Che Guevara

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
Marlon
Posts: 1
Joined: 10/08/2006 22:24

Che Guevara

Post by Marlon » 10/08/2006 23:21

Rođen je u znaku Blizanaca. Tačan datum: 14. juni 1928. godine. Zemlja: Argentina, grad: Rosario. Jug je to, krajnji jug, područje ispod ekvatora, hemisfera u kojoj je juni prvi zimski mjesec - ono što je za sjevernu hemisferu decembar. Dječak će rasti, boriti se za pravdu, živjet će neko vrijeme među gubavcima i bit će krvnički ubijen u svojim tridesetim.

Njegovo lijepo, bradato lice, postat će simbol nade i borbe za bolji svijet. Dvije hiljade godina nakon Isusa pojavit će se Krist komunizma. Zvao se Ernesto Che Guevara.

Najkompletnije ljudsko biće Jedna od najljepših priča najvećeg pisca Cheove rodne zemlje Jorgea Luisa Borgesa zove se Evanđelje po Marku. U njoj suvremeni Isus postaje student medicine Baltasar Espinosa. Da, Camus nas je tomu naučio, da u našem vremenu, u nemogućnosti da postanu sveci, neki ljudi budu ljekari. Isus našeg vremena je doktor, liječnik, vrač. Uostalom, i pravi je Isus liječio ljude.

I Ernesto Che Guevara bio je liječnik. Da, jasno je to, Krist našeg vremena može biti jedino ljekar, makar se to ne kosi s potvrđenom spoznajom da ljekari znaju biti i zločinci. Fjodor Mihajlovič Dostojevski rekao je jednom prilikom da je cijela povijest čovječanstva dala samo jednog savršenog čovjeka: Isusa. Kako će veliki pisac opisati Ernesta Che Guevaru? Čujmo Jeana Paula Sartrea: "Che Guevara je najkompletnije ljudsko biće našeg vremena."

Prisjetimo se, dakle, priče o Cheu. Otac Cheov zvao se također Ernesto, Ernesto Guevara Lynch, i bio je inžinjer po profesiji, inače irskog podrijetla. Cheova majka Clia dela Sena poticala je iz porodice u kojoj su se miješale irska i španjolska krv. Che je, dakle, bio pravi Argentinac. Kako reče Silvia Monros-Stojaković, a u povodu Cortazara: "Argentina je zemlja u kojoj ima svega, samo čovjek nema sebe. On rođenjem najčešće baštini različite tradicije i jezike, a baš zato ne zna ko je on sam." Che je odlučio pronaći sebe, ne obazirati se toliko na podrijetlo i biti ono što je biti najteže, a čini se najlakšim: čovjek. A nije bilo lako.

Već s dvije godine starosti dobit će napad astme, bolesti koju će kao križ vući cijelog života. U dobi od četiri godine seli s porodicom u Alta Graciju u provinciji Cordoba. Cheove biografije njegovu obitelj opisuju kao tipičnu srednjoklasnu s politički nešto izraženijom lijevom inklinacijom. Primjerice, tokom španjolskog građanskog rata njihove su simpatije bile na strani republikanaca. Tokom gimnazijskog školovanja Che će savladati engleski i francuski jezik i mnogo čitati (naročito Freuda, francusku poeziju na čelu s Baudelaireom te Nerudu). Kao šesnaestogodišnjak nastanjuje se s porodicom u Buenos Airesu. Tamo upisuje medicinu, a diplomira 1953. godine.

Još kao student sa svojim je najboljim prijateljem, putujući na motociklu, obilazio Argentinu te Čile, Peru i Venecuelu. Na putovanju se uvjerava u svu bijedu života u južnoameričkim selima, nailazi na gubavce i bolesnike od tropskih bolesti, a jedno vrijeme čak i živi u koloniji gubavaca u Huambu. Nakon što je stekao ljekarsko zvanje, Che je ponovo on the road: Bolivija, Ekvador, Panama, Kostarika, Gvatemala. U Gvatemali je upoznao Hildu Gadea, kojom će se oženiti u Meksiku.

