Čevljanska bodljavina (korida)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shalaedin

#226 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

fixer wrote:
seka wrote:ajme frke, jednom u godini se pobodu uz narodno veselje. hebote koliko se puta pobodu kad su na ispasi. ili ih drze citavu godinu u stali?
mogu li ja tebi jednom godisnje opalit samar, samo na osnovu pretpostavke da ces ti u svom slobodnom vremenu naletiti na nekog ko ce te osamarit?
Kakva analogija izmedju stvari... hahahah

Onako izadjes iz kuce sa kerom, provedes ga parkom dodje drugi ker, ovaj tvoj hoce dusu da mu uzme... Ti ko vlasnik izvinjavas se doticnoj vlasnici pudlice koju je tvoj retriver napao. Crvenis se zbog svog kera udaras i koris ga da ga smiris. Jbg nije adekvatno dresiran. Vadis se pred zgodnom vlasnicom pudlice... Tvom komsiji se mozda tvoj ker nesvidja, svako jutro kad mu cuje lavez, psuje i tebe i tvoju majku i kera, cudi se sta ce ti hajvance u kuci. Vise bi volio da ga tvoje djete probudi nego lavez. Smatra da je svakoj zivotinji mjesto u prirodi, al jbg ti njega radi kera ne sljivis, a ni on se nepetlja i nenapada tvoj izvor iako mu se to sto radis ne svidja. Tako je i sa Koridom i bikovima, sto je mozda za tebe odlazak u N. Pozoriste i gledanje neke predstave, to je za njih borba bikova tj. predstava koja ih malo zabavi, zbog koje se ljudi okupe, malo i na njoj zarade i nista vise. Te zivotinje koje smo spomenuli podređene su čovjeku i zato im stoji epitet domaćih zivotinja. Isti taj bik mogao je biti istrošen na nekoj livadi i koristen za oranje... To je recimo humanije od koride u kojoj ga bode neki bik, za koju je posebno pripreman i tovljen i nakon koje bude glavni jebac u kraju :)

U oba slucaja on koristi ljudima i kad je korida i kad nije, svejedno kad dodije vlasniku otice pod noz i zavrsice na tvojoj ili mojoj trpezi parce njegovog mesa...
shalaedin

#227 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

detroit-mercy wrote:Najgori su mi ovi Jazzery sto sve sto tukne na tradiciju proglasavaju papanlukom i krkanlukom, ko da je BiH kolijevka dzeza pa nam to dodje kao tradicionalna muzika. Sto se tice korida, ko voli nek izvoli, i kao sto neko ranije rece ipak 90% populacije u BiH se fura na te stvari.
Jos jedna stvar, veoma cesto prelazimo preko nase tradicije tako lako i etiketiramo to kao vrhunski papanluk. Tek kada covjek malo mrdne i iz daleka pogleda vidi da neke stvari imaju i svoju ljepotu.
Btw, za Amere je vrhunac kada ih pozoves na nasu svadbu (koje mnogi ovdje smatraju papanlukom), koke se posebno odvaljuju na "Chain Dance", live music, urnebesnu atmosferu. Kazu da im na njihovim svadbama nedostaje taj smek tradicionalnog kao sto je lomljenje pogace, davanje mladoj dijete da joj sjedne u krilo i td.
Nije bas sve ni seljakluk, a ni papanluk kao sto mnogi misle

Ta muzika nije tradicionalna B. muzika nikada nece imati vrijednost jedne sevdalinke, ali sastavni dio je nasih sela sigurno 50-tak i vise godina. Bitke bikova su puno starije i svugdje ih po svijetu ima, pa tako nisu nezaobilazni ni u BIH-a.

Sto se tice nekih drugih elemenata nase tradicije svakako da imaju svoju ljepotu... Mnogima smeta folklor, narodna nosnja, vjencanja, sevdalinka, ilahija, pa i neka stara dobra narodna pjesma, Safet Isovic, Beba Selimovic, Meho Puzic, Himzo Polovina... sve su to papci koji su pjevali nasim djedovima i nanama, ocevima i majkama. Idemo na DJ Tiesta, on je TITO za njih sve... sve sto je nasa vrijednost treba se zaboraviti, pa i pisljiva korida koju mnoge Sarajlije nisu nikada ni vidjele, a o njoj raspravljaju i neshvacaju potrebe sela jer mozda nikada na jednom nisu bili duze od dana ili dva ...
hadzofield

#228 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by hadzofield »

mostarac wrote:i od ove godine je protuzakonit i mislim da se vise nece odrzavati, srecom
pa nije ni blizu mostara sta se bunis :D
fixer

#229 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by fixer »

shalaedin wrote:
fixer wrote:
shalaedin wrote:Još malo pa će nam braniti i trke konja. :D

