Champions League 2010/2011

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

Ko će biti osvajač ovosezonske Lige Prvaka?

Arsenal
18
6%
Barcelona
97
31%
Bayern München
22
7%
Chelsea
22
7%
Inter Milan
18
6%
Manchester United
43
14%
Milan
23
7%
Olympique Lyon
3
1%
Real Madrid
52
17%
neko od ostalih
15
5%

Total votes: 313

Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#401 Re: Champions League 2010/2011

Post by Admir_1984 »

perfect_guy wrote:ne bi me iznenadilo da kluž opet presluša romu
Ja samo znam da ce bayern oplakati ;-)
burek_in_space

#402 Re: Champions League 2010/2011

Post by burek_in_space »

Nego, ko je ona bombonica shto je vodila program?! :oops:
amar007

#403 Re: Champions League 2010/2011

Post by amar007 »

Koliko mi imamo reprezentativaca u ligi prvaka?
cyprus

#404 Re: Champions League 2010/2011

Post by cyprus »

amar007 wrote:Koliko mi imamo reprezentativaca u ligi prvaka?
Jednog u A i jednog u U21 :oops:
hau jes no

#405 Re: Champions League 2010/2011

Post by hau jes no »

burek_in_space wrote:Nego, ko je ona bombonica shto je vodila program?! :oops:
žabarka, ne volis ti to

al što sneijder ima zenu auu :oops: :D
cyprus

#406 Re: Champions League 2010/2011

Post by cyprus »

hau jes no wrote:al što sneijder ima zenu auu :oops: :D
:dance: :dance:
burek_in_space

#407 Re: Champions League 2010/2011

Post by burek_in_space »

hau jes no wrote: žabarka, ne volis ti to

Volim sve shto vole mladi! :D

Jebo Sneijderovu :mrgreen: kako se ova voditeljka zove?! :D
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#408 Re: Champions League 2010/2011

Post by bordo gandalf »

burek_in_space wrote:
hau jes no wrote: žabarka, ne volis ti to

Volim sve shto vole mladi! :D

Jebo Sneijderovu :mrgreen: kako se ova voditeljka zove?! :D
Ma zabarke su jake bureche pusti njih :D
hau jes no

#409 Re: Champions League 2010/2011

Post by hau jes no »

nije zabarka, švicarkinja :oops: Melanie Winiger
lerdi

#410 Re: Champions League 2010/2011

Post by lerdi »

Evo je bureče samo za tebe :D

Image
burek_in_space

#411 Re: Champions League 2010/2011

Post by burek_in_space »

Od ovog trenutka, ovo je tema samo o
Image :kiss:

Hvala momci, imacu vas na umu kad banovi pochnu letiti forumom. :mrgreen:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#412 Re: Champions League 2010/2011

Post by bordo gandalf »

grmiii :D
extraordinary

#413 Re: Champions League 2010/2011

Post by extraordinary »

Melanie fakat beton :D

Cyprus, ne bi se šetali prvaci Engleske i sličnih zemalja sa gol razlikom 45:2 kroz grupnu fazu jer bi vremenom i Sarajevo i Dinamo Tirana i Ekranas i slični klubovi zaradili para pa kupili kvalitetne fudbalere da se mogu suprotstaviti jednom Unitedu,Interu, Realu ili sličnim klubovima. Ovo što se sad radi jeste da jaz između 4-5 najjačih liga i ostatka Evrope raste konstantno iz godine u godinu, što bi se dalo promijeniti da se Liga prvaka vrati prvacima.
cyprus

#414 Re: Champions League 2010/2011

Post by cyprus »

