Cerić islamski poglavar ili političar

Locked
bailaor

#351 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by bailaor »

Dream on
zrla_frla

#352 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by zrla_frla »

EEEeeeeeeee.....

kakve ovo mi vjernike imamo kad misle da su nastavnici ti koji njihovoj djeci mogu ocijeniti vjeru..... da se vjera uopšte može ocijeniti...... da su skole i ministri odgovorni za stanje njihove djece, što nosaju pištolje i ubijaju se, a ne oni kao njihovi odgajatelji i roditelji.....

Pu!
theTruePath

#353 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by theTruePath »

imaju jarane i to anamo oni,da je drukčije ne bi ove hajvanluke činili.Samo još nije proban bratoubilački rat u Sarajevu i to radi ocjena.Kontaš? Imamo prijatelja M:
Malo precjenjujes tu "podjelu",ona nije tako rasirena...prosjecni bosnjak sigurno nije ideoloski ni 1% blizu Suljagicu i njegovom stavu prema islamu

bratoubilacki rat na osnovu pogleda na islam ne moze nastati,,imamo ekstreme vehabije i ekstreme crvene,,ostatak naroda 90% je sredina,djecu salju na vjeronauk i nemaju neki stav o tome,,bore se da prezive
Murisno1

#354 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Murisno1 »

ultima_palabra wrote:
Murisno1 wrote:
plain vanilla wrote:
ma kako konkretnije? Suljagic je promijenio nacin ocjenjivanja vjeronauka, a vidi sta ovi rade..

A kako znamo sta Suljagic zeli ukinuti? je li to on rekao= Ili ti citas misli pa znas? hajde nam dokazi svoje tvrdnje..

Suljagic je jutros rekao da nista nije definitivno, da se moze razgovarati, ali da ne pristaje na ultimatume..

A Velica necemo ignorisati, zasto bismo? Hocemo li i reisa ignorisati?

I onda se pitate sta ljudi imaju protiv IZ :-) :-) :-)
Najgore je pravit se mutav ...
Nemoj ti ignorisati Velića nego ga prijavi organima ako ima osnova ... I svi ostali ...
Ma tajming, način i sve ostalo oko vjeronauke dokazuje da je to željeno da se učini što prije! Ako se toliko žurilo, znači da je u pitanju djetinjasti hir (hoću sad, hoću sad, hoću sad) i problem sa vjeronaukom. Da nema problema sa vjeronaukom, malo bi sačeko, okolišo, raspito se o posljedicama i slično i onda to odradio. Znači, očito je prisutan problem sa vjeronaukom - odnosno vjerom i religijom. Tu su kao dokaz i još neki njegovi radovi po pitanju filozofije o Bogu koja je samo svojstveno iskompleksiranim likovima koji izvrću stvari da bi sebi nešto dokazali ... tipa, Bog je umro kad je Srebrenica pala ...
Hoćemo li sad to i literarna djela koristiti protiv autora... kakvu komisiju za spaljivanje da napravimo? Cerić chairman, ti i Velić članovi :-)
ček zar je to tebi strano da se literalna djela koriste protiv autora? ... sad je to kao glupost il šta?
hecimnadri

#355 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by hecimnadri »

Veliki učenjaci ne govore jezikom mržnje.
Očito Cerić to nije.
ultima_palabra

#356 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by ultima_palabra »

Murisno1 wrote:
ultima_palabra wrote:
Murisno1 wrote:
Najgore je pravit se mutav ...
Nemoj ti ignorisati Velića nego ga prijavi organima ako ima osnova ... I svi ostali ...
Ma tajming, način i sve ostalo oko vjeronauke dokazuje da je to željeno da se učini što prije! Ako se toliko žurilo, znači da je u pitanju djetinjasti hir (hoću sad, hoću sad, hoću sad) i problem sa vjeronaukom. Da nema problema sa vjeronaukom, malo bi sačeko, okolišo, raspito se o posljedicama i slično i onda to odradio. Znači, očito je prisutan problem sa vjeronaukom - odnosno vjerom i religijom. Tu su kao dokaz i još neki njegovi radovi po pitanju filozofije o Bogu koja je samo svojstveno iskompleksiranim likovima koji izvrću stvari da bi sebi nešto dokazali ... tipa, Bog je umro kad je Srebrenica pala ...
Hoćemo li sad to i literarna djela koristiti protiv autora... kakvu komisiju za spaljivanje da napravimo? Cerić chairman, ti i Velić članovi :-)
ček zar je to tebi strano da se literalna djela koriste protiv autora? ... sad je to kao glupost il šta?
Naravno da je glupost ako ne poziva na mržnju u tim djelima... opisuje svoja lična viđenja. Možeš li ti za sebe garantovati da ne bi tako razmišljao da si proživio djelić onoga što je on?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#357 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by JoseMujica »

