Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

grabber

#1 Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by grabber »

Kako vidim izašao je pravilnik o certificiranju vozila sa pogonom na alternativna goriva, koji je na snagu stupio 1. decembra 2011, pa me zanima zna li neko koje firme su ovlastene za certificiranje i izdavanje certifikata na području FBiH ili RS? Navodno u FBiH ih ima 40ak, a u RS 20ak. Ne mogu nigdje tu informaciju naći na internetu, pa eto ako je neko upoznat volio bih čuti. Hvala unaprijed
AmADin_gospo

#2 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by AmADin_gospo »

znam za BIHAMK da če biti sigurno, a i mašinski fakultet sarajevo najverovantnije
grabber

#3 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by grabber »

"Postupak izbora ispitnih tijela koja će obavljati ispitivanje iz oblasti certificiranja vozila na prostoru BiH okončan je izdavanjem odobrenja za 70 ispitnih tijela od kojih je 27 u Republici Srpskoj, 41 u BiH te dva na području Distrikta Brčko.
U praksi ovo znači da vozila obuhvaćena Pravilnikom, neće moći biti registrirana ukoliko nemaju validan certifikat izdat od ovlaštene organizacije", tako stoji u saopštenju. Koja su to tijela ili servisi kojima su izdata odobrenja?.
Bakir1

#4 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Bakir1 »

http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/?id=2401
http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/?id=2395
ne zuri sa plinom i certifikacijom ako neces preko granice ;-)
grabber

#5 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by grabber »

Hvala Bakire, taj spisak mi je trebao.
Bakir1

#6 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Bakir1 »

ne pitaj me samo kako znam :lol:
muha_sa

#7 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by muha_sa »

Bakir1 wrote:ne pitaj me samo kako znam :lol:
-sad kad znaš recider i meni nešto :D gdje je najbolje otic i to odradit :? živim u SA.-vozim na plin.
AdnanSA

#8 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by AdnanSA »

Kako misliš da se ne žuri sa certificiranjem?
Ja nemam ni hodžina ni popova zapisa za plinsku opremu ugrađenu u auto.
Plin ugrađen u Italiji i ovde auto takvo došlo. Kako da ga ja atestiram?
Ima li ko kakvu ideju?
Bakir1

#9 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Bakir1 »

muha_sa wrote:
-sad kad znaš recider i meni nešto :D gdje je najbolje otic i to odradit :? živim u SA.-vozim na plin.
ja radim u firmi koja je dobila ispitna mjesta za proces certifikacije pa bi bilo neukusno da ti predlazem nesto ;-)
AdnanSA wrote:Kako misliš da se ne žuri sa certificiranjem?
Ima li ko kakvu ideju?
pa ne zuri dok te niko ne tjera.
e sad postoji jedna famozna recenica kada je u pitanju certificiranje a zove se "tehnicka dokumentacija".
sta spada u tehnicku dokumentaciju kada je u pitanju plin ne znam ali logika mi kaze da mora biti racun o ugradnji plinske instalacije,tipsko odobrenje proizvodjaca opreme i slicno.
moj savjet bi ti bio da se konsultujes sa nekim ko se bavi ugradnjom i ko prodaje plinsku opremu koja se nalazi u tvom autu.
muha_sa

#10 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by muha_sa »

Bakir1 wrote:
muha_sa wrote:
ja radim u firmi koja je dobila ispitna mjesta za proces certifikacije pa bi bilo neukusno da ti predlazem nesto ;-)
AdnanSA wrote:Kako misliš da se ne žuri sa certificiranjem?
Ima li ko kakvu ideju?
pa ne zuri dok te niko ne tjera.
e sad postoji jedna famozna recenica kada je u pitanju certificiranje a zove se "tehnicka dokumentacija".
sta spada u tehnicku dokumentaciju kada je u pitanju plin ne znam ali logika mi kaze da mora biti racun o ugradnji plinske instalacije,tipsko odobrenje proizvodjaca opreme i slicno.
moj savjet bi ti bio da se konsultujes sa nekim ko se bavi ugradnjom i ko prodaje plinsku opremu koja se nalazi u tvom autu.
-samo ti to meni preporuci i posavjetuj me jer sam duduk po tom pitanju :D
-šta-kad i kako-i koliko košta :? -bit cu ti zahvalan--ako ti to šta znaci :lol:
Bakir1