extraordinary wrote:Melanie fakat beton :D

Cyprus, ne bi se šetali prvaci Engleske i sličnih zemalja sa gol razlikom 45:2 kroz grupnu fazu jer bi vremenom i Sarajevo i Dinamo Tirana i Ekranas i slični klubovi zaradili para pa kupili kvalitetne fudbalere da se mogu suprotstaviti jednom Unitedu,Interu, Realu ili sličnim klubovima. Ovo što se sad radi jeste da jaz između 4-5 najjačih liga i ostatka Evrope raste konstantno iz godine u godinu, što bi se dalo promijeniti da se Liga prvaka vrati prvacima.
Taj jaz nije nastao zbog Lige Šampiona, niti bi ga drugačiji format iste umanjio. Spominjo sam rukometnu LP. Tamo je najuspješniji klub u svim sportovima generalno RK Bosna redovna. Pa što nije izgradila tim koji će parirat najvećim? A zar stvarno misliš da je realno da zemlja sa 90 miliona stanovnika i od 2-3 miliona imaju istu zastupljenost i da neko iz ovih malih država može da izgradi tim koji će biti ravnopravan Realu, Barceloni, Bayernu, Chelseau, Manchesteru, Interu itd? Eto jedan Rosenborg je bio jedan od najredovnijih klubova u CL u protekla dvije decenije, osim što su ofalili zadnjih godina. Zašto nije postao velikan sličan ovim iz liga petice?
jeza u ledja

#415 Re: Champions League 2010/2011

Post by jeza u ledja »

A odakle bi te pare dosle? Pare koje se zarade u Ligi Sampiona upravo dolaze do manjih klubova od ovih vecih.
Kada igra recimo Man. United sa recimo Zilinom, 95% marketinga, tv para, i ostalih peripetija dolazi tu zbog toga sto igra ManU , a ne Zilina. Cijela Slovacka nema stanovnika koliko ManU ima gledalaca, koji ce platiti kabolvsku, koji ce kupiti proizvode koji se reklamiraju na stadionu, itd. Pa cak i da se radi o mnogo bogatijoj zemlji, recimo Danskoj (Kobenhavn), opet oni ne mogu meda protiv 50+ miliunske Engleske.

Sve dok pare igraju toliku ulogu u fudbalu (za sto smo direktno krivi mi - gledaoci), i sve dok postoje drzavne lige, jedan mali klub iz jedne male zemlje nece moci nista uraditi. To je nazalost sva filozofija u ovome.
punk's not dead
Location: Nije to bolest rijetka,nisu posljedice rata,al' ja sam prvo rek'o ŽELJO,pa sam poslije rek'o tata

#416 Re: Champions League 2010/2011

Post by punk's not dead »

cyprus wrote:

Taj jaz nije nastao zbog Lige Šampiona, niti bi ga drugačiji format iste umanjio. Spominjo sam rukometnu LP. Tamo je najuspješniji klub u svim sportovima generalno RK Bosna redovna. Pa što nije izgradila tim koji će parirat najvećim? A zar stvarno misliš da je realno da zemlja sa 90 miliona stanovnika i od 2-3 miliona imaju istu zastupljenost i da neko iz ovih malih država može da izgradi tim koji će biti ravnopravan Realu, Barceloni, Bayernu, Chelseau, Manchesteru, Interu itd? Eto jedan Rosenborg je bio jedan od najredovnijih klubova u CL u protekla dvije decenije, osim što su ofalili zadnjih godina. Zašto nije postao velikan sličan ovim iz liga petice?
po toj logici bi onda ruski klubovi trebali dominirati evropom. :-)
cyprus

#417 Re: Champions League 2010/2011

Post by cyprus »

punk's not dead wrote:
cyprus wrote:

Rusija da ima povoljnije geografske uslove (prvenstveno klima i razdaljina između gradova), lige petice bi se zvale lige šestice ;-)
punk's not dead
Location: Nije to bolest rijetka,nisu posljedice rata,al' ja sam prvo rek'o ŽELJO,pa sam poslije rek'o tata

#418 Re: Champions League 2010/2011

cyprus wrote:
punk's not dead wrote:
Rusija da ima povoljnije geografske uslove (prvenstveno klima i razdaljina između gradova), lige petice bi se zvale lige šestice ;-)
sbb kbb,nema nista od te price,to je samo ono sto ti mislis da bi bilo,a ni englezi nemaju neku ekstra klimu,pa dominiraju ;-) nema to cak veze ni sa klimom,evo zaboravi ruse,uzmi tursku za primjer (80-90 miliona stanovnika,ekstra klima),a izuzev par bljesaka u LP,nema ih na mapi.
Comrad

#419 Re: Champions League 2010/2011

Post by Comrad »

Pa i sada isti ti englezi, spanci i talijani, njemci haraju lp samo sa manjom gol razlikom, ponekad uskoci neka lijeva ekipa. Tako da mi je svejedno, sutra mozemo i mi biti ta lijeva ekipa.