theTruePath wrote:
imaju jarane i to anamo oni,da je drukčije ne bi ove hajvanluke činili.Samo još nije proban bratoubilački rat u Sarajevu i to radi ocjena.Kontaš? Imamo prijatelja M:
Malo precjenjujes tu "podjelu",ona nije tako rasirena...prosjecni bosnjak sigurno nije ideoloski ni 1% blizu Suljagicu i njegovom stavu prema islamu

bratoubilacki rat na osnovu pogleda na islam ne moze nastati,,imamo ekstreme vehabije i ekstreme crvene,,ostatak naroda 90% je sredina,djecu salju na vjeronauk i nemaju neki stav o tome,,bore se da prezive
nisu prosječni Bošnjaci i Bosanci ni na Cerićevoj ideološkoj strani...jer da jesu ne bi Alija pisao "jedan program islamizacije muslimana" što danas Ceribaša provodi i igra se sa narodom kojem je jedino dopizdilo da ih svako malo neko kolje a u tom ih ceribaše ko janjce pod nož vode.

Vrijeme je za red, rad i zakon i to je sve što ovaj narod hoće :!: zato od ponedeljka pravna država :D
SavskiGaleb

#358 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by SavskiGaleb »

Murisno1 wrote: Najgore je pravit se mutav ...
Ne vidim razlog zašto bi iko prijavio Velića policiji jer je čovjek iznio svoje mišljenje jezikom koji ahmaci, koji su i započeli ovu budalaštinu, samo razumiju..Neće Suljagića puno nasikirat ako mu se dženaza ne klanja čovjek je javno deklarisani ateist i neka je, jedino je žalosno što su se neke organizacije koje su kao "nevaldine" (PEN, ACIPS i sl.) otvoreno stavile na stranu jedne partije i to više nego otvoreno. Druga stvar koja je ovdje problem što sarajevska "urbana" raja u nebo diže nazovi gospodina Dežulovića (inače lika iz susjedne države) da nama određuje i komentariše stvari koje su samo naše unutrašnje i to bolesnim vicevima kako je "Čak Noris oborio Allaha iz vjeronauke.." takve rečenice su najgnusnije vrijeđanje islamskih vrijednosti i svakako bi mogle spadati u krivično djelo izazivanja vjerske mržnje. Ako Dežulović ima lične sukobe sa Bogom jer boluje rak taj sukob svakako treba da ostavi izvan domena Bosne i bosanskih muslimana.
Hajka na Reisa od strane "građanskih" medija je oprobani recept iz mračne kuhinje Oslobođenja iz 80-ih godina tako da ovi današnji novinarčići ala HAdžiomerović, Helaćka, Avdo Avdić, Dežulović i dr. su nadojeni mlijekom mržnje kojim ih je hranilo komunističko Oslobođenje...
Murisno1

#359 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Murisno1 »

ultima_palabra wrote: Naravno da je glupost ako ne poziva na mržnju u tim djelima... opisuje svoja lična viđenja. Možeš li ti za sebe garantovati da ne bi tako razmišljao da si proživio djelić onoga što je on?
Pa nekad u prošlosti likovi osudiše jednog drugog lika zbog dijela koje nije ni u kom slučaju pozivalo na mržnju nit slično. Ti su likovi uzor ovom na kojeg ja sad bacam njegova djela, al ne da ga posaljem u zatvor, nego da ukažem na način njegovog razmišljanja.

Ne mogu ganratovati to za sebe. Nemam nikakvu predstavu kako je to. Ja da sam ateista, meni vjeronauka ne bi predstavljala ništa ... bar ne ova u BiH. Bila bi mi ko i fizičko, likovno, muzičko, biologija i hemija ...
XXS

#360 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by XXS »

Ceric je agresivni islamista koji bi volio da nas provuce kroz svoj kalup. Sto smo gluplji, manje kontamo i manje se bunimo.
Murisno1

#361 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Murisno1 »

DinoZe wrote:
Naravno da je mali prostor i da je to problem, ali isto tako ljudi koji nisu religiozni mogu argumentovati; Ko je njih pitao kada je bilo odluceno da se "vjeronauka" uvede u skoli a nije ih niko ni pitao kada su te ocijene iz vjeronauke pocele da se uzimaju u obzir.