Tortura će biti jahanje konja, a sloboda i dobro dijelo će biti karanje istog ili pušenje njegovog kurca i vjencanje sa istim.
dovoljno si se prezentirao i uvjerio si nas da taj "primitivni duh" nije onakav kakav nam se isprva cinio. progledasmo zbog tebe. :roll:
Prosvjetli me mudri covjece...
Samo spominjem ono sto je vremenom postalo normalno, a nikada nije bilo... Drazi mi je moj "tkz" primitivni duh, nego onih koji festival sevdalinke zovu kvazi manifestacijom i uporedjuju sa koridom :D

Korida je bezazlena kvazi manifestacija kao sto je festival sevdalinki... FIXER rece pa osta ziv. :D
opet ti da sam ja za festival rekao da je kvazi manifestacija. :roll: ali dobro, ne zamjerim. vidim s kim imam posla. haj procitaj ponovo
ono sto je strasno za ovu zemlju je broj ljudi koji uziva u tome. i ja ne smatram da je ovo manifestacija ruralnog posjetitelja, ovo je manifestacija ruralnog mentaliteta, koji kao neka zarazna bolest kupi i uzima one dijelove koje su nekad predstavljali urbanu sredinu. a cak me i taj podatak ne zabrinjava, mene zabrinjava sto se ljudi zadovoljavaju jeftinom ponudom, i korida je upravo to - lakoprobavljiva kvazi kulturna manifestacija, i njoj uopce nije konkurencija opera ili nesto slicno. njoj je konkurencija neki festival sevdalinke ili nesto slicno. ali sevdalinka nije zanimljiva jer nema krvi, minjaka, mesa i jeftinih nota.
dakle, vidis da sam rekao da je korida kvazi kulturna manifestacija, a za sevdalinku sam imao samo rijeci hvale. taj post je bio usmjeren prema onim ljudima koji opravdavaju koridu time sto samo bastine tradiciju i bosansku kulturu. je al u qurcu. gdje 100 000 ljudi na jednom festivalu sevdalinke, na koncertu foklornih grupa?
fixer

#230 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by fixer »

shalaedin wrote:

Onako izadjes iz kuce sa kerom, provedes ga parkom dodje drugi ker, ovaj tvoj hoce dusu da mu uzme... Ti ko vlasnik izvinjavas se doticnoj vlasnici pudlice koju je tvoj retriver napao. Crvenis se zbog svog kera udaras i koris ga da ga smiris. Jbg nije adekvatno dresiran. Vadis se pred zgodnom vlasnicom pudlice... Tvom komsiji se mozda tvoj ker nesvidja, svako jutro kad mu cuje lavez, psuje i tebe i tvoju majku i kera, cudi se sta ce ti hajvance u kuci. Vise bi volio da ga tvoje djete probudi nego lavez. Smatra da je svakoj zivotinji mjesto u prirodi, al jbg ti njega radi kera ne sljivis, a ni on se nepetlja i nenapada tvoj izvor iako mu se to sto radis ne svidja. Tako je i sa Koridom i bikovima, sto je mozda za tebe odlazak u N. Pozoriste i gledanje neke predstave, to je za njih borba bikova tj. predstava koja ih malo zabavi, zbog koje se ljudi okupe, malo i na njoj zarade i nista vise. Te zivotinje koje smo spomenuli podređene su čovjeku i zato im stoji epitet domaćih zivotinja. Isti taj bik mogao je biti istrošen na nekoj livadi i koristen za oranje... To je recimo humanije od koride u kojoj ga bode neki bik, za koju je posebno pripreman i tovljen i nakon koje bude glavni jebac u kraju :)

U oba slucaja on koristi ljudima i kad je korida i kad nije, svejedno kad dodije vlasniku otice pod noz i zavrsice na tvojoj ili mojoj trpezi parce njegovog mesa...
kakvo samo razmisljanje. ibretis se mojoj analogiji a onda izvalis ovu glupost,a u proslosti si sebi dopustio ovakve ispade.
Tortura će biti jahanje konja, a sloboda i dobro dijelo će biti karanje istog ili pušenje njegovog kurca i vjencanje sa istim.
:shock:
sta ima analogija?
cuj ti ove misaone onanije. ne trudi se covjece. cuj on tebe ne dira i ne napada tvoj izbor iako mu se ne svidja :roll: . a sta treba? napast konkretno tebe i slucaj tvog psa? to bi bilo isto tome da se ja borim protiv bika robinha ili jelenka, s tim nista necu rijesiti. ali taj komsija ce sigurno biti za to da se donese zakon gdje ces ti snositi posljedice, ako taj tvoj pas nije adekvatno dresiran, kako ti kazes.
zivotinje tu da budu podredjene covjeku, pa da se covjek zabavlja na njihovoj muci? sta cekas onda? slobodno uvezi tigra i lava pa organiziraj mec. :roll: :roll: :roll:
shalaedin

