Četnici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Abacija

#51 Re: Četnici

Post by Abacija »

zgembo_sa wrote:Cuj ti ovih balavaca i dezertera sto su se uzjogunili da brane cetnike. Vi sad neki strucnjaci za to ko je cetnik, a ko nije. Jos se uhvatili gramatike i semantike... Lako je laprdat o tome kad nikad cetnika nisi vidio uzivo, kad nikad nije pucao na tebe, kad ti nikad nije ubio nekoga. Vi ih od milja zovite VRS, a mi koji smo prezivjeli njihova orgijanja cemo ih nastaviti zvati CETNICI pa makar vam to paralo usi do sudnjeg dana.
:thumbup:

Od cetnika ima samo jedna gora sorta... A to su salonci i pripadnici Lige mladih lingvista. :x
sheilak

#52 Re: Četnici

Post by sheilak »

cyprus wrote:
sheilak wrote:Po ideologiji, simbolici i metodama " rada " za mene nema neke velike razlike izmedju VSR i četnika. Mozda zaista oni, koji na neki nacin bili primorani sluziti toj vojsci, nisu imali namjeru sluziti i cetnistvu, iako bi meni malo bilo nebulozno ne vidjeti sta je ta vojska radila , za koji cilj i na koji nacin.
Sve zločinačke ideologije i metode su u svojoj osnovi iste. Što se tiče simbolike, ona nije baš ista u VRS i četnika.
Mozda nije ista, ali ja sam i rekla da za mene nema bas neke velike razlike. U svakom slucaju, sluze istom cilju.
Abacija

#53 Re: Četnici

Post by Abacija »

cyprus wrote:
sheilak wrote:Po ideologiji, simbolici i metodama " rada " za mene nema neke velike razlike izmedju VSR i četnika. Mozda zaista oni, koji na neki nacin bili primorani sluziti toj vojsci, nisu imali namjeru sluziti i cetnistvu, iako bi meni malo bilo nebulozno ne vidjeti sta je ta vojska radila , za koji cilj i na koji nacin.
Sve zločinačke ideologije i metode su u svojoj osnovi iste. Što se tiče simbolike, ona nije baš ista u VRS i četnika.
Opet on. :roll: Mani se bolan nominalisma. Ako te ko ubija nije vazno kakve simbole ima. Ovdje se ne radi o ideologijama nego samo o jednoj, cetnickoj!!!
cyprus

#54 Re: Četnici

Post by cyprus »

Abacija wrote:
cyprus wrote:I paravojska je vojska.
Pogresno, paravojska ide pod definicijom terorista.

P.S. Inace divim se tvojoj sposobnosti da sam sebe lazes.
Znači partizani u II svjetskom ratu su bili teroristi? Daleko od toga da ih poredim u bilo kojem smislu sa VRS, osim što su i oni bili paravojska jer u početku nije baš postojala država čija su oni bili vojska.

PS I teroristi su vojska, nisu valjda civili.
cyprus

#55 Re: Četnici

Post by cyprus »

Abacija wrote:
cyprus wrote:
Opet on. :roll: Mani se bolan nominalisma. Ako te ko ubija nije vazno kakve simbole ima. Ovdje se ne radi o ideologijama nego samo o jednoj, cetnickoj!!!
Ma ja sve je to isto :sax:
Abacija

#56 Re: Četnici

Post by Abacija »

cyprus wrote:
Abacija wrote:

Znači partizani u II svjetskom ratu su bili teroristi? Daleko od toga da ih poredim u bilo kojem smislu sa VRS, osim što su i oni bili paravojska jer u početku nije baš postojala država čija su oni bili vojska.

Edit:
Vidis @cyprus, mozda ti zivis u zemlji cudesa zvanoj Sa-X gdje vlada demagogija, ali ja vise vjerujem licnim iskustvima iz stvarnog zivota... Mozes ti na Forumu napisati sta god hoces, ali prije ili kasnije ces shvatiti da ti samo sebe obmanjujes sa svim ovim kvazi-argumentima. Inteligentan si nema sta, ali koristis tu inteligenciju u pogresnom smislu, tj. za tihovanje. :mrgreen:
Last edited by Abacija on 20/09/2008 19:17, edited 2 times in total.
cyprus

#57 Re: Četnici

Post by cyprus »

Jačina tvog argumenta me stvarno uništila. :-) Upravu si, predajem se :sax:
JMJ

#58 Re: Četnici

Post by JMJ »

Halo, ba, cetnici nego sta.Jer kako cemo drugacije da ih zovemo, kad ubijaju, ruse, pljackaju i siluju drugacije od sebe, ako je nekima ovaj izraz otrcan ( ili ne daj boze, da nam se ko naljuti pa pozove Muju da zamandali...)ima, brat jedan drugi naziv-FASISTA.
Mozda neko od vas zna, sta je onda moja najbolja drugarica, ili moj zet,oni su za mene bili i ostali moji,srbi, srbijanci, hrvati, bosanci,sta god hoce, nije mi ni vazno, ali mi je itekako vazno da one druge zovem pravim imenom: cetnici ili ustase ili izdajice ili u kratko-FASISTI !
Area_51