Treba biti fer.
pa jel logičnije bilo da se i tim ponudi nešto, a ne da se drugima nešto oduzme. Jesul ti drugi dali neki prijedlog. Ja ću ih prvi podržati ... treba biti fer. Hajde sada, reci, jel to uredu prijedlog. Iako se niko do sada nije požalio na vjeroanuku, ni ovi s jedne ni ovi s druge strane.
Ponosan

#362 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Ponosan »

Danas sam bas govorio da iza skandalozne odluke ministra Suljagica stoji medjunarodna zajednica! nazalost radikalni ateizam je ponovo na sceni,on proizvodi radikalne vjernike!!! evo potvrde:
-Johnatan Moore, ambasada SAD-a
"Vjera je vjera, a obrazovanje nešto drugo"
Aktuelnu zbrku oko odluke ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića prokomentarisao je i otpravnik poslova ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Jonhatan Morre, tokom posjete Srednjoj elektrotehničkoj školi u Sarajevu.

Johnatan Moore (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)"U Sjedinjenim Američkim Državama postoji bitna razlika između škola i vjerskih kuća. Vjeronauka je važna stvar, ali vjere su vjere, a obrazovanje nešto drugo. U tom smislu nadam se da će aktuelna situacija biti mirnija i da će ljudi mirnije i profesionalnije reagovati na trenutno stanje u Kantonu Sarajevo", rekao je Moore, čime je jasno stao iza odluke ministra Suljagića.

Podsjećamo da je Suljagić donio odluku kojom ocjena iz vjeronauke neće ulaziti u prosjek ocjena na kraju školeske godine što je izazvalo brojne, oprečne reakcije ličnosti iz javnog života naše zemlje.

Suljagić je danas rekao da je spreman razgovarati o svemu pa tako i o vjeronauci u školama Kantona Sarajevo, ali da ne pristaje da ga vrijeđaju i postavljaju ultimatume.
mrki09

#363 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by mrki09 »

Murisno1 wrote:
DinoZe wrote:
Naravno da je mali prostor i da je to problem, ali isto tako ljudi koji nisu religiozni mogu argumentovati; Ko je njih pitao kada je bilo odluceno da se "vjeronauka" uvede u skoli a nije ih niko ni pitao kada su te ocijene iz vjeronauke pocele da se uzimaju u obzir.

Treba biti fer.
pa jel logičnije bilo da se i tim ponudi nešto, a ne da se drugima nešto oduzme. Jesul ti drugi dali neki prijedlog. Ja ću ih prvi podržati ... treba biti fer. Hajde sada, reci, jel to uredu prijedlog. Iako se niko do sada nije požalio na vjeroanuku, ni ovi s jedne ni ovi s druge strane.
Evo
Da se ponisti ova odluka i da onima koji idu na taj predmet ulazi ocjena u prosjek, a onima koji ne idu na isti da se automatski da najvisa ocjena jos na pocetku godine da bi im usla u prosjek. Moze li ovako? :D
Ahmmed

#364 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Ahmmed »

seln wrote:
Ahmmed wrote:.....

Ne mogu ti opisati, koju količinu tuge osjećam ovog momenta..... :(
Halali ako sam te rastuzio, nije mi bila namjera.

Ma, nisi me ti rastužio :) Nego, sva ova priča....ove krupne i teške riječi napisane....
seln

#365 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by seln »

Ahmmed wrote:
seln wrote:
Ahmmed wrote:.....

Ne mogu ti opisati, koju količinu tuge osjećam ovog momenta..... :(
Halali ako sam te rastuzio, nije mi bila namjera.

Ma, nisi me ti rastužio :) Nego, sva ova priča....ove krupne i teške riječi napisane....
Diskurs je tekovina civilizacije koja se tesko uci. Teske rijeci onih gore potezu teske rijeci onih dole.
solo2

#366 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by solo2 »

Skola = Obrazovanje

Dzamija/Crkva = Vjeronauka

pa ko voli nek izvoli - zavrsena prica!
Murisno1

#367 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Murisno1 »

