http://en.wikipedia.org/wiki/Bullyingnekitamopd wrote:Da sva uvjerenja su podlozna ismijavanju. Zmk ultra wrote: Pa onda možeš podjebavati sve redom i očekivati da svi reaguju bez ljutnje.
Ima ljudi znaju za šalu, neki ne znaju, i skočit će ti za vrat iste sekunde. Ako ti je 1000x rečeno nemoj, zašto da budeš toliki debil i nastaviš?
cenzura se nastavlja
http://www.standard.co.uk/news/uk/top-p ... 76568.html
naci treba sageti glavu onima koji ne znaju za salu? Treba im dopustiti da silom zabrane salu na svoj racun?
Rasa nije uvjerenje, ona se ne bira i zato nije podlozna ismijavanju.
"Charlie Hebdo" BiH verzija
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#26 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
- zateznistub
#27 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Smatram da treba napraviti razliku između nečega što se zove šala, vic isl. i nečega što se zove ismijavanje. Mislim da je to malo morbidno.
Ali to je samo moj stav!
Ali to je samo moj stav!
- Danguba
#28 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
nije da ne bi imao tiraz a ortopedija i traumatologija posla. 
- SaraFina
#29 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Karikature su umjetnost. Mislim da poruke koje one šalju mogu biti diskutabilne, ali svakako nisu jeftino i uvredljivo ismijavanja u većini slucajeva.
Problem je razumjeti što je poruka karikaturiste. Većina ljudi mislim da bukvalno shvata te poruke i smatra ih uvredljivim.
Medjutim po meni te karikature mogu prestavljati i pozitivnu kritiku.
Gospodin Enes Ćeleosmanović iz Brčkog često u E-novinama objavljuje svoje fotomontaze.
One su takodje konstruktivna kritika vjerskim poglavarima, političarima u regiji i sl.
Jedno vrijeme bio je izlozen i pritiscima te su mu ukinuli nalog na FB.
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=618377
Problem je razumjeti što je poruka karikaturiste. Većina ljudi mislim da bukvalno shvata te poruke i smatra ih uvredljivim.
Gospodin Enes Ćeleosmanović iz Brčkog često u E-novinama objavljuje svoje fotomontaze.
One su takodje konstruktivna kritika vjerskim poglavarima, političarima u regiji i sl.
Last edited by SaraFina on 14/01/2015 23:05, edited 1 time in total.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#30 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Imali smo feral, pa i walter, sa vise ukusa, boljim tekstovima, pametnijim (kulturnijim) karika(turistima).fosna2014 wrote:Posto je ova tema aktualna u svijetu smatram da bismo i mi trebali o ovome raspravljati. Da li biste vi podrzavali karikaturiste u BiH da recimo oni na svoj nacin pokazu nama gradjanima svoj vid desavanja u BiH? Zamolio bih sve forumase da se "previse" ne vezu za slucaj u Francuskoj posto sam temu zamislio tako da raspravljamo o (mogucim) karikaturistima kod nas.
Kako bi to odjeknulo kod nas? Koji su razlozi za vas stav po tom pitanju ...
"Čudna je to želja; tražiti vlast i izgubiti slobodu; ili: tražiti vlast nad drugima a izgubiti je nad samim sobom."
Francis Bacon
![]()
Jesu to sad susjedi, komsije ili "domaci" koji su pisali, nebitno. Imalo je slifa, zara, disalo je.
(kako ko gleda)
I mozda nisu svi crtali, ali su pisali kolumne, djelili misljenje zdrave sredine..
-
HM 2011
#31 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
SaraFina wrote:Karikature su umjetnost. Mislim da poruke koje one šalju mogu biti diskutabilne, ali svakako nisu jeftino i uvredljivo ismijavanja u većini slucajeva.
O ovome bi se dalo razgovarati - u pitanju su živi ljudi, "profani" tj. obični, političari i slično - odnosno masa ljudi koji nam serviraju bull crap putem mass medija umotan u celofan - EChe je čovjek koji se trudi da prikaže šta je ispod celofana....