#231 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

fixer wrote:
shalaedin wrote:

kakvo samo razmisljanje. ibretis se mojoj analogiji a onda izvalis ovu glupost,a u proslosti si sebi dopustio ovakve ispade.
:shock:
sta ima analogija?
cuj ti ove misaone onanije. ne trudi se covjece. cuj on tebe ne dira i ne napada tvoj izbor iako mu se ne svidja :roll: . a sta treba? napast konkretno tebe i slucaj tvog psa? to bi bilo isto tome da se ja borim protiv bika robinha ili jelenka, s tim nista necu rijesiti. ali taj komsija ce sigurno biti za to da se donese zakon gdje ces ti snositi posljedice, ako taj tvoj pas nije adekvatno dresiran, kako ti kazes.
zivotinje tu da budu podredjene covjeku, pa da se covjek zabavlja na njihovoj muci? sta cekas onda? slobodno uvezi tigra i lava pa organiziraj mec. :roll: :roll: :roll:
To sam rekao zato sto na Zapadu od kojeg sve vise mi imitiramo, polako uzimamo i ono sto valja i nevalja ... tako da ce nam sutra korida izgledati zlo pored ovoga sto sam ja rekao da ce biti dopusteno. Covjek posta sliku koride iz neke zapadne zemlje i mi B. gradjani se pocnemo praviti pametni i srati po istoj koja se odrzava na nasim selima zato sto se nekim to nesvidja. Zar to nije malo pretjerano?

Da se mozda ne trebaju zabavljati na ljudskoj kozi uz matadora koji ce ih bosti macevima do smrti ili dok bik od bolova nepadne ili dok isti bik ne ubije matadora?

Kera nemam, ali imaju komsije i ja sam taj komsija koji nekome sere radi pseceg laveza i covjek koji misli da je svakom keru mjesto ispred kuce, a ne u kuci ili stanu. I koji gleda komse kako samaraju svoje zivotinje. Nekada ih i povrijede. Sigurno tako Robinja i Jelenka ne tuku njihove gazde... a to sto se tice moje misaone onanije, to je moje malo zadovoljstvo kao sto je korida zadovoljstvo mnogih seljana a ne gradske raje.
shalaedin

#232 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

fixer wrote:
shalaedin wrote:
fixer wrote: Prosvjetli me mudri covjece...
Samo spominjem ono sto je vremenom postalo normalno, a nikada nije bilo... Drazi mi je moj "tkz" primitivni duh, nego onih koji festival sevdalinke zovu kvazi manifestacijom i uporedjuju sa koridom :D

Korida je bezazlena kvazi manifestacija kao sto je festival sevdalinki... FIXER rece pa osta ziv. :D
opet ti da sam ja za festival rekao da je kvazi manifestacija. :roll: ali dobro, ne zamjerim. vidim s kim imam posla. haj procitaj ponovo
ono sto je strasno za ovu zemlju je broj ljudi koji uziva u tome. i ja ne smatram da je ovo manifestacija ruralnog posjetitelja, ovo je manifestacija ruralnog mentaliteta, koji kao neka zarazna bolest kupi i uzima one dijelove koje su nekad predstavljali urbanu sredinu. a cak me i taj podatak ne zabrinjava, mene zabrinjava sto se ljudi zadovoljavaju jeftinom ponudom, i korida je upravo to - lakoprobavljiva kvazi kulturna manifestacija, i njoj uopce nije konkurencija opera ili nesto slicno. njoj je konkurencija neki festival sevdalinke ili nesto slicno. ali sevdalinka nije zanimljiva jer nema krvi, minjaka, mesa i jeftinih nota.
dakle, vidis da sam rekao da je korida kvazi kulturna manifestacija, a za sevdalinku sam imao samo rijeci hvale. taj post je bio usmjeren prema onim ljudima koji opravdavaju koridu time sto samo bastine tradiciju i bosansku kulturu. je al u qurcu. gdje 100 000 ljudi na jednom festivalu sevdalinke, na koncertu foklornih grupa?
Bas si je nahvalio... pretrgo si se sav od hvaljenja sevdalinke...

Uporedio i neuporedivo...
fixer

#233 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by fixer »

