čestitanje vjerskih praznika

Locked
ilkbahar

#1 čestitanje vjerskih praznika

Post by ilkbahar »

http://saff.ba/sutra-ce-katolici-i-prav ... Kb9l8l9zL1

U zadnje vrijeme medju Bosnjacima popularan trend, necestitanje v jerskih praznika drugim religijama. Kazu haram, širk, ako cestitas nisi musliman i slicno. Zasto? Zasto se opet pokusava zasijati mrznja i neprijateljstvo medju ljudima u bosni? Sta ima lose u tome ako ispostujes neciji praznik i na taj nacin mu ukazes postovanje kao komsiji, prijatelju, covjeku? Da li znaci da ces postati kriscanin ako nekom pozelis da lijepo provede svoje praznike? U bosni se uvijek postovalo tudje, kako muslimani kriscae tako i kriscani muslimane.
U porodici imam raznih religija, u komsiluku, medju prijateljima. Drago mi je otici nekome u posjetu na bozic i pokazati mu da postujem njegov izbor. isto mi je tako drago ugostiti sve dobornamjerne goste u mojoj kuci za moje praznike pa bili on makar i indijanci.
Zasto dozvoljavamo da nam ispiraju mozak?
I nije istina da samo muslimani cestitaju bozic hrvatima i srbima, nego i oni nama cestitaju bajrame. ne cestitaju rodjenje muhameda s.a.v.s. jer se ono kao praznik kod muslimana ne slavi, obiljezavaju se samo bajrami. Ja licno uvijek od svoje rodbine i prijatelja i komsija koji nisu muslimani dobijem cestitke i posjete kuci kako i prilici! POstuj tudje da bi i tvoje bilo postovano!
Danguba

#2 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Danguba »

Image

probaj opet, jednom si ful'o... :-) :D
ilkbahar

#3 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by ilkbahar »

i ti si fulio, a ja nisam fulila
Fauja Singh

#4 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Fauja Singh »

Pusti ba, sad kod ovih novokomponovanih vjernika se ne smije cestitati Bozic jer automatski priznajes drugu vjeru a samim tim i drugog Boga, ako vec izuste da cestitaju onda samo kazu sretan praznik...
jebo te, odrastem s drugom koji nije moje vjere i sad mu kao ne smijem reci sretan Bozic :roll: Ne znam majke mi cemu ovo sve vodi, jbt danas sutra ce biti da ne smijes biti drug sa osobom druge vjere, ono u fazonu s kim si takav si.
Danguba

#5 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Danguba »

ilkbahar wrote:i ti si fulio, a ja nisam fulila
sorry, :-)

bar su bosnjaci do sada dokazali da mogu da zive sa drugim i drugacijim i da nemaju problema sa time. treba li nabrajati primjere. :wink:
licno cestitao mnogo bozica a i bio u posjeti...

p.s. probaj sada hanuma

Image

:D
dinooh

#6 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by dinooh »

blagdan, ne praznik...
Kada se praznik povezuje sa vjerskim dogadajem, to je znak nepostivanja te vjere.
I da, ne povezuj Bozic sa Srbima i Hrvatima. Jer ima i Srba i Hrvata koji slave i Bajram :D
Ali kao sto rece kolega, jos jedan neuspjeli pokusaj...
Last edited by dinooh on 02/01/2015 22:01, edited 1 time in total.
Nogatrans

#7 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Nogatrans »

Fauja Singh wrote:Pusti ba, sad kod ovih novokomponovanih vjernika se ne smije cestitati Bozic jer automatski priznajes drugu vjeru a samim tim i drugog Boga, ako vec izuste da cestitaju onda samo kazu sretan praznik...
jebo te, odrastem s drugom koji nije moje vjere i sad mu kao ne smijem reci sretan Bozic :roll: Ne znam majke mi cemu ovo sve vodi, jbt danas sutra ce biti da ne smijes biti drug sa osobom druge vjere, ono u fazonu s kim si takav si.

