Četnici

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ahmmed

#1 Četnici

Post by Ahmmed »

Pošto je tema o izgradnji spomenika četnicima kraj banjolučke džamije Ferhadije "nestala", a na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o tome da li se svi oni koji su bili u tada tzv. Vojsci RS ( 1992-1995) četnici, želim ponovo da priupitam:

Dakle, kako smo nazivali one koji su napali BiH 1992?Kako smo nazivali one koji su se pridružili napadu na sopstvenu državu? Koliko me sjećanje služi, svi MI, koji smo bili "ovamo" ( između ostalih i Alija i Mirko i Zlatko i Tatjana i Stjepan i Haris) nazivali smo ih četnicima, srpskocrnogorskim agresorom, pobunjenim Karadžićevim Srbima....
Da li je to zabranjeno reći da su npr. četnici sa Ozrena, 25 maja 1995, pobili tuzlansku mladost, da se ne bi uvrijedio neko ko je bio "ovamo", ali mu je "tamo" bio amidža jal daidža???
Kako danas nazivati one, koji su u periodu od 1992 do 1995, pobili 12000 Sarajlija, 10000 Srebreničana,3000 Prijedorčana, 2000 Zvorničana, 3000 Višegrađana, 1500 Fočaka.....itd, itd,itd,,,,,
bajadera82

#2 Re: Četnici

Post by bajadera82 »

Pa "cetnici" je korektan naziv. meni je samo krivo sto se dosta puta umjesto tog naziva koristi naziv "Srbi". ipak bi trebali razlikovati Srbe i Cetnike.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: Četnici

Post by mIRCerka »

Ona tema bi ostala u zivotu da se nisu poceli medjusobno castiti Veliki Tolerantni sa manje Tolerantnima, multi kulti i slicno.
zgembo_sa

#4 Re: Četnici

Post by zgembo_sa »

Mislim da bi prvi oni sami trebali da razdvoje ta dva pojma...
Banksy

#5 Re: Četnici

Post by Banksy »

Do ljeta 92 TVSA je molila zaraćene strane da prestanu sa ratnim djelovanjem ...
i danas, kao i onda, blizu smo konsenzusa ... o zaraćenim stranama.
A ništa ne može, tako efikasno, pogurati i kreirati radikalni islam kao ovo. Što je, možda, u konačnici i cilj. I onih spolja, i ovih iznutra.
Teško će ti se ovdje ko javiti ...

Međunarodni dan nestalih
Hoće da nam oduzmu pravo na sjećanje

Međunarodna komisija za nestale osobe i Međunarodni komitet Crvenog krsta odlučili su da, zajedno s porodicama nestalih osoba, obilježe 30. august, Međunarodni dan nestalih. Obilježavanje ovog dana uključuje specijalnu sjednicu državnog parlamenta koja bi trebala biti propraćena izborom poezije bosanskohercegovačkih pjesnika muškog i ženskog spola koji je predložio Damir Arsenijević, kao i izborom pjesama čiji su autori članovi porodica nestalih (pjesme je odabrao Međunarodni komitet Crvenog krsta).

Ali je musje Anri Furnije rezervirao sebi pravo da lično odluči koje su pjesme poćudne a koje nisu.

Priopćio je Arsenijeviću da mu se ne sviđa pjesma Šejle Šehabović Srebrenica, Potočari jer se u njoj pominje riječ "četnik". Uz to, smatrao je da stihovi: Život je strašan kao jeka koraka/što muslimanima, noću, u srpskim logorima / najavljuje dolazak batinaša moju pjesmu Tri cigare čine potpuno neupotrebljivom u dotične svrhe.
Taj Furnije hoće da nam oduzme pravo na sjećanje, sestri mu ga spotapiknem!

