Moje su mi strine i tetke, svaka bila u tridesetima, izgledale kao prave babe.Danguba wrote:U pravu si sve do zadnje recenice.esmasaric wrote:Da bi se čovjek ovdje potpuno zdravo hranio, treba biti ili bogataš ili seljak sa neke planine.
Jako je teško pronaći nešto domaće, kvalitetno, zdravo. Najzdraviji ljudi što sam srela nisu živjeli u gradu, nego lagano bez stresa, kozje mlijeko, domaći med...i kad neko umre u 50tim smatrao se mladim.
Procitaj ono sto je @Bata meni replicirao. Nekada davno i 30 su bile duboka starost.
Cesta umiranja u 51 godini zivota
-
Avetinho
#76 Re: Cesta umiranja u 51 godini zivota
- Danguba
#77 Re: Cesta umiranja u 51 godini zivota
malo genetika malo do njih samih.Avetinho wrote:
Moje su mi strine i tetke, svaka bila u tridesetima, izgledale kao prave babe.
- esmasaric
#78 Re: Cesta umiranja u 51 godini zivota
Neke ljude jednostavno život pregazi, dožive neku tragediju, prestanu da drže do sebe itd.
Mada ima tu dosta i do genetike, imam prijateljicu kojoj je skoro trideset, izgleda kao da je u srednjoj školi.
Mada ima tu dosta i do genetike, imam prijateljicu kojoj je skoro trideset, izgleda kao da je u srednjoj školi.
- Edin H.
#79 Re: Cesta umiranja u 51 godini zivota
Je li ovako?Avetinho wrote:
Moje su mi strine i tetke, svaka bila u tridesetima, izgledale kao prave babe.
-
palermo
#80 Re: Cesta umiranja u 51 godini zivota
he, pošto se o meni piše u uvodnom postu
par i mojih opservacija.....
Kao preambula, uvijek se umiralo i u 50-tim...a bogami i dalje će se umirati,šta'š.....al evo moje liste razloga zašto nismo svi nećemo biti stogodišnjaci.....
1. genetika....ko što je rahmetli Zuko rekao, svakom je onaj gore dodijelio određen broj koraka pa nek on raspodijeli....vjerujem da se može malo i prevariti genetika, al postoje i stvari protiv kojih si nemoćan...
2. stres.....veliki porast autoimunih bolesti (dijabetes, multipla itd) vrlo često upravo imaju stres ko okidač, a da je stresno ovdje živjeti nije potrebno obrazlagati...
3. nezdravi životni stilovi....jebi ga, mi smo još uvijek zemlja gdje se više cijeni kvantitet hrane nego kvalitet...gdje je ideal odmora zaleći poslijepodne.....gdje više vrijedi po kile janjetine od kila ribe...itd...
4. nepostojanje primarne zdravstvene zaštite...ja sam prilično uvjeren da ova tercijarna zdravstvena zaštita kod nas još i fercera (uz sve probleme koje ima) li zato primarna skoro i da ne postoji. Nema redovnih sistematskih pregleda, ne postoje evidencije, a bogami jako se i slabo radi na zdravstvenom obrazovanju ljudi....ne kaže se džaba da je prevencija najbolji način rješenja problema...
5. Nezdrava životna okolina, ovo sam mogao i ranije staviti...pod ovim podrazumjevam i hranu koju jedemo, masovnu i nekontroliranu upotrebu pesticida.....a bogami, nisam ja baš siguran i da se na nas u ratu nije svašta bacalo....vrlo je simptomatična gotovo epidemija raka debelog crijeva upravo kod generacije koja danas ima između 50 i šesdeset godina....
ja k'a pravi referat....
Kao preambula, uvijek se umiralo i u 50-tim...a bogami i dalje će se umirati,šta'š.....al evo moje liste razloga zašto nismo svi nećemo biti stogodišnjaci.....
1. genetika....ko što je rahmetli Zuko rekao, svakom je onaj gore dodijelio određen broj koraka pa nek on raspodijeli....vjerujem da se može malo i prevariti genetika, al postoje i stvari protiv kojih si nemoćan...
2. stres.....veliki porast autoimunih bolesti (dijabetes, multipla itd) vrlo često upravo imaju stres ko okidač, a da je stresno ovdje živjeti nije potrebno obrazlagati...
3. nezdravi životni stilovi....jebi ga, mi smo još uvijek zemlja gdje se više cijeni kvantitet hrane nego kvalitet...gdje je ideal odmora zaleći poslijepodne.....gdje više vrijedi po kile janjetine od kila ribe...itd...
4. nepostojanje primarne zdravstvene zaštite...ja sam prilično uvjeren da ova tercijarna zdravstvena zaštita kod nas još i fercera (uz sve probleme koje ima) li zato primarna skoro i da ne postoji. Nema redovnih sistematskih pregleda, ne postoje evidencije, a bogami jako se i slabo radi na zdravstvenom obrazovanju ljudi....ne kaže se džaba da je prevencija najbolji način rješenja problema...
5. Nezdrava životna okolina, ovo sam mogao i ranije staviti...pod ovim podrazumjevam i hranu koju jedemo, masovnu i nekontroliranu upotrebu pesticida.....a bogami, nisam ja baš siguran i da se na nas u ratu nije svašta bacalo....vrlo je simptomatična gotovo epidemija raka debelog crijeva upravo kod generacije koja danas ima između 50 i šesdeset godina....
ja k'a pravi referat....
- Danguba
- Toffee karamela
#82 Re: Cesta umiranja u 51 godini zivota
Šta se pališ, mislila sam na ovu besposlenu, od pameti rahat dijasporu što je zbrisala na prvi fijuk granate, ne na odbjegle veteranedetroit-mercy wrote:
Jes al u kurcu, nacin zivota je osnovni uzrokjos jedan smajli nako za tebe
. Btw, ovaj dijasporac je proveo cetiri godine u armiji, ima dva ranjavanja, naku plaketu za iskazano ovo i ono i ime upisano u uniji veterana ako znas sta je to
. Tako da mozes sa te tacke gledista samo da mases. I prije rata subila cesta umiranja u pedesetim, cesca nego u sezdesetim a uzrok, naveo gore, pored jos nekih stvari cisto medicinske prirode, ali da te ne zamaram, bice ti previse
I možeš ti pričati o načinu života koliko hoćeš, i preživljavanje rata je bio način života koji sad uzima danak. Jagnjetina, cigarete, suncokretovo ulje, ma mo'š mislit...