pozdrav svima...da li je moguce da se napravi cesija u kojoj bi se potrazivanje od cedenta zatvorilo izmedju cesusa i cesionara putem kompenzacije i da se to navede u ugovoru o cesiji...da ce kompenzacija biti naknadno uradjena ali da potrazivanje prema cedentu ne prestaje dok se ne obavi kompenzacija..ovo iz razloga toga sto cesus moze kasnije odustati od kompenzacije, jedan poslovni partner me uvjerava da se cesija moze zatvoriti iskljucivo prenosom novcanih potrazivanja...
hvala unaprijed na odgovoru
cesija i zatvaranje kompenzacijom
Moderator: _BataZiv_0809
-
Drinski
#2 Re: cesija i zatvaranje kompenzacijom
moguc je prenos umjesto isplate i prenos rad naplate. to su dvije moguce opcije, a na ggoglu imas sta koja znaci.
-
ECC
#3 Re: cesija i zatvaranje kompenzacijom
hvala na odgovoru...molim pojašnjenje, htio bih da se sve dok ne završi kompenzacija da ne prestaje dug starog dužnika..mora li se posebno nasloviti u kompenzaciji lili može u članu ispodDrinski wrote:moguc je prenos umjesto isplate i prenos rad naplate. to su dvije moguce opcije, a na ggoglu imas sta koja znaci.
-
ECC
#4 Re: cesija i zatvaranje kompenzacijom
cesija bi se napravila ali da u cesiji stoji da potraživanje cesionara (moje firme) prema cedentu se smatra na način da obaveza cedenta prema cesionaru u iznosu od... (dio potraživanja) se smatra izmirenom tek kada cesus navedeni iznos kompenzira (ne plaća putem novca)..prije toga cesus prihvaća ustupanje potraživanja i obavezuje se isporučiti robu (ne platiti)cesionaru (nama)...bitno mi je da se navede da će se obaveza cedenta prema cesionaru smatrati izmirenom tek kada se uradi isporuika i kompenzacija robe u roku od recimo 10 ili više dana od dana potpisivanja cesije od strane svih učesnika (ili da se navede tačno datum recimo do 10.06.2014)...dosada sam pravio cesije koje su bile novčano ispunjenje ali sada bih da se ogradim da ne uradim čistu kompezaciju, jer ne znam ako mi cesus ispostavi fakturu da li će poslijepristait na kompenzaciju...nadam se da sam bio dovoljno jasan vama pravnim znalcima...hvala unaprijed..Drinski wrote:moguc je prenos umjesto isplate i prenos rad naplate. to su dvije moguce opcije, a na ggoglu imas sta koja znaci.
-
Drinski
#5 Re: cesija i zatvaranje kompenzacijom
pa idi sa prenosom radi naplate.
najgora je stvar kada ljudi prepisuju ugovore, postoje stvari koje se ne mogu prepisati, jer se rijetko desavaju, stoga i ti nemoj se drzati nekog obrasca slijepo nego sve fino preciziraj, ako treba na 5 stranica napiši.
najgora je stvar kada ljudi prepisuju ugovore, postoje stvari koje se ne mogu prepisati, jer se rijetko desavaju, stoga i ti nemoj se drzati nekog obrasca slijepo nego sve fino preciziraj, ako treba na 5 stranica napiši.
-
ECC
#6 Re: cesija i zatvaranje kompenzacijom
OK, hvala..inače ne djonim ugovore, dosta toga čitam iz sudske prakse kao i prof.Loza i dr..samo ovakav specifičan slučaj nisam našao..hvala još jednom..Drinski wrote:pa idi sa prenosom radi naplate.
- muminovic
#7 Re: cesija i zatvaranje kompenzacijom
Nije bitan naziv ugovora, bitna je sustina ugovora i DUH ugovora, odnosno sta se njima treba postici.
Te da svi budu adekvatno pravo zasticeni.
Sve mozes ugovarati, osim onoga sto zakon zabranjuje, za fizicka lica, a za pravna samo ono sto ti je dopusteno u okviru zakona.
Sve mozes ugovarati, osim onoga sto zakon zabranjuje, za fizicka lica, a za pravna samo ono sto ti je dopusteno u okviru zakona.
-
ECC
#8 Re: cesija i zatvaranje kompenzacijom
OK..hvala svima na odgovorima, pozzzmuminovic wrote:Nije bitan naziv ugovora, bitna je sustina ugovora i DUH ugovora, odnosno sta se njima treba postici.