(M. Vešović, Dani, 29.08.2008)

Tri cigare

U smiraj, iziđoh vani da se crnim na bijelome.
Sunce je novčić koji se stavlja
na kapke pokojnika. Svuda božija šutnja
od tenkovskoga oklopa neprobojnija.
Život je strašan kao jeka koraka
što muslimanima, noću, u srpskim logorima
najavljuje dolazak batinaša.
Zapalih jednu da mi, za dimom duvanskim,
oči na koji tren odlutaju iz ovog logora.
Sjetih se sna sinoćnjeg: u rukama mi konac,
privezan za glog, nikao iz groba mog oca
u sandžačkome neviđbogu. Konac po kom se
može iz pakla izići.
Zapalih još jednu. Da mi po dimu duša
odlebdi do utvara iz gluve i sijede davnine.
Koje joj šapću: jedan korak iz neviđenše
u nedođenšu - to ti je sav tvoj život.
A svijet je grozan kao grohotni smijeh
oslijepljenih iz Jame Goranove.
Zapalih i posljednju. Da mi, na tren, zaliči
na zvijezdu, među srednjim i kažiprstom. Zvijezdu
večerenjaču. I da kroz plavičast velić
sagledam, što jasnije, Karadžićevu vaseljenu
u kojoj Logor je - Logos.

(Marko Vešović)

Srebrenica, Potočari, 9. 5. 2004.

Ispod marama virile su im kose.
Jedna se zagrnula sa dvije marame;
drugu je držala preko ramena. Boje se nisu slagale
Mirisala je na sapun
Šal je padao preko svilene bluze u zlaćanim odsjajima
Ruke je, držeći ga, preklopila na stomaku.
Jedna je imala ruž.
Doveli smo grupu holandskih tinejdžera
Na dva jezika prevodili
Jeste dobro putovali?
rekle su nam
Kako ste?
pitale su,
na ulazu u groblje
Lijepa su vam djeca!
Zagledale su, svako
Kasnije su rekle:
Dođite!
Zaplakale, jedna za drugom;
redom pokazale albume sa fotografijama
mrtvih
Stali smo ukrug, kao na ugaonoj sećiji što se sjedi
One u sredinu
s rukama na stomaku
Domaćinski.
Nudile su
da nas vode
Kod Hrasta
(Tamo staneš i vidiš sve gdje su doveli narod na klanje!)
I u fabriku akumulatora
gdje su vezani probdjeli tri dana.
Sinove su odveli kasnije, gladne.
Nudile su
da pokažu
kako su umproforci četnicima davali uniforme
kao jelom i pićem što se nudi, namjernika.
Jednu po jednu sam zagrlila na odlasku.
Tako se tetke grle
kad goste ispraćaju
Na vratima
Kućnim.

(Šejla Šehabović)
IBM

#6 Re: Četnici

Post by IBM »

Cesto ljudi kazu "cetnici gadjali sa brda" "cetnici poklali narod u Srebrenici". Nije tacno!

Treba precizno reci ko je pocinilac : JNA odnosno VRS.

Cetnici(glavom i bradom), pravoslavni dzihadisti strani i domaci, vikend ratnici su bili u sastavu Vojske Repulike Srpske.

Bosanci/Bosnjaci-muslimani prave istu gresku kao i Srbi. Jedni neprijateljske vojnike (kolektivno) nazivaju cetnici a drugi mudzahedinima.

Ja razumijem zato Bosanci/Bosnjaci-muslimani koriste termin "cetnici", jer nece da kazu "Srbi" zbog postovanja prema Srbima koji su bili u redovima ARBiH( to Joe Sacco spominje u svom stripu "The fixer")
rammstein_34

#7 Re: Četnici

Post by rammstein_34 »

Naš trenutno najveći problem jeste što ovdašnji političari ne smiju da nazovu probleme sadašnje prošle i buduće njihovim pravim imenom. 99% pripadnika tzv. VRS su bili krvoloci. Podržavali su u toku rata podržavaju sada i podržavali bi i u budučnosti sva zvjerstva koja su počinjena nad nesrpskim stanovništvom. Ubijeđen sam kada bi bilo ko od ozbiljnijih političara imao petlju da kaže istinu i da izađe sa otvorenim kartama da bi nam svima bilo bolje, a ovako se sve nešto zavija a svi koji smo bili u BiH znamo kako nam je bilo u toku rata i siguran sam da bi nam i sutra bilo isto. Sasvim mi je svejedno kako zvati ubice za mene postoji jedini pravi naziv Krvoloci. :bih:
mIRCerka

