CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
atko

#1 CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by atko »

Novi crnogorski pravopis, koji je u petak predstavljen, imat će 32 slova i zasnivati se na principu "piši kao što zboriš, a čitaj kako je napisano", prenijele su agencije.
Pravopis, koji je potpisao ministar prosvjete i nauke Crne Gore Sreten Škuletić, uradila je tročlana ekspertna grupa, koju su činili profesori Milenko Perović, Ljudmila Vasiljeva i Josip Silić.

Navodi se da je usvajanjem pravopisa sa 32 slova konačno pobijedila naučna istina o crnogorskom jeziku, koju je institut "Vojislav P. Nikčević" zastupao od osnivanja.

Ocjenjuje se kako činjenica da je taj pravopis usvojen sa kašnjenjem dužim od jednoga vijeka govori o otporu pojedinaca i institucija da crnogorski jezik bude primjereno normiran i zauzme mjesto koje mu pripada na listi svjetskih jezika.

Navodi se da je zahvaljujući poštovanju naučne istine i lingvističkome znanju članova ekspertne komisije, profesora Josipa Silića i Ljudmile Vasiljeve, koji su članovi Instituta, i predsjedniku te komisije profesoru Milenku Peroviću, pobijedio stav da crnogorska standardnojezička norma mora obuhvatiti sve produkte jekavskoga jotovanja.

"Odnosno foneme i grafeme đ, ć, ś i ź, i pored suprotnih nenaučnih zalaganja pojedinih članova Vijeća za standardizaciju crnogorskoga jezika. Time su odbačene i sve malverzacije o navodnoj arhaizaciji jezika crnogorskog", kaže se u saopćenju Instituta.

Gramatika i školski pravopis još nisu urađeni.

http://sarajevo-x.com/clanak/090711042

Pozdravljam :thumbup: ... jednostavno jezik prilagodis onako kako je prirodno ljudima da govore umjesto da trpas neka prvila koja niko nikad nece koristiti i postovati

Sada se posudbom ovih CG slova konacno moze originalno napisati jedna od kultnih sarajevskih ... śa je ba ... śa śaje ba :) :D
Last edited by atko on 11/07/2009 13:52, edited 1 time in total.
karanana

#2 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by karanana »

koji su primjeri rijeci kod kojih ce se koristiti meko sh i zh?
Bušman

#3 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by Bušman »

Śa ima ba kod tebe :D :D
atko

#4 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by atko »

śjedi karanana 1 :D
nellington

#5 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by nellington »

śekira, śutra, śever, śeme, ośetiti, śediti, śekirati, śever
źevati, iźutra, źenica, iźede, źapiti, iźelica

U principu sj > ś, zj > ź

Samo se radi o priznavanju činjeničnog stanja na terenu (odnosno jezika kojim govori ovo malo ljudi koji se nazivaju Crnogorcima).
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#6 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by gentoo »

Kako pisem to Ś i Ź :D
nellington

#7 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by nellington »

Desnom rukom :-)
Jara

#8 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by Jara »

A ćirilična slova za te glasove, ima li gdje?

Btw, vidim u makedonskoj ćirilici slovo S. Kako se čita, zna li neko? Kad je uvedeno (nešto ga ranije nisam primjećivala ...možda je do mene).
FaceOff

#9 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by FaceOff »

Biće da je to "DZ". Ne znam kako to napisati po naški :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Dze
Jara

#10 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by Jara »

FaceOff wrote:Biće da je to "DZ". Ne znam kako to napisati po naški :)

Hvala! :) Malo mi je jasnije...mada u makedonskom, kad sam ga slušala, ne zapazih taj glas ( što ne znači da ga nema).
Nejasni i oni primjeri iz ruskog...

U dubrovačkom govoru postoji glas "dz" - ne znam ni ja kako to napisati po naški :) ...npr, u riječi "bronza". Možda pod uticajem talijanskog jezika.

Nego, da ne skrećemo s teme, ima li šta o ćiriličnoj varijanti Ś i Ź ?
sheilak

#11 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by sheilak »

Je li ovo ozbiljno?

Nijesam mislila da jest! :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#12 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by Toto »

Sad ce Tadic odmah zećerat ambasadora Crne Gore.
Jara

#13 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by Jara »

sheilak wrote:Je li ovo ozbiljno?

Nijesam mislila da jest! :D
Đevojko, śedi, jedinica kano śekira!
Nauči to śutra pa se nećeš śekirati!
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#14 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by anjusha »

Pa dobro sad... baš me zanima kakve su reakcije nastavnika tog jezika tamo.... Koliko će njima trebati da se prilagode da ne ispravljaju djecu u govoru i pisanju....
suncica24

#15 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by suncica24 »

Pokrecem biznis izrade tastatura za crnogorsko trziste :D
Hoce l' ko samnom da zgrcemo pare? :lol:
baxul

#16 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by baxul »

Jara wrote:
FaceOff wrote:
Ś na ćiriličnom pismu izgleda ko Ć a Ź izgleda kao trojka s kvačicom :D

http://bs.wikipedia.org/wiki/Crnogorski_jezik#Abeceda
Fratris

#17 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by Fratris »

