Češki san: Češke vlasti omogućile stalno prebivalište visokoobrazovanim građanima i ekspertima iz BiH
Češke vlasti omogućile su visokoobrazovanim građanima i ekspertima iz BiH da bolji život potraže u njihovoj državi.
Naime, visokoobrazovanim ljudima je ponuđena mogućnost da posredstvom projekta pod nazivom "Odabir kvalifikovanih stranih radnika", kojeg sprovodi češko Ministarstvo rada i socijalnih poslova, već poslije godinu i po dana boravka u Češkoj dobiju stalno prebivalište u toj zemlji. Projektom su osim BiH obuhvaćene i Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Indija, Bjelorusija, Kanada, Kazahstan i Ruska Federacija.
Ovo jasno pokazuje ozbiljnost države kojom se BiH ne može pohvaliti. Iako iz godine u godinu bilježi ekonomski rast, Češka ništa ne prepušta slučaju. Vjerovatno učeći na lošim iskustvima susjedne i nekada bratske Slovačke, koja je po ulasku u Evropsku uniju i dolaskom multinacionalnih kompanija naprasno ostala bez radnika, želi da kadrovski dodatno ojača i da privuče zdravu radnu snagu na veoma jednostavan i jeftin način - davanjem stalnog boravka.
Zato to vrijeme, izuzev nekoliko pojedinačnih slučajeva, u BiH niko ne vodi računa o mladim i sposobnim ljudima koji bi mogli doprinijeti razvoju uspavane BiH i njene privrede. Da je sreće, naše vlasti bi poslije ovog poteza Čeha trebalo da stave prst na čelo, jer će sigurno mnogo mladih i školovanih ljudi odlučiti da se uputi preko granice i doživi "češki san".
A sigurno bi uz malo pažnje ostali da žive, rade i doprinose razvoju svoje države.
Češki san za građane BiH
Moderator: anex
-
Princess Fiona
#1 Češki san za građane BiH
http://ba.seebiz.net/?cat=59&id=29038
- Skyfox
Cuo sam nesto o ovome, neznam detalje ali mislim da je jedan od uslova da si tamo sam nades posao. Zivio sam u Pragu dvije godine prije rata i bilo mi je super, ali i dalje postoji jezicna barijera, bar u pocetku. U svakom slucaju zanimljiva opcija, mislim da ima vise informacija na stranici Ceske ambasade...
-
fia
PROJEKAT „IZBOR KVALIFIKOVANIH INOSTRANIH RADNIKA“
Sarajevo, 19. juli 2006. godine – Češko Ministarstvo rada i socijalne politike (MLSA) pokrenulo je pilot projekat „Izbor kvalifikovanih inostranih radnika“ u Bosni i Hercegovini. Međunarodna Organizacija za Migracije u Sarajevu (IOM) će biti partner odgovoran za informisanje javnosti o projektu.
Cilj projekta je da otvori mogućnosti za kvalifikovane radnike koji zadovoljavaju kriterije za dugoročno zaposlenje u Češkoj Republici, da dobiju stalni boravak. Kandidati koji ispunjavaju uslove, odnosno imaju posao u Češkoj Republici mogu aplicirati po ovom projektu i dobiti dozvolu za stalni boravak u Češkoj Republici poslije dvije i po godine, umjesto sadašnjih pet. Ova pogodnost će biti također odobrena i članovima uže porodice.
Češka vlada uspješno implementira ovaj projekat od 2003. godine u Bjelorusiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kanadi, Kazahstanu, Moldovi, Srbiji, i Ukrajini. Od jula 2006. godine. projekat je proširen i uključuje Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Rusku federaciju. „Ovaj projekat pomaže u borbi protiv iregularne migracije otvarajući vrata legalnim migrantima. Također, dobijanje dozvole za stalni boravak izjednačuje nivo socijalnih i ekonomskih prava legalnih migranata sa onima koji imaju češki državljani, a samim tim se sprječava negativni socijalni uticaj na porodice migranata,“ poruka je Zdena Caisove, Upravitelja projekta iz MLSA, Češka Republika.
Od početka u julu 2003. godine, preko 400 kandidata izabrano je da sudjeluje u projektu.
Više informacija o projektu možete naći na web stranici http://www.imigracijacz.org ili pozivom na telefon 033 648 213 (9-12h i 14-17h)
http://www.mzv.cz/wwwo/default.asp?id=4 ... tIDO=18307
Sarajevo, 19. juli 2006. godine – Češko Ministarstvo rada i socijalne politike (MLSA) pokrenulo je pilot projekat „Izbor kvalifikovanih inostranih radnika“ u Bosni i Hercegovini. Međunarodna Organizacija za Migracije u Sarajevu (IOM) će biti partner odgovoran za informisanje javnosti o projektu.
Cilj projekta je da otvori mogućnosti za kvalifikovane radnike koji zadovoljavaju kriterije za dugoročno zaposlenje u Češkoj Republici, da dobiju stalni boravak. Kandidati koji ispunjavaju uslove, odnosno imaju posao u Češkoj Republici mogu aplicirati po ovom projektu i dobiti dozvolu za stalni boravak u Češkoj Republici poslije dvije i po godine, umjesto sadašnjih pet. Ova pogodnost će biti također odobrena i članovima uže porodice.