Revolucija Che u Meksiku 1955. sreće skupinu kubanskih emigranata na čelu s Fidelom Castrom. Oni planiraju revoluciju, a Che im se pridružuje. Nakon tri-četiri godine, nakon mukotrpnog uvježbavanja, iskrcavanja koje će preživjeti tek dvanaest gerilaca, planinskih borbi, famozne bitke za Santa Claru, smiješila se pobjeda. Predsjednik Batista pobjegao je u Santo Domingo, revolucija je pobijedila. Te pobjedničke 1959. godine Che će dobiti kubansko državljanstvo, oženiti se ponovo, ovaj put Aleidu March, i putovati po svijetu, kako kažu izvještaji - po Aziji, Africi i u Jugoslaviju. U tadašnjoj se SFRJ susreo i sa Josipom Brozom Titom, a nakon dvosatnog srdačnog razgovora izjavit će između ostalog: "Tito je čovjek s kojim se poslije prvih rečenica lako i jednostavno uspostavlja direktan kontakt."

Po povratku na Kubu krajem iste godine, Castro ga proglašava guvernerom kubanske narodne banke. Tu funkciju će napustiti 1961. godine, kad bude postavljen za ministra industrije. Tih godina, u prvoj polovici šezdesetih, Che mnogo piše i putuje. Tu su, među ostalim, sljedeće knjige: Gerilsko ratovanje, Bilješke uz studije o kubanskoj revoluciji, Socijalizam i kubanski čovjek, te sljedeće destinacije: Kina, Čehoslovačka, Sovjetski savez, Buenos Aires, Brazil, Mali, Gvineja, Gana, Tanzanija, Pariz, Alžir, New York, Kanada. U ovim godinama Che je paralelno posjećivao svjetske konferencije i primao državne ordene (poput brazilskog) te obilazio gerilce i buntovnike širom svijeta. Ovo potonje bilo je bliže njegovom srcu: nije on bio čovjek establishmenta, bio je rođeni borac: šaman u smislu Malrauxovom i pjesnik u smislu Andrićevom.

U svojim mladalačkim Nemirima Andrić je objavio i kratku prozu pod naslovom Priča iz Japana. U toj priči pjesnik Mori Ipo na strani je urotnika sve dok ovi ne pobijede. Tada napušta zemlju ostavljajući im pismo u kojima se ispričava što sa svojim drugovima ne može dijeliti vlast kao što je dijelio borbu, kaže da su pjesnici, protivno od drugih ljudi, vjerni samo u nevolji, a da napuštaju one kojima je dobro, da pjesnici podnose sve osim vlasti, te da on, Mori Ipo, ide da potraži ima li gdjegod koja težnja što nije izvojevana. Frapantna je sličnost ove stare pričice sa Cheovom sudbinom. I on je shvatio da vlast nije za njega i pošao je tražiti težnju što nije izvojevana. Čak se i motiv pisma ponavlja. Che se 1965. odriče svih funkcija i kubanskog državljanstva i odlazi u nepoznato, a Castro će kubanskom narodu javno pročitati čuveno Cheovo pismo - njegov oproštaj s narodom Kube.

Posljednji dani Te, 1965. i 1966. godine, Che je uglavnom u Kongu, u Africi. Kad bude prisiljen napustiti Kongo, vraća se u Južnu Ameriku: Urugvaj, Brazil, Paragvaj, Argentina, te naposljetku zemlja u kojoj će umrijeti: Bolivija. Bolivijski su gerilci sa Cheom u svojim redovima 23. marta 1967. godine vojsci zadali težak poraz. U aprilu mjesecu bitke ponovo donose gerilske trijumfe. U oktobru mjesecu iste godine vodi se bitka na mjestu Quebrada de Yuro: na jednoj strani Barrientesove trupe, na drugoj strani Cheovi gerilci. U noći sedmog oktobra Che i drugovi su opkoljeni. Teško ranjen u nogu, Che je ležao u zgradi škole u Higuerasu. Mario Turan ubio ga je mučki, s devet hitaca, devetog oktobra. Istog dana bolivijska je vlada obznanila svijetu vijest o Cheovoj egzekuciji. Cheovo tijelo pokopano je u neoznačenoj masovnoj grobnici, a tek je trideset godina kasnije dostojno sahranjeno u mauzoleju u Santa Clari.