Fino, fino. Ljudi rade nesto da se kotarisu dijalekta istocnohercegovackih cobana koji nam je svima nametnut, a vama je to sprdacina.
slavkoimamodilera

#18 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by slavkoimamodilera »

Naime, radi se o 6 razlicitih jezika... srpski, hrvatski, bosanski, hercegovacki, crnski i gorski
ružmarin-a

#19 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by ružmarin-a »

Jara wrote:
FaceOff wrote:Biće da je to "DZ". Ne znam kako to napisati po naški :)

Hvala! :) Malo mi je jasnije...mada u makedonskom, kad sam ga slušala, ne zapazih taj glas ( što ne znači da ga nema).
Nejasni i oni primjeri iz ruskog...

U dubrovačkom govoru postoji glas "dz" - ne znam ni ja kako to napisati po naški :) ...npr, u riječi "bronza". Možda pod uticajem talijanskog jezika.

postojo ovaj makedonski odvajkada, (moj rođak makedonče) :thumbup: ako sam shvatila, to je glas koji se izgovara između c i z (namjestiti za jedan izgovor a izg. se drugo :D ), je li ovo u pitanju? IŚ, Śekiracije ako nije :D
burekodsira

#20 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by burekodsira »

ovo bi mogli uvesti i u pravopis klośara
paśa moj źivota mi :)
charrrmed

#21 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by charrrmed »

e svasta...i dalje ne mogu da vjerujem...lol :D
Jimmy_The_Saint

#22 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by Jimmy_The_Saint »

Fratris wrote:Fino, fino. Ljudi rade nesto da se kotarisu dijalekta istocnohercegovackih cobana koji nam je svima nametnut, a vama je to sprdacina.
A ti jamačno misliš da su neki drugi čobani ljepše govorili? Dok im nije nametnut taj dijalekt istočnohercegovačkih čobana? :-)
ružmarin-a

#23 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by ružmarin-a »

Jimmy_The_Saint wrote:
Fratris wrote:Fino, fino. Ljudi rade nesto da se kotarisu dijalekta istocnohercegovackih cobana koji nam je svima nametnut, a vama je to sprdacina.
A ti jamačno misliš da su neki drugi čobani ljepše govorili? Dok im nije nametnut taj dijalekt istočnohercegovačkih čobana? :-)
ne, čobani nisu puno govorili- oni su radili, kao vrijedne pčelice maje, dok ih drugi omalovažavaše vjekov'ma :oops:

crpili su snagu zdrave sredine, čuvajući ovce... kažu- ko nije čuv'o ovce nije imao djetinjstvo

a onda su postali: kustosi muzeja, doktori, učitelji, profesori, naučnici, inžinjeri, itd,,,neiskvareni, mudri i znaju cijeniti sadašnju profesiju, i super se snalaze i po velikim gradovima, a da je obratna situacija, nesam sigurna kako bi se snalazili oni sa potkovicama po brdovitom terenu (oprostite, nisam sigurna zašto se konji potkivaju, da bi hodali po asfaltu ili po zemlji :D )
Fratris

#24 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by Fratris »

Jimmy_The_Saint wrote:
Ne, drugi cobani nisu govorili bolje, nego drugacije. A onda nam je dosao Vuk i uvjerio nas da mi ustvari ne znamo govoriti svoj maternji jezik, ali ce nam on pomoci. I eto, bas slucajno, on je otkrio da je od svih dijalekata najbolji njegov maternji. Kakva slucajnost.

A eto ispada da mi u Bosni nit smo imali gradova, nit smo imali knjizevnosti, niti obrazovane klase, pa nas je polupimsmeni coban in Trsica morao uciti govoriti.
adakobra

#25 Re: CG uvodi dva nova slova Ś i Ź

Post by adakobra »

Znam (pamtim) zasigurno da se i u Podrinju govorilo ovim glasovima. Koga ova oblast zanima neka malo pogleda narodna pisanja od prije 1908. g kada je nametnut srpskohrvatski jezik mjesto dotad oficijelnog Bosanskog jezika. Posebno je zanimljiv period prije promjene pisma dolaskom Austrougarske. Uzme li se u obzir da je dio Bosanske drzave poslije okupacije od Osmanlijskog carstva, Sanstefanskim mirovnim ugovorom 1878. pripojen Crnoj Gori, (koja je, uz nezavisnost, dobila znatna teritorijalna proširenja, uključujući i Nikšić, Gacko, Spuž, Podgoricu, Žabljak,) ne cudi ova jezicka podudarnost.
Potez Crnogorske vlade je izuzetno vrijedan, sa dalekoseznim posljedicama, jer ce relaksirati odnose mdju narodima zapadnog Balkana, nesto poput njihovog drzavnog osamostaljenje.
Golem udarac velokosrbizmu. Postajce nekima jasnije da Crnogorci ne govore Srpskim jezikom, ni Hrvati a ni ovi u BiH. Cestitam Crnogorcima, vrlo mudar i opravdan potez.
Post Reply