#59 Re: Četnici

Post by Area_51 »

Spomenik cetnickog divljanja, pljackanja, ubijanja i osvajanja nalazi se i u sarajevskoj Ulici Ferhadija, gdje je neko omogucio covjeku koji se obogatio na ratnom pustosenju, odredjenom Miskovicu da otvara svoje firme i prodaje nam robu stecenu na pljacki po Bosni i Hercegovini. Bila je neka nada da ce ga Opcina Centar tuzbom istjerati i onemoguciti dok mu slavni ministri iz SDA ne dozvoli sve. Valjda onako kako su obecali. :-)
Abacija

#60 Re: Četnici

Post by Abacija »

Area_51 wrote:Spomenik cetnickog divljanja, pljackanja, ubijanja i osvajanja nalazi se i u sarajevskoj Ulici Ferhadija, gdje je neko omogucio covjeku koji se obogatio na ratnom pustosenju, odredjenom Miskovicu da otvara svoje firme i prodaje nam robu stecenu na pljacki po Bosni i Hercegovini. Bila je neka nada da ce ga Opcina Centar tuzbom istjerati i onemoguciti dok mu slavni ministri iz SDA ne dozvoli sve. Valjda onako kako su obecali. :-)
Ko tebe tjera da kupujes tu robu?
JimboJonez

#61 Re: Četnici

Post by JimboJonez »

Mi smo u Slavoniji od '91 pa nadalje agresora zvali četnici, srbo-četnički agresor, jugo-vojska, srpski teroristi, martićevci itd...
Narod ih je uglavnom zvao četnicima, a ja ih dan-danas tako zovem pa kad pričam o ratu pričam kako su nas "četnici granatirali sa Motajice" bez obzira na osjećaje nekih možebitnih slušatelja.
Kad su umarširali u Bosanski Brod mi smo ih čuli kako pjevaju: "Ko to laže, ko to laže, Srbija je mala" i "Spremte se, spremte [zna se ko]" tako da mislim da je ta terminologija OK.
Nekoliko godina nakon Deytona čudnovatim spletom okolnosti sam upoznao jednog četnika koji je pucao na moj grad iz snajpera, tad sam prvi put čuo kovanicu "vojnik VRS-a", a ja sam ih dalje u raspravi zvao četnicima i nije se čedo ljutio.

Šta je četnik na skijama?
Čedo-ledo!
(evo još jedne kovanice za dežurne lingviste :D )
kotace

#62 Re: Četnici

Post by kotace »

Pa kako drugacije da nazovem te zvjeri,krvoloke,ubice,bivse komsije i bivse prijatelje nego cetnici. :dance:
Prozor

#63 Re: Četnici

Post by Prozor »

slazem se sa @Ahmmedom, hajmo reci srpska vojska, je radila samo po jednom planu, da pokori Republiku BiH, na njen racun izgradi novu srpsku drzavu, i ucini je dijelom jos vece, nove, srpske drzave, da na nju skoncetrise srpsko stanovnistvo RBIH, a uz to, odstrani(kako samo hladno ovaj izraz zvuci) ne-srpsko stanovnistvo RBIH iz iste, tj pocini genocid. uz to je koristila, sva raspolozena sredstva, da pogorsa zivot gradjanima RBIH koje nije mogla pokoriti, ne ustrucavajuci se koristiti metode ne-svojstvene ni hajvanu. ako ta vojska nije cetnicka, ja ne znam sta je. a ako je u njoj bilo ljudi, koji sebe nisu smatrali cetnicima, ili nisu djelovali cetnicki, to su kao ne-nacisti, i ne-zlocinci, u njemackoj vojsci u onom ratu, kojih je definitivno bilo.
lopta

#64 Re: Četnici

Post by lopta »

bajadera82 wrote:Pa "cetnici" je korektan naziv. meni je samo krivo sto se dosta puta umjesto tog naziva koristi naziv "Srbi". ipak bi trebali razlikovati Srbe i Cetnike.
Ako ste zaboravili u Srbiji su pojam 'cetnika' izjednacili sa antifasistima, odnosno partizanima. Dakle ne da im je to nesto strano, cege se gade ili stide, nego ponose.
Shoshana

#65 Re: Četnici

Post by Shoshana »

cyprus wrote:
Abacija wrote:

Dal' su cetnici (da se razumijemo, pod time mislim sljam i otpad ljudskog roda koji su po meni i mojoj djeci bacali granate)) bili vojska ili paravojna formacija (citaj do zuba naoruzana banda) - dalo bi se raspravljati. Ja recimo, nikako ne vidim vikendase kao dio neke 'vojske'...

