Morel' lopata?CAUS-VISOKO wrote:...
Pa ako ima PAP-ovka na prodaju, po drugi puta ?

Morel' lopata?CAUS-VISOKO wrote:...
Pa ako ima PAP-ovka na prodaju, po drugi puta ?

Da mu ne bi Salema Sabica, starog pukovnika KOS-a, jos bi u Chikagu prodavao jasine po 50 dolara.ultima_palabra wrote:Ako bude mahala, značajnu ulogu u tome će imati poznati KOS-ov duo: Šćepo & Car. A ko dosad nije skontao, bojim se da mu je kasno...hadziveg wrote:idemo dalje sta je reko Reis,sta je reko Zlatko,Hare ,Tihi...niste razjasnili koje sad islamofob a ko ateist,komunist...hmmm...mislim da neche biti vazno kad pred zgradom UN-a vidite kako mase zastava Republike Srpske a sve nasom krivicom....jer smo imali preceg posla...razjasnjavanje ko je sta...
Pa jarane moj to se misli na to ako ti popijes pivu u tajnosti, a ja te vidim u tome grijehu ... necu to razvikati svima vec cu te posavjetovati da to ne uradis opet... I to se zove grijeh prema sebi samome i za takvo sto ide savjet tj. blaga opomena. Ali da te vidim gdje hočeš nekome nešto da ukradeš, ja te uhvatim i hajmo pred kadiju, jer kad bi ti sam odsjekao ruku, prebio te ili šta već i sam bi bio pod lupom istraznih organa i sudstva. I krađa se ne dotiće samo prava lopova već i pokradenog i to je nepravda prema drugome jer drugom je nanesena šteta time. Znaš da u svakom sistemu, bio on deomkratski ili šerijatski, jedan svijedok nije validan dokaz, kao što i papir nekada nije dokaz da je nešto učinjeno... Kontekst mojih riječi nisi razumio ... Jer da jesi, nebi podcrtao samo te dvije rečenice... Objašnjavam ti propis ophođenja prema onome koji čini nepravdu prema sebi, ostatak se odnosi na onoga koji čini nepravdu i sebi i drugima jer ova druga se odnosi na kolektiv. Isti tako sam objasnio bitnost toga ko donosi vijesti i o tome dali je nekada vijest cista dezinformacija jer čovjek je podlozan manipulaciji.chuchumbamayumbe wrote:Nejma dalje!oridjidji wrote:Jbg Reis je samo čovjek. Nije savršen, stoga nije imun na kritiku. Normalno je da bude isti kritikovan. Ali jeli normalno da od čovjeka kao što je on tražimo savršenstvo, kada i mi sami nismo savršeni? Ipak on na dosljedan način čuva svoj ugled i ugled IZ. Nemam namjeru ni da ga branim, ali ni da ga kritikujem. Da isti ne valja, IZ bi ga davno šikanirala. Previše vjerujemo medijima. A premalo institucijama. Padali su veći ljudi sa položaja pravo u zatvore, pašče i Reis ako je njegovog kriminala doista bilo. Kod nas da se i svetci rađaju, mi bi ih ocrnili. Takvi smo mi ljudi, jedni prema drugima. U drustvu u kojem su i bebe po rođenju krive zato sto su muslimanske, pravoslavne ili katolicke, mi zelimo da stvaramo prave vrijednosti istrazivajuci tuđe mane i prebacujuci svoje krivice s jednih na druge i obratno. Kod nas se krivica nameće svima po defaultu, niko ne polazi od sebe. Kriv si čim se malo izuzimaš od drugih. Čuo sam mnoštvo ljudi koji kažu Reis je lopov, a kad ih pitas gdje se vidite za par godina. Kaže vidimo se na nekoj funkciji gdje ćemo moći da krademo.![]()
Šta su onda ovi dragi ljudi? Nego mogući potencijalni lopovi...
Čudi me pored svih ovih priča medijskih, zašto se nijedna ne bavi Puljičem ili Kačavendom. Nije moguće da oni nemaju mane, a Reis ih ima more...
Dužnost muslimana je da provjeri čovjeka koji donosi vijest i samu tačnost vijesti koju prenosi, jer ako je isti nepošten postoji bojazan da ta vijest može biti uzrokom nepravde nad nekim drugim. Težina potvore čestita čovjeka boli više nego istina nekada nepoštena čovjeka.
Potvrda za to su riječi Uzvišenog Allaha: „O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekom zlo ne učinite!“ (El-Hudzurat, 6).