shalaedin wrote:
To sam rekao zato sto na Zapadu od kojeg sve vise mi imitiramo, polako uzimamo i ono sto valja i nevalja ... tako da ce nam sutra korida izgledati zlo pored ovoga sto sam ja rekao da ce biti dopusteno. Covjek posta sliku koride iz neke zapadne zemlje i mi B. gradjani se pocnemo praviti pametni i srati po istoj koja se odrzava na nasim selima zato sto se nekim to nesvidja. Zar to nije malo pretjerano?
pa kakve veze sto toga isto ima po europi? pogresno si shvatio da mi stremimo prema zapadu, jer ni sam zapad nam ne moze biti uzor po ovome pitanju.
mi bi trebali stremiti prama nacelima koji nalazu da zivotinje ne mogu biti zrtve ljudske pohote i sebicluka. zapad je tek na pola puta.
shalaedin wrote:Da se mozda ne trebaju zabavljati na ljudskoj kozi uz matadora koji ce ih bosti macevima do smrti ili dok bik od bolova nepadne ili dok isti bik ne ubije matadora?
ovo dvoje nikad nije bila dilema niti opcija. borba matadora sa bikovima ne moze biti opravdanje za borbu bika s bikom, a ni obratno. oboje je sasvim pogresno.
shalaedin wrote:Kera nemam, ali imaju komsije i ja sam taj komsija koji nekome sere radi pseceg laveza i covjek koji misli da je svakom keru mjesto ispred kuce, a ne u kuci ili stanu. I koji gleda komse kako samaraju svoje zivotinje. Nekada ih i povrijede. Sigurno tako Robinja i Jelenka ne tuku njihove gazde... a to sto se tice moje misaone onanije, to je moje malo zadovoljstvo kao sto je korida zadovoljstvo mnogih seljana a ne gradske raje.
po cemu ti mozes zakljuciti da robinha i jelenka ne tuku gazde? po cemu? a sto se tice tvog komsijskog psa - to je vec sfera ponasanja i prava u stambenim objektima. misaona onanija moze biti tvoje zadovoljstvo bas kao i korida, ali je istovremeno i tvoje nalicje.
fixer

#234 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by fixer »

shalaedin wrote:

sigurno nisam ni rekao ono sto si ti tvrdio da jesam. gdje ces bolje pohvale za festival sevdalinke kad kazem da je on sve sto korida nije. :-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#235 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by mIRCerka »

shalaedin wrote:

pokusao ti je reci da SEVDALINKA nije nikome zanimljiva jer nema sisa, minjaka, guzova, krvi i testosterona.
Ako tebi jeste, Burjum ti u iduci petak u 7 navece na probu mog hora, pa dokazi da volis TRADICIJU. Cak i seosku. Fali nam muskaraca za seoske svadbarske pjesme.
Hvala.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#236 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by KatarinaKosaca »

Što se "zapada " tiče radi se samo o Španjolskoj, i pitanje je koliko je ta zemlja zapad. Ok, jeste neki jugozapad, ali riječi su španskog kralja (dakle, ne mene).... Europa prestaje ne Pirinejima. Po mnogo čemu je Španjolska primitivna zemlja, puna kontrasta, jer se iz diktature naglo razvila i primljena u EU, samo radi turizma i vojnih baza. Prema tome, Španjolska nije i nikako ne može biti primjer i uzor i ne želim da to bude. Španci su obično neobrazovani, ne govore jezike, zatvoreni, na selima im vlada srednji vijek. O Mexiku da i ne govorim. Od Južne Amerike se koride ne odvijaju samo na KUbi. Slučajno se to p oklapa sa činjenicom da su najobrazovaniji narod JUžne Amerike.

A Europa o kojoj govorimo i te kako vodi računa o pravima životinja. Nema korida niti u Njemačkoj, niti Francuskoj ili ne daj BOže Engleskoj.

Tako, ako je Španjolska pojam Europe, ugasi i idemo dalje otale
Španska poslovica... Apaga i vamonos
Last edited by KatarinaKosaca on 07/05/2009 15:07, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#237 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by pici »

mIRCerka wrote:
shalaedin wrote:

pokusao ti je reci da SEVDALINKA nije nikome zanimljiva jer nema sisa, minjaka, guzova, krvi i testosterona.
Ako tebi jeste, Burjum ti u iduci petak u 7 navece na probu mog hora, pa dokazi da volis TRADICIJU. Cak i seosku. Fali nam muskaraca za seoske svadbarske pjesme.
Hvala.

jel morem ja da dodjem ako vam fali muškiČa....jel morem ja.....pleeeeeezzzeee
mIRCerka

#238 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by mIRCerka »

pici wrote:
mIRCerka wrote:
shalaedin wrote:

Hvala.

Naravno da mozes.
pici

#239 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by pici »

karanana wrote:
mima wrote:Bas se veselim. Hocel ic pici?
idemo ja i pici da probamo sta god ubost

cuj njega da probamo :shock: .....ma idemo bost a ondakan na burek ispod saČa i kilo ipo pečenja začinjeno s dvje kile domaČe rakije........a mlade ne Čekaju dok nam provari stomak :mrgreen:
HAVANA

#240 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by HAVANA »

mIRCerka wrote:
pici wrote:
mIRCerka wrote:

Hvala.