A, to za partizane.... stoji. Meni je itekako jasno da se sve i jedna pobjednicka vojska nazivaju 'narodno-oslobodilacka viojska' .... Pa nece valjda sami sebe zvati teroristima? Problem je u tome sto ti njima prizna legalno i legitimno djelovanje jos od 92. PO tebi ispade da je legalna vojska, legalno priznate administrativne jedinice legitimno po meni bacala granate.

OK.... mozes ti to i tako gledati, al' ja sam onda za to da mi njih lijepo brate, isto kao sto su i saveznici nakon drugog svjetskog rata ucinili sa drugom jednom legalno priznatom drzavom cija je vojska terorisala civile - sravnimo sa zemljom. Da im vise nikad ne padne na um da organizuju 'vojsku' ...
Šapat

#66 Re: Četnici

Post by Šapat »

Legitimno, naravno :D
Ponekad s'proljeca

#67 Re: Četnici

Post by Ponekad s'proljeca »

[quote="Abacija"][quote="Area_51"]Spomenik cetnickog divljanja, pljackanja, ubijanja i osvajanja nalazi se i u sarajevskoj Ulici Ferhadija, gdje je neko omogucio covjeku koji se obogatio na ratnom pustosenju, odredjenom Miskovicu da otvara svoje firme i prodaje nam robu stecenu na pljacki po Bosni i Hercegovini. Bila je neka nada da ce ga Opcina Centar tuzbom istjerati i onemoguciti dok mu slavni ministri iz SDA ne dozvoli sve. Valjda onako kako su obecali. :-)[/quote]

Ko tebe tjera da kupujes tu robu?[/quote]

Trebamo hebati svima iz SDA koji su to dozvolili, mamu balijsku!!!!!
Drvosjeca iz Dejcica

#68 Re: Četnici

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

cyprus wrote:
Dobro nije ista, ovi iz tzv. VRS su imali lazaricu na kapi a cetnici kokardu. :( Wermacht je isto imao drugacija obiljezja od SS pripadnika pa ih to ne pere da nisu bili nacisti. :shock: Dakle obiljezje kao obiljezje ne cini pripadnike neke vojne formacije ovim ili onim, vec ideologija za koju i pod kojom se bore. Tzv. VRS nastala i ratovala pod ideologijom Draže Mihajlovića, Slobodana Miloševića, Šešelja, RAdovana Karadžića i ostalih junaka slavne srpske istorije. Drugim rijecima cetnik ostaje cetnika i onda kada nosi kravatu i odijelo.
Loreley

#69 Re: Četnici

Post by Loreley »

JMJ wrote:Halo, ba, cetnici nego sta.Jer kako cemo drugacije da ih zovemo, kad ubijaju, ruse, pljackaju i siluju drugacije od sebe, ako je nekima ovaj izraz otrcan ( ili ne daj boze, da nam se ko naljuti pa pozove Muju da zamandali...)ima, brat jedan drugi naziv-FASISTA.
Mozda neko od vas zna, sta je onda moja najbolja drugarica, ili moj zet,oni su za mene bili i ostali moji,srbi, srbijanci, hrvati, bosanci,sta god hoce, nije mi ni vazno, ali mi je itekako vazno da one druge zovem pravim imenom: cetnici ili ustase ili izdajice ili u kratko-FASISTI !
Kad smo već kod ubijanja, rušenja, pljačkanja i ostalog to su radili i neki drugi pa ih ne zovemo četnici. U mojoj široj porodici je imovina koju smo imali uništena na svim područjima. U Sarajevu nam je stan potpuno opljačkan i devastiran od strane Armije BiH, na Palama od Vojske RS-a, a u Neumu od HVO-a. I u Sarajevu i u Mostaru su ljudi jedne nacije ubijali druge samo zato što su druge nacije pa ih ne zovemo četnicima. Klasični rasitički argument glasi "Imam prijatelja crnca, ali ..."
Abacija

#70 Re: Četnici

Post by Abacija »

Loreley wrote:
JMJ wrote:Halo, ba, cetnici nego sta.Jer kako cemo drugacije da ih zovemo, kad ubijaju, ruse, pljackaju i siluju drugacije od sebe, ako je nekima ovaj izraz otrcan ( ili ne daj boze, da nam se ko naljuti pa pozove Muju da zamandali...)ima, brat jedan drugi naziv-FASISTA.
Kad smo već kod ubijanja, rušenja, pljačkanja i ostalog to su radili i neki drugi pa ih ne zovemo četnici. U mojoj široj porodici je imovina koju smo imali uništena na svim područjima. U Sarajevu nam je stan potpuno opljačkan i devastiran od strane Armije BiH, na Palama od Vojske RS-a, a u Neumu od HVO-a. I u Sarajevu i u Mostaru su ljudi jedne nacije ubijali druge samo zato što su druge nacije pa ih ne zovemo četnicima. Klasični rasitički argument glasi "Imam prijatelja crnca, ali ..."
I na Kupresu su ljudi jedne nacije ubijali ljude iste te nacije.

