pa nije crtani da mi njih udaramo kao sto mis bije macka(Tom and Jerry)...ne da ne bi uspjelo nego bi nas pola noge u rukama drzali na cumu i sa 18 god morao bih protezu nosat kao kakav deda jarane...ljudi imaju vojsku policiju bodyguarde i ostale i ti kontas pobit sakama to...a i nemoze se nista silom rijesit...samo su protesti jedino sto nam ostaje jedino tako mozemo promjeniti zakone i dovesti ovu drzavu u red kakav takav...glavutan wrote:Kakva svijest i kakvi izbori? Samo toljaga moze promijeniti stanje.
Revolucija ovdje treba.
Sto krvavija - to efikasnija.
Cisti reset.
Četrdeset posto građana na ivici gladi
Moderator: anex
-
LETICH
#51 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
-
5ar5rovic
#52 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
Ne mogu se složiti sa ocjenom nekih forumaša da je naš narod lijen i da neće da radi. Isti taj narod, isti ljudi su veoma cijenjeni radnici u inostranstvu, odnosno u svakom uređenom sistemu. dakle, nama treba sistem koji će se poštovati i provoditi.LETICH wrote:pa nije crtani da mi njih udaramo kao sto mis bije macka(Tom and Jerry)...ne da ne bi uspjelo nego bi nas pola noge u rukama drzali na cumu i sa 18 god morao bih protezu nosat kao kakav deda jarane...ljudi imaju vojsku policiju bodyguarde i ostale i ti kontas pobit sakama to...a i nemoze se nista silom rijesit...samo su protesti jedino sto nam ostaje jedino tako mozemo promjeniti zakone i dovesti ovu drzavu u red kakav takav...glavutan wrote:Kakva svijest i kakvi izbori? Samo toljaga moze promijeniti stanje.
Revolucija ovdje treba.
Sto krvavija - to efikasnija.
Cisti reset.
Masovni protesti, ali baš MASOVNI, mogu promijeniti situaciju, dovesti novu vlast i pokrenuti konačno ovu nesretnu državu, njenu ekonomiju, sudstvo natjerati da radi posao za koji su itekako dobro plaćeni, policiji vratiti dostojanstvo, ukratko, učiniti narodu život dostojan čovjeka. E sad, protesti, ukoliko nisu masovni, završavaju - znamo kako. Ako su masovni, teško ih je kontrolirati jer je nezadovoljstvo ljudi kulminiralo do usijanja pa treba jako malo da se protesti pretvore u Atinu. Takođe, vojsku izvesti protiv mase bi bilo previše i za ovakvu vlast, a što se tiče policije, od njih ne prijeti nikakva opasnost. Oni opasni su decertificirani, a ostali su samo saobraćajci sa radarima koji bi i dalje samo radili svoj posao i ne bi se mješali (osim u slučaju prekoračenja brzine).
-
LETICH
#53 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
a vjeruj mi ova vlast da im se radi o glavi ili o stolici digli bi opcu uzbunu u drzavi...bilo bi tu i vise od vojske...
to su dokazali protesti u Sarajevu kad niko nije htio dati ostavku (Samir Silajdjic i Borovac)...prije bi zivot dali nego stolicu...
- glavutan
#54 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
E jebes ga jarane, ti bas ono pravi Bosanac.BarbaDue wrote:Daj boze, al' opet mi nisi odgovorio ko ce ih postaviti, ako je tvoj odgovor Glad, ne kontam?
Ne moze se bas sve nacrtati, uferci malo sam. Filozofskim pitanjima da li je jaje starije od koke ili obrnuto mozemo se gadjati jos hiljadu godina dok je zivot samo jedan i jos kratak. I nije bitan vise tvoj i moj vec tvog i mog djeteta i njihove djece. Mi smo zguzeni odavno.
No da ti pomognem u mozganju odgledaj ovaj film pa povuci paralele.
Fernando Ezequiel Solanas, Memoria del saqueo (Dnevnik pljacke) iz 2003.
