Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dr_Tony

#1 Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by Dr_Tony »

Trebam na službeni put u Sarajevo pa tražim hotel. Vidim da ima hotel na Bjelašnici i na Jahorini. To su 2 hotela koji ne koštaju puno, a čini se jako lijep ambijent gore.

Samo me zanima kakva je cesta koja vodi s Jahorine/Bjelašnice do Sarajeva? Da li je cesta uska, da li je predaleko i da li ću upasti u kakve gužve ako se radnim danom spuštam dolje do centra Sarajeva?
karanana

#2 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by karanana »

Ceste su dobre. Oko pola sata voznje. Guzve nema osim u gradu ako naletis.
Samo ne znam za tu ideju. Bolje ti je nadji nesto u gradu a ako ti se bas ide na planinu odvoji sat popodne i otidji, jer sada se gore i nema sta vidjeti kako je sezona prosla.
Juni

#3 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by Juni »

Predaleko ti je Bjelasnica i Jahorina. Otidji u Napretkov dom na Trebevicu, bices u prirodi, a na domak grada.
Andreja Kežman

#4 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by Andreja Kežman »

Pošto vidim da ti se javljaju ljudi koji nisu iz Sarajeva, da objasnim i ja koju :).

Zavisi gdje želiš ići. Ako ćeš biti većinom u centru grada, onda odsjedni na Jahorini. Ima 22 km od Baščaršije, i bukvalno čim uđeš u grad, odmah si u centru. Ako želiš biti u novom dijelu grada, onda odsjedni na Bjelašnici, mada te tu mogu zateći gužve na izlazu ili ulazu u grad.
karanana

#5 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by karanana »

E haj bas mi je drago da mu je pomogao neko ko je zapravo iz sarajeva odnosno sa pala pa mu je dao tacne i veoma korisne informacije.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by mk ultra »

Andreja Kežman wrote:Pošto vidim da ti se javljaju ljudi koji nisu iz Sarajeva, da objasnim i ja koju :).

Zavisi gdje želiš ići. Ako ćeš biti većinom u centru grada, onda odsjedni na Jahorini. Ima 22 km od Baščaršije, i bukvalno čim uđeš u grad, odmah si u centru. Ako želiš biti u novom dijelu grada, onda odsjedni na Bjelašnici, mada te tu mogu zateći gužve na izlazu ili ulazu u grad.
Gužve od Krupca do Centra, nema ni za 1. maj...
Andreja Kežman

#7 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by Andreja Kežman »

karanana wrote:E haj bas mi je drago da mu je pomogao neko ko je zapravo iz sarajeva odnosno sa pala pa mu je dao tacne i veoma korisne informacije.
Bolje i to nego Bijelo Polje :)
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#8 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by UltrasNaBaterije »

čuj ovog Sarajlije, Bogom danog.
_Reds_

#9 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by _Reds_ »

Do Bjelasnice i Jahorine, treba pola sata do 40 minuta, zavisi iz kojeg dijela grada. I pazi se radara prije Krupca, a gore prema Jahorini zna biti svugdje. Sto se tice Bjelasnice, kad prodjes Krupac, i krenes uzbrdo, mozes voziti koliko hoces.
NEOPLAN

#10 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by NEOPLAN »

Sa jahorine u grad mozes doci i novim putem koji dolazi u I. Sarajevo, tj praktično na Dobrnju. Gužve nema nikad, za 20-tak min si u Sarajevu.
El_comadante

#11 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by El_comadante »

NEOPLAN wrote:Sa jahorine u grad mozes doci i novim putem koji dolazi u I. Sarajevo, tj praktično na Dobrnju. Gužve nema nikad, za 20-tak min si u Sarajevu.
ovaj put je dobar skoro napravljen dvije trake nema rupa a nema ni gužve tako da bi ovaj prije put preporučio.
nookey

#12 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by nookey »

_Reds_ wrote:Do Bjelasnice i Jahorine, treba pola sata do 40 minuta, zavisi iz kojeg dijela grada. I pazi se radara prije Krupca, a gore prema Jahorini zna biti svugdje. Sto se tice Bjelasnice, kad prodjes Krupac, i krenes uzbrdo, mozes voziti koliko hoces.
25 minuta Skenderija-Bjelašnica uz vožnju do ograničenja 60 kroz RS..
_Reds_

#13 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by _Reds_ »

nookey wrote:
_Reds_ wrote:Do Bjelasnice i Jahorine, treba pola sata do 40 minuta, zavisi iz kojeg dijela grada. I pazi se radara prije Krupca, a gore prema Jahorini zna biti svugdje. Sto se tice Bjelasnice, kad prodjes Krupac, i krenes uzbrdo, mozes voziti koliko hoces.
Moze, ali da te uhvati zeleni val, i voznju uz Igman iznad 80 prosjecno ;)
gidra

#14 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by gidra »

nookey wrote:
Ne laži čovjeka, nemoguće je za 25 minuta i da Ferrari vozi.
_Reds_

#15 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by _Reds_ »

gidra wrote:
nookey wrote:
Moguce, navece ;).