Klasnicni fasisticki argument glasi: "Nisu mi stan na Palama opljackali cetnici nego Vojska RS-a".

P.S. Otkud znas da nije JNA?
mladen225

#71 Re: Četnici

Post by mladen225 »

Abacija wrote:
Loreley wrote:

Klasnicni fasisticki argument glasi: "Nisu mi stan na Palama opljackali cetnici nego Vojska RS-a".

Mozda bi ste mogli malo pojasniti "Klasnicni fasisticki argument glasi"?
Kad je rjec o razlici izmedju VRS i JNA, zna se da su pripadnoci VRS primali plate iz Beograda cak i poslije Deyton-a, a mislim da su i primali naredjenja iz Beograda.
lopta

#72 Re: Četnici

Post by lopta »

Ponekad s'proljeca wrote:
Abacija wrote:
Area_51 wrote:Spomenik cetnickog divljanja, pljackanja, ubijanja i osvajanja nalazi se i u sarajevskoj Ulici Ferhadija, gdje je neko omogucio covjeku koji se obogatio na ratnom pustosenju, odredjenom Miskovicu da otvara svoje firme i prodaje nam robu stecenu na pljacki po Bosni i Hercegovini. Bila je neka nada da ce ga Opcina Centar tuzbom istjerati i onemoguciti dok mu slavni ministri iz SDA ne dozvoli sve. Valjda onako kako su obecali. :-)
Ko tebe tjera da kupujes tu robu?
Trebamo hebati svima iz SDA koji su to dozvolili, mamu balijsku!!!!!
To je dozvolila opstina Centar, nacelnik iz SDP-a
Ponekad s'proljeca wrote:mamu balijsku!!!!!
Loreley wrote:U Sarajevu nam je stan potpuno opljačkan i devastiran od strane Armije BiH, na Palama od Vojske RS-a, a u Neumu od HVO-a. I u Sarajevu i u Mostaru su ljudi jedne nacije ubijali druge samo zato što su druge nacije pa ih ne zovemo četnicima. Klasični rasitički argument glasi "Imam prijatelja crnca, ali ..."
Jao, jao, kakva prica, tri stana na tri kakve lokacije, cudom sva tri drzale razlicite vojske i svima se desilo isto. :lol:
Klasicna prosrbijanska propaganda ''svi smo isto krivi''.

ps: u Sarajevu se nisu ubijali ljudi jedne nacije samo zato sto su druge nacije.

pss: admini zatvorite 'cetnicku' temu. :D
Abacija

#73 Re: Četnici

Post by Abacija »

mladen225 wrote:
Abacija wrote:
Loreley wrote: Kad smo već kod ubijanja, rušenja, pljačkanja i ostalog to su radili i neki drugi pa ih ne zovemo četnici. U mojoj široj porodici je imovina koju smo imali uništena na svim područjima. U Sarajevu nam je stan potpuno opljačkan i devastiran od strane Armije BiH, na Palama od Vojske RS-a, a u Neumu od HVO-a. I u Sarajevu i u Mostaru su ljudi jedne nacije ubijali druge samo zato što su druge nacije pa ih ne zovemo četnicima. Klasični rasitički argument glasi "Imam prijatelja crnca, ali ..."

Klasnicni fasisticki argument glasi
: "Nisu mi stan na Palama opljackali cetnici nego Vojska RS-a".

Mozda bi ste mogli malo pojasniti "Klasnicni fasisticki argument glasi"?
Ja sam to samo vratio istom mjerom na izjavu od @Loreley "Klasični rasitički argument glasi" (uvecano i oznaceno crvenim). Obicno nisam nominalista ali ponekad covjek mora i to biti. U ovom primjeru nije toliko ni vazno koje vojne ili paravojne jedinice su opljackale njezin stan. Vazno je kojoj su ideologiji te jedinice pripadale. Zato sam i tu izjavu nazvao fasistickom jer je pokusala sa nekim fancy terminima (VRS) da otkloni pominjanje te fasisticke ideologije (cetnicke).
mladen225 wrote:Kad je rjec o razlici izmedju VRS i JNA, zna se da su pripadnoci VRS primali plate iz Beograda cak i poslije Deyton-a, a mislim da su i primali naredjenja iz Beograda.
Upravo tako, to je bila i moja poenta izmedju redova. :thumbup: Sto se tice naredjenja, ima Hag dokaze o tome. ;-)
Post Reply