-
5ar5rovic
#55 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
Bio sam i sam akter svakog protesta i dolazio sa kćerkom od 10 godina da vide da nismo nasilni. Kasnije smo im postali simpatični jer ih je bilo puno više nego nas, pa su nas na kraju prigrlili, Bože mi oprosti, kao svoje. Slažem se, vlast bi na nama rado oprobala efikasnost i visoku obučenost i profesionalnost združenih oružanih snaga, ali ne bi išlo, ipak su oni tu da čuvaju granice, a mi ih ne bi pomjerali.LETICH wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a vjeruj mi ova vlast da im se radi o glavi ili o stolici digli bi opcu uzbunu u drzavi...bilo bi tu i vise od vojske...![]()
![]()
to su dokazali protesti u Sarajevu kad niko nije htio dati ostavku (Samir Silajdjic i Borovac)...prije bi zivot dali nego stolicu...
U slučaju ozbiljnih, masovnih protesta, treba Đuro da blokira aerodrom da ne pobjegnu.
- BarbaDue
#56 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
Ne treba mi nikakav film da shvatim situaciju u svojoj drzavi, i nema potrebe da mi ti pomazes u mozganju.glavutan wrote:E jebes ga jarane, ti bas ono pravi Bosanac.BarbaDue wrote:Daj boze, al' opet mi nisi odgovorio ko ce ih postaviti, ako je tvoj odgovor Glad, ne kontam?
Ne moze se bas sve nacrtati, uferci malo sam. Filozofskim pitanjima da li je jaje starije od koke ili obrnuto mozemo se gadjati jos hiljadu godina dok je zivot samo jedan i jos kratak. I nije bitan vise tvoj i moj vec tvog i mog djeteta i njihove djece. Mi smo zguzeni odavno.
Nisam ti postavio to pitanje zato sto ne kontam sta hoces reci nego sam htio da ti to kazes...međutim i dalje neces ili nemas hrabrosti.
Citavo vrijeme ciljas da se vlast preuzme silom, a znamo svi sta je to. Znaci to odmah iskljucijemo kao mogucnost. Dalje, druga stvar
skidanje sa vlasti ove danasnje politicare na demokratski nacin mogu uraditi samo narod ali ne silom ili drugi politicari koji bi na kraju
krajeva i sami bili isti ili u nabolju ruku slicni. Znaci i to ne donosi nikakve rezultate do uređenja drzavnog sistema na svim razinama.
Ko bi mogao pokrenuti narod da se osvjesti i pocne razmisljati drugacije? To bi jedino mogao da uradi sindikat. Gdje je sindikat sada?
Nema ga, kao sto nema ni Edhema Bibera, nisam cuo njegove izjave od pocetka krize (spominjanja recesije). Kroz sindikalne organizacije
bi se jedino moglo organizovati da se narod pobuni, naravno na jedan ljudski i moralno, demokratski prihvatljiv nacin.
- glavutan
#57 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
Ja sam rekao sta sam mislio da kazem dok je to o cemu ti govoris cista ubleha. Lafo sve fino i rukavicama.BarbaDue wrote:Ne treba mi nikakav film da shvatim situaciju u svojoj drzavi, i nema potrebe da mi ti pomazes u mozganju.glavutan wrote:E jebes ga jarane, ti bas ono pravi Bosanac.BarbaDue wrote:Daj boze, al' opet mi nisi odgovorio ko ce ih postaviti, ako je tvoj odgovor Glad, ne kontam?
Nisam ti postavio to pitanje zato sto ne kontam sta hoces reci nego sam htio da ti to kazes...međutim i dalje neces ili nemas hrabrosti.
Citavo vrijeme ciljas da se vlast preuzme silom, a znamo svi sta je to. Znaci to odmah iskljucijemo kao mogucnost. Dalje, druga stvar
skidanje sa vlasti ove danasnje politicare na demokratski nacin mogu uraditi samo narod ali ne silom ili drugi politicari koji bi na kraju
krajeva i sami bili isti ili u nabolju ruku slicni. Znaci i to ne donosi nikakve rezultate do uređenja drzavnog sistema na svim razinama.