Evo zemlje iz kojih je doslo posljednjih 20 pobjednika LP.
YUG
ESP
FRA
ITA
NED
ITA
GER
ESP
ENG
ESP
GER
ESP
ITA
POR
ENG
ESP
ITA
ENG
ESP
ITA

Mislim, i sada je pravo neizvjesno ko ce osvojiti LP. :-) Ja bih iskreno volio da to ne bude neko iz ove cetvorke, ali veoma tesko da ce se to desiti.

Svaki klub koji se plasira u CL na svoj će račun primiti osiguranu svotu od 7,1 milion eura. Osim toga, UEFA za pobjedu isplaćuje 800.000 eura premije, a za neodlučeni rezultat 400.000 eura. Klubovi koji nastupe u četvrtfinalu bivaju nagrađeni s po dodatna tri miliona eura, polufinalisti dobiju po četiri miliona, finalisti po 5,2 miliona – a pobjednik Lige prvaka može se radovati dodatnom bonusu od 4,8 miliona eura.

+ulaznice, dresovi, ostali rekviziti itd itd.

Sto se tice rukometa ja cisto sumnjam da je neka velika lova u igri u LP.
cyprus

#420 Re: Champions League 2010/2011

Post by cyprus »

punk's not dead wrote:
cyprus wrote:
punk's not dead wrote:
sbb kbb,nema nista od te price,to je samo ono sto ti mislis da bi bilo,a ni englezi nemaju neku ekstra klimu,pa dominiraju ;-) nema to cak veze ni sa klimom,evo zaboravi ruse,uzmi tursku za primjer (80-90 miliona stanovnika,ekstra klima),a izuzev par bljesaka u LP,nema ih na mapi.
1. Upoređivati klimu Engleske i Rusije je smješno. U Engleskoj se ne igra na -20°C, pauza između prvenstava ne traje 4 mjeseca, a kad se ide na neka gostovanja ne prelijeće se nekad i desetak vremenskih zona. Iz tog razloga 95% vrhunskih igrača sa najvišeg nivoa nikad neće otić u Rusiju, ma kakve pare im davali. A i oni koji dođu vrlo teško se snalaze u tim uslovima...

2. Ne moraš tako bukvalno shvatat ovo o veličini populacije država. Naravno da nije veličina države jedini faktor. Nisam to ni reko. Glavni faktor su pare, a uglavnom da veće zemlje imaju veću ekonomsku moć, veće tržište i sve što ide sa tim.

3. Eto vam dobrog primjera. Turska, Belgija, Švicarska, Grčka, Ukrajina, Škotska itd. svake ili skoro svake godine imaju svoje predstavnike u Ligi Prvaka. Pa ako oni nisu uspjeli da dostignu kvalitet već spomenutih najvećih klubova, kako to očekivat od Ekranasa, Željezničara, Dinamo Tbilisija, Sheriffa itd. Ovim klubovima da se 50 godina daje učešće u Ligi Prvaka, oni ne bi dostigli jačinu četvrtoplasiranog iz Engleske...
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#421 Re: Champions League 2010/2011

Post by Priorat »

Admir_1984 wrote:
perfect_guy wrote:ne bi me iznenadilo da kluž opet presluša romu
Ja samo znam da ce bayern oplakati ;-)
100% i od Basela i od Cluja. Zivim za taj dan!! :D
punk's not dead

#422 Re: Champions League 2010/2011

cyprus wrote:
punk's not dead wrote:
cyprus wrote: sbb kbb,nema nista od te price,to je samo ono sto ti mislis da bi bilo,a ni englezi nemaju neku ekstra klimu,pa dominiraju ;-) nema to cak veze ni sa klimom,evo zaboravi ruse,uzmi tursku za primjer (80-90 miliona stanovnika,ekstra klima),a izuzev par bljesaka u LP,nema ih na mapi.
1. Upoređivati klimu Engleske i Rusije je smješno. U Engleskoj se ne igra na -20°C, pauza između prvenstava ne traje 4 mjeseca, a kad se ide na neka gostovanja ne prelijeće se nekad i desetak vremenskih zona. Iz tog razloga 95% vrhunskih igrača sa najvišeg nivoa nikad neće otić u Rusiju, ma kakve pare im davali. A i oni koji dođu vrlo teško se snalaze u tim uslovima...

