Nevolje samohrane majke Samire Salihović iz Sarajeva
Češće zaspe gladni nego siti
Sa dvoje djece živi od 186 KM socijalne pomoći, od čega za kiriju daju 150
Najteže mi je probuditi se i znati da ovako bolesna neću moći zaraditi svojoj djeci za krišku hljeba... Ponekad mi se čini da nemam više snage, ali kada ih pogledam, znam da moram. Željni smo svega, kaže Samira Salihović iz Sarajeva, samohrana majka dvoje djece.
Žive kao podstanari u kući u Buča Potoku. Zatekli smo je u sobi punoj vlage, s namještajem koji su joj, kako kaže, prije šest godina poklonuli dobri ljudi, nakon teksta u "Dnevnom avazu".
- Imam astmu, nedavno sam preležala jaku upalu pluća, poremećen mi je centar za ravnotežu, imam i veliku masnoću u krvi... Živimo od 186 KM koje dobivam od Centra za socijalni rad. Od toga plaćam 150 za kiriju. Sada su mi potrebni lijekovi i pumpa za astmu od 300 KM, a nemam od čega... - priča Samira. Kaže da ona i njena djeca, sin i kćerka koji idu u školu, češće zaspe gladni nego siti.
- Budim se u strahu da ove zime nećemo moći kupiti drva. Djeca skoro nemaju šta obući, a i ovo malo što imamo uništeno je od vlage - kroz suze govori Samira dok grli kćerku, a sin se nije htio slikati jer će, kaže, u školi zbijati šale na njegov račun zato što je siromašan.
Mu. Š.