Ceriću, je li te sramota ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Soul_Sista

#501 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by Soul_Sista »

Pitanje za ove koji su malo vise upuceni: koliko je Cericu jos ostalo na tronu u IZ? 4 ili 5 godina?
KadSeMrtviProbudimo

#502 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Soul_Sista wrote:Pitanje za ove koji su malo vise upuceni: koliko je Cericu jos ostalo na tronu u IZ? 4 ili 5 godina?
Dok se Miletić ne vrati s puta :D
udrch

#503 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by udrch »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
Soul_Sista wrote:Pitanje za ove koji su malo vise upuceni: koliko je Cericu jos ostalo na tronu u IZ? 4 ili 5 godina?
Dok se Miletić ne vrati s puta :D
A šta će Miletić to uraditi..
CAUS-VISOKO

#504 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by CAUS-VISOKO »

Macak, po tebi za podjele unutar muslimana, kriv je Reis. Podjela doista, na zalost, ima i murlimani jesu pocijepani na/po: sunije, vehabije, sije, polit. partijama, selo-grad, Sandjaklije, istocnjaci, djamijski-nedjamijski itd, itđ. E ti sada prokontaj koliko je ovdje Reis kriv, i pokusaj dokuciti kome ovo odgovara, i ko zbog ovoga trlja ruke. A ovo drugo, 'da postoje muslimani koji ne vjeruju u Boga, koji su komunisti, socijalisti, ljevi, desni, ali muslimani u punom smislu te rijeci...', no coment. Inace, citajuci komentare vidim da mnogi si uzimaju za pravo raspravljati o UNUTRASNJIM stvarima IZ-ce, Reisu, hodjama, bez da su njeni clanovi, pripadnici Islama, ili da npr. islamske sarte povrsno ili nikako ne poznaju a, moRe bit, i ne priznaju. Meni ova tema pocinje liciti na segu i svjesno podje.avanje. Zao mi samo iskrenih pojedinaca, koji se bezrazlozno nerviraju. I na kraju Reisu-l-ulemu prof.dr. hadzi Mustafu ef. Cerica ne branim, nego priznajem (tako cu i svakog sljedeceg legalno izabranog). Baska sto mi je komsija.
palestina

#505 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by palestina »

Fair Life wrote:
palestina wrote:citam vala svasta pisete.neke treba da bude strah BOGA zbog tolikog vrijedjanja jednog covjeka a da ga uopste nepoznaju.
reis je vodja muslimana u bih i to tako i treba da bude.pa i stado ovaca treba vodju (cobana) pa tako i mi imamo vodju (reis-a) i nije on nama nikakav posrednik sa BOGOM kao sto neki ovdje misle.neki pisu kao on se netreba bavit politikom a ja kazem naravno da treba jer nama muslimanima KUR"AN casni odredjuje zivot .neki pisu kako u KUR"ANU casnom nema bosne pa kao netreba GA se ni pridrzavat .zalosno je to kako neki ljudi razmisljaju.neki reisa osujduju zbog gluhe b. pa sta je tu on kriv.u srce i duse ljude nemoze nijedan covjek pogledat.neki kazu stace nam vjeronauka u obdanistima a ja kazem neka,neka se uci od malena.a ne kao u doba bratstva i jedinstva pa povelik broj muslimana nezna ni FATIHU proucit.neko napisa sta je on uradio za njega bosnjaka jer se svugdje petlja.a ja te pitam sta si ti uradio za IZ i reisa i slijedis li ti svog reisa?
a to isto vazi i za sve nas ,samo se pitamo sta je ko uradio za nas a nepitamo se sta smo mi uradili za onoga od koga nesto ocekujemo.ja postujem naseg reisa i ponosan sam na njega kad digne glas i jasno i direktno kaze e necete vise,dosta je bilo.naravno i on je samo covjek i ima svoji mana i grijesi,a imali neko na ovoj planeti da negrijesi.nesvidja mi se njegovo druzenje sa ljudima sumnjivog karaktera ali i zato ce on pred ALLAHOM odgovarat .nase je da ga slijedimo i da mu ukazujemo na neke pogreske a ne da ga napadamo i vrijedjamo. izvinjavam se unaprijed zbog ovako dugog posta i ako sam nekog uvrijedio
Zelim vas ohrabriti da ustrajete na politici izdaje. Nas narod je dugo vapio za nacionalnim izdajnikom koji ce ga povesti u bolje sutra. Moglo bi se reci da je u ovome trenutku nacionalna izdaja prvorazredan nacionalni interes. Vas/tvoj vodja (coban) se jasno deklarirao kao nacionalni izdajnik... i ne smatra to nikakvim grijehom.
To je po meni fenomenalna platforma za izgradnju politicki zdravog drustva (tvoj vodja/coban + Fahrudin Radoncic i njegovo stado ovaca).

:lol:
a gdje ti procita da mi je vodja coban?a radoncica ubrajam u grupu ljudi sumnjivog karaktera.
palestina

#506 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by palestina »

jefferson wrote:
palestina wrote:citam vala svasta pisete.neke treba da bude strah BOGA zbog tolikog vrijedjanja jednog covjeka a da ga uopste nepoznaju.
reis je vodja muslimana u bih i to tako i treba da bude.pa i stado ovaca treba vodju(cobana) pa tako i mi imamo vodju (reis-a) i nije on nama nikakav posrednik sa BOGOM kao sto neki ovdje misle.neki pisu kao on se netreba bavit politikom a ja kazem naravno da treba jer nama muslimanima KUR"AN casni odredjuje zivot .neki pisu kako u KUR"ANU casnom nema bosne pa kao netreba GA se ni pridrzavat .zalosno je to kako neki ljudi razmisljaju.neki reisa osujduju zbog gluhe b. pa sta je tu on kriv.u srce i duse ljude nemoze nijedan covjek pogledat.neki kazu stace nam vjeronauka u obdanistima a ja kazem neka,neka se uci od malena.a ne kao u doba bratstva i jedinstva pa povelik broj muslimana nezna ni FATIHU proucit.neko napisa sta je on uradio za njega bosnjaka jer se svugdje petlja.a ja te pitam sta si ti uradio za IZ i reisa i slijedis li ti svog reisa?
a to isto vazi i za sve nas ,samo se pitamo sta je ko uradio za nas a nepitamo se sta smo mi uradili za onoga od koga nesto ocekujemo.ja postujem naseg reisa i ponosan sam na njega kad digne glas i jasno i direktno kaze e necete vise,dosta je bilo.naravno i on je samo covjek i ima svoji mana i grijesi,a imali neko na ovoj planeti da negrijesi.nesvidja mi se njegovo druzenje sa ljudima sumnjivog karaktera ali i zato ce on pred ALLAHOM odgovarat .nase je da ga slijedimo i da mu ukazujemo na neke pogreske a ne da ga napadamo i vrijedjamo. izvinjavam se unaprijed zbog ovako dugog posta i ako sam nekog uvrijedio
Prvo:
Zivimo u demokratiji i ja imam pravo odluciti koga cu podrzavati!
Drugo:
Onog trenutka kada Resi pocne da se poziva u ime svih muslimana znaci da s epoziva i u moje ime. Stoga, piyam sta je to on uradio za mene. Sve dok s eon drzi vjere, ali samo vjere, ja nemam nista protiv njega. Onog trenutka kada pocne da se petlja u politiku i ekonomiju, tu je prekoracio svoje ovlasti, i ja imam pravo da pitam sta je ucinio z amene.
Stoga, posto on nije izabrani demokratski predstavnik, on ne moze mene predstavljat u politickom, ekonomskom i bilo kojem drugom obliku!
vjera nije samo u dzamiji.razmisli malo
Goran_35

#507 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by Goran_35 »

Istok mora uciti od nas od zapada...Mi,zapad moramo uciti od istoka ... Moramo ziviti u ljubavi i toleranciji :)