2. Ne moraš tako bukvalno shvatat ovo o veličini populacije država. Naravno da nije veličina države jedini faktor. Nisam to ni reko. Glavni faktor su pare, a uglavnom da veće zemlje imaju veću ekonmsku moć, veće tržište i sve što ide sa tim.

3. Eto vam dobro primjera. Turska, Belgija, Švicarska, Grčka, Ukrajina, Škotska itd. svake ili skoro svake godine imaju svoje predstavnike u Ligi Prvaka. Pa ako oni oni uspjeli da dostignu kvalitet već spomenutih najvećih klubova, kako to očekivat od Ekranasa, Željezničara, Dinamo Tbilisija, Sheriffa itd. Ovim klubovima da se 50 godina daje učešće u Ligi Prvaka, oni ne bi dostigli jačinu četvrtoplasiranog iz Engleske...
najpravednije sto si rekao je da su PARE glavni faktor,sto fifu/uefu automatski prezentuje kao mafiju,sto zapravo i jesu,nego ne mogu da vjerujem da ti podrzavas ovaj sistem koji je nametnut,i u kojem su ljudi iz malih i siromasnijih drzava(u nedostatku kluba u LP za koji su rodjeni i za koji zive i navijaju od rodjenja) osudjeni na to da navijaju za neke klubove iz lige petice,jer kao sto ti rece,"nikad klubovi iz ovih malih i nebitnih(po tebi) zemalja nece dostici kvalitet 4. iz engleske".vjerovatno i nece,ali to ne umanjuje cinjenicu da bi meni srce bilo k'o katedrala da npr. gledam želju u LP,da ga bodrim,bez obzira na rezultat,jer budimo realni,nikad ni jedan klub iz lige petice ti ne mozes simpatisati,voljeti,tugovati,nervirati se,kao za klubom za kojeg si od rodjenja vezan srcem. ;-)
extraordinary

#423 Re: Champions League 2010/2011

Post by extraordinary »

Onda je najbolje ukinuti Ligu prvaka jer ona to realno nije, prestala je biti onog dana kad je dozvoljeno da po 4 ili u ekstremnim situacijama po 5 ekipa iz iste zemlja igra u tom takmičenju, dok pola prvaka ne prođe ni prvo pretkolo. Osnovati evropsku ligu elitnih klubova, što će sad igrati jedan Partizan i Žilina Ligu prvaka a da ne igraju Juventus i Liverpool. Fino šutnuti sve što ne dolazi iz liga petice a ove iz liga petice pogurati do kraja. Po kom kriteriju je Tottenhamovo četvrto mjesto u Premiershipu vrijednije nego Željina titula u našoj ligi? Istina da su jedno 100 puta kvalitetniji, ali pravi razlog je što će Uefa na Tottenhamu zaraditi 100 puta više nego na Želji. Nisam neki teoretičar zavjera, ali Uefa pravi ogromne zarade na ovom formatu Lige prvaka a to će samo rasti dok je ima ko gledati.
jeza u ledja

#424 Re: Champions League 2010/2011

Post by jeza u ledja »

