cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

d2

#1 cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by d2 »

interesuje me, s obzirom da su susjedi a i komsije donijeli rigorozne propise o unosu mesine u lijepe nase i njihove, kakva je stvarna situacija sa transferom mesine na relaciji omiljena mesnica - more, da li carnici rove, trkeljaju, naplacuju kazne, maltretiraju, peglaju i tako to ?

mljac, hvala
Kjajević Majko

#2 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by Kjajević Majko »

Zabranjeno je unošenje mesa i mliječnih proizvoda. Neće te kazniti samo će ti oduzeti, ali ti se ne isplati riskirati jer su pooštrili mjere. Meso je lako otkriti jer je frižider uočljiv u gepeku sigurno ćeš ga otvarat. Jebiga EU zakoni se provode, nema više cile mile na granici i proći sa "full opremom". :D

Nije ni dole hrana nešto puno skuplja (do 20% max) jedino što sudžukice nisu tako slatke. :D
Dori

#3 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by Dori »

Cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice na moru, pokraj onako dobre ribe, lignji, skampa, kozica, skoljki.....Zasto? Zasto?! :shock:
d2

#4 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by d2 »

cijena manje vise medjutim kupovati dole cevape je kao nositi odavde ribu dole... hajd sacekacu da se jos neko javi pa cu skontati...

hvala Marko
Kjajević Majko

#5 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by Kjajević Majko »

Dena wrote:Cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice na moru, pokraj onako dobre ribe, lignji, skampa, kozica, skoljki.....Zasto? Zasto?! :shock:
Zato jer riba nije meso. :D
Karabaja

#6 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by Karabaja »

Dena wrote:Cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice na moru, pokraj onako dobre ribe, lignji, skampa, kozica, skoljki.....Zasto? Zasto?! :shock:
sve što pliva i leti nije meso :-D
luciferino

#7 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by luciferino »

Bosanci :D
BSn

#8 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by BSn »

Kol'ko sam ja upratio na HRT-u, onomad kada su taj propis donjeli, ne smijes prenositi prevelike kolocine mesa. Ona ni onim granicarima nije jasno sta je preveliko, a sta nije, tako da ni oni ne znaju kada da zapljene, a kada da propuste robu/covjeka. :D
accent

#9 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by accent »

uh evo povratih
gdje ces plodove mora porediti sa mesinom
sramota
Atrus

#10 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by Atrus »

Riba je zakon i morski plodovi. I mnogooooooo zdravije od crvenog mesa.
legendo_moja

#11 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by legendo_moja »

Karabaja wrote:
sve što pliva i leti nije meso :-D
Nedavno sam došao do zaključka da je piletina prelazni oblik između krompira i mesa. Jer, ima ukus sličan mesu, a najedeš se od nje kao od krompira. :D

btw, neki dan mi kolegi oteše jedno 2 kile mesa na granici (roštiljske, ćevapi, ...)
janje_

#12 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by janje_ »

fakat smo mi dobri bosnjani pravo komplikovani ljudi.

masa i moje ekipe nosi hrpu mesa na more. to fakat nikako da skontam..

more dozivljavam ko odmor. a ne sad da svaku noc moram provesti dimeci se i pripremajuci rostilj. meni je nemjerljivo puta bolje otici negdje uz more u kakav restorancic, malo lignji, malo ribica, i zanji.

ako nam se bas ono radnicki mezi, onda piva i girice s lukom.. takav ugodjaj je samo na moru. nit su girice kod kuce dobre, nit je rostilj na moru dobar..
malizeleni

#13 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by malizeleni »

Bwhahahah, i onda gledam strance i neiskusne dijasporce kako narucuju Cevapcice u restoranu na moru. Mene kad bi pitao hocu li pomfrit ili restovani krompir uz cevape, poslo bi ga negdje.

Istina na moru se riba jede, skusa, brancin, girice. Proslo ljeto sam jeo odrezak od morskog psa :) Onako, nije loshe nema koshcica :)
Last edited by malizeleni on 02/07/2008 16:05, edited 1 time in total.
terapija

#14 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by terapija »

Al' nismo svi isti jbg. :)

Meni je odmor na moru takodjer i odmor od domace hrane (pite cevapi sarme lonci itd) :)
Dakle ako rostilj, onda brate skusa s gradela ili lignje. Kud ces ljepse :)

Ali svejedno su papci ove nam komsije, sta imaju braniti, da imamo trunku ponosa trebali bismo kolektivno bojkotovat hrvatsko more. Pa da onda vise kome oni silu prosipaju hihihi. Neka su zahvalni i ovako sto im garaze placamo kao apartmane po Tunisu i Antaliji :-) :-) :-)