Macak U Cizmama

#508 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by Macak U Cizmama »

CAUS-VISOKO wrote:Macak, po tebi za podjele unutar muslimana, kriv je Reis. Podjela doista, na zalost, ima i murlimani jesu pocijepani na/po: sunije, vehabije, sije, polit. partijama, selo-grad, Sandjaklije, istocnjaci, djamijski-nedjamijski itd, itđ. E ti sada prokontaj koliko je ovdje Reis kriv, i pokusaj dokuciti kome ovo odgovara, i ko zbog ovoga trlja ruke. A ovo drugo, 'da postoje muslimani koji ne vjeruju u Boga, koji su komunisti, socijalisti, ljevi, desni, ali muslimani u punom smislu te rijeci...', no coment. Inace, citajuci komentare vidim da mnogi si uzimaju za pravo raspravljati o UNUTRASNJIM stvarima IZ-ce, Reisu, hodjama, bez da su njeni clanovi, pripadnici Islama, ili da npr. islamske sarte povrsno ili nikako ne poznaju a, moRe bit, i ne priznaju. Meni ova tema pocinje liciti na segu i svjesno podje.avanje. Zao mi samo iskrenih pojedinaca, koji se bezrazlozno nerviraju. I na kraju Reisu-l-ulemu prof.dr. hadzi Mustafu ef. Cerica ne branim, nego priznajem (tako cu i svakog sljedeceg legalno izabranog). Baska sto mi je komsija.
Vjerske institucije , a time i IVZ, vode dvije vrste politike. Prva je njena unutarnja koja regulise odnose u samoj instituciji, a druga je vanjska politika ili odnos te institucije prema drugima.
To sto su muslimani podjeljni unutar samih sebe je njihova interna stvar i svakako nesposobnost vodja da uspjesno vode politiku u svojoj kuci. Posto vjernici zive sa drugima u siroj drustvenopolitickoj zajednici te unutarnje muslimanske konflikte i podjele , npr. umjereni muslimani vs radikalni muslimani se ticu i ostalih gradjana jer ganjati mlade parove po parkovima, maltretirati ih, razdvajati djecu u skolama nije samo muslimaski problem, vec problem svih gradjan. Mi pobogu zivimo skupa, djelimo prostor, djeca su nam u istim skolama, obdanistima, djelimo radna mjesta , javni prostor. Prljav muslimaski ves se susi na ocigled svih gradjana. Razumijes li sta hocu reci ? I to je razlog da i mi koji nismo vjernici imamo pravo da vas kritikujemo , ne u smislu vasih uvjerenja, to vam je Ustavom zagarantovano , vec u smislu javnog zivota i reda kojeg smo i mi dio.

Kazes da ti nije jasno da muslimani mogu biti i oni koji ne vjeruju u Boga, koji su komunisti , socijalisti, ljevi-desni ? Vidis , to nije moja teza, vec Cericeva !!! On pokusava Bosnjake kao narod proglasti "muslimanskim Bosnjacima", a pod tu kapu spadaju razne sorte, ateisti, krscani, budisti, agnostici i sva bulumenta razlicitih politickih uvjerenja kod bosnjaka. Ceric nama Bosnjacima nudi muslimanski politicki totalitarizam, bas kao sto su ga nudili i komunisti.

Zovni Cerica na kafu posto ti je komsija pa mu prenesi misljenja sa foruma i zamoli ga da nas vise ne brani tako mu ahmdije !
popajic

#509 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by popajic »

Svaki dan cujem: reis Ceric je vjerski poglavar nas Bosnjaka.
:? :?
Alija i Reis pretvorise citav jedan evropski (bar geografski) narod u 100% religijsku zajednicu. Po njima su svi vjernici i kao takvi trebaju biti iskljucivo pod Mustafinim skutima. :-)
Montira nam se Iran u sred Evrope u koju izgleda zelimo samo sto nam je najbliza,mada nas srce vuce prema "pravoj" braci :-)
Mali primjer :
U sred Sarajeva, tacno preko puta vjecne vatre( simbola antifasisticke borbe u WW2) stoji nakicen iranski kulturni centar.
Hocemo u Evropu,a na pamet nam nije palo da tu lokaciju damo bilo kojem evropskom kulturnom centru...ne, neka se zna da smo Iran i mi vjekovni haveri, a njihova i nasa kultura ko dva oka u glavi :shock:
Ako se Mustafa "bori" za sve Bosnjake, onda ne znam kakva je uloga bosnjackih politickih partija !?
Svih ovih halabuka i prica NE bi bilo da se Ceric drzi IZ, da ne pretvara citav jedan narod u religiozno pleme i da politiku ostavi politicarima, ekonomiju ekonomistima,istoriju istoricarima,a odbrane inkrimisanih spodoba tuzilastvu.
I mirna Bosna,(najvjerovatnije i Hercegovina :D )
palestina

#510 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by palestina »

za modesti
gdje sam ja to prijetio BOZIJOM kaznom.ja nikome neprijetim samo podsjecam
sta je bilo u gluhoj b. neznamo ni ti ni ja. sta je reis trebao ili uradio isto neznamo.
djeca treba da se uce o vjeri da nebi dolazilo do abortusa.
djeca su oslobodjena namaza ali ne i znanja o vjeri
zar ti je moj pravopis toliko bitan?
ni meni se nesvidjaju sve stvari kod reis-a ali i on je covjek i grijesi
i na kraju neslazem se s tvojim razmisljanjem ali ga postujem i nisi mi smijesan.
popajic

#511 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by popajic »

@palestina
...djeca treba da se uce o vjeri da nebi dolazilo do abortusa.
malo seksualne edukacije ne bi bilo zgoreg...ili to spada pod "gluho bilo" ?
Boze dragi gdje ja zivim :shock:
zonbirile

#512 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by zonbirile »

palestina wrote:za modesti
sta je bilo u gluhoj b. neznamo ni ti ni ja. sta je reis trebao ili uradio isto neznamo.
i na kraju neslazem se s tvojim razmisljanjem ali ga postujem i nisi mi smijesan.
-----------------------------
pa kako češ znati ,ima i onaj fol kada silovana mora imati 4 svjedoka.Znači u troje ožeži,ne mogu ti ništa,nema dovoljno svjedoka.Ne znam ja ni Hitlera,ali pričaju da je bio skoz kvarnjak.
pustopoljina

#513 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by pustopoljina »

Ovakvim ljudima treba dati prostora da govore. Tako mi je drago da ovaj covjek postoji i da je rodjen u Potocarima kod Srebrenice i da njegov zivot moze biti uzor svima- kako se zivi smislen zivot, i zao mi je...jer ljudi vise vole reisa,stranke,sarajlije,sandzaklije,big brothere i talent shows...ovaj covjek mi se cini svjetlosnim godinama daleko od naseg mulja.

sandokann wrote:Intervju Dana: Rešid Hafizović

Islamska zajednica je sve osim Rijaseta

Rešid Hafizović je rođen 1956. godine u Potočarima kod Srebrenice (u genocidu nad Bošnjacima izgubio je dva brata i dvadeset članova šire porodice, što nije bila prepreka Mustafi Ceriću da mu u saopćenju Rijaseta na nos nabija i "Srebrenicu"). Nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1981. godine, kada postaje i asistent na predmetima islamska dogmatika i uporedne religije. Magistrirao je 1989. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu iz oblasti kršćanske dogmatike u Zagrebu, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1993. godine tezom o djelu najvećeg mističkog filozofa islama iz nekadašnje muslimanske Andaluzije Muhyiddin ibn 'Arabija. Predavao je i provodio brojna specijalistička istraživanja na najuglednijim univerzitetima širom svijeta: Institute catholique u Parizu, engleskom Oxfordu i Cambridgeu, njujorškom State Universityju, te japanskim i iranskim univerzitetima. Redovni je profesor sarajevskog Fakulteta islamskih nauka, te saradnik brojnih naučnih asocijacija u BiH i u svijetu. Njegov naučni opus, sačinjen od brojnih autorskih knjiga, studija i članaka, prepoznatljiv je i po velikom broju prevedenih knjiga na bosanski jezik s arapskog, engleskog, francuskog i talijanskog jezika. Predani rad nije ostao nenagrađen: akademik dr. Hafizović nagrađen je Al-Farabijevom nagradom, koju dodjeljuje Ministarstvo nauke, istraživanja i tehnologije Islamske Republike Iran, a namijenjena je naučnicima s visoko dostignutim rezultatima iz humanističkih i islamskih nauka

DANI: Dr. Hafizoviću, prošle sedmice ste oglašeni dobitnikom ugledne Nagrade Al-Farabi koju dodjeljuje Ministarstvo nauke, istraživanja i tehnologije Islamske Republike Iran, a namijenjeno je naučnicima s visoko dostignutim rezultatima iz humanih i islamskih nauka. Nekako se podrazumijeva da se dobitnici ovog prestižnog priznanja svrstavaju u red najistaknutijih islamskih mislilaca. Šta Vama lično znači ovo priznanje?