I, evo, trideset pet godina je prošlo, a Cheovo ime još uvijek sija kao zvijezda pravičnosti i borbe za bolji svijet. Komunizam u koji je Che vjerovao gotovo da je nestao, samo još njegova Kuba i prijatelj mu Castro nekako donkihotski stoje pod crvenim barjakom komunizma. No, Cheovo ime i lik njegov nadrasli su komunizam. Lik mladog revolucionara i dan-danas je na tolikim majicama, posterima, značkama, bedževima, zastavama, zidovima. Cheovo ime i njegov kratki poetični nadimak postali su simbol, šifra i lozinka mladih idealista širom svijeta, a ponekad čak i pomalo šminkersko znamenje. O Cheu se snimaju filmovi, pišu knjige, posvećuju mu se i pjevaju pjesme. Ernesto Che Guevara umro je mlad, prije nego je napunio četrdesetu, prije nego je došao u dob za koju Selimovićev Nurudin u često citiranoj dijagnozi veli da je svojevrsna mlada starost, tj. čovjek je još dovoljno mlad da bi imao snove, a već prestar da ih ostvaruje.

Che, rekli smo, nije doživio četrdesetu, no on nije bio čovjek koji bi pomislio da je ikada prestar za ostvarivanje snova. Za to čovjek nikad nije ni premlad ni prestar. Che se od najranije mladosti pa sve do prerane smrti borio za pravdu i za snove: to je borba za koju nema čekanja pravog vremena: svako vrijeme je pravo. To je ono talmudisko: kad ako ne sad?! To je ono o čemu pjevaju pjesnici Bono i Rundek: O, maybe the time is right, o maybe tonight, odnosno: U nama vrijeme se mijenja/ I svi su opet spremni da se bore za san/ U nama vrijeme se mijenja/ Sa barikada reći ćemo NO PASSARAN/ Sad je vrijeme za to.
Last edited by Marlon on 10/08/2006 23:36, edited 2 times in total.


User avatar
Lace
Posts: 8146
Joined: 11/04/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by Lace » 10/08/2006 23:32

Image

User avatar
cheguevara_k1
Posts: 531
Joined: 19/04/2004 02:35

Post by cheguevara_k1 » 11/08/2006 11:59

@induendo

Che, Tito, Lenjin, Kastro etc... slijedili su potpuno razlicite pravce u komunizmu, koji osim po imenu nisu slicni ni po cemu drugom.

User avatar
repeater
Posts: 1636
Joined: 04/07/2005 04:59
Location: Yoknapatawpha County
Contact:

Post by repeater » 11/08/2006 20:32

ili ovako --

Image

medulla
Posts: 121
Joined: 13/07/2006 19:19

Post by medulla » 11/08/2006 20:37

mislim da je astma potcijenjena kad se govori o utjecajima na njegovo opredjeljenje

User avatar
repeater
Posts: 1636
Joined: 04/07/2005 04:59
Location: Yoknapatawpha County
Contact:

Post by repeater » 11/08/2006 20:40

sta hoces reci da se covjek okrenuo komunizmu kad mu je ponestalo novaca za lijekove. hm, moguce.

medulla
Posts: 121
Joined: 13/07/2006 19:19

Post by medulla » 11/08/2006 21:28

repeater wrote:sta hoces reci da se covjek okrenuo komunizmu kad mu je ponestalo novaca za lijekove. hm, moguce.


ne, nego astma se veze za odredjenu psihokonstituciju. narocito kad se pojavi kod djece. to je uvijek u vezi sa osobinama licnosti. i ovo bi se kod njega moglo extra analizirat

Celicna_saka
Posts: 902
Joined: 15/07/2005 21:47

Post by Celicna_saka » 11/08/2006 22:11

Kazu da je se neslavno ponio prije smrti? Inace, jedna od ikona 20-tog vijeka.