Koliko sam mogao skontati da si Musliman a drug Katolik,ako ga smatras dobrim drugo zasto ga ne pozoves da primi Islam,tj zasto malo na tu temu ne pricas sa njim. Ti kao Musliman bi trebao znati da onaj ko umre bez Sehadeta nece uci u Dzennet. Pa ako ti je dobar drug jel zelis da bude dio Dzehenema. Bit cemo pitani pogotovo za svoje drugove i svoju porodicu na sudnjem danu.

Tako treba te stvari postaviti,ljudi pozivati pogotovo bliske ljude koji su dobri insani,a ne letiti da izgovaras no sto ne dolikuje Muslimanu. Pogotovo ne rijec Bo....
bole1st

#8 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by bole1st »

ilkbahar wrote:Sta ima lose u tome ako ispostujes neciji praznik i na taj nacin mu ukazes postovanje kao komsiji, prijatelju, covjeku?
"We must respect the other fellow's religion, but only in the sense and to the extent that we respect his theory that his wife is beautiful and his children smart. "
:D :D :D
ilkbahar

#9 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by ilkbahar »

Danguba wrote:
ilkbahar wrote:i ti si fulio, a ja nisam fulila
sorry, :-)

bar su bosnjaci do sada dokazali da mogu da zive sa drugim i drugacijim i da nemaju problema sa time. treba li nabrajati primjere. :wink:
licno cestitao mnogo bozica a i bio u posjeti...

p.s. probaj sada hanuma

Image

:D
nesto mi nisu omiljeni sportovi sa lloptom, vise volim umjetnicko klizanje...
dječak sa šibicama

#10 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by dječak sa šibicama »

Ko cestita Bozic katolicima i pravoslavcima, umrijece u najgorim mukama!
trcicu trceci

#11 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by trcicu trceci »

Kad bi citali malo vjerske knjige ti isti muslimani, znali bi kako se treba odnositi prema religijama. Cuj ne smije se cestitati :-) to samo neznalica moze provaliti
ilkbahar

#12 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by ilkbahar »

bole1st wrote:
ilkbahar wrote:Sta ima lose u tome ako ispostujes neciji praznik i na taj nacin mu ukazes postovanje kao komsiji, prijatelju, covjeku?
"We must respect the other fellow's religion, but only in the sense and to the extent that we respect his theory that his wife is beautiful and his children smart. "
:D :D :D
Joj sto znas ovaj francuski :run:
ilkbahar

#13 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by ilkbahar »

dinooh wrote:blagdan, ne praznik...
Kada se praznik povezuje sa vjerskim dogadajem, to je znak nepostivanja te vjere.
I da, ne povezuj Bozic sa Srbima i Hrvatima. Jer ima i Srba i Hrvata koji slave i Bajram :D
Ali kao sto rece kolega, jos jedan neuspjeli pokusaj...
Neuspijeli pokusaj cega???? nista ne pokusavam, samo dajem svoj licni osvrt na gore navedeni link.
Danguba

#14 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Danguba »

trcicu trceci wrote:Kad bi citali malo vjerske knjige ti isti muslimani, znali bi kako se treba odnositi prema religijama. Cuj ne smije se cestitati :-) to samo neznalica moze provaliti
upravo tako.
pozdravi prijatelja svoga sa pozdravom koji mu je najdrazi.

:kakoste:
aktivacija

#15 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by aktivacija »