U Islamu brat bratu krije manu, kritikuje ga onda kada su njih dvoje sami. Njegov grijeh i sramotu neotkriva jer nekada je i kritika nekome dovoljna opomena da ne uradi nešto što je Bog dragi zabranio. Ako radi nepravdu sebi, onda je njegov brat po vjeri dužan da ga sprijeći opomenom i da mu pomogne da taj grijeh predbrodi, ako je čini drugom onda je dužan da ga sprijeći silom. A sve što dotiće našu krv, čast, porodice i imovinu je nepravda prema svima nama. A Reis zasigurno nije čovjek toga kova, kakvim ga mediji prikazuju jer se on neigra sa našom krvlju, časti, porodicama i imovinom.
![]()
![]()
Baska ne baska, klanjao ne klanjao,saba'ile ili ne tako tije kako ti je, svako ima pravo na svoje misljenje zato i postoji forum, niko nikome promjenit misljenje ne moze ali se svako ima pravo izjasniti svidjelo se te to nekome ili ne, uvjeriti druge u svoju ideologiju nemozessssss, a znas zasto, jer nam je potpuno ne prihvatljiva. Kuzis!!!CAUS-VISOKO wrote:Plaho smo sinoc bili zestoki i agilni, do u gluho doba noci, i, evo tim tempom i zarom krenuli saba'ile. MashaAllah, svi sve znaju, ma sve eksperti. Ma jebes balvan u vlastitom oku, bitnije je traziti trn u Reisovom. Dok sam ja ganjao Hloptu, birtije i tako to, Mustafa Ceric je danonocno bdio nad knjigom, mukotrpno se probijao u svom skolovanju od babine rudarske plate, i Elhamdulillah njegova mnoga odricanja nisu bila uzaludna. Uvijek se rukovodim prema licnim (ne samo u ovom slucaju), a ne, kako je to ovdje, po jebenom cula-kazala. A baska je ovdje namjera (providna) uljeza namjernog podjebavanja. Nego mu'mini sta je sa islamskim sartima i kol'ko vas sinoc klanja Jaciju ? Ma jok, pusti to jelde, bitnije je pljuvati, gubati, udarati..., i ne dati Reisu (i Bosnjacima) da bar malo dignu glave. Jer zaBoga koga onda gaziti ? Pa ako ima PAP-ovka na prodaju, po drugi puta ?
@oridjidji je u pravu - to što navodi je islamsko učenje, a ne, recimo, stav Cerića M. Ergo, trebalo bi problematizirati cjelokupno islamko učenje koje tako naučava i frontalno ga napast svim raspoloživim sredstvima dok se totalno ne zatre takva oportunistička logika koja se nameće muslimanima. Naime, muslimanski intelektualci, kroz historiju, su imali nad sobom dosta iskvarenih halifa (daleko moćnijih nego jedan Cerić M.), pa se nisu otvoreno bunili jer su znali, između puno toga ostalog, za upozorenje: Imat će vlast kakvu zaslužujete.chuchumbamayumbe wrote:Nejma dalje!oridjidji wrote: U Islamu brat bratu krije manu,
![]()
![]()
Podvukao sam prvenstveno onu prvu rečenicu, a iz razloga što neko ko citira Kuran stavlja u isti red riječ "jbg" i Reis, a to meni, šta god ko mislio, ne ide nikako zajedno.oridjidji wrote:Pa jarane moj to se misli na to ako ti popijes pivu u tajnosti, a ja te vidim u tome grijehu ... necu to razvikati svima vec cu te posavjetovati da to ne uradis opet... I to se zove grijeh prema sebi samome i za takvo sto ide savjet tj. blaga opomena. Ali da te vidim gdje hočeš nekome nešto da ukradeš, ja te uhvatim i hajmo pred kadiju, jer kad bi ti sam odsjekao ruku, prebio te ili šta već i sam bi bio pod lupom istraznih organa i sudstva. I krađa se ne dotiće samo prava lopova već i pokradenog i to je nepravda prema drugome jer drugom je nanesena šteta time. Znaš da u svakom sistemu, bio on deomkratski ili šerijatski, jedan svijedok nije validan dokaz, kao što i papir nekada nije dokaz da je nešto učinjeno... Kontekst mojih riječi nisi razumio ... Jer da jesi, nebi podcrtao samo te dvije rečenice... Objašnjavam ti propis ophođenja prema onome koji čini nepravdu prema sebi, ostatak se odnosi na onoga koji čini nepravdu i sebi i drugima jer ova druga se odnosi na kolektiv. Isti tako sam objasnio bitnost toga ko donosi vijesti i o tome dali je nekada vijest cista dezinformacija jer čovjek je podlozan manipulaciji.chuchumbamayumbe wrote:Nejma dalje!oridjidji wrote:Jbg Reis je samo čovjek. Nije savršen, stoga nije imun na kritiku. Normalno je da bude isti kritikovan. Ali jeli normalno da od čovjeka kao što je on tražimo savršenstvo, kada i mi sami nismo savršeni? Ipak on na dosljedan način čuva svoj ugled i ugled IZ. Nemam namjeru ni da ga branim, ali ni da ga kritikujem. Da isti ne valja, IZ bi ga davno šikanirala. Previše vjerujemo medijima. A premalo institucijama. Padali su veći ljudi sa položaja pravo u zatvore, pašče i Reis ako je njegovog kriminala doista bilo. Kod nas da se i svetci rađaju, mi bi ih ocrnili. Takvi smo mi ljudi, jedni prema drugima. U drustvu u kojem su i bebe po rođenju krive zato sto su muslimanske, pravoslavne ili katolicke, mi zelimo da stvaramo prave vrijednosti istrazivajuci tuđe mane i prebacujuci svoje krivice s jednih na druge i obratno. Kod nas se krivica nameće svima po defaultu, niko ne polazi od sebe. Kriv si čim se malo izuzimaš od drugih. Čuo sam mnoštvo ljudi koji kažu Reis je lopov, a kad ih pitas gdje se vidite za par godina. Kaže vidimo se na nekoj funkciji gdje ćemo moći da krademo.![]()
Šta su onda ovi dragi ljudi? Nego mogući potencijalni lopovi...