Od Krupca do Babinog Dola mozes za 10 minuta, ako imas jaku masinu ;). Ali nikome ne bi preporuacio ovu voznju za 25 minuta.
gidra

#16 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by gidra »

_Reds_ wrote:
gidra wrote:
nookey wrote: 25 minuta Skenderija-Bjelašnica uz vožnju do ograničenja 60 kroz RS..
Moguce, navece ;).

Od Krupca do Babinog Dola mozes za 10 minuta, ako imas jaku masinu ;). Ali nikome ne bi preporuacio ovu voznju za 25 minuta.
Opet nemoguće.
Nema šanse doći sa Skenderije do Krupca za 15 minuta uz ograničenje kroz RS do 60.
Normalna vožnja Skenderija - Babin Do 45-50 minuta uz poštivanje saobraćajnih propisa.
Last edited by gidra on 13/05/2013 22:26, edited 1 time in total.
Qler

#17 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by Qler »

ja imam vikendicu iznad krupca, i sa dobrinje mi treba nekih 10 minuta zbog ogranicenja, a uz Igman ga bas stisnem, obrazli :)
nookey

#18 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by nookey »

Vjeruj mi da je moguće, nemam razloga da se nešto hvalim, jer je put uz Igman baš 'pogodan' za vožnju i nakon par puta ga faktički naučiš napamet...
gidra

#19 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by gidra »

nookey wrote:Vjeruj mi da je moguće, nemam razloga da se nešto hvalim, jer je put uz Igman baš 'pogodan' za vožnju i nakon par puta ga faktički naučiš napamet...
Vozim vrlo, vrlo često, sigurno duplo više nego ti uz Igman pa sve do Šabića, i znam šta je moguće i šta nije. Za 25 minuta jedino avionom a ne autom. Kao što sam rekao normalnom vožnjom za 45 minuta sa Skenderije.
hakazvaka

#20 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by hakazvaka »

gidra wrote:
nookey wrote:Vjeruj mi da je moguće, nemam razloga da se nešto hvalim, jer je put uz Igman baš 'pogodan' za vožnju i nakon par puta ga faktički naučiš napamet...
Vozim vrlo, vrlo često, sigurno duplo više nego ti uz Igman pa sve do Šabića, i znam šta je moguće i šta nije. Za 25 minuta jedino avionom a ne autom. Kao što sam rekao normalnom vožnjom za 45 minuta sa Skenderije.
Samo da kazem:

Krupac (od onog skretanja kod prodavnice) - Babin dol: 8 minuta i 45 sekundi :D

Radni dan, oko 21h; Vozilo: Skoda Fabia RS, 180 bhp; Nije profesionalni vozac nikakav, samo 35 godina iskustva :)
gidra

#21 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by gidra »

hakazvaka wrote:
gidra wrote:
Samo da kazem:

Radni dan, oko 21h; Vozilo: Skoda Fabia RS, 180 bhp; Nije profesionalni vozac nikakav, samo 35 godina iskustva :)
Fabia RS, pa rekoh ja samo sa avionom :lol:
Ali ovdje pričamo sa Skenderije, normalnom vožnjom...pa imamo milion semafora ako ćemo kroz grad, ili preko Vraca onda 60 km/h jer je haman svaki dan radar na tom putu...
drot

#22 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by drot »

hakazvaka wrote:Radni dan, oko 21h; Vozilo: Skoda Fabia RS, 180 bhp; Nije profesionalni vozac nikakav, samo 35 godina iskustva :)
Sve do jednom dok se na iskustvo ne doda ubistvo drugog ucesnika u saobracaju.
Edin H.

#23 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by Edin H. »

hakazvaka wrote:Samo da kazem:

Postavi video kao onaj sjajni :D motorista, pa cemo ti vjerovati :oops:
_Reds_

#24 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by _Reds_ »

Ne znam cemu ova prica. Skenderija - Krupac je nekih 17-18 Km, da ides 60 na sat, uhvati te zeleni val to je 17-18 minuta.

Krupac - Babin Do moze za 10 minuta sigurno. To 27-28 minuta. Tako da onaj ko smije da nagazi kroz RS, moze za 25, i ja se ne bi kladio da ne moze.

Uostalom sam sam vozio dionicu Ilidza, vec pomenuti Sabici (tonu krivina od Babinog dola), 33 kilometra dionica za 25 minuta.

Naravno ovo nije svakodnevna voznja, i nije preporuciljiva onome ko ne zna put. Ince put uz Igman je jedna od najboljih kod nas po projektovanju dionice, sa minimalnim brojem krivina. Na nekim dionicama mozes i 120 voziti bez problema.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#25 Re: Cesta za Jahorinu i Bjelašnicu

Post by -LIBERO- »

Na sta ste vi okrenuli temu. :D :lol:

Oko 30 minuta ti je i od Bjelasnce i od Jahorine do Sarajeva (centralnog diejla). Kvalitet kisika neuporediv. :D i otprilike 10setak stepeni manje nego u gradu.

Pa ako ti odgovara sve to... :thumbup:
Post Reply