DinoZe wrote:pa jel logičnije bilo da se i tim ponudi nešto, a ne da se drugima nešto oduzme. Jesul ti drugi dali neki prijedlog. Ja ću ih prvi podržati ...
Da ali sa ovom odlukom od ministra se samo upostavlja fair play po mom misljenju. Znaci religija je privatna stvar, Drzava odlucila da pomogne vjerske zajednice tako sto ce o svom trosku ponuditi cas vjeronauke.
Sada je on samo rekao ok vjeronauka, ali djeca koja ne idu na vjeronauku ne smiju biti diskriminara ocijenama. Sada nije vazno koji je to procenat i koliko ti uticalo na prolaznost, ali se mora priznati da je fer.
Eh sada druga bi stavr bila da je on rekao ukidam vjeronauku skroz.[/quote]

pa ti sad govoriš o državi isto ko da je ona nečije drugo vlasništvo a ne onih koji plaćaju porez.
nije to suljagićevo ... on radi za mene, ne ja za njeg. ako preko 90% učenika pohađa vjeronauku, znači ne 10%, ne 20, ne 30, ne 51%, nego 90% onda - 90% od 100% roditelja - onih koji emiru daju platu su roditelji djece koji s vjeronaukom nit su imali problema, nit su se nazirali, kojima je poželjna, naprotiv, sve prisutniji su bili i zahtjevi da se vjerski odgoj uozbilji zbog drugih stvari .. ali neću o tom da mi ne bi ovdje neki student navalio da to dokazujem ...
Murisno1

#368 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Murisno1 »

mrki09 wrote:
Murisno1 wrote:
DinoZe wrote:

Treba biti fer.
Evo
Da se ponisti ova odluka i da onima koji idu na taj predmet ulazi ocjena u prosjek, a onima koji ne idu na isti da se automatski da najvisa ocjena jos na pocetku godine da bi im usla u prosjek. Moze li ovako? :D
što da ne .... ako je to zahtjev roditelja.
ali sumnjam da roditelji djecu šalju u školu radi zajebancije
KenCo

#369 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by KenCo »

kao vjernik musliman, koji prakticira vjeru, mogu reci da sam ostao sokiran ovom hajkom na ministra. prosto ne mogu da vjerujem kakve sam tekstove procitao i kakve sam izjave cuo.
Reis se koristi jako ruznim nacinom rasprave, bukvalno stavlja rijeci u usta ministru. doticni NIKAD nije pomenuo ukidanje vjeronauke,nego samo opisno ocjenjivanje. a Reis od prvog dana donosenja odluke tretira istu kao UKIDANJE vjeronauke. i onda se jos usudi reci kako je on protiv islama, pa na vjeronauci se uci o svim religijama! cak se ministar naziva protivnikom islama, da mu se nece dzenaza klanjati. odvratije stvari nisam odavno cuo. musliman nema pravo suditi na taj nacin ljudima.
inace mislim da vjeronauci nije mjesto u skolama, jer za to trebaju posebne institucije, a pogotovo nisam za ocjenjivanje, jer to nema smisla. ako odziv bude manji posto se vjeronauka ne ocjenjuje onda je ocigledno da je odredjeni broj dzaka isao samo radi sigurne petice. plus, cuo sam da oko 2,5 miliona iz drzavnog budzeta (nase pare) ode na plate vjeroucitelja.

sokiran sam ovim izjavama vjerskih sluzbenika i daju jako ruznu sliku o islamu.
solo2

#370 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by solo2 »

KenCo wrote:kao vjernik musliman, koji prakticira vjeru, mogu reci da sam ostao sokiran ovom hajkom na ministra. prosto ne mogu da vjerujem kakve sam tekstove procitao i kakve sam izjave cuo.
Reis se koristi jako ruznim nacinom rasprave, bukvalno stavlja rijeci u usta ministru. doticni NIKAD nije pomenuo ukidanje vjeronauke,nego samo opisno ocjenjivanje. a Reis od prvog dana donosenja odluke tretira istu kao UKIDANJE vjeronauke. i onda se jos usudi reci kako je on protiv islama, pa na vjeronauci se uci o svim religijama! cak se ministar naziva protivnikom islama, da mu se nece dzenaza klanjati. odvratije stvari nisam odavno cuo. musliman nema pravo suditi na taj nacin ljudima.
inace mislim da vjeronauci nije mjesto u skolama, jer za to trebaju posebne institucije, a pogotovo nisam za ocjenjivanje, jer to nema smisla. ako odziv bude manji posto se vjeronauka ne ocjenjuje onda je ocigledno da je odredjeni broj dzaka isao samo radi sigurne petice. plus, cuo sam da oko 2,5 miliona iz drzavnog budzeta (nase pare) ode na plate vjeroucitelja.