#11 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Bakir1 »

450,00 + 76,5 = 526,50 KM rok vaznosti atesta 5 godina.
Opis razloga za certificiranje
Ugradnja sistema za pogon vozila na alternativna goriva
Slučajevi primjene- prva ugradnja sistema za pogon vozila na alternativna goriva (LPG,CNG i slično)
- rekonstrukcija sistema za pogon vozila na alternativna goriva (LPG,CNG i slično)
Potrebna dokumentacija
- potvrda o registraciji, kupoprodajni ugovor, račun ili drugi dokument kojim se dokazuje vlasništvo nad vozilom
- tehnička dokumentacija*
- zapisnik o ispitivanju boca pod tlakom
- račun ovlaštenog servisera za ugradnju plinskih instalacija
*Tehnička dokumentacija:
- opis postupka izvršenih promjena
- specifikacija materijala ili račun sa specifikacijom materijala
- izjava izvođača da su radovi na vozilu izvedeni u skladu sa zakonskim i tehničkim propisima
- podaci o izvođaču radova u pogledu registracije djelatnosti, ovlaštenja i stručne osposobljenosti radnika koji su izvršili radove na vozilu -
skice, crteži, projekti, prospekti i slično temeljem kojih se može utvrditi funkcionalna podobnost izvršene promjene
- statički i dinamički proračuni, ukoliko se radi o novoj konstrukciji ili rekonstrukciji vozila
- zapisnik o utvrđivanju mase vozila i osovinskom opterećenju (ako je potrebno)
- opis i šema električne instalacije vozila, po potrebi
- opis i šema upravljačkog sistema, po potrebi
- opis i šema kočinog sistema vozila, po potrebi
- opis i šema sistema za prenos snage, po potrebi
;-)
Haris.ba

#12 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Haris.ba »

Piše da su: "Slučajevi primjene- prva ugradnja sistema za pogon vozila na alternativna goriva (LPG,CNG i slično)
- rekonstrukcija sistema za pogon vozila na alternativna goriva (LPG,CNG i slično)".

Šta ovo znači? Da li auta sa fabrički ugrađenim gasnim sistemom ne trebaju ovaj "atest"? Jer smisao ovoga je valjda da obezbjedi sigurnost nakon preinaka nad motorom. Zašto se onda fabrički ugrađen plin izdvaja u odnosu na benzince i dizele pa njima ne treba ovakav atest i dodatnih 500 maraka svakih 5 godina da se "certificira",
I gledam ovaj rok 5 godina i nema mi smisla. Nakon prve ugradnje i ovo što se pregleda, šta se ima ponovo pregledati?
Jer ako se pregleda ono iz spiska - šta ako se ništa ne mijenja? Zašto ponovo 500 maraka?

I sve ove radnja se mogu iz stolice uraditi - bez "dizanja haube" (i u biti na to će se vjerovatno i svesti).

Ne kontam ovo nikako. Treba ovaj atest da se uvede reda u kvalitet plinskih instalacija, ali nadam se da nisam dobro shvatio - jer ovako umjesto sigurnosti ispade u biti samo presipanje novca u đepove certifikatora bez višeg društvenog cilja. A valjda je to vožnja jeftinije, ekološkije, sigurnije?
Bakir1

#13 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Bakir1 »

Haris.ba wrote:Piše da su: "Slučajevi primjene- prva ugradnja sistema za pogon vozila na alternativna goriva (LPG,CNG i slično)
- rekonstrukcija sistema za pogon vozila na alternativna goriva (LPG,CNG i slično)".