Ko bi mogao pokrenuti narod da se osvjesti i pocne razmisljati drugacije? To bi jedino mogao da uradi sindikat. Gdje je sindikat sada?
Nema ga, kao sto nema ni Edhema Bibera, nisam cuo njegove izjave od pocetka krize (spominjanja recesije). Kroz sindikalne organizacije
bi se jedino moglo organizovati da se narod pobuni, naravno na jedan ljudski i moralno, demokratski prihvatljiv nacin.
Nema od toga nista. To ne donosi promjene.
Lupetanje o demokratiji i njenim principima je kao i cesanje po jajima. Svrbi al' dok kozu ne ogulis ne prestaje.
O kakvom sindikatu, o kakvim zakonima (koje su uzgred receno izlagasali glupani i lopovi u korist elite) o kakvim demokratskim procesima svi nesto baljezgaju? Gledaj cinjenice.
Mi ni monetu vlastitu nemamo. Punimo djepove stranim bankama, stranim lopovima a sve u ime neke blentarije zvane Evropa.
Kustah je svako slovo dobro napisao u svojim komentarima prije nego sto ste ga ucutkali na 14 dana jer se lafo bunio moderatoru. Covjek rek'o cisto istinu. Popljackani smo do bola. Zemlja u totalnom kurcu. GLADI TEK IMA DA BUDE, jer ovo do sada je mila majka.
Stoga, 'nako iskreno, preuzimanje vlasti silom je jedina opcija koja je preostala jer bandi je previse lijepo da bi imala stida i obraza i otisla sama.
Cuj mi njih da tretiramo ljudski i moralno na demokratski prihvatljiv nacin nakon sto su nam ga ucerali do usta.
E ne moze.
Odgledaj film. Prosiri vidike.
Mozda nesto i prepoznas.
-
LETICH
#58 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
glavutan:
Ja sam rekao sta sam mislio da kazem dok je to o cemu ti govoris cista ubleha. Lafo sve fino i rukavicama.
Nema od toga nista. To ne donosi promjene.
Lupetanje o demokratiji i njenim principima je kao i cesanje po jajima. Svrbi al' dok kozu ne ogulis ne prestaje.
O kakvom sindikatu, o kakvim zakonima (koje su uzgred receno izlagasali glupani i lopovi u korist elite) o kakvim demokratskim procesima svi nesto baljezgaju? Gledaj cinjenice.
Mi ni monetu vlastitu nemamo. Punimo djepove stranim bankama, stranim lopovima a sve u ime neke blentarije zvane Evropa.
Kustah je svako slovo dobro napisao u svojim komentarima prije nego sto ste ga ucutkali na 14 dana jer se lafo bunio moderatoru. Covjek rek'o cisto istinu. Popljackani smo do bola. Zemlja u totalnom kurcu. GLADI TEK IMA DA BUDE, jer ovo do sada je mila majka.
Stoga, 'nako iskreno, preuzimanje vlasti silom je jedina opcija koja je preostala jer bandi je previse lijepo da bi imala stida i obraza i otisla sama.
Cuj mi njih da tretiramo ljudski i moralno na demokratski prihvatljiv nacin nakon sto su nam ga ucerali do usta.
E ne moze.
Odgledaj film. Prosiri vidike.
Mozda nesto i prepoznas.
jarane i ko bi onda dosao na vlast kad bi je silom preuzeli...TAKVI KAO TI??? i odma poslije toga sta ti se ne bi svidjalo kod gradjana i njih bi silom tjerao da misle kao ti...de se ba smiri...a i pogledaj realno ne bi ti se odazvalo 100 ljudi i to mozda navijaci nekih klubova da bi sebe promovisali...al et...a usput film nije stvarnost inace bi trebalo da na kraju svakog filma pise: NE POKUSAVAJTE OVO PONOVITI KOD KUCE OVO SU RADILI PROFESIONALCI...iako su neki radjeni po istini...al et
-
zlajo
#59 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
[quote="5ar5rovic"]
Ne mogu se složiti sa ocjenom nekih forumaša da je naš narod lijen i da neće da radi. Isti taj narod, isti ljudi su veoma cijenjeni radnici u inostranstvu, odnosno u svakom uređenom sistemu. dakle, nama treba sistem koji će se poštovati i provoditi....
quote]
Znaci, radi se kako treba, tek onda kad je netko drugi gazda i kada nema drugog izbora. Gradani BiH su dosta razjedinjeni medu sobom, pa i sama baza i obicni gradani se tesko mogu dovesti pod istu kapu.