:thumbup:
tbv

#371 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by tbv »

.
.
.
OPOMENA

-----------------------
edit; izbrisano by tbv, jer nema svrhe postojanja ako je drugi dio izbrisan
Last edited by tbv on 17/05/2011 16:56, edited 1 time in total.
GOLFER

#372 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by GOLFER »

Reis ceric je islamski poglavar i duznost mu je da djeluje u drustvu i okolini, sto naravno podrazumjeva raznorazne aktivnosti koje imaju dodira i sa politikom. Politika je uveliko umjesana u zivot svakog pojedinca, a posebno je umjesana u velike organizacije, udruzenja i zajednice. Bilo bi posve glupo da poglavar IZ ne reaguje na radnje politicara koji dikrentno ugrozavaju sam polozaj IZ i njenih clanova.

Ko to ne moze skontati, ocito ima problema sa subjektivnim stavom i licnim ideoloskim predrasudama prema vjeri...
Alfons Kauders

#373 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Alfons Kauders »

KenCo wrote:kao vjernik musliman, koji prakticira vjeru, mogu reci da sam ostao sokiran ovom hajkom na ministra. prosto ne mogu da vjerujem kakve sam tekstove procitao i kakve sam izjave cuo.

u tom grmu lezi zec i zato se i reis i kardinal i vladike grcevito bore za vjeronauku... jer tako mogu udomiti svoje kadrove na budzetu...

i pored nacelnog iskljucenja vjere iz drzavnog aparata, vjerske zajednice sirom svijeta su nasle nacine da sporednim putem dodju do budzetskih sredstava ili poreskih povlastica (isto imamo u evropi, americi)... nemam nista protiv da se IZ ili crkvi daju milioni kako bi odrzavali ili obnavljali vjerske objekte, koji predstavljaju spomenike kulture, ali ne vidim razlog zasto bi na budzetu drzali nekoliko stotina vjeroucitelja i zasto bi drzava popovima i imamima uplacivala osiguranje i doprinose - jer se po zivotnom stilu cerica, kacavende i ostalih vjerskih vodja bas i ne da naslutiti da vjerske zajednice nemaju love za svoje ljude, naprotiv... valjda je logicnije da tim parama uvezujemo staz radnicima krivaje ili u namjenskoj industriji...

ukratko, kod nas su i crkve i IZ nasle brdo nacina da se ogrebu za fine pare iz budzeta, a uvodjenje vjeronauke u skole je samo dio te price...
Ahmmed

#374 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by Ahmmed »

GOLFER wrote:Reis ceric je islamski poglavar i duznost mu je da djeluje u drustvu i okolini, sto naravno podrazumjeva raznorazne aktivnosti koje imaju dodira i sa politikom. Politika je uveliko umjesana u zivot svakog pojedinca, a posebno je umjesana u velike organizacije, udruzenja i zajednice. Bilo bi posve glupo da poglavar IZ ne reaguje na radnje politicara koji dikrentno ugrozavaju sam polozaj IZ i njenih clanova.

Ko to ne moze skontati, ocito ima problema sa subjektivnim stavom i licnim ideoloskim predrasudama prema vjeri...

GOLFER, ja i očekujem od vjerske zajednice čiji sam član, da reagira, ukazuje, korigira po mogućnosti....
Ali, ja ne očekujem onakvu vrstu reakcije, kakva je bila reisova, u subotu, na Buni.
Ja ne očekujem da lider vjerske zajednice kojoj pripadam prijeti sarajevskim ljetom, po uzoru na kairsko proljeće
Ja ne želim da čelni čovjek IZ BiH , na onakav način, govori o stavu ombudsmenke Vere Jovanović. Ni ja nisam najsretniji sa njenim prilično paušalnim ocjenama, što je već posatalo poslovično kad je riječ o ljudskopravašima u ovoj zemlji, ali ona nije rekla ništa, ama baš ništa što bi trebalo da u onolikoj mjeri uzruja reisa.
Baš me zanima hoće li onako reagirati i na današnju izjavu Johnatana Moora?
Ja od imama IZ BiH ne očekujem olahko potezanje ajeta i hadisa, ne očekujem onakvo uprošćavanje stvari, pozivanje na fetve, uz ogromnu količinu žuči....

I opet, ponavljam, nema para da se petsto Srebreničana pokopa 11 jula ove godine, u Potočarima.....Nema para, a svi šute.....Zajedno sa reisom.
MrBega

#375 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by MrBega »

Sve upucuje na to da je Cerić prije svega korumpirani poduzetnik,iliti biznismen i uz to i islamski poglavar i političar, iz prostog razloga jer ono prvo ne mozes bit ako nisi drugo dvoje
Locked