HAFIZOVIĆ: Tako zaista stoji u statutu Fondacije Al-Farabi i to, naravno, čovjeku imponuje, pogotovu onom koji je nagrađen u svojoj akademskoj karijeri za ono što je uradio. Bio bih neskroman da ne kažem da mi nije drago i da to ne doživljavam kao veliku čast. Ipak, moram reći da me danas ne zaokuplja previše to da me neko kvalificira kao "najvećeg" ili "jednog među vodećim islamskim autoritetima" - to što radim, ostat će iza mene. Pretpostavljam da će me to nadživjeti, barem se trudim da to tako bude. Neko buduće vrijeme će, s jedne validne historijske distance, dati validnu kritiku i ocjenu je li to bilo za tu vrstu nagrade ili nije. Velika je čast dobiti nagradu koja obilježava i ime i djelo jednog velikog muslimanskog filozofa i ne samo filozofa. Velika je čast uspjeti svoje vlastito djelo dovesti pod temeljno obilježje imena i djela filozofa, teozofa, Abu Nasra al-Farabija.

DANI: Kako tumačite to što je, i pored činjenice da Vam je uručeno tako značajno priznanje, i sama vijest da ste dobili Al-Farabijevu nagradu nekako prešućena, ili još preciznije - institucionalno prešućena? Evo, pomno sam pratio ovih dana - ni Rijaset IZ-a BiH, ni Vaš matični fakultet, ni Univerzitet u Sarajevu - niko se nije oglasio.

HAFIZOVIĆ: Moram reći da sam prijatno iznenađen što se nešto tako desilo, tim prije što nisam imao pojma da ima ljudi i van naše zemlje koji prate rad ovdašnje akademske zajednice. Tim prije sam iznenađen što znam da u mojoj vlastitoj zemlji nikoga nije briga za tu vrstu događanja. Ovdje vi možete u jednom danu same dragulje napisati i objaviti, to je rijetko kome osobito značajno. Tu najprije mislim na zvanične institucije, koje bi se morale po definiciji brinuti o tome šta ljudi iz akademske zajednice rade i šta taj rad u svijetu uopće proizvodi, ako išta proizvodi. Utoliko sam bio više iznenađen jer je moj rad prepoznat u zemlji koja je, s jedne strane, samo duhovno središte i vrelo duhovnog univerzuma kojeg sam ja pokušao smjestiti između korica knjige Ljudsko lice u ogledalu sufijske literature. Što se tiče naših institucija, računajući tu i krovnu instituciju Islamske zajednice, kao i onu na kojoj sam zaposlen - ja ću biti potpuno iskren: nisam ni očekivao nikakve posebne izraze oduševljenja niti euforiju kada su naše obrazovne i ine institucije u pitanju. Pogotovo ne kada je riječ o administrativnom vrhu Islamske zajednice, dakle o Rijasetu. Ako bismo tražili odgovor na pitanje zašto ondje nema niti najmanje reakcije u vezi s tim - odgovor će se jasno nazrijeti ako se vratimo koju godinu unazad. Meni je Rijaset IZ-a dodijelio jedno jedino priznanje u karijeri prije par godina, da bi dva dana iza toga doslovno pljunuo na njega i javno se odrekao i mojih stavova i mojih intelektualnih usluga. Slične stvari su se dešavale još nekim mojim kolegama.

DANI: Šta je s Vašim kolegama, šta je s Vašim međusobnim, da tako kažem, privatnim kontaktima - da sada ne nabrajamo Vaše kolege s FIN-a, koji su kao i Vi "prokazani" od strane Rijaseta... Zašto oni šute, kao što su šutjeli kada Vas je Rijaset brutalno napadao?

HAFIZOVIĆ: To su bila bezočna saopćenja Rijaseta. Ko je imao imalo zdrave pameti mogao je vidjeti da su to bile stvari motivirane povrijeđenim sujetama, nekim prizemnim interesima, nije tu bilo zdravorazumskog argumenta. Postoje ovdje i drugi ljudi koji su trpili slične ili iste napade, kvalificiranja, ili ograđivanja od onoga što oni svaki dan rade. Ne znam zašto ne postoji snažnija reakcija kolega na tako nedopustive postupke, jer Fakultet islamskih nauka i ljudi koji na njemu rade ne zaslužuju da se tako kvalificiraju i obezvređuju niti ova institucija sa svojim tridesetogodišnjim postojanjem i rezultatima koje je dala za to vrijeme zaslužuje da bude tako bezočno obezvrijeđena, diskvalificirana, gurnuta u blato. Tu više ne treba trošiti riječi. Administrativno, Islamska zajednica više ne zaslužuje toliko pažnje nakon svega. Nakon ovakvog svog odnosa prema istinskim vrijednostima, prema kojima je morala pokazati više respekta i pijeteta, administrativni vrh, to jest Rijaset Islamske zajednice, ne zaslužuje nikakvu ozbiljnu pažnju. Stoga mislim da moje kolege ubuduće ne zbog mene, nego zbog digniteta institucije i posla kojim se bave, moraju smoći snage i znanja da naprosto zaštite ovu instituciju, ali i vlastito dostojanstvo.

DANI: Ivan Lovrenović je jednom u Danima napisao da je "inflacija intelektualaca u bh. društvu obrnuto proporcionalna osjećanju odgovornosti za društvo u kojem ti 'intelektualci' žive" - kako komentirate to što ogromna većina bh. intelektualaca ne pokazuje ni minimum spremnosti na individualni kritički javni angažman?

HAFIZOVIĆ: Gospodin Lovrenović je to detektirao na najbolji način - mi zvanično imamo jednu oveću intelektualnu zajednicu, unutar koje postoji dosta ljudi koji nose akademske titule, ali svoj život provode tako da iza njih ne ostaje gotovo nikakav trag. Dobar dio članova te zajednice izvrgava se konformizmu, ide linijom manjeg otpora, nezamjeranja, pa smo na kraju uspjeli da ukupni duhovni i kulturni ambijent ove zemlje pretvorimo u mrtvo more, unatoč činjenici da imamo sjajne pojedince koje ne treba zaboraviti i koji čine sve da u tom "mrtvom moru" podignu bar poneki talas. No, nažalost, broj tih ljudi, koji misle svojom glavom i koji razvijaju intelektualne vrijednosti koje nimalo ne zaostaju iza vrijednosti koje proizvode njihove kolege drugdje u svijetu, nije dostatan. Njihova snaga nije dovoljna da u samom temelju uzdrma akademsku zajednicu, koja bi onda kao jedan kolektiv postala odgovornija i prema sebi, kao kolektivu, a i prema pojedincima koji doprinose ponekad možda i više nego što objektivne okolnosti dopuštaju.