User avatar
cheguevara_k1
Posts: 531
Joined: 19/04/2004 02:35

Post by cheguevara_k1 » 11/08/2006 22:45

@Celicna_saka

Sto se toga neslavnog tice, agent CIA-e koji ga je strijeljao ranjenog, i kasnije odrezao njegove sake kako bi imao dokaz, je izjavio da su mu zadnje rijeci bile :"Zasto drhtis, pa pucas u obicnog covjeka".

A borio se do zadnjeg metka. Zarobljen je ziv i ranjen samo zato sto vise nije imao municije inace bi sigurno presudio sam sebi i ne bi im dozvolio da uzivaju u tome.

Treba se sjetiti 1961. i Zaliva svinja kada je skoro kompletan sastav "cuvenih" zelenih beretki izginuo u borbi protiv Cheovih komandosa, pa kasnije Afrike i obuke vojnika Lorana Cabile.
Che je govorio kako ne treba cekati da se steknu uslovi za revoluciju, vec ih treba napraviti pomocu grupice gerilaca.

User avatar
repeater
Posts: 1636
Joined: 04/07/2005 04:59
Location: Yoknapatawpha County
Contact:

Post by repeater » 11/08/2006 22:46

medulla wrote:
repeater wrote:sta hoces reci da se covjek okrenuo komunizmu kad mu je ponestalo novaca za lijekove. hm, moguce.


ne, nego astma se veze za odredjenu psihokonstituciju. narocito kad se pojavi kod djece. to je uvijek u vezi sa osobinama licnosti. i ovo bi se kod njega moglo extra analizirat


jebes mene. ja kao i marks -- sve tumacim kroz rapodjelu kapitala.

hogshead
Posts: 67
Joined: 14/01/2003 00:00

Post by hogshead » 12/08/2006 01:20

Lijevo sam orijentiran, da odmah razjastimo.

Ono što mi smeta je prosta stvar da je odnos ljudi koji se fura na Chea obrnuto proporcionalan broju ljudi koji znaju o njemu reći više od tri rečenice. 90 % ljudi zna samo kako izgleda (zahvaljujući onoj čuvenoj fotki koja je postala neki simbol antiglobalionizma) i da se nešto borio protiv nekoga...

Che je postao brend... kao Coca Cola

User avatar
cheguevara_k1
Posts: 531
Joined: 19/04/2004 02:35

Post by cheguevara_k1 » 13/08/2006 00:30

Ne ... ne kao coca cola vec kao moderni Isus i btw nije Ernesto Che Guevara vec Ernesto Guevara Lynch de la Serna. A ono che zaradio je kao gerilac i znaci ustvari prijatelj ili drug.

rikardoreis
Posts: 1957
Joined: 03/08/2006 00:01
Location: ulica san martin, buenos aires

Post by rikardoreis » 13/08/2006 01:07

hm...imam i ja che guevarinu majicu i ljevicu simpatisem..al treba biti realan..Drug Che :) je idealizovan do besvijesti. Che je bio tipicni boljsevicki kadar za sve poslove. iako je bio doktor nije postao ministar zdravstva vec je s puno samopouzdanja preuzeo onako prilicno nemedicinski polozaj direktora kubanske centralne banke i dodatno uprskao stvar u ionako siromasnoj zemlji...pa se preselio na polozaj ministra trgovine. kad su osvojili vlast na Kubi bilo je strijeljanja i logora na sve strane. poznato je da je na takve prituzbe odgovorio s govornice UN-a"da strijeljaju i da ce nastaviti strijeljati sve politicke neistomisljenike"

poslije je otisao u svoju bolivijsku avanturu i kao u dobrom flmu poginuo....poginuo dovoljno mlad u romanticnom kontekstu i njega su zapravo stvorili zapadnoevropski ljevicari smjesteni u svoje udobne kabinete...od njega su stvorili simbol otpora-jer ljudima treba neko sa kime ce se identifikovati.