Karikature sa političkom porukom običnog čovjeka - Ja nemam ništa protiv toga, a smatram da ni Islam i Islamska zajednica nema ništa protiv toga ?
Društveno angažovana umjetnost....
Ko je bio Siluet ?
The word "silhouette" derives from the name of Étienne de Silhouette, a French finance minister who, in 1759, was forced by France's credit crisis during the Seven Years' War to impose severe economic demands upon the French people, particularly the wealthy.[4] Because of de Silhouette's austere economies, his name became synonymous with anything done or made cheaply and so with these outline portraits.[5][6] Prior to the advent of photography, silhouette profiles cut from black card were the cheapest way of recording a person's appearance.[7][8]
U suštini ljudi su crtali čiča gliše po zidovima u Francuskoj da prikažu stanje gladi.... Eto tako je nastao termin Silueta...
I ne Silhouette nije bio Božiji poslanik, niti Bog lično - ali živimo u izuzetno perverznom vremenu i kad tad će nam to svima doći na naplatu....
Što mene opet vraća na uvodno izlaganje - šta je uvreda i koga se smije vrijeđati a koga ne - odnosno šta se može nazvati društveno angažovanom umjetnosti ?
https://www.google.ba/search?q=Eche&esp ... ch&q=E+Che
- insomnia78
#32 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Inace, oTaj E che, ideja odlicna, realizacija nula
Znam da nije u tome poenta ali je uzas kako lik ne zna koristiti PS
- SaraFina
#33 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
HM 2011 wrote:SaraFina wrote:Karikature su umjetnost. Mislim da poruke koje one šalju mogu biti diskutabilne, ali svakako nisu jeftino i uvredljivo ismijavanja u većini slucajeva.
O ovome bi se dalo razgovarati - u pitanju su živi ljudi, "profani" tj. obični, političari i slično - odnosno masa ljudi koji nam serviraju bull crap putem mass medija umotan u celofan - EChe je čovjek koji se trudi da prikaže šta je ispod celofana....
Karikature sa političkom porukom običnog čovjeka - Ja nemam ništa protiv toga, a smatram da ni Islam i Islamska zajednica nema ništa protiv toga ?
Društveno angažovana umjetnost....
Ko je bio Siluet ?
The word "silhouette" derives from the name of Étienne de Silhouette, a French finance minister who, in 1759, was forced by France's credit crisis during the Seven Years' War to impose severe economic demands upon the French people, particularly the wealthy.[4] Because of de Silhouette's austere economies, his name became synonymous with anything done or made cheaply and so with these outline portraits.[5][6] Prior to the advent of photography, silhouette profiles cut from black card were the cheapest way of recording a person's appearance.[7][8]
U suštini ljudi su crtali čiča gliše po zidovima u Francuskoj da prikažu stanje gladi.... Eto tako je nastao termin Silueta...
I ne Silhouette nije bio Božiji poslanik, niti Bog lično - ali živimo u izuzetno perverznom vremenu i kad tad će nam to svima doći na naplatu....
Što mene opet vraća na uvodno izlaganje - šta je uvreda i koga se smije vrijeđati a koga ne - odnosno šta se može nazvati društveno angažovanom umjetnosti ?
https://www.google.ba/search?q=Eche&esp ... ch&q=E+Che
Mislim da je tanka nit koja razdvaja drustveno
angaziranu umjetnost od uvrede kad je ljudska psiha, nacin i stil zivota, obrazovanje, religioznost i sl u pitanju. Dakle uvijek se polazi od tih društveno prihvatljivih normi kad je pojedinac odnosno skupina u pitanju.. ono što recimo ( primjera radi, tebi kao vjerniku prestavlja uvredu) meni kao ateistici ne mora biti.
Tako je sa slikama proroka Muhameda.
Druga stvar je " poruka" koju karikatura " šalje"
Ja ju mogu razumijevati na sasvim suprotan način od tebe, ili ti od nekog desetog čovjeka ..
Katolicima je i prestavljanje pape ( kao zivog čovjeka ) u nekom satiričnom kontekstu neprihvatljivo.
Takodje ni biskupe i svestenike ne vole vidjeti u nekom podrugljivom kontekstu .. Naravno ne svi ali dio religioznih to smatra ismijavanjem vjere.