DANI: Oprostite, ali ima i vrlo istaknutih pojedinaca koji su pristali postati glasnogovornicima određenih tabora, određenih političkih ili vjerskih dogmi...

HAFIZOVIĆ: To je naša tragedija. Kad jedna tako neaktivna i neodgovorna akademska zajednica počne pucati po šavovima, uvijek vođena sitnim interesima, situacija postaje samo gora. Na kraju dođemo u situaciju da imate sve manje šanse da makar i govorite o istinskim vrijednostima. Dotle da smo dovedeni u situaciju da govorimo kako vrijedi biti pametan, da vrijedi biti dobar, pošten... što se po sebi uvijek podrazumijevalo. Vi sad morate čak i institucije koje su profesionalno zadužene da te ideale promiču uvjeravati da je ipak isplativo biti dobar, čestit, pošten, plemenit... Zar trebam naglašavati da te institucije po definiciji i same te ideale trebaju promicati i skrbiti se za svakodnevni duhovni, kulturni rast u ovoj zemlji, iznaći sredstva ili načine da svakodnevno stimuliraju kreativne ljude, one koji emitiraju iz svog vlastitog mislećeg duha ideje koje bi mogle biti znakoputi ili standardi naše istinske intelektualnosti. Znam da je stanje u ovoj zemlji teško, ali se isto tako svaki dan može vidjeti kako se razbacuje novac na stvari koje su apsolutno nepotrebne.

DANI: Dr. Hafizoviću, unaprijed se izvinjavam zbog dužine mog sljedećeg pitanja. Reisul-ulema prof. dr. Mustafa Cerić boravio je nedavno u SAD-u gdje je, između ostalog, učestvovao u radu konferencije Zajednička riječ, značajne globalne inicijative za kršćansko-muslimanski dijalog, u čijem radu su učestvovali brojni međunarodni uglednici, akademici, intelektualci i vođe svojih zajednica. Istovremeno dok poziva na međuvjerski dijalog hiljadama kilometara daleko od kuće, reis Cerić u obrazovnom sistemu, na koji direktno utječe, tolerira tumačenja islama koja su daleko od toga: konkretan primjer je konferencija u Beču o islamskom obrazovanju u jugoistočnoj Evropi, koja je održana pretprošle sedmice, na kojoj je Cerić govorio "o značenju vjerskog obrazovanja za mir i dijalog na Balkanu", a podršku su mu pružali Muharem Štulanović i Zuhdija Adilović, islamski pedagozi, poznati po tome što Ameriku, Jevreje i šiite predstavljaju kao neprijatelje islama i muslimana u Bosni. "Postoje tri važna vanjskopolitička faktora koja igraju ulogu u kreiranju budućnosti BiH - Amerika, Židovi - Čifuti i šiije. Što se tiče Amerike, sve je poznato. To je jedan od glavnih neprijatelja muslimana i islama u svijetu. Dalje, Čifuti su neprijatelj islama i to broj jedan. I neće doći Sudnji dan, to je u vjerodostojnom hadisu i to je istina, dok ih muslimani potpuno ne pobijede", govorio je Štulanović. I još: "Neće nastupiti Sudnji dan, završetak ovog svijeta, dok muslimani ne povedu sveopšti boj protiv Jevreja, pa će u toj bici Jevreji biti toliko poraženi da će ih muslimani pobiti. Oni će se tako razbježati da će se kriti za svako drvo i za svaki kamen. I svako drvo i svaki kamen će govoriti: 'O, Muslime, Robe Božiji, evo ga Jevrej, sakrio se iza mene, dođi pa ga ubij.'" Na sličan način Zuhdija Adilović govori o Jevrejima. Ovo je samo jedan primjer mržnje koju su Cerićevi saputnici u Beč propagirali kao sastavni dio vjere. Zašto reis Cerić tu mržnju tolerira?

HAFIZOVIĆ: Islamska zajednica nije samo Rijaset Islamske zajednice. Rijaset je samo njen administrativni vrh, koji nastoji predstavljati interese IZ-a kod nas i u svijetu na način na koji se to već dešava. Mislim da ne treba više trošiti riječi na taj administrativni vrh koji je, nažalost, odavno potpuno personaliziran u jednoj osobi. Ja - jednako je Rijaset; ja - jednako je Islamska zajednica; ja - jednako je bosanskohercegovačko društvo. Ja već odavno izražavam svoje neslaganje s takvim načinom vođenja i prezentiranja Islamske zajednice. No, mi, nažalost, na čelu Rijaseta imamo čovjeka koji je uvjeren kako to radi na najbolji način i koji misli kako se problemi ovog društva i ove IZ rješavaju negdje daleko od granica ove zemlje. Valjda zato toliko izbiva izvan granica ove zemlje. Zašto na konferencijama koje se u svijetu održavaju dopušta da u svojoj blizini ima vrlo radikalne ljude, koji su protiv svake vrste dijaloga, suživota, tolerancije, ja to, zaista, ne znam. Zašto takvim ljudima dizajnira svoj neposredni ambijent - to treba njega pitati. Apsolutno ne mislim da on s njima dijeli iste vizije i uvjerenja, ali je moguće da ih neki drugi interesi povezuju. Ljudi koje spominjete su ljudi od velikog povjerenja ljudi iz utjecajnih krugova u Saudijskoj Arabiji i moguće je da od njihovog mišljenja o svakom čovjeku u ovoj zemlji, pa tako i o reisul-ulemi, ovisi finansijska i svaka druga podrška te zemlje. Ja mogu razumjeti da prvi čovjek Rijaseta u BiH želi da zadrži svaku vrstu finansijske potpore Saudijske Arabije koja je među najbogatijim zemljama islamskog svijeta, ali ne smatram da je to jedini način da ovdašnja Islamska zajednica preživi. Možda je, dakle, to razlog zašto dopušta da ponekad i takvi ljudi zalutaju na konferencije o miru i dijalogu na kojima se i on pojavljuje i da govore stvari koje, prije svega, nisu primjerene islamu. Ali, bilo kako bilo, on će za to u bližoj ili daljoj budućnosti, vjerovatno, morati ponijeti i veliku odgovornost za takve postupke - vjerovatno će neka buduća povijesna distanca na najbolji način podcrtat posljedice, implikacije koje će iz svega toga proisteći ne samo za IZ u BiH, nego i za islam kao takav, jer sve je više članaka, intervjua, knjiga koje na Zapadu sve promašaje muslimanskih religijskih vođa stavljaju na teret samome islamu koji nema ništa zajedničko s njihovim postupcima.

DANI: Zašto?

HAFIZOVIĆ: Zato što neki ljudi misle da imaju pravo s islamom da čine što god hoće, da ga dizajniraju prema vlastitoj želji, kao da je on njihova prćija, a ne poklonjeno nam Božije dobro. Njihova neodgovorna ponašanja samo jačaju predrasude i krive predodžbe o islamu.

DANI: Je li radikalizacija Islamske zajednice dio nekog šireg plana? Kad kažem radikalizacija, prije svega mislim na zvanični stav Rijaseta prema skupini koju u govoru kolokvijalno nazivamo vehabijama. Vi ste i došli u sukob s Islamskom zajednicom kad ste rekli da "vehabije dolaze po našu djecu".

HAFIZOVIĆ: Ja sam bio samo jedan u nizu intelektualaca koji su javno reagirali povodom svega što nam se dešava u vezi s tom društvenom pojavom. Moj tekst čak nije bio u tom smislu najoštriji, ali se Rijaset, za divno čudo, okomio baš na moj tekst i na mene. Oni iz Rijaseta su htjeli reći kako je žarište vehabizma negdje van granica BiH, a onda su u više navrata sami sebe demantirali.

