosle godine.

Javi mi se mogu ti dati rasadu.

e ovo mi je mama isto rekla :D
obzirom da si vec napravio sadnice, zelim ti puno srece sa uzgojem!!! i nadam se da ces se najesti paradajza iz vlastite saksije :D
kanga

#17 Re: Cherry tomato

Post by kanga »

Kilam, kako napreduje paradajz?

Kod mene ima dosta plodova, ali su jos zeleni.
Post Reply