Šta ovo znači? Da li auta sa fabrički ugrađenim gasnim sistemom ne trebaju ovaj "atest"? Jer smisao ovoga je valjda da obezbjedi sigurnost nakon preinaka nad motorom. Zašto se onda fabrički ugrađen plin izdvaja u odnosu na benzince i dizele pa njima ne treba ovakav atest i dodatnih 500 maraka svakih 5 godina da se "certificira",
I gledam ovaj rok 5 godina i nema mi smisla. Nakon prve ugradnje i ovo što se pregleda, šta se ima ponovo pregledati?
Jer ako se pregleda ono iz spiska - šta ako se ništa ne mijenja? Zašto ponovo 500 maraka?

I sve ove radnja se mogu iz stolice uraditi - bez "dizanja haube" (i u biti na to će se vjerovatno i svesti).

Ne kontam ovo nikako. Treba ovaj atest da se uvede reda u kvalitet plinskih instalacija, ali nadam se da nisam dobro shvatio - jer ovako umjesto sigurnosti ispade u biti samo presipanje novca u đepove certifikatora bez višeg društvenog cilja. A valjda je to vožnja jeftinije, ekološkije, sigurnije?
nova vozila koja imaju ugradjen plin tj instalaciju na plin nece morati na certifikaciju.
za vozila koja su rabljena a imaju orginalni plin ne znam sta ce biti.
preinaka nad motorom moze biti u fabrici a to su malo stroziji standardi i norme od ovih koje se posmatraju u nasem sistemu certificiranja pa samim time slijedom reda velicina logcno je da ta nova vozila ne idu pod proces certifikacije.
sta ce biti poslije 5 godina za takva vozila ja ne znam.
5 godina je dosta dug period kada pricamo o prvoj ugradnji plina u BiH od strane domacih kompanija koje se bave ugradnjom plina,ta instalacija se mora odrzavati i kontrolisati kako bi bila sigurna.
ove radnje se ne mogu uraditi bez dizanja haube vjeruj mi.
ukratko sistem ide ovako: nadlezno ministarstvo - konzorciji (strucna institucija) - servisi koji imaju odobrenje za certificiranje (koji su bili obavezni nabaviti opremu za ispitivanje,obuciti kadrove,zadovoljiti razne uslove)
nadlezna institucija i servisi (ispitna tijela) komuniciraju informatickim servisom koji zahtjeva pored ispitivanja uzivo i slike vozila koje se ispituje kao i instalacije - preinake koja se ispituje.
drustveni cilj je prvenstveno sigurnost kao i odgovornost svih ukljucenih u proces certificiranja.
mi smo izasli iz rata davne te neke godine od koje je do sada ugradjeno more instalacija od strane nn osoba manje i vise strucnih i osposobljenih za isto, a sto su uredno naplatili.
mislim da je glupo govoriti o potrebi certifikacije plinskih instalacija cija nestrucna ugradnja moze cudo da napravi, zamisli da jednog takvog sa neispravnom instalacijom u garazi bbi-a na 3 nivou u vrijeme recimo ovih praznika :-)
ne bi se stigao snaci otislo bi u puh i bbi i sve ostalo
grabber

#14 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by grabber »

Bakire, da li firma ovlaštena za certifikaciju može i vršiti ugradnju plina, pa istu zatim certificirati?. Ako je tako, a izgleda da jeste, onda je to uzimanje para bez garancije kvaliteta.
Last edited by grabber on 27/12/2011 19:40, edited 1 time in total.
Haris.ba

#15 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Haris.ba »

Bakir1 wrote:5 godina je dosta dug period kada pricamo o prvoj ugradnji plina u BiH od strane domacih kompanija koje se bave ugradnjom plina,ta instalacija se mora odrzavati i kontrolisati kako bi bila sigurna.
Slažem se. Ako ta certifikacija za naknadno urađeni sistem bude 500 maraka, da nema vremenskog ograničenja do promjena na sistemu.(a to bi se utvrđivalo na tehničkom). Da li plinski sistem radi trebalo bi se bez značajnijih troškova utvrditi na redovnom servisu, pa kasnije testirati na tehničkom kod registracije.
Bakir1