DANI: Upravo sam to čekao da čujem - dakle, Islamska zajednica nije priznavala postojanje vehabija, zatim ih je reis označio "novim muslimanima", a najnoviji stav, kojeg sam našao na zvaničnoj stranici Rijaseta IZ-a BiH, problematizira postojanje vehabija i "medijsko linčovanje IZ-a BiH zato što dozvoljava da se praktikuje druga pravna škola islama u BiH". Šta se promijenilo u odnosu Islamske zajednice BiH prema tzv. vehabijama?

HAFIZOVIĆ: Ništa se nije promijenilo. Ovdje pojedinci još uvijek govore o vehabizmu, naglašavajući da sve vehabije nisu iste. Postoje umjerene vehabije koji misle da je način života i prezentiranja islamske kulture na način na koji to oni rade za njih najvjerodostojniji. To je, naravno, stvar vlastitog izbora i vlastite kulture odijevanja o kojoj se ne raspravlja sve dok to ne vrijeđa i ne ugrožava prava drugoga. Međutim, postoje neki drugi radikalni elementi kojima vehabije dođu kao dobra maska. Oni u vrhu IZ-a to vrlo dobro znaju. No to im nimalo ne smeta da demantiraju svoj vlastiti stav od prije petnaestak godina kojim su hanefijsku pravnu školu proglasili službenom u religijskom životu ovdašnjih muslimana, da bi danas, evo, govorili o nekoj drugoj pravnoj školi islama u religijskim institucijama u BiH. Treba li uopće podsjećati da je u pitanju takva pravna škola koja nije u stanju da održava tlo pod nogama ako sve u svom neposrednom okolišu neće pomesti, ako neće sve promijeniti i svemu sa čime se susreće neće dati svoj prepoznatljiv ton i znak.

DANI: Katolička crkva je revidirala mnoge stavove koje je dogmatski stoljećima zastupala i religije nisu imune na korekcije te vrste. Ima li potrebe za "prosvjetiteljstvom" u islamu, odnosno, da li bi se islam trebao modernizirati? Ovo Vas pitam zbog jedne Vaše veoma oštre reakcije na tvrdnju ili bolje reći pitanje kršćanskog teologa Anthonyja O'Mahonyja: "Da li u islamu uopće postoji volja za teološkim razvitkom?"

HAFIZOVIĆ: U islamu nema dogmi. Samo načela vjere. Ne postoje dogme, ali postoje istine vjere koje stalno treba učitavati u vrijeme u kojem živimo i koje proističu iz nepotrošivog svetog teksta. Ne mislim da se u islamu nešto treba revidirati, ali mislim da se kod muslimana mnoge stvari moraju promijeniti. Muslimani moraju znati da je islam jedan, a njegove interpretacije višestruke. Islam je uvijek iznad svake interpretacije, a ne obrnuto. Nažalost, danas to nije tako. Muslimani su danas duboko podijeljeni, u dobroj mjeri i zato što su im njihova mezhebska opredjeljenja postala važnija od samog islama kojeg ta mezhebska opredjeljenja samo djelomično i u strogo određenom segmentu posreduju. Kao jednu od posljedica toga, danas imamo tragične događaje u Afganistanu, Pakistanu ili Iraku, gdje muslimani ubijaju jedni druge, jer smatraju da jedni za druge nisu dovoljno dobri muslimani i da je interpretacija islama jednih bolja od interpretacije islama onih drugih. To su oni vječni popravljači svijeta za koje mislim da bi danas našli zamjerke i Poslaniku islama. Takvih danas imamo i u Bosni i Hercegovini. Oni zaboravljaju da je Islam jedno, muslimani su nešto drugo, što važi za druge religije. Tako je bilo kroz cijelu povijest. Tako će i ostati. Prema tome, ako treba neke stvari promijeniti, treba ih mijenjati u ljudima koji baštine ovu ili onu ideju ili religijsku tradiciju.

DANI: Reisul-ulema Mustafa Cerić je na tribini udruženja Ilmijje, problematizirajući "potrebu" Bošnjaka za nacionalnom državom citirao, kako je rekao, "njemačkog pjesnika i filozofa", Johanna Gottfrieda Herdera. Odakle potreba da se poziva na utemeljitelje organskog nacionalizma, zagovornike nacionalizma koji ističe urođenost vrijednosti nacionalne kulture?

HAFIZOVIĆ: Mislim da je to jedan užasan nesporazum u kome prebivaju ljudi koji lansiraju takve ideje. Ja više nisam siguran da li bi krajnji "proizvod" takvog njihova nesporazuma sa samima sobom bio nacionalna država. Tim prije što vrijeme nacionalnih država prolazi. Većma ujedinjujuća Europa je najbolji primjer koji podrazumijeva da se sve nacionalne države u Europi polagano odriču nacionalnog u korist transnacionalnog. Ja nisam siguran kako bi ta nacionalna država o kojoj ti ljudi govore mogla biti realizirana na ovom tlu. Bojim se da bi krajnja posljedica tog njihova "pregnuća" bilo nešto sasvim drugo - reduciranje Bošnjaka na vjersku zajednicu. Ne bih volio spekulirati oko toga, mada se bojim da je baš to temeljni motiv zagovornika te ideje, upravo to, to jest da se bošnjačke podanike svede na stado, na pastvu, na džemat, koji će izgubiti sva temeljna obilježja jednog uljuđenog europskog naroda. Mislim da bi danas bio najviši interes svih u Bosni, a naročito Bošnjaka, zagovaranje bosanskog identiteta naslonjenog na ideji pripadnosti ovome tlu do posljednjeg pedlja. Svaka druga priča vodi u svađu, u tragediju, u ko zna šta drugo.

DANI: Tek ste se vratili iz Irana. Sreli ste mnoge važne ljude, između ostalih i predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Kakve su vaše impresije?

HAFIZOVIĆ: To je za mene zaista bilo jedinstveno iskustvo u životu. Prvo, nisam mogao ni zamisliti da ću dobiti takvu nagradu, a onda ni da ću je primiti u jednom takvom okruženju i na tako visokoj državnoj razini. S jedne strane, to je lijep osjećaj, ali osjećaj koji je povremeno bio praćen i osjećajem nelagode. Pored nagrade, moja posjeta Iranu je podrazumijevala i druge obveze, održao sam jedno predavanje o suvremenom sufijskom mišljenju danas u BiH u Ministarstvu za kulturu i obrazovanje, potom radnu posjetu iranskoj Akademiji za filozofiju i teozofiju, obilazio sam biblioteke, velike knjižnice... Kulturno, Iran smatram duhovnom supersilom. Iranci su veliki muslimanski narod, narod koji je duhovno, vjerovatno, najnjegovaniji u cijelom muslimanskom svijetu.

DANI: Kakvo je Vaše mišljenje o borbi između iranskih konzervativaca i reformista, te netrpeljivostima i sukobima koji su eskalirali tokom demonstracija protiv Mahmuda Ahmadinedžada, u kojima je optuživan za izbornu prevaru. Ahmadinedžadov državni aparat je pritom ispoljio neviđenu surovost u obračunu s demonstrantima. Je li Vam bilo malo neugodno primiti nagradu od njega?