Naravno da mozes.[/quote]

Pici će vas sve ištipat tamo :D
Morate ga dobro preslušat. :oops:
mIRCerka

#241 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by mIRCerka »

HAVANA wrote:Pici će vas sve ištipat tamo :D
ja ne odajem sve informacije javno...
:oops:

pici nek vam se javi...ako prezivi...
pici

#242 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by pici »

mIRCerka wrote:
HAVANA wrote:Pici će vas sve ištipat tamo :D
ja ne odajem sve informacije javno...
:oops:

pici nek vam se javi...ako prezivi...

preživljiv sam ja :mrgreen:
zelenashica

#243 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by zelenashica »

MoHiKaNaC wrote:
zelenashica wrote:
MoHiKaNaC wrote:Ma nije problem sto ne znas kolo, to se i ne trazi od ucesnika u istom. A sto se pjevacice tice ne znam za sav Brenin repertoar ali ona ''Mile voli disko'' je sastavni dio cjelodnevnog programa.

Dakle dogovoreno?
dogovoreno.... :thumbup: ....svakako moram otić i chuchu mi reče da bi vrijedilo otići :-D

i....kad je korida.... :-) :-) :-) kad dolazi oprava za koridu :-) :-) :-) :-)
Kao sto rekoh, zadnji vikend u julu. Oprema ce stici na vrijeme, ne brini, samo mi moras poslati mjere i to je to. Uz odjecu na adresu ti donosim i vaucer za cjelodnevni aranzman koji je vec opisan...

Bices glavna zvijezda ovogodisnje koride :D
ja još čekam dostavu :-)
ljubav_aha

#244 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by ljubav_aha »

prica jednog tipa o njegovoj posjeti koridi prije 5 godina :mrgreen:

"Bjeh na koridi i kao sto sam obecao odmah za comp da prenesem utiske.
Cevljansko polje nalazi se na nekih 40ak kilometara od Sarajeva.Lokalitet se nalazi u mjesnoj zajednici Gajevi,opcina Ilijas.Nakon sto se prodju Semizovac i Srednje skrece se sa puta koji vodi za Olovo i poslije nekoliko kilometara voznje super putem,tek alsfaltiranim,dolazi se do kamenoloma.Tu se nalazi naplatno mjesto.Naime,organizatori su bili pametni i skontali da je bolje naplacivati karte na putu nego pokusavati naplatiti ulaz na samom Cevljanskom polju.Prvo sto skontas kad pridjes naplatnom mjestu je da su se ljudi zestoko potrudili oko organizacije-svi redari imaju zute majice i kackete,akreditacije,izdaju numerisane parking i karte za ulaz, i jako su ljubazni oko objasnjavanja programa manifestacije posjetiocima.Helem,nakon sto prolaska naplatnog punkta do Cevljanskog polja vozi se jos nekih 10ak minuta.Policija i redari su svuda i rasporedjuju po okolnim improvizovanim parkinzima (citaj:livadama)vozila.Nas je zapalo parking mjesto na ivici Cevljanskog polja,onako blagi nagib od nekih 30ak stepeni.Sasvim dovoljno da se moja malenkost zapita kako cu izvuci auto odatle.Nakon parkiranja,izlazak iz auta je blago receno sok,jer skontas da je na polju ispod tebe nekoliko desetina satora,tri ringispila,nekoliko hiljada auta i desetine hiljada ljudi.Lokalitet-Cevljansko polje ima oblik pjescanog sata,duzine je nekih kilometar do kilometar i po,prosjecne sirine 300 metara sa najuzim mjestom sirine 50ak metara.Na ivicama polja nalaze se poredani satori sa obje strane,a iza njih pocinju parkinzi.
Lokacije za satore se inace ranije dogovore sa organizatorima,tako da idu redomokretno zabavni park "Ciza"iz Zenice koji reklamira solisticki koncert na otvorenom Indire Radic iz Zenice,pa tri SMB satora JNA iza kojih se okrecu janjad,a unutra puni stolova.U sredini jednog od satora nalazi se podijum na kome stoji folklorni ansambl "Rukija",sastavljen od dva muskarca i djevojke kojoj je nekih 20 godina.Imaju prilicno bogat repertoar pjesama,no malo su losiji sa ritmovima jer se sve svodi na jedan te isti ritam.Samo tekstovi pjesama su otprilike fazona:"Mala moja ozenih se i ja,a ti gledaj kuda magla vija".Inace poslije "vija" svo troje zajednicki otegnu aaaaaaaa,meni prilicno nemuzikalno.U sred polja,razvuklo se kolo-jedno 100 zena i muskaraca svih starosnih doba vuce se tamo-vamo pocupkujuci u nekom nadriritmu koji dopire sa obliznjeg razglasa.DJ ili sta je vec koji stoji pored razglasa svako malo dobacuje poneku tipa:"a sad za najljepsu u kolu,onu u bijeloj haljini" ili "Hamdo selami sestru" ili "onaj u plavoj majici najbolje zabacuje".Poslije svakog komentara DJ-a sva se paznja fokusira na onoga na koga se komentar odnosio.U trenutku mog prolaska djevojka u kolu na koju se to "najljepsa" odnosilo pocela je jos brze vuci desno-lijevo one oko sebe.Obucena prilicno izazovno (bijela dekoltirana haljina podobro kratka,visoke pete,velike halke)bila bi upadljiva i usred Sarajeva,a ne na onakvoj manifestaciji.Kad se poslije desetak minuta kolo raspustilo nana koja je plesala (ili kolala)do nje uhvatila je malu za ruku i povela je na upoznavanje sa prijateljima."Evo mi unuke,uzela tek sedamnestu"."E,bogami ces je morati dobro paziti 'vaku plahu.""Pazim,pazim,nidje joj nema beza me".Unuka je naravno ludo odusevljena i naninim stalnim prisustvom i prijateljima i djeluje kao da bi ih sviju najradije izmarisala.
Uz ugostiteljske satore nalaze se i tri ringispila-mali,veliki i neka kombinacija ringispila i skele za fasadu.Trojica koji rade na ringispilima komentarisu cure,a onda jedan od njih uzima mikrofon i pocinje loziona:"Hajmo sada,najbolji dobija besplatnu voznju.E ona plava do koje je momak u bijeloj majici je najbolja ona se moze jos vozati.I ona crna sa plavom tasnicom je dobra,nek ostane da odmjere snage."Kasnije su postali providni svojim nepristrasnim odabirom samo zenskog roda,pa su poceli ubacivati i pokojeg muskarca.Inace,kriterij je bio ljepota egzibicije (i pol u pocetku) a sto se sastojalo iz okretanja na onom sjedistu ringispila ili lupanja nogama onog ispred sebe (sa popratnim sportskim povredama) ili efikasne odbrane od pokusaja slicnog udarca s ledja.
Pored ugostiteljstva,ringispilstva,na pomenutoj manifestaciji nalazi se ogroman broj standova za prodaju svega i svacega.Tako da ima futrola za pistolje,gaca i carapa,majica za 1,5 ("rodjak iz Kaknja rek'o da su 'vake u radnjama po 20),cipela,cd-ova svih izvodjaca (Tri hafiza,Dino Merlin,The best of Queen,Riblja Corba sa naslovom "Za Republiku Srpsku",narodnjaka toliko da ti se zavrti u glavi),sjekira,nozeva od kineskih do olovskih majstora(olovski su naravno daleko skuplji jer su i daleko kvalitetniji),samija,deka,jorgana,duseka(e ovo me iznenadilo),plasticnog cvijeca...Jedino nema knjiga ili su se mozda razgrabile dok ja nisam dosao.
Nakon bosanske kafe i razgledanja okoline,lagano se odlucismo pomjeriti prema mjestu na kome se odvija korida.Inace,pravi izraz je bodljavina bakova ali je radi popularizacije sporta promijenjen u korida.Prostor predvidjen za bodljavinu je sirine pedesetak i duzine oko sto metara.Ogradjen je zicanom ogradom visine metar,a na ulazu se nalazi veliki transparent "Cevljanska korida 2004-25 juli."Ispod je razapet velika reklama Violeta,firma koja je bila jedan od sponzora.Uzvisine oko ringa ili kako li se vec to zove,zauzimaju se po dva dana ranije,oni najorganizovaniji su razapeli tende i satore,raspalili rostilje u iscekivanju manifestacije.U neposrednoj blizini ringa nalazi se kamion na cijoj je platformi komentator.Doticni,inace imenom Milenko Srdic,neprestano prica.Da je covjek ozbiljno shvatio posao svjedoci i cinjenica da nosi odijelo uz nezaobilaznu kravatu.Kao pravi profesionalac svako malo spominje sponzore:generalni Sarajevska pivara,firma iz Sirokog koja proizvodi tariguz Violeta (narodni dovitljivac iz mase dobacuje da se odsad guzica ne treba prati nego brisati),auto-skola iz Ilijasa koja je dala 3 auta za potrebe organizatora,ugostiteljski objekat "Crvena Jabuka",gospodina Masica-nacelnika opcine Ilijas,predsjednika Mjesne zajednice Gajevi ujedno i predsjednika Organizacionog odbora,MUP Kantona Sarajevo i PU Vogosca i Ilijas,Hitnu pomoc Sarajevo.Nakon reklama slijede pozivi vlasnicima bikova da budu u ringu tacno u pola pet da se izvrsi zadnji dogovor za borbu ljubimaca,pa citanje programa manifestacije:dogovor u pola pet,balerine u petnaest do pet,borbe u pet.