Mnogi su misljenja da su politicari odgovorni za ovu situaciju, ali su tu samo jednim dijelom u pravu. U svakoj uspjesnoj demokratskoj zemlji postoje razne socijalne i slicne organizacije, ciji rad se temelji upravo na tome da skrenu pozornost drustva na nepravdu koja se provlaci politickim odlukama. Kao i da se koristeci javnim medijima,a i zakonom bore za ispravljanja tih nepravdi. Svi mi dobro znamo da politicari (bilo koje zemlje), vode racuna o svojim vlastitim biracima, tek onda kada ih se prisili na to.
Sami gradani se moraju organizirati i sprovoditi kontrolu nad radom svojih politicara. Jer ako nema te kontrole, politicke stranke se vec nekako dogovore medu sobom, a zna se na ciju stetu. Mislim da je to ono sto u ovom bosanskom drustvu jos nije dovoljno sazrelo. Postoje pojedine organizacije, ali njihov rad ne dolazi dovoljno do izrazaja. Osim toga rad takvih nevladinih ustanova i organizacija ili udruzenja, bi trebao pokrivati cijelu drzavu, jer tek onda bi mogao imati vaznijeg efekta. Uspostavljati veze sa slicnim udruzenjima iz ostalih evropskih zemalja i na taj nacin jacati svoju poziciju u drustvu i koristiti se iskustvom tih drugih.
Tako sto bi tek moglo donijeti neke pozitivnije promjene u drustvu. Ali,pokazalo se da je u Bosni najvazniji problem politicko uredenje drzave i tu se trosi jako mnogo i vremena i sredstva, tako da se sve ostalo zanemaruje i smatra sporednim.Obicni ljudi su sve vise prepusteni sami sebi, parlamentarci povecavaju svoja primanja,a kresu socijalna izdavanja ( sto bi u evropskim drzavama izazvalo burne reakcije...), rusi se RS ( a nikako da urusi),...
Ljudi ne umiru od gladi, i sigurno nece (moguce samo nesretni pojedinci), ali je kupovna moc sve manja i kvalitet zivota losiji, sa tendencijom nagore. Narod ce kukati i dalje, ali se privikava vremenom. Problemi ce nastati tek onda ako drzavna kasa stvarno bankrotira. Ali, mislim da ce se i tada naci neko rjesenje, jer je bogata Evropa jako blizu. Tako da se moci prezivjeti i dalje sa humanitarnim pomocima...
Ne mogu se složiti sa ocjenom nekih forumaša da je naš narod lijen i da neće da radi. Isti taj narod, isti ljudi su veoma cijenjeni radnici u inostranstvu, odnosno u svakom uređenom sistemu. dakle, nama treba sistem koji će se poštovati i provoditi....
quote]
Znaci, radi se kako treba, tek onda kad je netko drugi gazda i kada nema drugog izbora. Gradani BiH su dosta razjedinjeni medu sobom, pa i sama baza i obicni gradani se tesko mogu dovesti pod istu kapu.
Mnogi su misljenja da su politicari odgovorni za ovu situaciju, ali su tu samo jednim dijelom u pravu. U svakoj uspjesnoj demokratskoj zemlji postoje razne socijalne i slicne organizacije, ciji rad se temelji upravo na tome da skrenu pozornost drustva na nepravdu koja se provlaci politickim odlukama. Kao i da se koristeci javnim medijima,a i zakonom bore za ispravljanja tih nepravdi. Svi mi dobro znamo da politicari (bilo koje zemlje), vode racuna o svojim vlastitim biracima, tek onda kada ih se prisili na to.