#8 Re: Četnici

Post by mIRCerka »

Vidis, i prosla tema je krenula ovako i zavrsila sa medjusobnim uvredama. A niko da progovori o tom spomen zdanju...nekakvim stubovima sto u vis idu...sto ce biti na morebitbidne vakufskoj zemlji...
exliberal

#9 Re: Četnici

Post by exliberal »

Neznam samo zasto ovoliki komentari u vezi tog naziva.
Koliko god da se vama gadio taj naziv Srbima je taj naziv nesto pozitivno.
Zato ako mislite da cete uvrijediti Srbe nazivajuci ih cetnicima grdno se varate.....Ja sam stekao dojam da mnogi ovdje lijece svoje frustracije prema Srbima zovuci ih Cetnicima....necinite im nikavu stetu...sta vise....
:D :D

A sto se tice stubova....ma to me nesto podseca na stubove koje hoce da izgrade pred ekonomijom...malo kopiranja ..isto kao i crkva na zlatistu....podsjeti me na krst nad mostarom :D
mIRCerka

#10 Re: Četnici

Post by mIRCerka »

hape_hapica wrote:
mIRCerka wrote:Vidis, i prosla tema je krenula ovako i zavrsila sa medjusobnim uvredama. A niko da progovori o tom spomen zdanju...nekakvim stubovima sto u vis idu...sto ce biti na morebitbidne vakufskoj zemlji...
Draga moja mircerko, ja smatram da nisam nikoga uvrijedio. A stubovi? Sacekaj izbore i vidjeces da poslije izbora nece vise nista od toga biti.
Daj Boze...
sheilak

#11 Re: Četnici

Post by sheilak »

exliberal wrote:Neznam samo zasto ovoliki komentari u vezi tog naziva.
Zato ako mislite da cete uvrijediti Srbe nazivajuci ih cetnicima grdno se varate.....
Pa ne bih bas rekla da je svim Srbima naziv " cetnik " nesto pozitivno - upravo suprotno: dosta njih ima averziju prema cetnicima, nazivu, pokretu, simbolizmu, ideologiji, etc.

Naravno, ima ih hebet koji se identificiraju sa cetnistvom i zaista uzivaju u tome, neki nesvjesni zla iza te ideje, a neki bas zbog zla.

Samo, fakat, sta mi imamo tu komentirati- promijeniti se oni nece, a mi vec znamo sta je cetnistvo i kako se odbraniti. Ne vjerujem da cemo postici da oni dodju sebi ( a mozda su upravo kroz svu tu ideologiju i dosli sebi - naravno, oni koji je simpatiziraju.)
exliberal

#12 Re: Četnici

Post by exliberal »

sheilak wrote:
exliberal wrote:Neznam samo zasto ovoliki komentari u vezi tog naziva.
Zato ako mislite da cete uvrijediti Srbe nazivajuci ih cetnicima grdno se varate.....
Pa ne bih bas rekla da je svim Srbima naziv " cetnik " nesto pozitivno - upravo suprotno: dosta njih ima averziju prema cetnicima, nazivu, pokretu, simbolizmu, ideologiji, etc.

Naravno, ima ih hebet koji se identificiraju sa cetnistvom i zaista uzivaju u tome, neki nesvjesni zla iza te ideje, a neki bas zbog zla.