Narod je zaleg'o oko ringa i svaki komentar docekuje sa odobravanjem ili negodovanjem("E,on je dobar,on je meni valj'o kad se krovovi djelili,treba njega ponovo za nacelnika" ili "sestric je njemu pomog'o uz rat,nikad on to sam ne bi im'o).Sam komentator svako malo oglasava da je neko nesto izgubio:"Taj i taj izgubio novcanik.Moli nalazaca da mu vrati novcanik unutra su mu vozacka i saobracajna,pare ce halaliti.Admir R.6 godina,nadjen,trazi roditelje,oca Samira i majku Aisu.Ako neko vidi plavokosu djevojcicu 5 godina moli se da je dovede do policije,dijete je gluhonijemo.Huso,prezime neko,izgubio mobitel Siemens A-50.Moli da mu donesu mobitel,bateriju ce dati nalazacu.Vlasnik kamiona registarskih oznaka tih i tih moli se da skloni svoje vozilo sa prilaznog puta jer je isti namijenjen za vatrogasce i policiju..."Usput,komentator obavjestava i o planiranim koridama i njihovim organizatorima-selo Poputici,opstina Zenica,u kome je Saban Saulic gostovao 14.maja organizuje u prvoj sedmici avgusta koridu sa deset borbi,16.avgusta korida u Olovskim Lukama,organizator je Huso ciji se Cvijan veceras bori ovdje,selo Buci organizuje koridu tog i tog datuma,besplatna korida i teferic za Dan borca na Smetovima pored Zenice.Uporedo sa obavjestavanjem sirokih narodnih masa o planiranim dogadjajima traje i nalazenje izgubljenih stvari uz obavjestavanje publike u kojem su stanju stvari pronadjene.Tako je zabrinuti vlasnik natrag dobio novcanik ("i proteza mu je unutra",komentator),Admir je prepoznat od strane dragih roditelja ("sto se ti nisi majko izgubila?E sad cuvaj to dijete i okreni se bolje svijetu da te svi upamte kakva si,"komentator),mobitela nema ali zato komentator objasnjava kako je prosle godina porodica zijanila torbu i unutra sve,pa i tri americka pasosa.Postenom su nalazacu obecali 500 km,no djevojka koja je donijela izgubljenu torbu nije htjela uzeti vise od 100 km.Raja mudro klima glavama valjda vazuci jel nalazacica glupa ili je fakat plemenita.
Dogovor vlasnika slijedi tacno u pola pet,a onda se usred ringa pojavljuju dvije djevojke u crno-bijelim kratkim haljinama.Publici su predstavljene kao mazoretkinje,pa balerine.Uglavnom,clanice su neke grupe kojoj se ime tesko pamti.Muzika krece i djevojke se bacaju i plesu.Sa strane to i ne izgleda pretjerano dobro,nit uvjezbano,pogotovo ako se zna drevna cinjenica da plesanje ukljucuje i osjecaj za ritam kojeg treba pratiti a sto one nikako ne cine.Poslije svoje baletne tacke,mazoretkinje se klanjaju publici i odlaze u pratnji nekog tipa"pod onaj lila sator tamo,one su sa gospodjom Martom Savic."
Obzirom da su se busije vec zauzele i napetost raste,vlasnici bikova se ne zezaju sa vremenom vec su tacni.U pet izlazi prvi par-Bizonja (ime dobio valjda po boji) i Cvijan (porijeklo imena nije raspravljano).Vlasnici nakon pustanja bikova stoje sa strane,a sudija prilazi zivotinjama i ozbiljno ih zagleda.Inace,bikovi su poveliki i onako prilicno zajebano izgledaju.Svaki od njih ima i ozbiljne navijace,koji mu znaju i gazdu ili nekog od njegove familije ("eno ga Adilovog sure bik.Oni crni.")Borba pocinje zagledanjem protivnika a onda se zalete jedan na drugog i guraju se rogovima.Prva se borba otegla vec nekih desetak minuta i nije djelovalo nista posebno.Naglas razmisljajuci o duzini trajanja borbe dobijam odgovor od prvog do mene:"U mog se deda jednom boo bik sa komsijinim pet sati.I na kraju izgubio.Al' jaci je bio garant!"Srecom nijedan od bikova nije pripadao ni dedi ni komsiji dede mog novostecenog koridskog poznanika tako da je borba zavrsena u narednih 5 minuta nakon sto je Cvijan okrenuo ledja i zbrisao do kapije.Vlasnik Bizonje od radosti skace na ledja svog ljubimca,koji ne znajuci za obicaje svojih americkih rodjaka stoji mrtvo hladno.
Drugi je bikovski par Kuso,koga je njegov vlasnik iz Viteza hranio na planini mirisnim travama i izvorskom vodom, i bik cudnog imena i jos cudnije boje.Nakon petominutnog zagledanja pocinje zvizdanje iz publike.Bikovi stoje li stoje,malo se vrte u krug al' ne pokazuju nikakve fajterske odlike.Komentator lozi vlasnike da je bikovima do borbe al' da vlasnicima nije,da bikove treba natjerati jednog na drugog,da mu je neki uzgajivac rekao da bas taj par bikova treba posebno natjerati.Usput,trazi aplauz publike za bikove "posebno one gore suprotne strane.Haj'mo Busovaca,haj'mo Dolovi" i pita vlasnike dal' cuju zvizduke.Borba je onda zavrsena iznenada kad onaj cudno ofarbani bik na foru spuca protivnika medju rogove.Posto je publika trazila jos,ne vjerujuci da je Kuso tako bezze,borba je produzena jos rundu.Kusin protivnik u nastojanju da dokaze da je Kuso fakat bezze bik izgurao ga je na kraju kroz kapiju,pa preko policije i redara na livadu do obliznjeg satora.Odusevljeni posmatraci koji su ima stajali na putu,bez obzira na dob i svoje fizicke karakteristike su nevjerovatno brzo uhvatili maglu ka obliznjim uzvisinama.
Treca je borba bila extra.Mirsad koji organizuje uskoro teferic u svom selu,vlasnik je jednog od bikova i posebno je pozdravljen od komentatora.Protivnik njegovog ljubimca je Metko,grdosija od tone,svijetlih ledja i tamnijeg stomaka i nogu.Nakon sto su izreklamirali Mirsu i njegov teferic,Metko koji je haman laste skocio kad su mu otvorili kamion zafur'o se na protivnika i u 3 sec,rijesio borbu u svoju korist.Ishod borbe razveselio je silno publiku i brojne navijace gorespomenutog Metka koji su poceli preskakati ogradu i ulijetati u teren da cestitaju vlasniku i zagrle hrabrog fajtera.Uskakanje je prestalo kad se umijesala policija koja nije imala razumijevanja za iskazivanje osjecanja prema ljudima i bikovima.
Cetvrta borba je prosla nezapazeno jer se vrijeme poslo mijenjati nagore,tako da je veliki broj posjetilaca poceo napustati svoja mjesta.Komentator je uspio objasniti da je vlasnik jednog od bikova fin covjek,njegov dugogodisnji poznanik,pasionirani ljubitelj bikova,miran,korpulentan i temperamentan.Posto je publika prestala obracati paznju na njegovo komentatorsko umijece,poceo je auditorij ubjedjivati da ostanu jer kisa nije najavljivana a i ima ukupno devet borbi sa krunom veceri-marisana u superteskoj kategoriji izmedju dvojice Medonja.Nazalost,najveci broj posmatraca je poslusao svoje oci i zdrav razum pa se udaljio prije nego je kisa pocela pljustati.Medju onima koji su spas potrazili pod satorima,bila je i moja malenkost,tako da ne znam kako se zavrsio ostatak borbi.
U povratku svratilo se na janjetinu,a sve boga moleci da se guzva na parkingu razidje.Obzirom da je komentator obavijestio u toku borbi da je prisutno 88 000 ljudi,naivna procjena je govorila da treba pricekati sahatak pa krenuti kuci.Jes,malo sutraIzlazak iz parkinga je trajao sat,nakon cega smo u koloni koja je bila duga kilometrima sisli do puta za Sarajevo za sat i po.Do Semizovca smo vozili pravo dugo,a sto se jos oteglo jer smo ostali bez cigara.Racunajuci da nas niko ne zna a i da podignemo atmosferu,pjevali smo cijelo vrijeme od ulaska u auto.Nakon parkinga i voznje u koloni ostali smo bez pjesama.Radnik na benzinskoj u Semizovcu nas je zbunjeno gledao dok smo ulazili u benzinsku pjevajuci Branka Kockicu.Nismo zamjerili-sreca radi povratka u civilizaciju bila je jaca. "