Sami gradani se moraju organizirati i sprovoditi kontrolu nad radom svojih politicara. Jer ako nema te kontrole, politicke stranke se vec nekako dogovore medu sobom, a zna se na ciju stetu. Mislim da je to ono sto u ovom bosanskom drustvu jos nije dovoljno sazrelo. Postoje pojedine organizacije, ali njihov rad ne dolazi dovoljno do izrazaja. Osim toga rad takvih nevladinih ustanova i organizacija ili udruzenja, bi trebao pokrivati cijelu drzavu, jer tek onda bi mogao imati vaznijeg efekta. Uspostavljati veze sa slicnim udruzenjima iz ostalih evropskih zemalja i na taj nacin jacati svoju poziciju u drustvu i koristiti se iskustvom tih drugih.
Tako sto bi tek moglo donijeti neke pozitivnije promjene u drustvu. Ali,pokazalo se da je u Bosni najvazniji problem politicko uredenje drzave i tu se trosi jako mnogo i vremena i sredstva, tako da se sve ostalo zanemaruje i smatra sporednim.Obicni ljudi su sve vise prepusteni sami sebi, parlamentarci povecavaju svoja primanja,a kresu socijalna izdavanja ( sto bi u evropskim drzavama izazvalo burne reakcije...), rusi se RS ( a nikako da urusi),...
Ljudi ne umiru od gladi, i sigurno nece (moguce samo nesretni pojedinci), ali je kupovna moc sve manja i kvalitet zivota losiji, sa tendencijom nagore. Narod ce kukati i dalje, ali se privikava vremenom. Problemi ce nastati tek onda ako drzavna kasa stvarno bankrotira. Ali, mislim da ce se i tada naci neko rjesenje, jer je bogata Evropa jako blizu. Tako da se moci prezivjeti i dalje sa humanitarnim pomocima...
-
5ar5rovic
#60 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
Zlajo, reci ako se zezaš pa da znamo. Ili je ovo zadatak na temu stilskih vježbi o problemima rane faze kapitalizma ? Reci nam Zlajo, de.zlajo wrote:5ar5rovic wrote: Ne mogu se složiti sa ocjenom nekih forumaša da je naš narod lijen i da neće da radi. Isti taj narod, isti ljudi su veoma cijenjeni radnici u inostranstvu, odnosno u svakom uređenom sistemu. dakle, nama treba sistem koji će se poštovati i provoditi....
quote]
-
ins
#61 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi
I ja sam umoran od luzera koji samo kukaju i nisu u stanju zaraditi vise od 300-400 KM mjesecno...LETICH wrote:to sto prosjecna placa u FBiH iznosi 771KM to je zato sto su politicari povecali sebi place za oko 50% tako da mislim da je realna prosjecna placa bez tih lopova oko 400KM...i kako da covjek sa porodicom zivi sa 400KM kad je jedan hljeb 1KM, rezije poskupile jos ako je neko u kreditu i puno ostalih stvari dok su politicari naravno sebe obezbjedili...ali slazem se da i dijelom gradjani snose odgovornost zato sto vecina ne izlazi na izbore (i oni koji glasaju vec su u jednoj od vodecih stranki i zato su nam uvijek isti na vlasti), gradjani ne izlaze na proteste sto je najgore ne zele da se bune to mi fkt nije jasno...ali policari su krivi oko 70% za ovakvu drzavu...firebird wrote:BiH: Četrdeset posto građana na ivici gladi
11.02.2009
Udruženje za zaštitu interesa potrošaća saopćilo je danas da bi prosječan budžet četveročlane porodice u BiH trebalo da bude 1.651 KM(oko 800 eura)dodajući da je oko 40 posto gradjana na ivici gladi. (Prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 771KM otprilike 385 eura) u Republici Srpskoj 819(oko 410 eura), a penzioneri u prosjeku primaju 350 maraka ili 175 eura.
http://www.slobodnaevropa.org/Content/News/1491281.html