Samo, fakat, sta mi imamo tu komentirati- promijeniti se oni nece, a mi vec znamo sta je cetnistvo i kako se odbraniti. Ne vjerujem da cemo postici da oni dodju sebi ( a mozda su upravo kroz svu tu ideologiju i dosli sebi - naravno, oni koji je simpatiziraju.)
Problem je u tome ako srbin srbina nazove cetnikom mnogi ce se naci uvrijedjeni jer ima mnogo srba koji osudjuju cetnike i cetnicki pokret ALI ako musliman/bosnjak nazove srbina cetnik on ce to da prihvati sa ponosom samo iz inata ...e u tome je razlika
exliberal

#13 Re: Četnici

Post by exliberal »

hape_hapica wrote:
exliberal wrote:

Problem je u tome ako srbin srbina nazove cetnikom mnogi ce se naci uvrijedjeni jer ima mnogo srba koji osudjuju cetnike i cetnicki pokret ALI ako musliman/bosnjak nazove srbina cetnik on ce to da prihvati sa ponosom samo iz inata ...e u tome je razlika
Pa? Ako iz inata prihvataju naziv "cetnik", u cemu je onda problem? Sada trebam ja da pazim na njihov inat ili...?

Pa o tome i govorim....neznam zasto ste opsjednuti tim nazivom....srbe boli k... sto ih tako zovete...isto kao sto hrvate u zapadnoj hercegovini zaboli ako ih zovnete ustase...oni ce se jos ponosit time :-)
Loreley

#14 Re: Četnici

Post by Loreley »

Ahmmed wrote:Pošto je tema o izgradnji spomenika četnicima kraj banjolučke džamije Ferhadije "nestala", a na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o tome da li se svi oni koji su bili u tada tzv. Vojsci RS ( 1992-1995) četnici, želim ponovo da priupitam:

Dakle, kako smo nazivali one koji su napali BiH 1992?Kako smo nazivali one koji su se pridružili napadu na sopstvenu državu? Koliko me sjećanje služi, svi MI, koji smo bili "ovamo" ( između ostalih i Alija i Mirko i Zlatko i Tatjana i Stjepan i Haris) nazivali smo ih četnicima, srpskocrnogorskim agresorom, pobunjenim Karadžićevim Srbima....
Da li je to zabranjeno reći da su npr. četnici sa Ozrena, 25 maja 1995, pobili tuzlansku mladost, da se ne bi uvrijedio neko ko je bio "ovamo", ali mu je "tamo" bio amidža jal daidža???
Kako danas nazivati one, koji su u periodu od 1992 do 1995, pobili 12000 Sarajlija, 10000 Srebreničana,3000 Prijedorčana, 2000 Zvorničana, 3000 Višegrađana, 1500 Fočaka.....itd, itd,itd,,,,,
Meni se čini da Mladić nije ratovao pod četničkom već pod kapom na kojoj su bili neka druga obilježja ;-)

Ja ih zovem vojskom SDS-a.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 08:09, edited 5 times in total.
exliberal

#16 Re: Četnici

Post by exliberal »

hape_hapica wrote:
exliberal wrote:

Pa o tome i govorim....neznam zasto ste opsjednuti tim nazivom....srbe boli k... sto ih tako zovete...isto kao sto hrvate u zapadnoj hercegovini zaboli ako ih zovnete ustase...oni ce se jos ponosit time :-)
Ja licno nisam nimalo opsjednut tim nazivom, vec ga koristim sasvim prirodno od pocetka rata. Neki sada zagovaraju politiku manjeg otpora, kao eto "nisu svi oni cetnici bili pa bolje recite da je to bila VRS". Sa cetnickom ikonografijom su krenuli da kolju, pale, siluju, ruse itd. i za mene su cetnici i fajront. Svejedno mi je vala iz kojih su razloga bili u cetnicima, da li su bili mobilisani ili ne. Svako od njih je mogao ispasti COVJEK i otici u Armiju BiH.
Necemo sad o tome...vidjeli smo ( a bogami i licno okusili ) kako je bilo kad je ta armija odlucila da im srbi netrebaju ...al otom potom
Loreley

#17 Re: Četnici

Post by Loreley »