#16 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Bakir1 »

grabber wrote:Bakire, da li firma ovlaštena za certifikaciju može i vršiti ugradnju plina, pa istu zatim certificirati?.
koliko ja znam ne,niko od ljudi koji su se bavili i koji se bave ugradnjom plina nije pokazao zanimanje za obuku i dobivanje ispitnog mjesta u certifikaciji,mozda i grijesim
Haris.ba wrote:
Slažem se. Ako ta certifikacija za naknadno urađeni sistem bude 500 maraka, da nema vremenskog ograničenja do promjena na sistemu.(a to bi se utvrđivalo na tehničkom). Da li plinski sistem radi trebalo bi se bez značajnijih troškova utvrditi na redovnom servisu, pa kasnije testirati na tehničkom kod registracije.
ljudi na tehnickom pregledu nisu dovoljno osposobljeni i same stanice nisu tehnicki opremljene za to.
npr gasman za ispitivanje prisutnosti plina kosta 1600 KM a zakonska regulativa je rekla ovako kako je rekla.
ja sam pogrjesio prilikom navodjena cijene to je za m2 a m1 putnicka vozila je 460 KM sto opet u periodu od 5 godina nije neki trosak
AdnanSA

#17 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by AdnanSA »

Ja sam za to da se uvede reda u to polje ali stvari bi trebalo nazvati pravim imenom. Porez i ništa drugo. Koliko ima vozila na plin u BiH 10- 20 hiljada mozda puta 500 KM jednako je 5 miliona KM ili više.
Logično bi bilo da se atestira i da se taj atest plati 50-100 KM maximalno i onda svake godine na neki obavezni servisni pregled koji košta 30-40 KM i neka svota prilikom registracije. Tako je mislim napravljeno u Hrvatskoj a kod nas daj odmah 500 KM i vozi 5 godina.
Bakir1

#18 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Bakir1 »

slobodne procjene govore o cca 50.000 komada u prometu,FBiH mali dio RS ostalo.
slazem se da je red koraka mogao biti drugaciji kao sto je u hrvatskoj certifikacija pa svake godine servis + poseban pregled na tehnickom cca 50 KM.
suma ti kaze u hr ako ces vec od njih kretati 250 KM prvo uvodjenje kao pogonskog goriva plus svake godine 50 KM plus servis instalacije frisak isto tako 50 - 100 KM.
sto ce ti reci:
250 + 5x50 + 5x50 = 750 KM u istom posmatranom periodu ;-)
porez ce izmisliti vlastodrsci ne sumljam u to pored ovog nameta.
slazem se da je skupo kao sto sam napisao na nekoj od tema prije,ali da je neophodno to ne moze niko osporiti
muha_sa

#19 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by muha_sa »

AdnanSA wrote:Ja sam za to da se uvede reda u to polje ali stvari bi trebalo nazvati pravim imenom. Porez i ništa drugo. Koliko ima vozila na plin u BiH 10- 20 hiljada mozda puta 500 KM jednako je 5 miliona KM ili više.
Logično bi bilo da se atestira i da se taj atest plati 50-100 KM maximalno i onda svake godine na neki obavezni servisni pregled koji košta 30-40 KM i neka svota prilikom registracije. Tako je mislim napravljeno u Hrvatskoj a kod nas daj odmah 500 KM i vozi 5 godina.
i umjesto da stimulišu raju da ugradjuju plin oni me prepadoše :lol: jadna mi majka-valja mi istovarit haman 6 joja :lol:
drndalo

#20 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by drndalo »

Bakir1 wrote:zamisli da jednog takvog sa neispravnom instalacijom u garazi bbi-a na 3 nivou u vrijeme recimo ovih praznika :-)
ne bi se stigao snaci otislo bi u puh i bbi i sve ostalo
Smanji malo dozivljaj, ne ide to bas tako lako u vazduh kako neki misle... Da bi bio eksplozivan, plin mora biti u prilicno limitiranom rasponu pomijesan sa zrakom, manje ili vise od toga gori/ne gori, ali nije eksplozivan...

