Kao i svake godine, i ovogodišnja Liga Prvaka počinje pretkolima. Nakon što su u prvom prvaci Crne Gore i Malte, Rudar Pljevlja i Birkirkara, deklasirali svoje protivnike iz San Marina, odnosno Andore, sljedeće sedmice je na programu 2. pretkolo, u kome učestvuju šampioni iz 34 evropske države. Kratak pregled parova.
FK Liepajas Metalurgs - AC Sparta Praha
Česi su normalno izraziti favoriti, ali latvijski klubovi su znali par puta iznenaditi posljednjih godina. Ventspils npr. prošle godine. Neće biti lako, ali ipak mislim da Sparta ide dalje.
FK Aktobe - FC Olimpi Rustavi
Mislim da je ovo najslabiji par drugog pretkola. Sovjetski meč između šampiona Kazahstana i Gruzije će vjerovatno biti i jedan od najneizvjesnijih. S obzirom da Aktobe brani čast Kazahstanaca koji su loše startovali u Evropi ove godine, tipujem na njih.
MTÜ SK FC Levadia Tallinn - Debreceni VSC
Ovi klubovi su se sastali i prošle godine. Debrecen je bio uspješni te se poslije i dokopao grupne faze CL. I ove godine su favoriti, ali nije potcjenjivati Levadiu koja je ubvjedljivo došla do titule u svojoj zemlji. Prognoziram blago iznenađenje i ovogodišnju osvetu Estonaca.
FK Partizan - Pyunik FC
Partizan bi bio favorit koga god da mu je donio žrijeb. Pyunik, iako je ubjedljivo najjača armenska ekipa, mislim da Partizanu neće predstavljat ozbiljniju prepreku.
FC Inter Baku - KKS Lech Poznan
Lech, koga smo zbog naših igrača pratili prošle sezone, je došao poprilično senzacionalno do titule. Solidne nastupe iz prethodnih sezona ovaj klub namjerava nastaviti i ove godine te se možda i plasirati u grupnu fazu CL. Inter iz fudbalski rastućeg Azerbejdžana, opravdava svoj naziv te ima značajan broj stranaca, ali uglavnom iz država bivšeg SSSR-a te Brazila i neće biti lagan protivnik. Ipak, Lech bi ovo morao proć.
NK Dinamo Zagreb - FC Koper
Heh, još jedan sraz komšija Hrvata i Slovenaca. Dosad su Hrvati bili mnogo uspješniji, i ovdje Dinamo naizgled ne bi trebao imat većih problema. Ali... mene neki predosjećaj vuče na iznenađenje.
PFC Litex Lovech - FK Rudar
Rudar iz Pljevlje je debitant na evropskoj sceni i nakon što je uspješno apsolvirao prepreku zvanu Tre Fiori iz San Marina, mislim da će mu trebat mnogo sreće sa Bugarima, koji vjerovatno prolaze dalje
Birkirkara FC - MŠK Žilina
Prvak Slovačke ne bi trebao imati problema sa prvakom Malte. Ipak, ni maltežane ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer treba popravljat koeficijent njihove države, koji nikad nije bio niži. No, sve osim rutinskog prolaza Žiline bi bilo veliko iznenađenje.
FC Sheriff Tiraspol - KS Dinamo Tirana
Jedan od neizvjesnijih susreta. Sheriff zahvaljujući za njih sjajnim nastupima prošle godine u Evropi uspjeli su doć do nositeljske pozicije. Ali, enigma je šta će pokazati ove sezone. Trebalo bi da su nešto kvaliteniji od Albanaca, ali ja prednost dajem ipak Dinamu.
Hapoel Tel Aviv FC - FK Željezničar
O ovom paru se sve već zna kod nas. Željo ima teškog protivnika, te za prolaz treba će im i bitna doza sreće. Zadatak za komšije sa Grbavice ipak nije nemoguć, ali mislim da Hapoel ovdje ide dalje.
Omonia AC - FK Renova Džepčište
Renova je jako mlad klub osnovan tek 2002. godine i zahvaljujući činjenici da najveći makedonski klubovi imaju velikih finansijskih problema, uspio je po prvi put doći do titule. Ipak, u ovom duelu ne dajem im previše šanse, ipak kiparska Omonia ima mnogo veće ambicije u smjeru nastavljanja tradicije dobrih igara kiparskih klubova u Evropi.
FC Red Bull Salzburg - HB Torshavn
Najsigurniji par ovog pretkola. Farani nemaju realne šanse protiv Salzburga
Bohemians FC - The New Saints FC
Irski i velšanski predstavnik igraju neku vrstu lokalnog derbija. Iako su Irci favoriti na papiru, ja vjerujem da bi TNS mogao iznenaditi i proć dalje.
FC BATE Borisov - FH
BATE Borisov treći put u posljednjih nekoliko godina u pretkolu CL leti na Island. U dosadašnja dva puta su bili uspješniji, a mislim da bi tako moglo biti i ovaj put. Bjeloruski fudbal je u uzlaznoj putanji, nakon pomalo izennađujuće depresije od prije 4-5 godina.
AIK - AS Jeunesse Esch
Šveđani su vjerovatno prezadovoljni protivnikom. Luksemburžani ne bi trebali biti velik problem, koji moraju napraviti senzaciju da bi prošli.
Linfield FC - Rosenborg BK
Roseborg je ovdje veliki favorit. Linfield jeste jedini pristojan predstavnik Sjevrne Irske zadnjih godina, ali sa Rosenborgom nemaju objektivnih šansi.
FK Ekranas - HJK Helsinki
Iako je Ekranas nosioc, mišljenja sam da su šanse na strani Helsinkija. Nema sumnje da će i ovo biti jedan od neizvjesnijih duela, ali kao konačnog pobjednika ja vidim Fince.