HAFIZOVIĆ: To što se desilo nakon predsjedničkih izbora u Iranu bilo je tragično. Pravo govoreći, takvo nešto nisam očekivao u toj zemlji, bez obzira šta ja mislim o aktualnom predsjedniku Irana. Budući da je Iran jedna od rijetkih "parlamentarnih demokracija" među muslimanskim zemljama, moram, ipak, konstatirati da Iranci spadaju među najdemokratičnije narode muslimanskoga svijeta. Valjda zato onaj rasplet nisam očekivao u toj zemlji. Iranci su mogli to izbjeći, morali su biti malo fleksibilniji, baš zato što imaju značajnu političku opoziciju. Nisam siguran da li su, ni nakon trideset godina, u cijelosti razumjeli poruke revolucije. Malo više demokratske fleksibilnosti ne bi im škodilo. No, unatoč svemu, mislim da su Iranci trijezan narod i da se nisu previše razočarali u revoluciju.
udrch

#514 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by udrch »

zonbirile wrote:
palestina wrote:za modesti
-----------------------------
pa kako češ znati ,ima i onaj fol kada silovana mora imati 4 svjedoka.Znači u troje ožeži,ne mogu ti ništa,nema dovoljno svjedoka.Ne znam ja ni Hitlera,ali pričaju da je bio skoz kvarnjak.
Što hlupaš napamet..miješaš babe i žabe..
Ovo pravilo se odnosi na potvoru, odnosno ne možeš optužiti nekoga za preljubu ako nemaš 4 vjerodostojna svjedoka..
Možeš zamisliti društvo u kojem bi ti recimo sa nekim svojim pajdašem sa ovog foruma mogli da našijete kome šta hoćete..znao je Bog da ima ljudi kojima je svejedno prišiti ljudima ono što nisu ni vidjeli ni čuli..
A kod silovanja postoje i drugi dokazi osim svjedoka koji su važniji..
CAUS-VISOKO

#515 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by CAUS-VISOKO »

Macak U Cizmama wrote:
CAUS-VISOKO wrote:Macak, po tebi za podjele unutar muslimana, kriv je Reis. Podjela doista, na zalost, ima i murlimani jesu pocijepani na/po: sunije, vehabije, sije, polit. partijama, selo-grad, Sandjaklije, istocnjaci, djamijski-nedjamijski itd, itđ. E ti sada prokontaj koliko je ovdje Reis kriv, i pokusaj dokuciti kome ovo odgovara, i ko zbog ovoga trlja ruke. A ovo drugo, 'da postoje muslimani koji ne vjeruju u Boga, koji su komunisti, socijalisti, ljevi, desni, ali muslimani u punom smislu te rijeci...', no coment. Inace, citajuci komentare vidim da mnogi si uzimaju za pravo raspravljati o UNUTRASNJIM stvarima IZ-ce, Reisu, hodjama, bez da su njeni clanovi, pripadnici Islama, ili da npr. islamske sarte povrsno ili nikako ne poznaju a, moRe bit, i ne priznaju. Meni ova tema pocinje liciti na segu i svjesno podje.avanje. Zao mi samo iskrenih pojedinaca, koji se bezrazlozno nerviraju. I na kraju Reisu-l-ulemu prof.dr. hadzi Mustafu ef. Cerica ne branim, nego priznajem (tako cu i svakog sljedeceg legalno izabranog). Baska sto mi je komsija.
Vjerske institucije , a time i IVZ, vode dvije vrste politike. Prva je njena unutarnja koja regulise odnose u samoj instituciji, a druga je vanjska politika ili odnos te institucije prema drugima.
To sto su muslimani podjeljni unutar samih sebe je njihova interna stvar i svakako nesposobnost vodja da uspjesno vode politiku u svojoj kuci. Posto vjernici zive sa drugima u siroj drustvenopolitickoj zajednici te unutarnje muslimanske konflikte i podjele , npr. umjereni muslimani vs radikalni muslimani se ticu i ostalih gradjana jer ganjati mlade parove po parkovima, maltretirati ih, razdvajati djecu u skolama nije samo muslimaski problem, vec problem svih gradjan. Mi pobogu zivimo skupa, djelimo prostor, djeca su nam u istim skolama, obdanistima, djelimo radna mjesta , javni prostor. Prljav muslimaski ves se susi na ocigled svih gradjana. Razumijes li sta hocu reci ? I to je razlog da i mi koji nismo vjernici imamo pravo da vas kritikujemo , ne u smislu vasih uvjerenja, to vam je Ustavom zagarantovano , vec u smislu javnog zivota i reda kojeg smo i mi dio.

Kazes da ti nije jasno da muslimani mogu biti i oni koji ne vjeruju u Boga, koji su komunisti , socijalisti, ljevi-desni ? Vidis , to nije moja teza, vec Cericeva !!! On pokusava Bosnjake kao narod proglasti "muslimanskim Bosnjacima", a pod tu kapu spadaju razne sorte, ateisti, krscani, budisti, agnostici i sva bulumenta razlicitih politickih uvjerenja kod bosnjaka. Ceric nama Bosnjacima nudi muslimanski politicki totalitarizam, bas kao sto su ga nudili i komunisti.

Zovni Cerica na kafu posto ti je komsija pa mu prenesi misljenja sa foruma i zamoli ga da nas vise ne brani tako mu ahmdije !
Macak, tako mu ahmEdije, ja nemam sta odavde prenositi Reisu. I kazes da je njegova teza da se moze biti musliman a ne vjerovati u Boga ? Ma bizi ba, i sinoc sam up'o kad ovo procitah. Dobar si glumac i dobra je karijera prId tobom. Ma bizi, jopet.
zonbirile

#516 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by zonbirile »

@udrich
s tobom stvarno izbjegavam diskutovati,em si neobrazovan,em ters.Znam da je suludo i zato ne možeš pojmiti,ali radi na reformi učenja,pametnije ti je,učini nešto da se približiš savremenom svijetu,odbrana po svaku cijenu,bez kritičkog premišljanja je saučesništvo u bijedi i zatucanosti.

Mukhtaran Mai bile je jedna od prvih koja je svoju kalvariju razotkrila javnosti. Otad se sve više silovanih pakistanskih djevojaka usuđuje izići u javnost sa svojom tragedijom, unatoč tome što postoji rizik da će kasnije zbog vlastite sigurnosti morati napustiti državu.

Svijest o tome raste i jača, a čak i najčvršće tradicionalne ideje s vremenom moraju pasti pod težinom otkrivene istine unatoč tome što su prema islamskom pravu kao dokaz istinitosti silovanja potrebna barem četiri muška svjedoka.
Macak U Cizmama

#517 Re: Ceriću, je li te sramota ...

CAUS-VISOKO wrote:
Macak U Cizmama wrote:

Macak, tako mu ahmEdije, ja nemam sta odavde prenositi Reisu. I kazes da je njegova teza da se moze biti musliman a ne vjerovati u Boga ? Ma bizi ba, i sinoc sam up'o kad ovo procitah. Dobar si glumac i dobra je karijera prId tobom. Ma bizi, jopet.
Ja ti ne bih odgovorio kako vec jesam da se ti prvi nisi pohvalio da ti je Cera komsija i time si raspravu spustio na licni nivo. Zalosno je sto od svega ponudjenog ti odgovaras samo na dio koji se tice Ceica kao tvog komsije. Ocito je da nemas argumenata te gubis tlo pod nogama. Eto, ostavicu ti vremena da uz kafu dobijes upute sta da napises, pa se javi poslije kafendisanja.... :mrgreen:
veljaca

#518 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by veljaca »

Za sve ove koji napadaju/brane ef. Cerica

- Da li branite/napadate ef. Cerica kao

a) obicnog covjeka koji zivi u BiH

b) Reisa u BiH

To je veoma bitno naglasiti kada se diskutuje - jer se onda na osnovu tog pocetnog elementa - moze konkretno i dobronamjerno/zlonamjerno diskutovati .....
Bez tog da se to kaze u pocetku - svaka diskusija ce se pogresno shvatiti ... a ja licno onda ne znam sta je SVRHA pojedinih diskusija i kako da se covjek onda postavi ....( da li je napad na osobu ili na Reisa ) ...