Čudi me pored svih ovih priča medijskih, zašto se nijedna ne bavi Puljičem ili Kačavendom. Nije moguće da oni nemaju mane, a Reis ih ima more...
Dužnost muslimana je da provjeri čovjeka koji donosi vijest i samu tačnost vijesti koju prenosi, jer ako je isti nepošten postoji bojazan da ta vijest može biti uzrokom nepravde nad nekim drugim. Težina potvore čestita čovjeka boli više nego istina nekada nepoštena čovjeka.
Potvrda za to su riječi Uzvišenog Allaha: „O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekom zlo ne učinite!“ (El-Hudzurat, 6).
U Islamu brat bratu krije manu, kritikuje ga onda kada su njih dvoje sami. Njegov grijeh i sramotu neotkriva jer nekada je i kritika nekome dovoljna opomena da ne uradi nešto što je Bog dragi zabranio. Ako radi nepravdu sebi, onda je njegov brat po vjeri dužan da ga sprijeći opomenom i da mu pomogne da taj grijeh predbrodi, ako je čini drugom onda je dužan da ga sprijeći silom. A sve što dotiće našu krv, čast, porodice i imovinu je nepravda prema svima nama. A Reis zasigurno nije čovjek toga kova, kakvim ga mediji prikazuju jer se on neigra sa našom krvlju, časti, porodicama i imovinom.
![]()
![]()
Da si malo više čitao, znao bi koliko je medijska propaganda pogubna kada se ustrajava sa njom.
Hitler je u svojoj knjizi Moja Borba rekao "kada istajavate u lazima ona postaje nečijom istinom".
Mi pričamo o odnosu Reisa i naših medija koji su obično pod monopolom naših vladajučih stranaka. Da u Rijasetu sijedi svetac, mi bi mu prigovori pa jarane ti si savršen ti si čistunac. Isti ti mediji su napravili ovolike podijele u Bosanskom korpusu. Svi se bore za istu stvar, ali su svi razlicito etiketirani u toj priči. Jedni su komunjare, drugi su radikalni muslimani, treći su lopovi, četvrti su izdajice i td.
Ko onda valja? Našim objektivnim medijima ne valja niko...
moj ti nikada nije bilo vise bogomolja, ali praznih da zjape ...Alfons Kauders wrote:nikad nije bilo vise bogomolja... i vise razvrata...HAVANA wrote: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 35&t=68999
Zovi,ne zovi,šuti,galami,radi šta hoćeš.Samo uplati ,živ bio.
Hebo šuplju.
nikad nije bilo vise vjernika... i vise nemorala...
nikad nije bilo vise dobrotvornih priloga... i vise sirotinje...
nisam bas odusevljen rezultatima vjerskog preporoda na ovim prostorima...
Eno pitaj jednog drugog islamskog autoriteta, hadziju i bivseg predsjednika IVZ-a u svojoj mahali, Ejuba Musinbegovica i njegove kvazi efendije koje su zajedno sa njim zaglibile u kriminal, mozda ce nam oni nesto poblize znati reci o onom sta je sinonim za Islam, o postenju i o moralu njegovih autoriteta??CAUS-VISOKO wrote:Plaho smo sinoc bili zestoki i agilni, do u gluho doba noci, i, evo tim tempom i zarom krenuli saba'ile. MashaAllah, svi sve znaju, ma sve eksperti. Ma jebes balvan u vlastitom oku, bitnije je traziti trn u Reisovom. Dok sam ja ganjao Hloptu, birtije i tako to, Mustafa Ceric je danonocno bdio nad knjigom, mukotrpno se probijao u svom skolovanju od babine rudarske plate, i Elhamdulillah njegova mnoga odricanja nisu bila uzaludna. Uvijek se rukovodim prema licnim (ne samo u ovom slucaju), a ne, kako je to ovdje, po jebenom cula-kazala. A baska je ovdje namjera (providna) uljeza namjernog podjebavanja. Nego mu'mini sta je sa islamskim sartima i kol'ko vas sinoc klanja Jaciju ? Ma jok, pusti to jelde, bitnije je pljuvati, gubati, udarati..., i ne dati Reisu (i Bosnjacima) da bar malo dignu glave. Jer zaBoga koga onda gaziti ? Pa ako ima PAP-ovka na prodaju, po drugi puta ?