Meni lično Cerić je uvijek bio isključivo smiješan kad bi ga Ćeleosmanović uvrstio u neko svoje djelo
- fosna2014
#34 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Aha, kad srce onaj sok iz slamke. 
- animals
#35 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Imas pravo da mislis sta hoces..direktni wrote:Je li Djevica Marija fakat bezgrešno začela? Je li Isus fakat prvo dijete iz epruvete? Il' je Djevica Marija bila klasična kurava? Je li ovo moje pisanje sloboda govora ili govor mržnje?
Satrah se od satire.
ali, moras skontati da ti koji se ismijavaju, materijal za satiru daju sami..
znaci ziva istina, jer sta ces dalje kad je u Saudijskoj Arabiji izdata fetva, protiv snjezni figura..
da snjezni figura..znaci zabrana pravljenja figura od snijega
Last edited by animals on 15/01/2015 12:25, edited 1 time in total.
-
realna do boli
#36 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
"ko ne zna za salu treba ga ozbiljno zajebavat"...... i tacka.
- animals
#37 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Bila nedavno neka snjezna oluja..ziva istina..direktni wrote:Pusti ba Saudiju, kod njih snijega, k'o u Teheranu krmadi?animals wrote:Imas pravo da mislis sta hoces..direktni wrote:Je li Djevica Marija fakat bezgrešno začela? Je li Isus fakat prvo dijete iz epruvete? Il' je Djevica Marija bila klasična kurava? Je li ovo moje pisanje sloboda govora ili govor mržnje?
Satrah se od satire.
ali, moras skontati da ti koji se ismijavaju, materijal za satiru daju sami..
znaci ziva istina, jer sta ces dalje kad je u Saudijskoj Arabiji izdata fetva, protiv snjezni figura..
da snjezni figura..znaci zabrana pravljenja figura od snijega
- fosna2014
#38 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Bukvalizam je kod nas najveci problem. Uzmemo odmah zdravo za gotovo. Da sutra pise u Avazu da se Zeljko posrao u usta Bakiru ili obrnuto, ljudi bi povjerovali. Izvor informacija nam je na nivou malog djeteta. Ali i ne cudi koliko smo (ne)pismeni.realna do boli wrote:"ko ne zna za salu treba ga ozbiljno zajebavat"...... i tacka.
- biske
-
ja71
#40 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Sve zavisi sta je kome sveto:
- vjernicima je Bog na 1. mjestu i po tom pitanju nema sale
- njihovim kriticarima je najvaznija sloboda izrazavanja i ne zele je sebi zabraniti
- nekome trecem je opet novac/vlast/muzicki pravac najvaznije u zivotu i takodje je spreman braniti svoju svetinju
uglavnom svi mi ne mozemo (a cesto i necemo) razumjeti onu drugu stranu sta je njoj sveto.
- njihovim kriticarima je najvaznija sloboda izrazavanja i ne zele je sebi zabraniti
- nekome trecem je opet novac/vlast/muzicki pravac najvaznije u zivotu i takodje je spreman braniti svoju svetinju
uglavnom svi mi ne mozemo (a cesto i necemo) razumjeti onu drugu stranu sta je njoj sveto.
- fosna2014
#41 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Problem nastaje kada ljudi mijesaju vjersku sa sekularnom drzavom. Vjernici smatraju da je vjera iznad svega, ali znamo da se to moze samo odnositi na duhovni dio zivota.ja71 wrote:Sve zavisi sta je kome sveto:
- York Light 100`s
#42 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Mene su radovi El Chea znali često nasmijati, ali više što su na njegovim slikama Fahro i Zlaja izgledali slatko u haljinama ili što je "strpao" Dodika u lederhosen nego što su njegovi radovi imali kakvu poentu ili porukuinsomnia78 wrote:Inace, oTaj E che, ideja odlicna, realizacija nula
Uzmi sliku gay parade, namontiraj glave Dodika, Bakira i Čovića i to je to. Ne baš kreativno ali ipak

- topcam
- Vozim: uzbrdo
#43 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Znaci onako realno, ako si ti debela, ne kazem da nisi ili jesi, treba neko stalno zbivat sale na racun tvoje debljine,realna do boli wrote:"ko ne zna za salu treba ga ozbiljno zajebavat"...... i tacka.
sve dok se i ti ne pocnes smijati, i shvatis da je to samo zezancija.