extraordinary wrote:Onda je najbolje ukinuti Ligu prvaka jer ona to realno nije, prestala je biti onog dana kad je dozvoljeno da po 4 ili u ekstremnim situacijama po 5 ekipa iz iste zemlja igra u tom takmičenju, dok pola prvaka ne prođe ni prvo pretkolo. Osnovati evropsku ligu elitnih klubova, što će sad igrati jedan Partizan i Žilina Ligu prvaka a da ne igraju Juventus i Liverpool. Fino šutnuti sve što ne dolazi iz liga petice a ove iz liga petice pogurati do kraja. Po kom kriteriju je Tottenhamovo četvrto mjesto u Premiershipu vrijednije nego Željina titula u našoj ligi? Istina da su jedno 100 puta kvalitetniji, ali pravi razlog je što će Uefa na Tottenhamu zaraditi 100 puta više nego na Želji. Nisam neki teoretičar zavjera, ali Uefa pravi ogromne zarade na ovom formatu Lige prvaka a to će samo rasti dok je ima ko gledati.
Izgleda da neki imaju kratko pamcenje, ili su jednostavno suvise mladi da se sjete.
To o cemu govoris je upravo bio cilj G17 (ili koji vec broj, posto je rastao) krajem 80-ih i pocetkom 90-ih. U stvari, malo je falilo da ekipe poput Reala, Milana, Manchestera, Bayerna, i jos njih 15-ak formiraju svoju zatvorenu ligu koja nece ovisiti od UEFA, od domacih liga, koja nece morati slati reprezentativce kad im igraju nacionalne selekcije, itd. Izgledalo je kao da ih niko u tome nece moci sprijeciti. Kao odgovor tome, odnosno kao kompromis, formirana je Liga Sampiona (1992-e ako se ne varam). Tokom godina Liga Sampiona je rasla, i u njoj su vise mjesta dobivale jace lige, proces koji se i danas desava. Iz toga su izasle dobre i UEFA, a i ti timovi. UEFA je postala mnogo mocnija i bogatija organizacija, a i ovi timovi zajedno sa njihovim ligama.
Kada bi se ukinula Liga Sampiona, odnosno kad bi u njoj dobili pravo ucesca samo prvaci, bogati timovi bi organizovali jos jedno takmicenje, vrlo moguce potpuno se povukli iz UEFA, a tu 'Ligu Sampiona' ne bi vise niko pratio. (slicno se desilo u kosarci kada su takvi timovi u vidu ULEBa odpepali FIBAu, pa znamo koliko ljudi je pratilo FIBA takmicenje koje je instantno propalo, a koliko ULEB).

Liga Sampiona moze sutra promjeniti ime u 'Liga najboljih klubova' i nista se nece promjeniti. Jebo ime.
Problem je, ponovo kazem, sto porast uticaja novca u fudbalu raste eksponentno. Zasto je to tako, pa zato sto su, opet bogati klubovi, ulagali i ulagali u promociju istog i u marketing, pa je tako raslo svako takmicenje, od UEFA EP, do FIFA SP, pa do probijanja na trzista Amerike, Azije, Afrike...pa i sad djeca u Japanu ili SAD pikaju lopte u igri za koju njihovi roditelji maltene nisu ni culi. Liga prvaka se gleda u Maleziji kao i u Engleskoj. To su pare.
I ko to sve fino upakovano u Heineken i Coca-Colu jede? - Mi, konzumenti. Mi danas pratimo po 20 utakmica sedmicno, znamo ko igra u drugoj ekipi Boltona, znamo koje boje su rezervni dresovi Alicantea, itd. Upravo od toga ti veliki klubovi zaradjuju. Tu utakmicu koju vi pogledate na TV neko naplati od vas, direktno ili indirektno. Nemojte se zavaravati, uticaj novca u fudbalu je dosao direktno preko nas - konzumenata, a pod pritiskom odlicnog marketinga.
I zato je velikim klubovima, danas preko UEFA i FIFA, u interesu da nama prodaju taj proizvod. U interesu im je da u Ligi sampiona igraju i mali kao i veliki. Jer i neki ciko u Slovackoj, Rusiji, Kini, Americi ili Bosni ce potrositi X eurica direktno ili indirektno da odgleda neku tekmu.
Dalje, velikim klubovima je zbog u interesu probijati se na trziste sa vecim potencijalom. Cista ekonomija. U vecem im je interesu da se u Rusiji podize kvalitet nego u Bosni. Svi klubovi od zarade izdvajaju za zajednicku sumu od tv prava koja ide svima u padze. Tako je Manchesteru u vecem interesu da igra sa Spartakom, Galatasarayom, nego sa Ekranasom ili Zeljeznicarom. Ko kaze da velicina zemlje u fudbalu nema veze? Hocete dokaze? Rusija, Ukrajina, gdje su oni bili prije 15 ili 30 godina? Shakhtar who? Zenit who? Gdje su bili turski klubovi prije 30 godina? Galatasaray who? Bursaspor huh? Recicete pa eto Steaua, Zvezda, Kijev, ovo ono? No ti timovi i te lige su bili nula u poredjenju sa Celticom, Rangersom, Anderlechtom, Ajaxom, PSVom, Portom, Benficom. Pogledajte malo tabele, koje zemlje su najvise uznapredovale u zadnjih 10-15 godina? Sve one sa velikim brojem stanovnika: Rusija, Ukrajina, Rumunija, Turska. One koje su pale kurcu za usi: Skotska, Holandija, Belgija, pa i Austrija, Svica. Jedino se Portugalci nekako drze. Puno stanovnika, puno navijaca - veliki potencijal. Normalno, ako ti navijaci nemaju para to ne vrijedi toliko, ali kako hvala bogu standard raste i izjednacava se i ovi siromasi polako stizu zapadnjake, najvise ako imaju veliki potencijal u vidu gledanosti. Pa zasto su ekipe velike cetvorke ex-yu toliko ofalile? Recicete zato sto se zemlja raspala, zato sto se liga rasparcala. Tacno. Ali sta to stvarno znaci? Pa znaci da manje ljudi gleda tekme Zvezde, Hajduka, Partizana, Dinama. Zemlje su manje, gledanost je manja, manje para od marketinga, manji sponzorski ugovori, manje para za dobre igrace. Plus uz to dodajte ukidanje komunistickog sistema i otvaranje trzista igraca i eto ga.