:sax:
homar

#519 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by homar »

popajic wrote:Svaki dan cujem: reis Ceric je vjerski poglavar nas Bosnjaka.
:? :?
Alija i Reis pretvorise citav jedan evropski (bar geografski) narod u 100% religijsku zajednicu. Po njima su svi vjernici i kao takvi trebaju biti iskljucivo pod Mustafinim skutima. :-)
Montira nam se Iran u sred Evrope u koju izgleda zelimo samo sto nam je najbliza,mada nas srce vuce prema "pravoj" braci :-)
Mali primjer :
U sred Sarajeva, tacno preko puta vjecne vatre( simbola antifasisticke borbe u WW2) stoji nakicen iranski kulturni centar.
Hocemo u Evropu,a na pamet nam nije palo da tu lokaciju damo bilo kojem evropskom kulturnom centru...ne, neka se zna da smo Iran i mi vjekovni haveri, a njihova i nasa kultura ko dva oka u glavi :shock:
Ako se Mustafa "bori" za sve Bosnjake, onda ne znam kakva je uloga bosnjackih politickih partija !?
Svih ovih halabuka i prica NE bi bilo da se Ceric drzi IZ, da ne pretvara citav jedan narod u religiozno pleme i da politiku ostavi politicarima, ekonomiju ekonomistima,istoriju istoricarima,a odbrane inkrimisanih spodoba tuzilastvu.
I mirna Bosna,(najvjerovatnije i Hercegovina :D )
Ovaj tvoj post mi miriše na islamofobiju. Pokušaj da se otrasiš toga, biti ćeti lakše, vjeruj mi.
arzuhal

#520 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by arzuhal »

Ovo što sad pišem nije u odbranu reisa ili napad na nekog - iznosim činjenice koje se mogu prihvatiti ili odbaciti, ali ne i zanegirati, budući da su činjenice.
Ko god imadne vremena pročitati makar prevod Kur'ana na south slavic languages (kažem makar, mada je to izuzetno mnogo jer upoznaje čovjeka o islamu na samom izvoru, temelju islama), imaće priliku da vidi da islam nije samo klanjati namaze i postiti ramazan (to je samo dio islama) već će vidjeti da Kur'an govori i postavlja propise o:
- braku, razvodu, dojenju i odgoju djeteta, mirenju bračnih supružnika, itd.
- trgovini, kamati, dugovanju i dužnicima, načinima sklapanja ugovora, itd.
- nasljedstvu i nasljednom pravu, testamentu, itd.
Neki istraživači smatraju da je prva sekularna (mada tek rudimentarna) misao nastala u islamskom hilafetu kada je došlo do podjele nadležnosti između halife (koji je upravljao državom, trezorom, vojskom, itd) i uspostavom institucije šejhul-islama (koji se bavio isključivo pitanjima vjerovanja i vjerskih načela/creda, obredoslovljima, itsl.). Međutim, osnov za djelovanje halife (kao predstavnika svjetovne vlasti) je opet bio šerijat, dakle zakon zasnovan na Kur'anu i praksi posljednjeg Poslanika, alejhi-selam.
Ako se složimo da BiH nije islamska država i da to neće ni biti i da šerijat nije zakon na snazi u našoj zemlji, ali i ukoliko prihvatimo činjenice da islam NIJE tek obavljanje namaza i post mjeseca ramazana, onda imamo sljedeću situaciju:
Nama će smetati islam KAO TAKAV, bez obzira koja persona obavljala funkciju reis-ul-uleme u BiH (recimo spomenuti prof. dr. Hafizović), jer se islam bavi CJELOKUPNOM STVARNOŠĆU kao TOTALITETOM (pa i ekonomijom, recimo), baš kao što je svijet kao totalitet promišljala filozofija do postmoderne. Dakle ISLAM, a ne reis ili bilo ko drugi, ulazi u sve segmente privatnog i društvenog života, on je naprosto takav ako govorimo o islamu kakav on jest doista. I svaki reis, ukoliko ima namjeru da bude predstavnik islama, bavit će se i pitanjima politike, ekonomije, itd. a ne samo spremati bajramsku hutbu i pričati kako je bolje biti dobar nego to ne bit'.
Uzmimo za primjer prof. Hafizovića: on se u mnogim stvarima neće složiti sa reisom Cerićem i krikovat će ga za 1000 stvari. Ali po pitanju queer grupa će vam iznijeti ISLAMSKO stajalište (kao što je to uradio u emisiji ''Pošteno''), a ne neko prilagođeno vremenu, ušima koje bi voljele drukčije da čuju, itd.
Dakle, kada sutra neko bude drugi reis, neko ko neće raditi neke stvari koje radi Cerić i neće izletati u intervjuima i svašta pričat, itd. već neko ko će možda tražiti prekidanje vjeronauke u vrtićima ali se posvetiti i tome da niko ne smije zabraniti nošenje hidžaba ženi koja želi da bude sudija Ustavnog suda BiH ili dekanesa Fakulteta političkih nauka, itsl. bit će zanimljivo sagledati koliko je ljudi prezir prema kompletnom islamu skrivalo napadom na reisa Cerića, odnosno koliko su bili iskreni u svom ograničavanju kritike samo na lopovluke, šovinizam, bahatost reisa Cerića i sličnih njemu, a ne napadom na islam, vjeru KAO TAKVU, islam koji nije tu da bude samo između 4 zida.
Macak U Cizmama

#521 Re: Ceriću, je li te sramota ...

veljaca wrote:Za sve ove koji napadaju/brane ef. Cerica

- Da li branite/napadate ef. Cerica kao

a) obicnog covjeka koji zivi u BiH

b) Reisa u BiH

To je veoma bitno naglasiti kada se diskutuje - jer se onda na osnovu tog pocetnog elementa - moze konkretno i dobronamjerno/zlonamjerno diskutovati .....
Bez tog da se to kaze u pocetku - svaka diskusija ce se pogresno shvatiti ... a ja licno onda ne znam sta je SVRHA pojedinih diskusija i kako da se covjek onda postavi ....( da li je napad na osobu ili na Reisa ) ...

:sax:
Kad ustanovis koje mu je radno vrijeme, dobices i odgovor na svoju dilemu ! ?
udrch

#522 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by udrch »

zonbirile wrote:@udrich
s tobom stvarno izbjegavam diskutovati,em si neobrazovan,em ters.Znam da je suludo i zato ne možeš pojmiti,ali radi na reformi učenja,pametnije ti je,učini nešto da se približiš savremenom svijetu,odbrana po svaku cijenu,bez kritičkog premišljanja je saučesništvo u bijedi i zatucanosti.

Mukhtaran Mai bile je jedna od prvih koja je svoju kalvariju razotkrila javnosti. Otad se sve više silovanih pakistanskih djevojaka usuđuje izići u javnost sa svojom tragedijom, unatoč tome što postoji rizik da će kasnije zbog vlastite sigurnosti morati napustiti državu.

Svijest o tome raste i jača, a čak i najčvršće tradicionalne ideje s vremenom moraju pasti pod težinom otkrivene istine unatoč tome što su prema islamskom pravu kao dokaz istinitosti silovanja potrebna barem četiri muška svjedoka.
O čemu ti pričaš dragi moj Zonbrile..
Imaj na umu sledeće:
- ovdje sam rekao da ne branim Cerića i da je po mom mišljenju najbolje da se povuče ili da ga se smjeni, jer bi tako najviše dobrinio IZ
- da ja branim IZ od zlonamjernih nasrtaja pod svaku cijenu, a svjestan sam i već sam više puta rekao koliko ona ima problema i šta bi sve trebala riješiti
- stručno (imam pravo ovo reći, kvalifikovan sam) sam ti objasnio razliku između potvore i silovanja
- ja sam ti rekao stav Islama, odnosno kako je to Kuran propisao i Poslanik objasnio..
- ti meni donosiš primjer iz Pakistana, zemlje koja je deklarativno uvela Šerijat, a još uvijek živi u srednjem vijeku, na plemenskom nivou..zašto nam ovdje nisi naveo primjer gdje mladić ima neko plemensko pravo da djevojci koja odbije da se uda za njega prospe u lice kiselinu i zauvijek joj uništi život..
- šta Islam ima sa tim ako silovana žena mora napustiti Pakistan nakon što otkrije istinu..jel to problem Pakistana ili Islama
- nisam ni zatucan, ni ters, ni neobrazovan..
- izbjegavaš da diskutuješ sa mnom jer na tvoje nebuloze ja iznosim činjenice
popajic