Znaci radi se o manipulaciji simbola.. prepustam temu teenagerima,ne rugam im se, i ja sam mislio kao oni.

User avatar
Jara
Posts: 28647
Joined: 27/03/2006 00:36

Post by Jara » 13/08/2006 02:53

hogshead wrote:Lijevo sam orijentiran, da odmah razjastimo.

Ono što mi smeta je prosta stvar da je odnos ljudi koji se fura na Chea obrnuto proporcionalan broju ljudi koji znaju o njemu reći više od tri rečenice. 90 % ljudi zna samo kako izgleda (zahvaljujući onoj čuvenoj fotki koja je postala neki simbol antiglobalionizma) i da se nešto borio protiv nekoga...

Che je postao brend... kao Coca Cola


Ironija je da autor jedne od najkopiranijih fotki na Planeti, poznate ( pa moze se reci ) kao logo Coca Cole, nije ništa zaradio na njoj. Ni autorskih prava nije imao. Vjerovatno ni sanjao nije da ce Che, zahvaljujuci njemu, postati jedan od najprepoznatljivijih likova na svijetu.

User avatar
cheguevara_k1
Posts: 531
Joined: 19/04/2004 02:35

Post by cheguevara_k1 » 14/08/2006 14:26

Jara wrote:
hogshead wrote:Lijevo sam orijentiran, da odmah razjastimo.

Ono što mi smeta je prosta stvar da je odnos ljudi koji se fura na Chea obrnuto proporcionalan broju ljudi koji znaju o njemu reći više od tri rečenice. 90 % ljudi zna samo kako izgleda (zahvaljujući onoj čuvenoj fotki koja je postala neki simbol antiglobalionizma) i da se nešto borio protiv nekoga...

Che je postao brend... kao Coca Cola


Ironija je da autor jedne od najkopiranijih fotki na Planeti, poznate ( pa moze se reci ) kao logo Coca Cole, nije ništa zaradio na njoj. Ni autorskih prava nije imao. Vjerovatno ni sanjao nije da ce Che, zahvaljujuci njemu, postati jedan od najprepoznatljivijih likova na svijetu.
Pa ni Che nije nista zaradio od toga sto je umro mlad i usao u legendu ;););)

User avatar
DaysleepeR
Posts: 10654
Joined: 29/05/2003 00:00
Location: Rajvosa

Post by DaysleepeR » 14/08/2006 15:09

rikardoreis wrote:hm...imam i ja che guevarinu majicu i ljevicu simpatisem..al treba biti realan..Drug Che :) je idealizovan do besvijesti. Che je bio tipicni boljsevicki kadar za sve poslove. iako je bio doktor nije postao ministar zdravstva vec je s puno samopouzdanja preuzeo onako prilicno nemedicinski polozaj direktora kubanske centralne banke i dodatno uprskao stvar u ionako siromasnoj zemlji...pa se preselio na polozaj ministra trgovine. kad su osvojili vlast na Kubi bilo je strijeljanja i logora na sve strane. poznato je da je na takve prituzbe odgovorio s govornice UN-a"da strijeljaju i da ce nastaviti strijeljati sve politicke neistomisljenike"

poslije je otisao u svoju bolivijsku avanturu i kao u dobrom flmu poginuo....poginuo dovoljno mlad u romanticnom kontekstu i njega su zapravo stvorili zapadnoevropski ljevicari smjesteni u svoje udobne kabinete...od njega su stvorili simbol otpora-jer ljudima treba neko sa kime ce se identifikovati.

Znaci radi se o manipulaciji simbola.. prepustam temu teenagerima,ne rugam im se, i ja sam mislio kao oni.


Ovo je pravi post.

Danas smo sokirani kojekakvim krvnicima a istog mladi ljudi kao heroja nose na majicama.