Jos nesto. Cinjenica je da se u nekim zemljama igra dobar fudbal u nekima ne. Jednostavno u nekim zemljama fudbal je popularniji nego u drugim, a djeca imaju mogucnost treninga i zdrave ishrane, itd. Nadjite mi prosjecnog Italijana i prosjecnog Rusa, ja vam garantujem da ce ovaj Italijan biti bolji fudbaler od ovog Rusa. O Holandjanima da ne govorim. Igrao sam fudbal sa rajom iz cijelog svijeta i generalno obicni ljudi iz zemalja koje imaju dobre reprezentacije igraju bolje. Ovdje govorim o obicnim ljudima, ne o profesionalnim fudbalerima. Mozda je to i do talenta, klime, fizickih predispozicija, cega li vec. Ne znam, ali to je tako. Eh, i ovo je jedan od razloga zasto su njemacki, italijanski, engleski klubovi bolji od ruskih, ukrajinskih, ceskih, pa i bosanskih. Mozda to vama koji mislite da su Bosanci najveci talenti, samo eto nemaju kako i sta i gdje izgleda cudno, ali tako je. Naravno, taj razlog postaje sve manje vazan, ali i dalje je vazan. U stvari moze se reci da je on imao presudan znacaj u 'prvobitnoj akumulaciji kapitala' timova koji dolaze iz tih zemalja. Real, Barca, Manchester, Bayern, Milan, itd...i lige u kojima oni igraju su stekli prvobitnu prednost umnogome upravo zbog vlastitih talenata. Uz to dodaj kapitalizam, velika trzista, itd, i eto nas tu gdje jesmo.

Uglavnom, sistem klupskih takmicenja kakvog imamo sad je logican sistem koji je proizasao iz gore navedenih faktora. Vi biste se 'jebali a da vam ne udje'. Htjeli bi i jare (ligu iskljucivo sampiona) i pare (koje su mnogostruko vece upravo zato sto liga sampiona nije samo liga sampiona). Spustite se malo na zemlju, i shvatite da je fudbal tu gdje jeste jer je postao globalna zajebancija. Da nije, bio bi manje kvalitetan, a i manje popularan, pa bi i mi o njemu manje pricali, pa ova tema uopste ne bi ni postojala.
fatality

#425 Re: Champions League 2010/2011

Post by fatality »

zar opet moramo uzet real u sred santiago bernabeu-a :roll:
aj sto se mora nije tesko ( ibra zavaljuje 2 komada :D )
Locked