Češki san za građane BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Princess Fiona

#1 Češki san za građane BiH

Post by Princess Fiona »

http://ba.seebiz.net/?cat=59&id=29038
Češki san: Češke vlasti omogućile stalno prebivalište visokoobrazovanim građanima i ekspertima iz BiH

Češke vlasti omogućile su visokoobrazovanim građanima i ekspertima iz BiH da bolji život potraže u njihovoj državi.

Naime, visokoobrazovanim ljudima je ponuđena mogućnost da posredstvom projekta pod nazivom "Odabir kvalifikovanih stranih radnika", kojeg sprovodi češko Ministarstvo rada i socijalnih poslova, već poslije godinu i po dana boravka u Češkoj dobiju stalno prebivalište u toj zemlji. Projektom su osim BiH obuhvaćene i Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Indija, Bjelorusija, Kanada, Kazahstan i Ruska Federacija.

Ovo jasno pokazuje ozbiljnost države kojom se BiH ne može pohvaliti. Iako iz godine u godinu bilježi ekonomski rast, Češka ništa ne prepušta slučaju. Vjerovatno učeći na lošim iskustvima susjedne i nekada bratske Slovačke, koja je po ulasku u Evropsku uniju i dolaskom multinacionalnih kompanija naprasno ostala bez radnika, želi da kadrovski dodatno ojača i da privuče zdravu radnu snagu na veoma jednostavan i jeftin način - davanjem stalnog boravka.

Zato to vrijeme, izuzev nekoliko pojedinačnih slučajeva, u BiH niko ne vodi računa o mladim i sposobnim ljudima koji bi mogli doprinijeti razvoju uspavane BiH i njene privrede. Da je sreće, naše vlasti bi poslije ovog poteza Čeha trebalo da stave prst na čelo, jer će sigurno mnogo mladih i školovanih ljudi odlučiti da se uputi preko granice i doživi "češki san".

A sigurno bi uz malo pažnje ostali da žive, rade i doprinose razvoju svoje države.
Skyfox

Post by Skyfox »

Cuo sam nesto o ovome, neznam detalje ali mislim da je jedan od uslova da si tamo sam nades posao. Zivio sam u Pragu dvije godine prije rata i bilo mi je super, ali i dalje postoji jezicna barijera, bar u pocetku. U svakom slucaju zanimljiva opcija, mislim da ima vise informacija na stranici Ceske ambasade...
fia

Post by fia »

PROJEKAT „IZBOR KVALIFIKOVANIH INOSTRANIH RADNIKA“

Sarajevo, 19. juli 2006. godine – Češko Ministarstvo rada i socijalne politike (MLSA) pokrenulo je pilot projekat „Izbor kvalifikovanih inostranih radnika“ u Bosni i Hercegovini. Međunarodna Organizacija za Migracije u Sarajevu (IOM) će biti partner odgovoran za informisanje javnosti o projektu.

Cilj projekta je da otvori mogućnosti za kvalifikovane radnike koji zadovoljavaju kriterije za dugoročno zaposlenje u Češkoj Republici, da dobiju stalni boravak. Kandidati koji ispunjavaju uslove, odnosno imaju posao u Češkoj Republici mogu aplicirati po ovom projektu i dobiti dozvolu za stalni boravak u Češkoj Republici poslije dvije i po godine, umjesto sadašnjih pet. Ova pogodnost će biti također odobrena i članovima uže porodice.

Češka vlada uspješno implementira ovaj projekat od 2003. godine u Bjelorusiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kanadi, Kazahstanu, Moldovi, Srbiji, i Ukrajini. Od jula 2006. godine. projekat je proširen i uključuje Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Rusku federaciju. „Ovaj projekat pomaže u borbi protiv iregularne migracije otvarajući vrata legalnim migrantima. Također, dobijanje dozvole za stalni boravak izjednačuje nivo socijalnih i ekonomskih prava legalnih migranata sa onima koji imaju češki državljani, a samim tim se sprječava negativni socijalni uticaj na porodice migranata,“ poruka je Zdena Caisove, Upravitelja projekta iz MLSA, Češka Republika.

Od početka u julu 2003. godine, preko 400 kandidata izabrano je da sudjeluje u projektu.

Više informacija o projektu možete naći na web stranici http://www.imigracijacz.org ili pozivom na telefon 033 648 213 (9-12h i 14-17h)

http://www.mzv.cz/wwwo/default.asp?id=4 ... tIDO=18307
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Plata za inženjera elektrotehnike je oko 750 €. Stan je između 300-400 €.
To je malo. Onaj ko tamo ode, ne može da uštedi, može samo pristojno da živi. Jedino ako odu zajedno muž i žena, neki mlađi bračni par, na primer iz provincije, pa se obadvoje zaposle.
zemo_online

Post by zemo_online »

Skyfox wrote:Cuo sam nesto o ovome, neznam detalje ali mislim da je jedan od uslova da si tamo sam nades posao. Zivio sam u Pragu dvije godine prije rata i bilo mi je super, ali i dalje postoji jezicna barijera, bar u pocetku. U svakom slucaju zanimljiva opcija, mislim da ima vise informacija na stranici Ceske ambasade...
jel tacno ono sto pricaju za Cehinje?da su preslobodne!
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

test01 wrote:
Skyfox wrote:Cuo sam nesto o ovome, neznam detalje ali mislim da je jedan od uslova da si tamo sam nades posao. Zivio sam u Pragu dvije godine prije rata i bilo mi je super, ali i dalje postoji jezicna barijera, bar u pocetku. U svakom slucaju zanimljiva opcija, mislim da ima vise informacija na stranici Ceske ambasade...
Jesi ti ikada u Tucepima bio? :D :D :D
zemo_online

Post by zemo_online »

nisam.
enes-s
Location: Bojmunte - Livanjsko Polje, mercedes SLK Turbo Indžekšn, jambolija na volanu.

Post by enes-s »

Ne znam za Čehinje, ali im je pivo na točenje po kafanicama ( nešto slično pariskim bistoima ) između 0,5 - 1 €.
Skyfox

Post by Skyfox »

fia wrote: Od početka u julu 2003. godine, preko 400 kandidata izabrano je da sudjeluje u projektu.

http://www.mzv.cz/wwwo/default.asp?id=4 ... tIDO=18307
Za 4g 400 ljudi je pravo malo!

Tad sam bio 4. osnovne i jos nisu ispoljavale tu tendenciju :-D
Amor_dk

Post by Amor_dk »

Ma kakva Ceska ba..............evo u DANSKOJ FALI (hvali) bruka inzinjera. Nema im ko da radi. Plate su najvece na svijetu - brutto. Pa zar nema niko da bi rado u Dansku? Treba puno i doktora...evo dovlace ih iz Indije. Joj kakvi su, pa mi smo za njih... :bih:
Pocetna plata je 4000 eura - od toga ti uzmu oko 50%. Znaci 2000 eura u padje. Doktori uzmu za weekend toliko, ako hoce da rade.
Danska ne valja za auta. Najskuplja su na svijetu. Mozes u Njemackoj kupiti 3 komada za 1 u Danskoj...Svi voze krntije, a najvise ruzne toyote....Dosta mrze i Slinamu, ali boli te, dobra lova sto je najvaznije...
Najbolja je kombinacije: Ziviti u Swedi a raditi u Danskoj...u Swedi slabe plate, kruna im slaba 20% manja od Danske, mada su im auta i stanovi "djaba" u odnosu na DK.
Ceska = katastrofa! Pa sta rade oni u Swedi ako im tamo valja, Poljska je isto katastrofa.
Post Reply