Češka vlada uspješno implementira ovaj projekat od 2003. godine u Bjelorusiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kanadi, Kazahstanu, Moldovi, Srbiji, i Ukrajini. Od jula 2006. godine. projekat je proširen i uključuje Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Rusku federaciju. „Ovaj projekat pomaže u borbi protiv iregularne migracije otvarajući vrata legalnim migrantima. Također, dobijanje dozvole za stalni boravak izjednačuje nivo socijalnih i ekonomskih prava legalnih migranata sa onima koji imaju češki državljani, a samim tim se sprječava negativni socijalni uticaj na porodice migranata,“ poruka je Zdena Caisove, Upravitelja projekta iz MLSA, Češka Republika.
Od početka u julu 2003. godine, preko 400 kandidata izabrano je da sudjeluje u projektu.
Više informacija o projektu možete naći na web stranici http://www.imigracijacz.org ili pozivom na telefon 033 648 213 (9-12h i 14-17h)
-
enes-s
- Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.
Plata za inženjera elektrotehnike je oko 750 €. Stan je između 300-400 €.
To je malo. Onaj ko tamo ode, ne može da uštedi, može samo pristojno da živi. Jedino ako odu zajedno muž i žena, neki mlađi bračni par, na primer iz provincije, pa se obadvoje zaposle.
To je malo. Onaj ko tamo ode, ne može da uštedi, može samo pristojno da živi. Jedino ako odu zajedno muž i žena, neki mlađi bračni par, na primer iz provincije, pa se obadvoje zaposle.
-
zemo_online
jel tacno ono sto pricaju za Cehinje?da su preslobodne!Skyfox wrote:Cuo sam nesto o ovome, neznam detalje ali mislim da je jedan od uslova da si tamo sam nades posao. Zivio sam u Pragu dvije godine prije rata i bilo mi je super, ali i dalje postoji jezicna barijera, bar u pocetku. U svakom slucaju zanimljiva opcija, mislim da ima vise informacija na stranici Ceske ambasade...
- GandalfSivi
Jesi ti ikada u Tucepima bio?test01 wrote:jel tacno ono sto pricaju za Cehinje?da su preslobodne!Skyfox wrote:Cuo sam nesto o ovome, neznam detalje ali mislim da je jedan od uslova da si tamo sam nades posao. Zivio sam u Pragu dvije godine prije rata i bilo mi je super, ali i dalje postoji jezicna barijera, bar u pocetku. U svakom slucaju zanimljiva opcija, mislim da ima vise informacija na stranici Ceske ambasade...
- Skyfox
Za 4g 400 ljudi je pravo malo!fia wrote: Od početka u julu 2003. godine, preko 400 kandidata izabrano je da sudjeluje u projektu.
Tad sam bio 4. osnovne i jos nisu ispoljavale tu tendencijujel tacno ono sto pricaju za Cehinje?da su preslobodne!
-
Amor_dk
Ma kakva Ceska ba..............evo u DANSKOJ FALI (hvali) bruka inzinjera. Nema im ko da radi. Plate su najvece na svijetu - brutto. Pa zar nema niko da bi rado u Dansku? Treba puno i doktora...evo dovlace ih iz Indije. Joj kakvi su, pa mi smo za njih... 
Pocetna plata je 4000 eura - od toga ti uzmu oko 50%. Znaci 2000 eura u padje. Doktori uzmu za weekend toliko, ako hoce da rade.
Danska ne valja za auta. Najskuplja su na svijetu. Mozes u Njemackoj kupiti 3 komada za 1 u Danskoj...Svi voze krntije, a najvise ruzne toyote....Dosta mrze i Slinamu, ali boli te, dobra lova sto je najvaznije...
Najbolja je kombinacije: Ziviti u Swedi a raditi u Danskoj...u Swedi slabe plate, kruna im slaba 20% manja od Danske, mada su im auta i stanovi "djaba" u odnosu na DK.
Ceska = katastrofa! Pa sta rade oni u Swedi ako im tamo valja, Poljska je isto katastrofa.
Pocetna plata je 4000 eura - od toga ti uzmu oko 50%. Znaci 2000 eura u padje. Doktori uzmu za weekend toliko, ako hoce da rade.
Danska ne valja za auta. Najskuplja su na svijetu. Mozes u Njemackoj kupiti 3 komada za 1 u Danskoj...Svi voze krntije, a najvise ruzne toyote....Dosta mrze i Slinamu, ali boli te, dobra lova sto je najvaznije...
Najbolja je kombinacije: Ziviti u Swedi a raditi u Danskoj...u Swedi slabe plate, kruna im slaba 20% manja od Danske, mada su im auta i stanovi "djaba" u odnosu na DK.
Ceska = katastrofa! Pa sta rade oni u Swedi ako im tamo valja, Poljska je isto katastrofa.