Cevapi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bosniaque

#1 Cevapi

Post by bosniaque »

mene interesuje odakle ceavpi vode porijeklo, dali su to donijeli osmani u bosnu i balkan ili je cevap bosanski specijalitet, ima li neko detaljnije informacije!
bosniaque

Post by bosniaque »

hajmo ljudi pa nije valjda da niko pojma nema! :?
zgembo adislić

Post by zgembo adislić »

ma Turci donjeli...vremenom se malo mjenjalo...
grbavica70

Post by grbavica70 »

Fenicansko jelo...
bosniaque

Post by bosniaque »

nema ti vi gore pojma nego ja izgleda!
zoka

Post by zoka »

Sad bih htio reci ovo je jos jedna od prilika da se stvori novi mit.

Bosanci zive u gomili lazhi, samozadovoljni su, uljuljkani u neke svoje uspavanke i misle da ono sto imaju su svjetske vrijednosti. Iskreno govoreci mi smo na samom zacelju civilizacijskog razvoja u Evropi a pored tog civilizacijskog zaostajemo uveliko i u onome sto mnogo lakse fluktuira u podrucja kao nase a to je tehnicko i tehnolosko.

Sad ocekujem da se pojavi neki rodoljub i isprica pricu o bogumilima i autohtonom bosanskom chevapu pa se pojavi srbin neki i kaze da je chevap primitivna verzija nekog slovenskog jela vec smo imali rimljane sa svojom verzijom na topiku.

Mi nismo u stanju da napravimo drvenu kasiku koja bi se mogla prodati u Evropi a kamo li sta drugo.

Opet kazem nikad se sladje nisam najeo nego na 10 u kajmaku i sa lukom a proputovo sam svijeta i svijeta.
winetou

Post by winetou »

Prema onome što sam ja čitao priča o ćevapima bi bila ovakva...
Ćevapi su prilično nova stvar. Bosanci jedu ćevape možda nešto malo preko 100 godina. Neki Banjalučanin je otišao u Tursku i prema nekom njihovom jelu smutio neku bosansku verziju. Eto priča nije senzacionalna a ja sam to pročitao u nekoj publikaciji Banjaluke od Aleksandra Ravlića :D
sasvim je moguće da sarajevski ćevapi imaju možda drugo porijeklo, ali tu se onda dolazi do onoga da li su oni uopšte ćevapi. to je onda posebna priča :D
bosniaque

Post by bosniaque »

e bas ti hvala ovo ti nikad necu zaboraviti! :)
r_faruk

Post by r_faruk »

neznam ja najvise volim i jedem krompir :-) :)
Post Reply