(ne objasnjavam tebi, samo da se ogradim, ne salim na takav nacin niti bih to ikad ucinio, niti na racun nekih
drugih anomalija, kako psihickih tako u ovom spomenutom ""fiktivnom"" slucaju fizickih).
- Leo_alfa
#44 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Da.fosna2014 wrote:Posto je ova tema aktualna u svijetu smatram da bismo i mi trebali o ovome raspravljati. Da li biste vi podrzavali karikaturiste u BiH da recimo oni na svoj nacin pokazu nama gradjanima svoj vid desavanja u BiH? Zamolio bih sve forumase da se "previse" ne vezu za slucaj u Francuskoj posto sam temu zamislio tako da raspravljamo o (mogucim) karikaturistima kod nas.
"Čudna je to želja; tražiti vlast i izgubiti slobodu; ili: tražiti vlast nad drugima a izgubiti je nad samim sobom."
Francis Bacon
![]()
Kod nas prolazi sve sto pravi zaradu i samo zaradu (covjek bi rekao da smo ekonomski gigant), a kakvo nam je drustvo to su turbofolkerasi, tako da od neke kritike koja budi revolt, razmisljanje, napredak, dijalog nema nista.
-
s@mson
#45 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
jeboteocemumiraspravljamo...
Nema te karikature koja bi mene i clanove moje porodice, koju sam odgojio u jednom zdravom okruzenju kao djevojku i djecaka koji jako dobro poznaju Kur'an, ponukala da napravim nesto kao fakinbracastosunapravila...
Ne znam da li sam to ja glup, nedovoljno upucen ili sta vec ali, ubiti nekoga bez obzira sta i o cemu pisao za mene je nedopustivo...
Generalno, nekoga ubiti, ja ne mogu sebe zamisliti da to uradim i svoju porodicu u tom smjeru pokusavam da usmjerim...
Znaci, ubistvo je nesto sto je nedopustivo...
Znam i to da ce se sada nakaciti oni sto brane ubijene u Gazzi, u Iraku, u Siriji...
Kazem, i to je nedopustivo...
Nema te karikature koja bi mene i clanove moje porodice, koju sam odgojio u jednom zdravom okruzenju kao djevojku i djecaka koji jako dobro poznaju Kur'an, ponukala da napravim nesto kao fakinbracastosunapravila...
Ne znam da li sam to ja glup, nedovoljno upucen ili sta vec ali, ubiti nekoga bez obzira sta i o cemu pisao za mene je nedopustivo...
Generalno, nekoga ubiti, ja ne mogu sebe zamisliti da to uradim i svoju porodicu u tom smjeru pokusavam da usmjerim...
Znaci, ubistvo je nesto sto je nedopustivo...
Znam i to da ce se sada nakaciti oni sto brane ubijene u Gazzi, u Iraku, u Siriji...
Kazem, i to je nedopustivo...
- fosna2014
#46 Re: "Charlie Hebdo" BiH verzija
Bojim se da smo promasili taj voz.Leo_alfa wrote:Da.fosna2014 wrote:Posto je ova tema aktualna u svijetu smatram da bismo i mi trebali o ovome raspravljati. Da li biste vi podrzavali karikaturiste u BiH da recimo oni na svoj nacin pokazu nama gradjanima svoj vid desavanja u BiH? Zamolio bih sve forumase da se "previse" ne vezu za slucaj u Francuskoj posto sam temu zamislio tako da raspravljamo o (mogucim) karikaturistima kod nas.
Francis Bacon
![]()
Kod nas prolazi sve sto pravi zaradu i samo zaradu (covjek bi rekao da smo ekonomski gigant), a kakvo nam je drustvo to su turbofolkerasi, tako da od neke kritike koja budi revolt, razmisljanje, napredak, dijalog nema nista.