Che je licno nadgledao pogubljenja vise od 120 ljudi nakon presuda po kratkom postupku obicno na osnovu mahalske price da je nesretnik neprijatelj sistema.

Che-ov lik je Castro gurao u prvi plan i poturao za sve prljave poslove kako bi zastitio sebe, a ovome to s druge strane nije bilo nesto previse mrsko.

Na kraju je bio prijateljski ispracen preko granica Kube i nije bio likvidiran samo zbog kredita zaradjenih dok je zajedno sa Castrom bio gerila.

Nakon toga je lutao po kojekakvim paravojskama dok ga nisu likvidirali.

Danas bi ga prozvali medjunarodnim teroristom br. 1.

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

Post by anais_nin » 14/08/2006 18:15

rikardoreis wrote:hm...imam i ja che guevarinu majicu i ljevicu simpatisem..al treba biti realan..Drug Che :) je idealizovan do besvijesti. Che je bio tipicni boljsevicki kadar za sve poslove. iako je bio doktor nije postao ministar zdravstva vec je s puno samopouzdanja preuzeo onako prilicno nemedicinski polozaj direktora kubanske centralne banke i dodatno uprskao stvar u ionako siromasnoj zemlji...pa se preselio na polozaj ministra trgovine. kad su osvojili vlast na Kubi bilo je strijeljanja i logora na sve strane. poznato je da je na takve prituzbe odgovorio s govornice UN-a"da strijeljaju i da ce nastaviti strijeljati sve politicke neistomisljenike"

poslije je otisao u svoju bolivijsku avanturu i kao u dobrom flmu poginuo....poginuo dovoljno mlad u romanticnom kontekstu i njega su zapravo stvorili zapadnoevropski ljevicari smjesteni u svoje udobne kabinete...od njega su stvorili simbol otpora-jer ljudima treba neko sa kime ce se identifikovati.

Znaci radi se o manipulaciji simbola.. prepustam temu teenagerima,ne rugam im se, i ja sam mislio kao oni.


mene ovaj podebljani dio njegove istorije najvise svrbi.... :roll: i nervira me kad ga ljudi apsolutno idoliziraju, kao da je bio neko savrsenstvo.....isto ko james dean = buntovnik bez razloga :D

medjutim nije bas bez zasluge postao popularan koliko jeste (a iskreno iz zenske perspektive nije onako los ni na oci, i ja imam njegovu fotku u sobi samo ne onu sto je po majcama nego jednu malo "obicniju")...ono zbog cega ga ja gotivim i postujem i onaj dio njega koji romanticiram je cinjenica da jeste bio lider...posjedovao je zar i karizmu i znao je povuci ljudi za sobom....na zalost nase danasnje doba nema ni jednog jedinog covjeka koji bi se mogao nazvati liderom, vodjom, u pravom smislu te rijeci.... :roll:

rikardoreis
Posts: 1957
Joined: 03/08/2006 00:01
Location: ulica san martin, buenos aires

Post by rikardoreis » 14/08/2006 20:32

Nice Beatrice!

Davno je receno da revolucije jedu svoju djecu. Malo mi je zao sto se na racun Chea fini broj burzoazije obogatio, pocev od filmske industrije pa dalje...

Burzoazija je majstor da sve naplati...sjetite se recenice V.Majakovskog:
"Burzoazija napravi od muhe slona i poslije prodaje slonovu kost!
:)

User avatar
cheguevara_k1
Posts: 531
Joined: 19/04/2004 02:35

Post by cheguevara_k1 » 14/08/2006 22:30

Ma glupo je bilo koga gledati kao bezgresnog, bas zbog toga stari dobri pjesnik Djole rece:
" Mi smo bar imali Che Guevare
I druge prevare"


Ali mislim da bi sigurno bilo bolje kada bi danasnjim klincima od 10-ak do 15 godina idol bio Che ili neko slican nego sto su im idoli Celo I i Celo II i ostala ekipa.

Post Reply