#523 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by popajic »

@homar
Ovaj tvoj post mi miriše na islamofobiju. Pokušaj da se otrasiš toga, biti ćeti lakše, vjeruj mi.
Tako mirise ljudima koji ne podnose bilo kakvu, pa ni opravdanu kritiku.
Etiketirati je najlakse...razmisliti o cemu govorim puno teze.
Svojevremeno mi je bilo smijesno kad su u jednom americkom gradu uhapsili crnca zbog kradje, a nadigao dreku da su policajci rasisti.A ukradene stvari je jos uvijek imao u djepovima.
Tako i ovo- ko s nokta etiketa islamofob, komunjara, cetnik, ustasa, balija...uvijek kad se zeli nesto kamuflirati.
Neoriginalno i netacno !
Macak U Cizmama

#524 Re: Ceriću, je li te sramota ...

arzuhal wrote:Ovo što sad pišem nije u odbranu reisa ili napad na nekog - iznosim činjenice koje se mogu prihvatiti ili odbaciti, ali ne i zanegirati, budući da su činjenice.
Ko god imadne vremena pročitati makar prevod Kur'ana na south slavic languages (kažem makar, mada je to izuzetno mnogo jer upoznaje čovjeka o islamu na samom izvoru, temelju islama), imaće priliku da vidi da islam nije samo klanjati namaze i postiti ramazan (to je samo dio islama) već će vidjeti da Kur'an govori i postavlja propise o:
- braku, razvodu, dojenju i odgoju djeteta, mirenju bračnih supružnika, itd.
- trgovini, kamati, dugovanju i dužnicima, načinima sklapanja ugovora, itd.
- nasljedstvu i nasljednom pravu, testamentu, itd.
Neki istraživači smatraju da je prva sekularna (mada tek rudimentarna) misao nastala u islamskom hilafetu kada je došlo do podjele nadležnosti između halife (koji je upravljao državom, trezorom, vojskom, itd) i uspostavom institucije šejhul-islama (koji se bavio isključivo pitanjima vjerovanja i vjerskih načela/creda, obredoslovljima, itsl.). Međutim, osnov za djelovanje halife (kao predstavnika svjetovne vlasti) je opet bio šerijat, dakle zakon zasnovan na Kur'anu i praksi posljednjeg Poslanika, alejhi-selam.
Ako se složimo da BiH nije islamska država i da to neće ni biti i da šerijat nije zakon na snazi u našoj zemlji, ali i ukoliko prihvatimo činjenice da islam NIJE tek obavljanje namaza i post mjeseca ramazana, onda imamo sljedeću situaciju:
Nama će smetati islam KAO TAKAV, bez obzira koja persona obavljala funkciju reis-ul-uleme u BiH (recimo spomenuti prof. dr. Hafizović), jer se islam bavi CJELOKUPNOM STVARNOŠĆU kao TOTALITETOM (pa i ekonomijom, recimo), baš kao što je svijet kao totalitet promišljala filozofija do postmoderne. Dakle ISLAM, a ne reis ili bilo ko drugi, ulazi u sve segmente privatnog i društvenog života, on je naprosto takav ako govorimo o islamu kakav on jest doista. I svaki reis, ukoliko ima namjeru da bude predstavnik islama, bavit će se i pitanjima politike, ekonomije, itd. a ne samo spremati bajramsku hutbu i pričati kako je bolje biti dobar nego to ne bit'.
Uzmimo za primjer prof. Hafizovića: on se u mnogim stvarima neće složiti sa reisom Cerićem i krikovat će ga za 1000 stvari. Ali po pitanju queer grupa će vam iznijeti ISLAMSKO stajalište (kao što je to uradio u emisiji ''Pošteno''), a ne neko prilagođeno vremenu, ušima koje bi voljele drukčije da čuju, itd.
Dakle, kada sutra neko bude drugi reis, neko ko neće raditi neke stvari koje radi Cerić i neće izletati u intervjuima i svašta pričat, itd. već neko ko će možda tražiti prekidanje vjeronauke u vrtićima ali se posvetiti i tome da niko ne smije zabraniti nošenje hidžaba ženi koja želi da bude sudija Ustavnog suda BiH ili dekanesa Fakulteta političkih nauka, itsl. bit će zanimljivo sagledati koliko je ljudi prezir prema kompletnom islamu skrivalo napadom na reisa Cerića, odnosno koliko su bili iskreni u svom ograničavanju kritike samo na lopovluke, šovinizam, bahatost reisa Cerića i sličnih njemu, a ne napadom na islam, vjeru KAO TAKVU, islam koji nije tu da bude samo između 4 zida.
Alah se ne obraca kolektivu vec pojedincu, sto je jedan od osnovnih principa monoteizma. Svaki kolektivizam je i posrednistvo sto je u suprotnosti sa Alahovim porukama. Stoga ta drustvena "sveobuhvatnost" Islama je samo politicki instrument za vladanje masama. Tu "sveobuhvatnost " nije porucio Alah, vec su je izmislili ljudi. Vjerovati u Alaha koroz instituciju je grijeh. Vjerovati mozes samo direktno, TI u NJEGA, a za to ti ne treba ni reis, ni IVZ. Bavljenje Islama politikom je duhovni oblik totemizma, klanjanju kipovima umjesto NJEMU, stvoritelju.
arzuhal

#525 Re: Ceriću, je li te sramota ...

Post by arzuhal »

Macak U Cizmama wrote: Alah se ne obraca kolektivu vec pojedincu, sto je jedan od osnovnih principa monoteizma. Svaki kolektivizam je i posrednistvo sto je u suprotnosti sa Alahovim porukama. Stoga ta drustvena "sveobuhvatnost" Islama je samo politicki instrument za vladanje masama. Tu "sveobuhvatnost " nije porucio Alah, vec su je izmislili ljudi. Vjerovati u Alaha koroz instituciju je grijeh. Vjerovati mozes samo direktno, TI u NJEGA, a za to ti ne treba ni reis, ni IVZ. Bavljenje Islama politikom je duhovni oblik totemizma, klanjanju kipovima umjesto NJEMU, stvoritelju.
Dakle, ja napomenuh da bi bilo lijepo da se pročita makar prevod Kur'ana, a ne da se izglave priča nešto što nema veze sa islamom (pa da se makar obrati pažnja na ajete koji počinju sa ''O, vjernici'' ili ''O vi koji vjerujete'', te šta slijedi u nastavcima). Naravno da u islamu nema posredništva na relaciji Bog - čovjek i da mi niko ne treba za moje intimno obraćanje Stvoritelju. Ali isti Stvoritelj kojem se svi p-o-j-e-d-i-n-a-č-n-o muslimani obraćaju, traži od nas da djelujemo z-a-j-e-d-n-o u ostvarivanju raznolikih prava muslimana. I zato postoji to što se zove IZ BiH. Vreoma je važno, za mene osobno: da li neko kritikuje određene ljude, pojedince u IZ-u ili kritikuje samu IZ kao takvu, smatrajući da je nepotrebna. Jer onda smo na skroooz drugom terenu. Institucija IZ nema apsolutno nikakvu svetost u islamu, pa tako ni kod BH muslimana. Efendija, hodža, imam nije nikakav bezgrešni svetac i takvim ga niko od muslimana i ne smatra (štaviše, mnogi koji muslimani koji imaju problema u kući i ne smiju se suprotstavit ženi - dođu da se malko istresu na svog hodžu :mrgreen: ). To je čovjek koji prima plaću da radi posao za koji drugi nemaju vremena ili znanja (predvođenje namaza, učenje djece osnovama islamu u mektebu, itsl) I kao što neko već reče - institucija IZ treba da je servis potreba muslimana ovih prostora.
Locked