ilkbahar wrote:http://saff.ba/sutra-ce-katolici-i-prav ... Kb9l8l9zL1

U zadnje vrijeme medju Bosnjacima popularan trend, necestitanje v jerskih praznika drugim religijama. Kazu haram, širk, ako cestitas nisi musliman i slicno. Zasto? Zasto se opet pokusava zasijati mrznja i neprijateljstvo medju ljudima u bosni? Sta ima lose u tome ako ispostujes neciji praznik i na taj nacin mu ukazes postovanje kao komsiji, prijatelju, covjeku? Da li znaci da ces postati kriscanin ako nekom pozelis da lijepo provede svoje praznike? U bosni se uvijek postovalo tudje, kako muslimani kriscae tako i kriscani muslimane.
U porodici imam raznih religija, u komsiluku, medju prijateljima. Drago mi je otici nekome u posjetu na bozic i pokazati mu da postujem njegov izbor. isto mi je tako drago ugostiti sve dobornamjerne goste u mojoj kuci za moje praznike pa bili on makar i indijanci.
I nije istina da samo muslimani cestitaju bozic hrvatima i srbima, nego i oni nama cestitaju bajrame. ne cestitaju rodjenje muhameda s.a.v.s. jer se ono kao praznik kod muslimana ne slavi, obiljezavaju se samo bajrami. Ja licno uvijek od svoje rodbine i prijatelja i komsija koji nisu muslimani dobijem cestitke i posjete kuci kako i prilici! POstuj tudje da bi i tvoje bilo postovano!
A zasto jednostavno, umjesto ovog uvoda, ne napises..."JA MISLIM da je cestitanje opravdano i zelim da mi experti za Islam sa klixa izdaju fetvu, tj odobre moju licnu fetvu za cestitanje, pa da mi savjest bude mirna.
Jer mene ne zanima stav Islama, nego su mi forumashi meritum." I mirna Bosna.
Sama cinjenica da ne uporedjujes razlicite stavove islamskih ucenjaka u iznalazenju rjesenja, nego si sama sebi i sudija i kadija...svaka diskusija je suvisna.
ilkbahar

#16 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by ilkbahar »

aktivacija wrote:
ilkbahar wrote:http://saff.ba/sutra-ce-katolici-i-prav ... Kb9l8l9zL1

A zasto jednostavno, umjesto ovog uvoda, ne napises..."JA MISLIM da je cestitanje opravdano i zelim da mi experti za Islam sa klixa izdaju fetvu, tj odobre moju licnu fetvu za cestitanje, pa da mi savjest bude mirna.
Jer mene ne zanima stav Islama, nego su mi forumashi meritum." I mirna Bosna.
Sama cinjenica da ne uporedjujes razlicite stavove islamskih ucenjaka u iznalazenju rjesenja, nego si sama sebi i sudija i kadija...svaka diskusija je suvisna.
ne treba meni potvrda mojih stavova nego se samo pitam zasto se i na ovaj nacin pokusava unijeti neprijateljstvo medju gradjanima BiH? Zar nam nije dosta?
Iako sam muslimanka po rodjenju i vjerskom ubjedjenju, porucujem i tebi i tebi slicnim da BiH nikad islamska drzava nece biti niti je bila! Prestanite trovati vise ovaj narod svojim idiotskim i neispravnim stavovima a kome se ne svidja suzivot svih u BiH nek idu u Saudijski Arabiju i slicne zemlje! Alajhmanet
muzicar_iz_parka

#17 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by muzicar_iz_parka »

Pošaljite pitanje Fatmiru Alispahiću, on je jedni mjerodavan. :D
Fauja Singh

#18 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Fauja Singh »

Nogatrans wrote:
Fauja Singh wrote:Pusti ba, sad kod ovih novokomponovanih vjernika se ne smije cestitati Bozic jer automatski priznajes drugu vjeru a samim tim i drugog Boga, ako vec izuste da cestitaju onda samo kazu sretan praznik...

Koliko sam mogao skontati da si Musliman a drug Katolik,ako ga smatras dobrim drugo zasto ga ne pozoves da primi Islam,tj zasto malo na tu temu ne pricas sa njim. Ti kao Musliman bi trebao znati da onaj ko umre bez Sehadeta nece uci u Dzennet. Pa ako ti je dobar drug jel zelis da bude dio Dzehenema. Bit cemo pitani pogotovo za svoje drugove i svoju porodicu na sudnjem danu.