Frustracija, Tito dragi! Oni koji se danas kite četničkim obilježjem mogu biti samo neo-četnici, nikako četnici. Nemam pojma kome se spomenik gradi, je li čiča Draži ili nekom drugom, ali bolje bi bilo kad bi gradili put Banja Luka - Jajce koji nije popravljen od 1945. Previše energije odlazi u našem društvu na ove diskusije četnici, ustaše, šta ja znam šta sve još, mudžahedini, ovako, onako. Ja znam da su neki ljudi propatili strašno u ratu ali rat je završen. Europska unija, pristupni fondovi, to su nam teme. Ovo je sve mlaćenje prazne slame po prošlosti.
exliberal

#18 Re: Četnici

Post by exliberal »

Loreley wrote:Frustracija, Tito dragi! Oni koji se danas kite četničkim obilježjem mogu biti samo neo-četnici, nikako četnici. Nemam pojma kome se spomenik gradi, je li čiča Draži ili nekom drugom, ali bolje bi bilo kad bi gradili put Banja Luka - Jajce koji nije popravljen od 1945. Previše energije odlazi u našem društvu na ove diskusije četnici, ustaše, šta ja znam šta sve još, mudžahedini, ovako, onako. Ja znam da su neki ljudi propatili strašno u ratu ali rat je završen. Europska unija, pristupni fondovi, to su nam teme. Ovo je sve mlaćenje prazne slame po prošlosti.
Tacno tako....to i ja govorim....manite se suplje price i "pogrdnih" naziva
exliberal

#19 Re: Četnici

Post by exliberal »

hape_hapica wrote:
exliberal wrote:

Necemo sad o tome...vidjeli smo ( a bogami i licno okusili ) kako je bilo kad je ta armija odlucila da im srbi netrebaju ...al otom potom
A kako je bilo molim te reci mi? Posto sam neupucen a ti k'o jesi. Sta je Armija radila? Strijeljala? Ja poznajem licno makar 10 Srba ili Hrvata koji su se od pocetka (neki jos ranije) do kraja rata borili u ARBiH. Sta cemo sad?

e pa hapo ako ti pocnem objasnjavat kako je bilo reci ces da lazem...zato ti vjeruj sta hoces ja znam kako je meni bilo u prvoj slavnoj "pravoslavnoj" brigadi....ako si bio u sarajevu tokom rata i bio si na linijama znas o cemu pricam
pozdrav
i da se vratimo na temu jel moze
mIRCerka

#20 Re: Četnici

Post by mIRCerka »

moram vam reci da ste smorovi prve klase...
exliberal

#21 Re: Četnici

Post by exliberal »

mIRCerka wrote:moram vam reci da ste smorovi prve klase...

sto mirci :D
sta smo sad usrali :D :D :D
Luke Perry

#22 Re: Četnici

Post by Luke Perry »

Slavko Lisica je npr. prezirao cetnike a opet ratovao zajedno sa cetnicima. Sta je on?
exliberal

#23 Re: Četnici

Post by exliberal »

Luke Perry wrote:Slavko Lisica je npr. prezirao cetnike a opet ratovao zajedno sa cetnicima. Sta je on?

pocetnik :lol: :lol:
exliberal

#24 Re: Četnici

Post by exliberal »

hape_hapica wrote:
exliberal wrote:

Hajmo se jarane sada ujediniti. :D Sta smo uradili mirci fakat? :D Sta god da je, nismo mi, Tita nam.
jes vala ...vidi nas kako smo fini......stvarno.....ode tema u ku..c jopet :lol: :lol: :lol:

kljucaj ovo mirci nema vise smisla
mIRCerka

#25 Re: Četnici

Post by mIRCerka »

hape_hapica wrote:
exliberal wrote:

Hajmo se jarane sada ujediniti. :D Sta smo uradili mirci fakat? :D Sta god da je, nismo mi, Tita nam.
dok se vi bavite semantikom, oni se bave gradjevinom...od vas ce ostati samo zapis na forumu, od njih masala objekat oko Ferhadije...al ynas sta? sto da se mirci sekira oko toga :D Mirci je cafir i komunjara :-D

PS odo popit leksilijum sad, cini mi se da sam pukla totalno, iste teme od 2005.godine pice....
Post Reply