Sto ne znaci da lose izvedene instalacije nisu potencijalno opasne, a najcesce se desava da nakon ugradnje plina "propiski" benzinski dio instalacije, pa vecina pozara koji nastanu i budu u novinama kao "plinski auto izgorio" budu u stvari od zapaljenja benzina...

Ovo uredba je nista drugo nego harac za punjenje dzepova nasih crhih-sluzbenih-sa-crveno-plavim bljeskalicama-Audijasa... O vecoj sigurnosti samo zbog toga tu nema ni govora...
Bakir1

#21 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Bakir1 »

slazem se,ali to se ne desava tako cesto kod vozila cija se benzinska instalacija ne dira,tako da ugradnjom plina krene sa problemima.
licno se gledao kako gori vozilo u garazi obi-a koje je imalo plinsku instalaciju.
tu se za 3 minute raspuse plamen koju napuni garazu dimom sto je samo po sebi jedna od velikih opasnosti.
plin kao plin je sigurniji od benzina,ali instalacija plina tj cackanje po njoj prouzrokuje pozar
drndalo

#22 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by drndalo »

To stoji, ja sam licno imao problem sa benzinskim crijevima na Skodi, i to ne originalnim, starim 12 godina, nego sa 6 godina starim BRC crijevima iz seta za ugradnju plina (na kojem uopste nisam stedio kad sam ga ugradjivao, najskuplja moguca varijanta je isla unutra)... Ostarilo, postalo krto, ispucalo, pocelo piskiti benzin... Smrdi, pravac majstor od povjerenja, zamjeni ti to sve redom, boga ti, sva 2-3 metra crijeva koja postoje sa novim, da ne rezmisljam, i bog me veselio...

Neki to ne primjete, neki cekaju, neki stede, a Marfi samo ceka nekoga da nakaci... :dance:
Bakir1

#23 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by Bakir1 »

sto ce reci da je certifikacija kao takva bila neophodna kao vid kontrole i da policija koristeci dopunu zakona o sigurnosti na cestama itekako ima svako pravo da za plinsku instalaciju koja nije certificirana iskljuci i privremeno oduzme vozilo
grabber

#24 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by grabber »

Certifikaciju smo svi jedva čekali, doduše ne u ovom obliku, ali šta je tu je.
E sad kad se nemože uticat na cijenu pitam se da li itko ima ono što se zove tehnička dokumentacija

*Tehnička dokumentacija:
- opis postupka izvršenih promjena
- specifikacija materijala ili račun sa specifikacijom materijala
- izjava izvođača da su radovi na vozilu izvedeni u skladu sa zakonskim i tehničkim propisima
- podaci o izvođaču radova u pogledu registracije djelatnosti, ovlaštenja i stručne osposobljenosti radnika koji su izvršili radove na vozilu -
skice, crteži, projekti, prospekti i slično temeljem kojih se može utvrditi funkcionalna podobnost izvršene promjene

Znači li to da valja sve instalacije povadit i ići ispočetka sa servisom koji će ti sve ovo obezbijedit (ukoliko ima takvih), obzirom da nevjerujem da ima onih koji su prilikom ugradnje plina dobili sve ovo.
Doista bih volio da se jave oni koji su uspjeli dobiti sve što se zove "tehnička dokumentacija" i koji su prošli proces certifikacije.
AmADin_gospo

#25 Re: Certifikacija vozila sa pogonom na alternativna goriva

Post by AmADin_gospo »

ma niđe veze, fakat neznam ko ima tu navedenu dokumentaciju koju traže.

ja ko i večina ljudi ovde imam certifikat rasplinjača, certifikat boce, atest plinskog kompjutera i pismenu garanciju od servisa koji mi je ugradio.
Post Reply