Tako treba te stvari postaviti,ljudi pozivati pogotovo bliske ljude koji su dobri insani,a ne letiti da izgovaras no sto ne dolikuje Muslimanu. Pogotovo ne rijec Bo....
A kako bi se ti osjecao da te neki prijatelj poziva u Katolicanstvo, znam, garant sad mislis "nije to isto, Islam je jedina prava vjera"
E pa druze moj, zajednicko kod svih vjera je sto svi vijernici misle da je njihova vjera jedina ispravna, a ovo nije Islamska drzava prema tome mislim da je normalnije da postujemo ljude drugih vjera i cestitamo im njihove praznike nego da se vucemo za rukav i tako pozivamo u "nasu" vjeru, mislim ako nam je stalo jedno do drugih a ne da se razdvajamo.
Stjui

#19 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Stjui »

ma to čestitanje i jest vrhunac licemjerja u ovoj zemlji.vjerovatno oni ljigavci koji sav svoj forumski život provode provocirajući i ismijavajući muslimane na podforumu religija čestitaju bajrame u pravom životu.čemu?ja ne čestitam inovjercima ništa,a neću čestitat ni svojima koje procjenim da su samo imenom muslimani.
manimo se tog čestitanja kroz škrgut zubi...
ilkbahar

#20 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by ilkbahar »

Stjui wrote:ma to čestitanje i jest vrhunac licemjerja u ovoj zemlji.vjerovatno oni ljigavci koji sav svoj forumski život provode provocirajući i ismijavajući muslimane na podforumu religija čestitaju bajrame u pravom životu.čemu?ja ne čestitam inovjercima ništa,a neću čestitat ni svojima koje procjenim da su samo imenom muslimani.
manimo se tog čestitanja kroz škrgut zubi...
pa kad vec skrgucemo najbolje je da se poubijamo onda.
York Light 100`s

#21 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by York Light 100`s »

Saff at it's best
JohnnyS

#22 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by JohnnyS »

Samo Pashu i Hanuku treba čestitati, sve ostalo su ionako samo kopije... :mrgreen:
AcaLukas

#23 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by AcaLukas »

Fakat, ovih razni saffovi i vijestiummeta su najbolja antireklama Islamu.

Pazi logike
Katolici i pravoslavci ( i Jevreji) čestitaju bajram, jer to nema veze sa njihovom vjerom. Ništa s tim ne dovode u pitanje. Ništa ne priznaju niti negiraju. Ali, čestitanje rođenja poslanika Muhammeda bi značilo priznanje. A, to oni neće. Zato, nema šanse da će katolici i pravoslavci (ni jevreji) čestitati rođenje našeg dragog Poslanika s.a.v.s.
E moj Sabahuddine :-)
ilkbahar

#24 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by ilkbahar »

AcaLukas wrote:Fakat, ovih razni saffovi i vijestiummeta su najbolja antireklama Islamu.

Pazi logike
Katolici i pravoslavci ( i Jevreji) čestitaju bajram, jer to nema veze sa njihovom vjerom. Ništa s tim ne dovode u pitanje. Ništa ne priznaju niti negiraju. Ali, čestitanje rođenja poslanika Muhammeda bi značilo priznanje. A, to oni neće. Zato, nema šanse da će katolici i pravoslavci (ni jevreji) čestitati rođenje našeg dragog Poslanika s.a.v.s.
E moj Sabahuddine :-)
a st6o bi oni nama cestitali rodjenja muhameda a.s. kad muslimani to ne slave kao praznik, cak je to i u suprotnosti sa islamom slaviti rodjenje necije, bilo cije. muslimanski praznici su bajrami, dva praznika , pardon blagdana i nista vise.
Kaligula I

#25 Re: čestitanje vjerskih praznika

Post by Kaligula I »

Nogatrans wrote:

...Biti vjernik ne znači automatski biti i pobožan...Religija i poboznost mogu ići skupa, a i ne moraju... Nečija religija i nečija poboznost nisu ista stvar... Razlika između religije i poboznosti je po meni slična razlici između potencijalne i kinetičke energije... Religija je stanje, a poboznost zbivanje... Da bi se došlo do pravog odgovora na ovo pitanje potrebno je poći od samih definicija religije i religioznosti...Što je religija po definiciji?... Religija je, dakle, sve ono za što mislimo da je tačno, a što ne možemo dokazati...Što je religioznost ili pobožnost po definiciji?... Ništa drugo do moralnost, principijelnost, ne opsjednutost novcem, ali iznad svega ona je poštivanje kako svoje i tako i tuđe individualnosti...Verbum sapienti sat...
Locked