Izvini, ali ja bi Ceriću sakrio manu da ga vidim kako prespava sabah, ali ako me pokušava na pladnju izručiti Velikoj Srbiji, i na tome radi zadnjih barem 15 godina, onda je grijeh zatvarati oči.arzuhal wrote:@oridjidji je u pravu - to što navodi je islamsko učenje, a ne, recimo, stav Cerića M. Ergo, trebalo bi problematizirati cjelokupno islamko učenje koje tako naučava i frontalno ga napast svim raspoloživim sredstvima dok se totalno ne zatre takva oportunistička logika koja se nameće muslimanima. Naime, muslimanski intelektualci, kroz historiju, su imali nad sobom dosta iskvarenih halifa (daleko moćnijih nego jedan Cerić M.), pa se nisu otvoreno bunili jer su znali, između puno toga ostalog, za upozorenje: Imat će vlast kakvu zaslužujete.chuchumbamayumbe wrote:Nejma dalje!oridjidji wrote: U Islamu brat bratu krije manu,
![]()
![]()
Dva čovjeka mogu imati dosta dodirnih tačaka kada je u pitanju kritika rada Cerića M. Ali ako od te dvojice jedan često posjećuje svoj džemat i nastoji aktivnije se uključiti u rad IZ-a (kao njen član), takav nešto, makar koliko zerra, može učiniti. Onom drugom i dalje preostaje samo da kahveniše uz BH Dane, procijedi koju psovku i svira po tastaturi...
Pročitaj temu od početka do kraja pa reci iskreno da li sam ja nekoga uvrijedio, ili su dežurni prozivači vrijeđali mene?hadziveg wrote:chuchumbamayumbe wrote:Imaš li kakav konkretan prijedlog glede ovoga gore što si napisao?!hadziveg wrote:idemo dalje sta je reko Reis,sta je reko Zlatko,Hare ,Tihi...niste razjasnili koje sad islamofob a ko ateist,komunist...hmmm...mislim da neche biti vazno kad pred zgradom UN-a vidite kako mase zastava Republike Srpske a sve nasom krivicom....jer smo imali preceg posla...razjasnjavanje ko je sta...
Imam,kao prvo da svi se polako smirimo i uozbiljimo,da pokusamo argumentima i hladne glave da pokusamo rijesiti probleme,bez vrijedanja,psovki umalovazavanja...
Da je tema isla u ozracju kulture dijaloga vec bi bila rijesena i zatvorena i onda bi mogli ici dalje..jer koliko god svako od nas mislio da je pametan,ipak nije zgoreg cuti i tudje misljenje i razmisljanje...a dok mi ovdje se vrtimo u krug...licimo na neke cuke kome se baci kost da nas zabave i mi se glodjemo...dok drzava se raspada...
nebitan je reis,hare,tihi,sve je nebitno ...bitna je BiH,za koju se bojim da je neche vise biti...onda ce nam i ostat samo ova i slicne teme...
Nego imas li ti mozda kakav prijedlog?Mozda nam se razmisljanja poklapaju a mozda i ne,al nebi bilo lose cuti...
Lijep Pozdrav
,ovdje zaista ne pije vode.U Islamu brat bratu krije manu,
Ako su mediji ,koji su pod skutom vladajucih stranaka, za sve krivi - mozes misliti sta bi sve isceprkali mediji da su pod skutom opozicionih stranaka. "Ne dao bog" da sve gadosti isplivaju na povrsinu, kako li bi ih onda branili od istine ?!Mi pričamo o odnosu Reisa i naših medija koji su obično pod monopolom naših vladajučih stranaka. Da u Rijasetu sijedi svetac, mi bi mu prigovori pa jarane ti si savršen ti si čistunac. Isti ti mediji su napravili ovolike podijele u Bosanskom korpusu.
don vito wrote:Molim administraciju da ne zakljucava ovu temu. Nemojte da zabijamo glavu u pijesak sto neko koristi mozda "preostar rjecnik", ali nema psovanja, vrijedjanja i slicno. Sinocnji Cericev nastup treba da zabrine svakog ko zeli dobro ovo drzavi.
Hvala.
cyprus wrote:Samo sam nako letimično pregledao text, ono što sam pročito nije me iznenadilo ništa. Ali, šta je ovdje baš fašističko?