:lol:
ljubav_aha

#245 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by ljubav_aha »

The 51st State

#246 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by The 51st State »

ovaj gore se ofirno fura na daglas adams.a...
shalaedin

#247 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by shalaedin »

mIRCerka wrote:
shalaedin wrote:

Hvala.
Mirci zadnji put sam pjevao 94 u BKC-u na malom slageru sezone i to u horu posto sam se prepao da pjevam kao solista iako su me dugo uvjezbali za tu ulogu. Znas kako sam se simpa ljuljao u kontra smjeru od hora :D
mIRCerka

#248 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by mIRCerka »

shalaedin wrote:
mIRCerka wrote:
shalaedin wrote:

Hvala.
Mirci zadnji put sam pjevao 94 u BKC-u na malom slageru sezone i to u horu posto sam se prepao da pjevam kao solista iako su me dugo uvjezbali za tu ulogu. Znas kako sam se simpa ljuljao u kontra smjeru od hora :D
Naravno, nasao si izgovor odmah.
:(
slavkoimamodilera

#249 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by slavkoimamodilera »

Pjepo se pjepo!! :mrgreen:
ljubav_aha

#250 Re: Čevljanska bodljavina (korida)

Post by ljubav_aha »

saljem indijance iz rezervata u cevljanje na dan koride,da "zovu" kisni pljusak,gromove,i nezapamcenu oluju :mrgreen:
Post Reply