Al' opet, kazem nismo svi isti :)
Atrus

#15 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by Atrus »

Srbi i Bosanci ne mogu bez rostilja. Na Crnogorskom primorju ni danas ne znaju sta je riba, ali su majstori vesalicu da naprave...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#16 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by PipiDugaDevetka »

d2 wrote:interesuje me, s obzirom da su susjedi a i komsije donijeli rigorozne propise o unosu mesine u lijepe nase i njihove, kakva je stvarna situacija sa transferom mesine na relaciji omiljena mesnica - more, da li carnici rove, trkeljaju, naplacuju kazne, maltretiraju, peglaju i tako to ?

mljac, hvala
Prolazi li se kakav bazen za dezinfekciju, skrenu li koga u karantin,...zagledaju li putnicima/putnicama u zatiljak da li ima gnjida?
Ako nema ovoga, biće, biće sigurno,...Bruceloze, mišje groznice i tifusa mi!
alica.k

#17 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by alica.k »

ja bila vec dvaput i nisu me ni pogledali... a kamoli gepek rovili
Barbarez

#18 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by Barbarez »

Ma glume Hrvati Becke konjusare kao i uvijek. Da je nas narod pametan svaki proizvod iz Hrvatske bi bojkotovao. U Splitu mozes u max. dva ducana naci Sarajevsko Pivo a kod nas i kod hodze mozes kupiti Ozujsko i Karlovacko. Stvarno ne kontam nas narod.

A sto se tice njihovih zakona oko mesa ..........ma prenosite sto vise i sto manje para ostavljaje u Hrvatskoj. Dosta smo mi Bosanci i Hercegovci glumili neke postenjacine i dobrice. Ta dobrota ide uvijek nama po ledjima.
RenaTTa

#19 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by RenaTTa »

Krajnje bespotrebno i krajnje neodgovorno :) cemu tolike kolicine mesa, nek je 5 dana mora svaku noc ili svaku drugu rostilj, fuj nije to odmor nikako pariti se na vrucinama, znam sta pricam
A propos rostilj, u Republici Hrvatskoj je isti zakon kao u Drzavi Izrael, a to je da se rostiljanje ZABRANJUJE u ljetnim mjesecima zbog velike sushe i zbog opasnosti sirenja pozara, niti se smije pushiti po ulicama
to sto se primitivci (ne svi ali dobra vecina) toga ne pridrzavaju samo steti ionako losem imidzu Bosanca i Hercegovca u svijetu pa rako i RH :)
malo offtopic al me tema fkt razpalila :)
RenaTTa

#20 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by RenaTTa »

...i da :)
zbog cega nositi kompletan supermarket-asortiman a sa druge strane se rugati "paradajz-turistima" iz ceske i slovacke
sasvim bezveze :)
Doda37

#21 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by Doda37 »

Ma znaju svi da je svugdje zabranjeno prenositi preko granice sirovo meso, probajte u Njemacku unijeti !!!! Ovdje je samo dat povod da se pljuje po Hrvatskoj i Hrvatima , cuj konjusari??
x generation

#22 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by x generation »

http://www.carina.hr/cropromet3.htm

procitati pod : Unos živežnih namirnica

Jednostavno rijec je o carinskim propisima sto ih svaka zemlja posjeduje,sa jedne strane zakon,sa druge jacanje drzavne ekonomije,ako nekome smeta njegov problem.Jedno je ponijeti 1-2 kg cevapa,a druga stvar mozda napuniti gepek mesnim preradjevinama.
Zar je problem uzeti konzumove cevapcice na moru?
Da mi je netko rekao da cu probati iako ce zvucati nemoguce da sam u Becu probao jedan od boljih cevapa ne bi nikada vjerovao i to za cijenu nesto manju od 4 eur/kg,dok mesna industrija Brajlovic prodaje svoj cevap za 12 eur/kg.
Nego udri ribu na gradele kada dodjes mani se cevapa dok si na moru.
sabanss

#23 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by sabanss »

Od sve ribe volim pastrmku i to rjecnu (jes' da je zasticena vrsta). Ovo ostalo me blago receno tjera na povracanje. :roll:
Judge_Dread

#24 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by Judge_Dread »

Da fakat :)))))))))) kontam neki kad bi i na Tajland otisli umjesto da probaju Thai hranu nosili bi cevape ili ih trazili tamo :))
d2

#25 Re: cevapi, sudzukice, pljeskavice, kobasice i tako to

Post by d2 »

zato sto volim ovo sto sam ja nabrojao a ne volim to sto si ti nabrojala, ako dozvoljavas, postoji izvjesna mogucnost da ne vole svi ljudi svu hranu

usput hvala ti sto si pokrenula zachatavanje teme svojim komentarom
Locked